Krpelji

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

zola

Aktivan Član
11.12.2012
260
604
93
34
Jamaica
Kod mene u selu se krpelji smatraju domacim zivotinjama , svi su culi da prenose razne bolesti ali ih niko nije dobio, ja sam te male smarace zakacio milion puta, svaki put sam skidao ali proslog novembra mi se desilo da je crvenilo krenulo da se siri i prosirilo se kao cela saka preko lista na nozi, ja sam navikao na krpelje tako da nisam obracao paznju ( daleko da je ovo bilo pametno ) i crvenilo je nestalo i nikakve simptome nisam imao niti ih imam , posto mi koji volimo da se bavimo guerilla poljoprivredom znamo da ih zakacimo cesto zanima me kakva su vasa iskustva sa njima , da li je neko nekada imao komplikacije i koliko ste ih najvise zakacili odjednom ?
:)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Badi and sale82ful

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
Neki dan skinuo jednog koji se bome vec napio. Jos svrbi al prolazi. Cesto se nadje nakog gljivarenja ili kosnje trave.
...jos nisam imao iskustva sa bolestima al jedna cura je prosle godine pobrala boreliozu od krpelja. srecom nista strasno al ono... KME je opasan i treba ih se pazit.
 

klada1115

Aktivan Član
09.05.2015
298
267
63
Mozd se nesto i pokupi pa se kasnije manifestira ili bude okidac za neke druge bolestine, a zna se zakaciti i po tri cetiri jednom cak na jajima
 

sale82ful

Drug Član
Poznanik Foruma
18.12.2013
2.641
10.741
358
Ja sam prosle sedmice skinuo jednog sa ruke, kad sam isao obici sajt. Nije stigao ni da ugrize, a bio je i povelik, nije mi mogao promaci.:udarac:

Cujem da je petrolej efikasan za skidanje kad se zakaci.
 

h0nda

"easy skanking"
Prijatelj Foruma
02.03.2016
2.640
13.732
358
Ko klinac sam ih cesto znao naci ali zadnjih godina stalno sam u nekakvom grmlju i nigdje jednog bas nemam srece,,ali za maknut ih mi se pokazao najbolji stari recept od pokojnog dede, ako se drzi fino pod kozu malo nafte na vaticu namociti ga i najcesce sam se odpusti i otpadne!Mozda nije najbolje rjesenje al mi je pomoglo vise puta.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: sale82ful

Immortal Bitch

Aktivan Član
15.04.2018
159
534
93
Ja uvjek budem pun krpelja,na mene idu ko ludi.Onda popizdim i uzmemAutan sprej,i ispricam sa pol boce svu robu sto nosim i ruke glavu ma sve zivo,ugusim se skoro_Onda odem u sumu i da vidis skupljaju se oko mene i plesu kolo,al nece nijedan da pride.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Froggy and Minja3

Minja3

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
13.10.2010
356
1.732
143
ahahahaha, ni manje bube ni većih priča oko nje ......... mislim priče oko lajmske bolesti itd .... ja u to nešto ne verujem- pretpostavljam da je to u rangu psihoze oko ptičijeg gripa .. ali ima i priča o laboratorijskim potvrdama za zaražene krpelje - tj a su imali viruse ..

prošle godine nisam obratila pažnju posle prvog izlaska na sajt i zakačila su mi se tri komada , onako fino već napravili crvene kružiće oko sebe . dal povraćaju ili ne - nisam utvrdila - ali ja ih skinem sapunom - protrljam oko krpelja u levo .. ili kontra od kazaljke na satu i on se odlepi posle nekog vremena ... pila sam antibiotik za svaki slučaj posle toga ... ipak ti ta beštija uđe u krvotok ..

Mada - slušala sam pre neki prilog o njima i njihovom životnom ciklusu - da krpelj , ( valjda samo ženke) se kače za toplokrvna bića jednom i piju krv dok se ne naduju i otpadnu sami ... to im je hrana za neki pasivni period .. - što znači da ako su se zakačili za tebe - nisu pre toga bockali divlju svinju na primer ... pa mi nije baš najjasnije kako to onda prenose viruse ako ne bockaju sve redom svaki dan ko komarci .

Umesto nafte - itd može da se natopi etarskim uljem - ( bilo koje) i isto sam izađe u rikverc . Ali ako ostane glava - to može da bude strahota - jer sam videla leđa jednog čoveka kome se krpelj prošetao po leđima ispod kože - i doktori su mu posle napravili haos dok su ga našli - lepo čovek ima preko celih leđa trake kao ožiljke od operacije ...

najbolja je ipak preventiva - planinarske kamašne - izbegavati belu odeću - i skinuti svu garderobu po povratku - jer se krpelj ne kači odma kad ti se uhvati na pantalone - nego traži mesto i po nekoliko sati dok ne uđe pod kožu .
 
  • Sviđa mi se
Reactions: zola and sale82ful

Degustator

Aktivan Član
02.11.2010
806
1.750
163
iza dima
Ljudi imaju razne strahove od nepoznatog pa makar to bio i najsicusnjiji insekt.
Imam jednog drugara koji je poprilicno opasan tip. Bio i po zatvorima,uteruje dugove,puca po gradu,kurci se... Ali kad mu je zena unela kicu(onu duguljastu bubicu sa klestima na guzici) na vesu sa susenja i kad ju je video,poceo covek da vrsti i da besni. jESAM LI TI REKAO DA ISTRESES VES,KOLIKO PUTA TREBA DA TI NAPOMINJEM. SAD CE DA MI SE ZAVUCE U KREVET...ovo-ono... I zena isto u frci. Traze metlu,ne znaju sta da rade,panika jbt.
Ja ustao ,uzeo je sa dva prsta i bacio kroz prozor.Pogleda on u nju i kaze: Vidi ga lik,laaadno?! LOL
 
Poslednja izmena:

Badi

☼ »» 113 «« ☼
Grow Support
30.04.2016
5.102
44.014
2.598
Nevada, USA
Gotovo svaki obilazak, pokupim barem jednog...kad se vratim ne moram se ni pregledavat, osjetim ga čim me ugrize, čim jako zasvrbi ne moram ni pogledat već znam :D...u početku sam se držao pravila; duga odjeća, špricanje sa sprejevima (Off, Jungle formula i još neki ne znam više kak se zove), itd. i sa tim svim, svejedno bi skoro svaki put našao bar jednog, pa sam prestao špricat te sprejeve, a s vremenom sam se naravno totalno opustio kakav jesam, pa sam počeo upadat bez zaštite i samo u kratkoj odjeći (morao sam probat)::ludak::. Mogu reći da nije bilo pravila, znao sam izaći bez ijednog, a jednom prilikom sam ih skinuo 4 - 5 komada, svi su mi se zakačili za prepone :D ja ih kao i Stipe povadim pincetom i idemo dalje, do sad srećom nisam imao problema, a nadam se da će tako i ostati:banana_rasta: evo i sad me upravo svrbi još onaj od neki dan, od zadnjeg obilaska, ovaj put je leđa izabrao kralj smiley9934 a bio sam našprican i u dugom. znam ja da to nije za zezanciju, ali mislim da ovisi i kakvo je mjesto, koliko je vlažno itd. jer negdje gdje je užasna vlaga baš ti puno i ne znače ti sprejevi :thumb:
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reactions: Zodra and sale82ful