Kvaliteta Vode i koliko je bitna !

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
Kvaliteta Vode i koliko je bitna !

Kako i sam naslov teme kaže voda kao vrlo bitan faktor uzgajanja marihuane koji treba kontrolirati i utjecati na kvalitetu po potrebi.Nemojte se zaboraviti koliko je voda važna.


Kvaliteta vode

Voda koju koristite za zaljevanje mora biti čista što je više moguće. Za biljke, naravno "čisto" je relativan pojam. Nutrienti kao dušik, fosfor, kalij itd... uvijek su otopljeni u vodi koja se koristi kao hrana za biljke. U svakom slučaju koncentracije elemenata koje zadovoljavaju potrebe biljaka čine tu vodu ne pitkom za ljude. U kontrastu sa 100% destiliranom vodom,"polutanti" odnosno zagađivači se nalaze u obično vodi iz pipe.Ako su iz vodovoda dobri dati će vam na uvid u podatke o kvaliteti vode. Tvrdoću u stupnjevima - GH (german hardness) je također dato kao informacija obično.To je mjera za količinu kalcija u vodi. Neki polutanti u vodi nisu zapravo polutanti nego hrana koju biljka može apsorbirati.Da bi ste odredili kvalitetu vode(i hranu za biljku koju dodajete), trebaju vam dva različita metra.Prvi je EC metar. "EC" je skraćenica za "Electrical Conductivity" ili ti električnu provodljivost u nekoj otopini. Čista voda također zvana demineralizirana, ne provodi struju. Kada dodamo gnojiva u vodu ili je voda nazovimo to onečišćena na neki drugi način voda će itekako provoditi struju. Na sreću kućni uzgajivači mogu kontrolirati to sa EC metrom. EC metrom možemo odrediti koncentraciju gnojiva odnosno hrane u vodi (niska vrijednost EC naravno znači da je malo nutrienata u vodi i obratno). Visoka vrijednos EC znači i preveliku koncentraciju gnojiva što može rezultirati sušenjem i spaljivanje biljke hranom.(Procesom osmoze voda se izvlači iz biljke;listoci okrenuti prema gore ili prema dole). Koncentracija gnojiva mora se smanjiti daljnjim razređivanjem sa vodom.Preniska očitavanja EC znači manjak gnojiva. To smanjuje rast na rockwool substratu. Ec vrijednost se izražava u PPM ili Millisiemens. 1.8 je optimalan EC za rast marihuane. Druga Vrsta metra je Ph metar. Sa Ph metrom možete utvrditi kiselost tla ili tekućine. Svi smo mi mjerili ph u školama ako se ne sjećate (sa lakmus papirom) no mi trebamo točnija čitanja. Digitalnim ph metrom koji se koristi također i za akvarije možemo točno odrediti kiselost. Mogućnost apsobiranja gnojiva odnosno nutrienata ovisi o kiselosti solucije koja je po skali od 1-7 kisela , ph 7 se smatra neutralno a od 7 do 14 je lužnato.


Previsoka ph vrijednost ili preniska biljke nemogu pravilno uzimati nutriente koji joj trebaju te tada dolazi do manjka određenog nutrient-a. Uzgajivači moraju korigirati ph vode da bude željena od 5.8 do 6.5. EC metar također kao i Ph metar se moraju kalibrirati sa vremena na vrijeme.Specijalne Kalibracijske tekučine se koriste za kalibraciju (Obično su metri sa dvotočna kalibracija , donja i gornja točka).Točna temperatura je također jako bitna kod kalibracije Ec metra .Točna temperatura piše na uputstvima .Oba dva metra treba održavati po uputsvima kako nebi došlo do devijacije testiranih rezultata.Ph metar treba održavati vlažnim . Cannabis raste najbolje kad se zaljeva sa vodom temperature od 25 stupnjeva.Također ako postoji mogućnost da se voda ozrači to je jako korisno jer voda koja je ozračena sadrži malo više kisika koji je korjenu više nego potreban.To se može napraviti malo pumpom za zrak (pumpa za akvarije oko 15 eur) i tzv airstone (porozan kamen koji radi mjehuriće kad se pump zrak kroz njega).




...
C/P - https://vutra.org/threads/Zalijevanje
Suho korijenje drage nam biljke, uvijek je loša stvar. Ako se zemlja osuši, biljka će klonuti. Kada su biljke smještene u zemlju ili u drugi medij, biljke treba zalijevati kad vam se čini da medij gubi vlagu. Ako čekate da se osuši potpuno prije zalijevanja, to će oduzeti vrijednost vode od koje bi biljka mogla imati koristi u procesu rasta, čak i ako ne izgleda kao da će klonuti ili uvenuti.

Količina vode i učestalost zalijevanja ovisi o nizu faktora, uključujući veličinu biljke, veličine spremnika, razini korijena, sobne temperature, vlage te fazi rasta.

-Veće biljke trebaju više vode.
-Veće posude treba zalijevati manje intenzivno.
-U većim temperaturama treba više vode.
-Viša vlaga zraka zahtijeva rijeđe zalijevanje.
-Tijekom krajnje faze cvatnje, biljke će koristiti manje vode.

Tijekom vrućih ljetnih dana, zemlja ima tendenciju da se brže suši, i zato treba promatrati i zalijevati prema potrebi. Kompost i perlit mogu pomoći držati vodu u tlu dulje vrijeme.

Ako je tlo prekriveno nekom vrstom malča, voda će isparavati mnogo porije. Piljevina, kompost, sijeno, suho lišće, novine, pa čak i tepisi biti će efektivni.


Natopljeno korijenje (prezalijevanje)

Simptomi: Lišće će klonuti (ali neće biti uvenuto) s nezdravim i umornim izgledom a rast će se usporiti na puzanje (ako i to).

Problem: Biljke koje pate od prezalijevanja će razviti anaerobne uvjete (tj. stanje u kojem nema kisika). Kisik obično dolazi iz zračnih džepova između čestica tla. Kad korijenje nema adekvatnu opskrbu kisikom, ono ne može funkcionirati kako treba i na kraju će izgubiti potenciju. Zbog toga, korijeni su mnogo više osjetljivi na patogene.

Postoje tri moguća uzroka utapanja korijenja u zatvorenom prostoru.

-Prečesto zalijevanje i zemlja ili drugi medij ne može ispustiti višak vode.
-Rupe za drenažu ne postoju ili su začepljene.
- Čestice u tlu ili drugog medija su premale i ne dopuštajući da voda prođe kroz njih. (Da biste to provjerili, zalijte zemlju. Nakon zasićenja, višak vode bi trebao izlaziti. Mikseve iz kojih voda polako otiče su teksture koje su previše zbijene).

Rješenja: Provjerite da li vaša posuda ima rupe za drenažu. Ako ih nema, samo izrežite neke rupe na dnu posuda s nožem, bušilicom i slično.

Ako su čestice u vašoj zemlji previše nabijene, samo polijevajte vaše biljke rjeđe. Grublje, prozračnije teksture treba koristiti ako planirate presađivati vašu biljku.


Prerijetko zalijevanje: uvenule biljke


Simptom: Biljke rastu polako i venu.

Rješenje: Ovo je jednostavno - samo zalijevati biljke. Ako su uvenule, ne koristite gnojivo obogaćeno vodom jer to može uzrokovati još više problema. Umjesto toga, koristite neobogaćenu, ali pH-prilagođenu vodu.

Ako je količina vode samo taman dovoljna za održavanje biljke, rast će očito usporiti. No, to može biti teško prepoznati na prvu. Biljke će doživjeti nagli rast čim počnu primati obilnije zalihe vode.


Pozz svim aktivnim korisnicima Vutra.org a oni dobro znaju tko su :icon_lol:
 

Doktor

Aktivan Član
17.02.2007
427
9
0
44
Ec metar?
pH metar?
Kamena vuna?
Ph 5.8?
Pumpa za akvarijum koja mesa vodu i kiseonik?

Ovo je posao za Balcan Smoke:icon_lol:
Ovo je neki prevod za Hidroponik sisteme!

Ali u svakom slucaju korisni podatci!
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
Evo mali guide kako se rješiti kamenca ukoliko imate problema sa suficitom :) a to se lagano može desiti jer ako vam supstrat ima kamenca već u sebi ima i gnojivo pa jos i voda moze lagano doći do tzv "nutrient lockup" sto znaci da vasa biljka nece dobivati niti ostale elemente koji su joj potrebni.

Znači ovako treba nam : 1.malo veći lonac u kojem će te prokuhati vodu
2.ljevak
3.papirnate salvete
4.škare (tko voli može no nije potrebno)

Postupak nemože biti jednostavniji , znači prokuhate vodu pustite ju da se ohladi jer će deformirati plastiku ako se natoči direkt u bocu i kad se ohladi natočite ju kroz 2 do 3 sloja salveta i kasnije pogledajte rezultat :)







Pozz svim aktivnim korisnicima Vutra.org :b_jump:
 

Doktor

Aktivan Član
17.02.2007
427
9
0
44
E Stoneru reci mi dali bi moglo da se napravi neka varijanta redjana salveta u neko sito malo vece povrsine isto tako u vise slojeva pa onda sipati u sito i filtrirati kamenac???
(znaci sito neigra drugu ulogu nego da drzi salvetu!)
E sad to ti govorim jer kontam da kroz levak koji jos ima 3 sloja maramice da proguras 10L vode trebalo bi ti vremena cudo! Pa kontam da povecavanjem povrsine ce ici brze!!!
Naravno problem je sto ovo nece moci direkt u flasu da ide ali i moze ispod da se opet i levak stavi pa ce na taj nacin moci i direkt u flasu!
 

gargamel

Aktivan Član
25.11.2007
385
18
18
meni oni papirnati filteri za kavu, za onaj automat
koji radi filter kavu, izgledaju kao prihvatljivo rjesenje
za cijedjenje, bez skara, a i kostaju otprilike ko i salvete,
samo se ne raspadaju od vode...
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
@Doktor kad to radim ne pripijem maramicu tik uz ljevak nego ju malo odignem tako da ima veću površinu kroz koju se cijedi i ide dosta brzo malo kasnim sa reply-om no bolje ikad nego nikad :D
 

neko

Aktivan Član
25.01.2008
73
4
0
47
KingDiamond je napisao(la):
Voda iz pipe bez ikakvih carobiranja je odlicna. Kompliciranjem samo mozete pogorsat stvari!

Cista glupost! Moze da se desi i da bude dobra, a takodje moze da bude i losa. Sve zavisi od vodovoda do vodovoda.

EDIT: Uglavnom voda sa cesme nije odgovarajuceg kvaliteta, i trebalo bi poraditi na poboljsanju njenog kvaliteta.
 
31.12.2007
5
3
0
40
Moze biti da su cijevi sjebane ili prestare, da otpustaju svakakva sranja, al to onda nije problem u vodi nego u cijevima.Ako na takvom mjestu zivite, jebiga onda kemijajte. takva voda ima i bljutav okus.
Ali ona voda koja se koristi za pit, znaci fina, bistra, cistog okusa je dobra i za biljke. Dajem savjet pocetnicima jer za igranje kemicara treba malo znanja i iskustva kojeg rijetki imaju te ce prije sjebat uvjete nego poboljsat. Znam dosta ljudi koji nikada ne mjere ni ph niti se zajebavaju s tim sranjima a biljke su uvijek zdrave i produktivne, te je u 90% slucajeva cista prodja za vodu iz pipe.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Priroda

delboy

Prijatelj Foruma
Vutra Veteran
04.06.2006
517
534
113
balkan
Netočno,za pravilno zalijevanje ti nemozes reci ''u 90% slucajeva da je voda iz pipe dobra'' ,nemozes!
Ti objasnjavas kakve su cijevi,okus vode i izgled!!! Nemoj se zavaravati.

Nemojte se kockati s ovim sto vam KingDiamond preporucuje kad kaze ''dajem savjet pocetnicima''.

Sve moze krenuti na krivo ako je voda nepoznatog ph-a (i tako se onda nemoze utvrditi sto fali biljci ,jer ako je nepase voda ,pocet ce zutiti ,a ti ces mislit da joj fali gnojiva).

Ja sam imao zajeb s vodom i izgubio zivce ,dok nisam kupio tester i skuzio u cemu je problem!

Prokuhati vodu ,procijedit ju bas ovako kako stoner gore pokazuje i jedna briga manje...
 
31.12.2007
5
3
0
40
ovo sto stoner radi je za prociscavanje od kamenca tj smanjenje njegove kolicine, i nema tolike veze s reguliranjem ph. A i tko zna koliko se to dobro ocisti, s obzirom da se prokuhava te pri tome i sama posuda otpusta svakakve metale u vodu, pa ako jos stavljate kipuce u plastiku.. necu vise komentirat>:) al ako vec oces najbolju vodu odi na Sljeme na izvor svake subote i napuni 3 boce Cole.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Priroda

delboy

Prijatelj Foruma
Vutra Veteran
04.06.2006
517
534
113
balkan
Ma nevjerovatno koliko se dobre stvari (kad se ovdje napisu) mogu poklopiti sa takvim
strasnim mudrostima ,smijesno!

Ova shema snizavanja ph-a je provjerena sa ph testerom,a i isto tako i na biljkama,ali ne uvijek se nadje netko ko kaze da bolje zna i da to nije tako.

Moderator bi trebao pobrisati ove nepotrebne diskusije ,dali je ili nije to tako.
(unaprijed hvala moderatoru)
 

balcan_smoke

Vutra Veteran
01.03.2006
1.836
493
108
mnogo griješite kada generalizujete odnos prema vodi
svuđe je voda drukčija

vodu treba svakako prečistiti barem od kamenca jer se on taloži i remeti nam zemlju

znači svako treba svoju vodu da obradi u zavisnosti od svojih potreba
bez detaljne provjere PH vode ne bi trebalo da se zaliva
naravno treba zanti i PH zemlje

sve je ovo već pisano i neko je lijepo objasnio i napisao kako računati kada zalivate
koliki PH dobijate


Originally Posted by KingDiamond
Voda iz pipe bez ikakvih carobiranja je odlicna. Kompliciranjem samo mozete pogorsat stvari!

bilo bi lijepo da ukratko napišeš kako se stvari pogoršavaju
 

neko

Aktivan Član
25.01.2008
73
4
0
47
I ja se slazem da treba obrisati sve postove sem prva dva od stonera. Svima ce biti lakse, a i manje konfuzije ce biti.
Pozdrav.
 

m4r3

Aktivan Član
05.10.2008
342
40
28
Niodaklevci
2advanced.com
Interesuje me koliki je ph od destilirane vode ?, i josh me interesuje da li mogu dobit destiliranu vodu ako sa pretis lonca skinem onaj pipak sto se vrti i na taj ventil stavim cijev koja ce propustat paru u teglu i u njoj ce se nakupljati destilirana voda ?, znam da se moze kupit destilirana voda ,al zasto kupovat kad se vrlo jednostavno moze napravit :)
 

ZOKI

Aktivan Član
21.01.2008
1.257
42
73
16
m4r3 da li mogu dobit destiliranu vodu......

voda nesme da dodje u dodir sa metalom tj. ta para ako doje u dodir onda vec ponovo nije destilovana....
sad kolkiko sam ja skontao destilovana voda ti se kuva u staklu i i nema nikakav dodir sa metalom ta sprava je cela od stakla...
ispravite me ako gresim...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Bratulic

m4r3

Aktivan Član
05.10.2008
342
40
28
Niodaklevci
2advanced.com
ZOKI je napisao(la):
m4r3 da li mogu dobit destiliranu vodu......

voda nesme da dodje u dodir sa metalom tj. ta para ako doje u dodir onda vec ponovo nije destilovana....
sad kolkiko sam ja skontao destilovana voda ti se kuva u staklu i i nema nikakav dodir sa metalom ta sprava je cela od stakla...
ispravite me ako gresim...


Ne ne, pretis lonac je od aluminijuma,a i cjevcica kroz koju ide para do tegle je od aluminijuma, a tegla u koju dolazi para i pretvara se u vodu je naravno staklena, znaci ta voda ako dodje u dodir sa aluminijumom nije destilirana :( pa dobro ak vec nije destilirana jeli bar cisca od ove sa chesme ?, mislim jeli bolje zalit sa njom biljku ili sa onom sa cesme ? ili je mozda ta voda koja je dosla u dodir sa aluminijumom na neki nacin skodljiva biljci ?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: dsomar

m4r3

Aktivan Član
05.10.2008
342
40
28
Niodaklevci
2advanced.com
Sorry sto sam dosadan al imam josh jedno pitanje.Ph zemlje je od 5 do 6.5 i vec sam 2 puta zalio kupljenom destiliranom vodom, dali treba da nastavim da zaljevam destiliranom i koliko dugo?.Ovo pitam jer mi je regulisanje tog ph dosta komplikovano a i nikad to nisam prije radio :S a i ne planiram, posto mi je ovo prvi grow, ostali uslovi su odlicni ,temperatura, svjetlo,ventilacija ...dosta toga sam odradio po uputama koje sam nasao ovdje, stvarno mi se neda josh i taj ph regulisati, pa me interesuje onako odokativno (otprilike) koliko treba zaljevat destiliranom ...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Bratulic

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
zaboravi destiliranu vodu presskupo je da zaljevaš sa njom postoji razni filteri kao RO revers osmosis koji daje skroz ociscenu vodu no ti filteri su takodjer skupi i ne isplate se osim ako nisi komercijalni grower.
Na tebi je da nabavis PH i EC combo uredjaj i kontroliraš i reguliras svaki put vodu .
Zapamti jednom koja je formula za vodu u tvojoj kući i reguliraj ju . znači ili posudi ili kupi uredjaj vidi kako se voda ponasa bez gnojenja i sa gnojenjem kupi Regulatore i zapamti koliko kapljica moraš kapnuti da bi dobio neki ajmo reci optimum no napominjem da je to opet igranje na pamet i da bi najbolje bilo prekontrolirati ph i ec prije svakog hranjenja.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Badi