LED Grow Box - nešto kao tutorial

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

MarcoPolo

People Can Fly
Poznanik Foruma
09.02.2010
617
1.294
163
Puno me ljudi preko pp pita u vezi LED panela koji se da primjetiti na nekim slikama pa cu pokušati napraviti neki tutorial tj. opisati moj pokušaj izrade panela. Kao što znate kupovni Led paneli su još poprilično skupi i još uvijek nisu dostojna zamjena za HPS, ali možete napraviti panel i kod kuće za puno manje novaca od kupovnih.
Sve je krenulo kao eksperiment...zadivljen rezultatima Led rasvjete kod prijatelja (60 w led - 70g Top Cola suhoga Auto Anubisa) htio sam probati kako to ide. O struji znam samo osnove, on mi je bio od velike pomoći pri projektiranju. Uglavnom od početka do kraja panel je doživio mnoge promjene, uglavnom upgrejdanja ventilacije zbog boljeg hlađenja.
Pa krenimo...

Ovako je to izgledalo u startu:



Na slici gdje su ledice vide se 10 x 10W Warm White ledica i 3 x 10W Red (kasnije je dodana još jedna) - znači panel je projektiran da na njemu bude ledica ukupne jačine140W.


Evo malo i tehničkih podataka o ledicama (ebay):
10W Warm White Lamp Light - Color temperature 2700-3400, Forward Voltage 9-12V, Forward Current 1050 mA, Luminous Intensity 1000-1100 lm



10W Red Lamp Light - Color temperature ?, Wave Lenght 655-660 nm, Forward Voltage 6-6.6V, Forward Current 1050 mA, Luminous Intensitiy 800-900 lm

th_51564_mwzbVBpdnzuVlfBfYBkOhVg_122_54lo.jpg


Podatak o temperaturi boje za crvene nisam pronašao, već piše samo 660nm, dok za warmwhite obratno...piše boja temperature, a valna duljina ne. Angle tj. kut rasipanja svjetlosti je 140 stupnjeva. Uglavnom ledice su me izašle cca 50$.
Ima svašta na ebayu, i puno boljih modela od ovih što sam uzeo pa pripazite.


E sad treba nam nešto što će napajati te ledice. Prvo sam namjeravao kemijati sa napajanjem od kompa al sam od toga odustao jer sam na ebayu našao LED driver, prosto rečeno transformator koji pretvara mrežni napon od 220V na radni napon ledica. Driver ima 2 izlaza (Warmwhite rade na više Volti, crvene na manje). Problem je ispao u tome što oba izlaza daju isto volti pa je tu uskočio frend sa modifikacijama (stavljao Gretz diode, otpornike itd da bi smanjio napon potreban za crvene ledice). Kasnije sam našao driver kojem se izlazi posebno podešavaju, al jbg već je bilo kasno pošto sam već ovog kupio. Driver ima i šarafić za fino podešavanje, no kasnije smo saznali da nije baš tako fino jer se može podešavati od 9-12V i naravno kasnije smo našli driver koji ima podešavanje od 0-12V. Da znate na što treba pripaziti prilikom kupovine.

Ovo je driver - DC12V, 15A, 180W (uzeo sam jači, da mogu kasnije nadograđivati panel - trenutno je 140W)...Koštao je 17 $,



Kad je sve to bilo spojeno, ledice povezane žicama i spojene na driver, pušteno je u probni rad i primjećeni su problemi sa pregrijavanjem panela.
Za panel je potrebno nabaviti komad što rebrastijeg aluminija, kako bi se toplina efikasno odvodila. Jedna strana panela mora biti ravna, na nju se učvrščuju ledice (obavezno staviti termo pastu i čvrsto ih pritegnuti), a druga rebrasta. Na rebrastu stranu panela se stavljaju ventilatori radi bržeg rashlađivanja. Iskoristio sam komad hladnjaka od nekog starog pojačala (25 x 25). Još sam i po rubovima učvrstio aluminijske X profile (bijele alu letvice na slikama).



Pa sam onda primjetio da sam kraćim bočnim alu letvicama znatno smanjio protok zraka (čitaj panel se nenormalno grijao) i maknuo ih, tj ostavio sam samo ove duže bočne. Nakon toga se temperatura popravila ali panel je još uvijek bio užasno vruć.

Aluminij je inače odličan materijal za odvođenje topline ali potrebna mu je pomoć ventilatora. Prvo sam stavio PC vent koji nije bio dobar jer nije pokrivao cijelu površinu rebara.



Nakon toga sam kupio veliki PC vent od 23cm i pljunuo nemalih 130kn. Taj vent je pokrio gotovo čitav panel no problem sa tim PC ventovima većeg promjera je slab protok zraka (oko 84 cfm ako se dobro sjećam). Izgledao je cool zbog plavih ledica ali nije bio efikasan pa sam morao tražiti dalje. Evo neka slika tog venta lošije rezolucije.



Onda sam shvatio da je vrag odnio šalu i da moram nabaviti neke ozbiljnije ventove jačeg protoka i pribavio ventilatore za hlađenje procesora Arctic cooling F12 Pro TC, 4 komada, svaki po 35cfm znači ukupno 140 cfm...gotovo dvostruko više od venta 23 cm i to je bio pun pogodak



Još sam dodao sa strane gdje su prije bile bočni alu profili, stavio sam pasivne hladnjake od procesora i konačno sam na panel mogao staviti ruku i bio je mlak.



Stavio sam lance na rubove panela i pripremio box. Ili ako vam se neda praviti box kupite recimo nekakav ormarić u oglasu za 50 kn.




Ovaj ormarić je dimenzija 40x40x70
Prvo sam izbušio rupe za kablove, i rupe za ventilaciju. Ispuh sam stavio gore, točno iznad panela, fi 100 i stavio cijevni ventilator, prvo je bio sa filterom no skinut je zbog problema s temperaturom. Vent je spojen na potenciometar koji je stavljen sa stražnje strane, zajedno sa led driverom.
Upuh sam ostavio pasivan, izbušio sam na dnu boxa 2 rupe fi 100, stavio mrežicu da ne ulaze nekakve mušice ili pauci. I onda sam dignuo policu gdje će stajati posude na par cm iznad, a policu sam skratio 5-6 cm tako da zrak ide sastrane a usput sam prekrio rupe za upuh policom tako da svjetlost nigdje ne izlazi. Tu ideju sam ukrao od Creativea. :wave: . A na ispuh sam stavio rozetu za ventilaciju koja ima nakošena krilca, kroz ta krilca svjetlost ne ulazi samo je okrenite na stranu, recimo prema Led driveru. Pa može i njega usput hladiti.



Onda zalijepite reflektirajuću foliju i zabrtvite pukotine oko vrata sa brtvom za prozore (za 20tak kuna - imate par metara te samoljepljive gumene brtve. Na slici je ona stara verzija ventilacije sa 23cm ventilatorom.



Neke stvari su još izmjenjene na boxu. Tipa dodano je par manjih ventilatorčića da pušu po led driveru jer se i on dosta grije. Znači nikako nije preporučljivo da stoji unutar prostora.
Suma sumarum

Box - 50 kn
Ledice - 50$
Driver - 17$
Cijevni Ventilator - 100kn
PC ventovi 4kom - 140kn
Ostalo - 100 kn

Znači otprilike 800 kn je uloženo u kompletan box. Moguće je čak i sa zadnje strane staviti neku masku od šperploče i voila, lijepi crni ormarić koji će se uklopiti u svaki prostor :)

Box, a najviše panel prošli su kroz puno promjera. Netko pametan je rekao da je box konstantno gradilište. Al kad ga konačno posložite kreće i useljenje :)
Eto nadam se da će ovaj tutorial nekome pomoći da se okuša u led uzgoju.

:sun2:
 

iSensation

iSensation
Poznanik Foruma
24.08.2009
1.815
1.808
188
Lijep tutorial. :respect:

Ako smijem da se nadovezem, ove LEDice:
10W Warm White Lamp Light - Color temperature 2900-3400, Forward Voltage 9-12V, Forward Current 1050 mA, Luminous Intensity 1000-1100 lm
su beskorisne za nas!

Zato pod crvenom nemas temp. boje jer kod LEDa to nije bitno.
Gleda se samo valna duljina boje u nanometrima.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: napalm and Z&N

FantomSB

Aktivan Član
10.10.2012
275
691
93
41
m a n d o r je napisao(la):
nisam neki strujić ali laičk bi to trebalo izgledat ovako http://imageshack.us/a/img801/7291/w1go.jpg ili si nekom drugačijom shemom to pospajao ?
mandore; ovo na tvojoj slici su ledice spojene u seriju, a to nije dobro jel dolazi do pada napona na zadnjim ledicam i kada bi koja krepala izgubio bi strujni krug.
ledice se moraju spajati paralelno, najjednostavnije da uzmes dve zice i samo furaš do svake ledice, oguliš na tom mjestu i zalemiš ledicu. Super je to sta je driver 12v pa mozes i ventove spojit u strujni krug. Naravno ako je ispravljać dovoljno jak.
 

MarcoPolo

People Can Fly
Poznanik Foruma
09.02.2010
617
1.294
163
Kali je napisao(la):
Lijep tutorial. :respect:

Ako smijem da se nadovezem, ove LEDice:
su beskorisne za nas!

Zato pod crvenom nemas temp. boje jer kod LEDa to nije bitno.
Gleda se samo valna duljina boje u nanometrima.
kako misliš beskorisne? gore sam krivo napisao za warm white 2900-3400, trebalo je pisati 2700K



WarmWhite ledice pokrivaju dio plavog i dio crvenog spektra, a crvene ledice su tu kao nadopuna crvenog spektra.

"The warm white LED's have almost an equal amount of red light and blue light, while the cool white have about three times as much blue as red"

Meni je isto bilo čudno da se samo sa ove 2 vrste ledica može odraditi grow, pošto na tržištu postoje paneli i sa drugim vrstama (red, blue, orange, white itd) ali nisam puno pitao...rezultati kod prijatelja su me razuvjerili. Bez sumnje da su bolji ti paneli sa više vrsta ledica, jer pokrivaju cijeli spektar no opet ponavljam vidio sam rezultate i ostao paf, a i kod mene prilično dobro napreduju. Recimo da je ovo low budget panel, ali koliko vidim funkcionira.

Kod mene je trenutno cvjetanje na pola puta...hedovi su debljine 2 palca, tvrdi kao kamen i prepuni trihoma

th_56928_P_20131030_193723_122_181lo.jpg



Mandore slikat ću večeras stranu panela gdje su ledice pa da se vidi kako je spajano...uglavnom tako kako Fantom kaže...od ledice do ledice pa sve skupa na led driver, crvene na jedan izlaz, warmwhite na drugi.
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Malo sam se informirao davno o ledicma. Uglavnom , i ja bih se složio sa Kaliem, ali ako je tako kako kažeš, moguće da da smo obojica nešto krivo shvatili :) Nadovezao bih se samo kako plave, crvene itd. ledice uglavnom daju samo jednu valnu duljinu, pa tako ima više različitih crvenih, plavih itd., ovisno koju valnu duljinu emitiraju unutar određenog dijela spektra. Ove bijele što ti imaš imaju temperaturu boje 2700K, što bi po meni značilo da pokrivaju više valnih duljina od ovih monokromatskih, pa zato nemaš taj info na njima, nego umjesto toga imaš temp. boje.
Odlićan tutorijal :thumb:
 

iSensation

iSensation
Poznanik Foruma
24.08.2009
1.815
1.808
188
Skoro svi smo u pravu. Samo hocu reci da umjesto ovih koje emitiraju "bijelu", "toplo bijelu", "super bijelu" i slicno mozes isto tako staviti CFL. Cemu onda LED? Da ti manje struje trosi? Da imas vise toga za spojiti i kupiti? Da trebas hrpu ventilatora da ti hladi samu instalaciju?

LED je zamisljen da se ide na valnu duljinu sa malo lumena bez temp. boje. Da se na taj nacin utjece na rast biljke, dajuci im direktno sto trebaju od svijetla, a ne ono sto si "uzmu" od spektra koji ide od-do.
 

MarcoPolo

People Can Fly
Poznanik Foruma
09.02.2010
617
1.294
163
zašto warm white? ovako...nisam baš nešto upućen u sve tajne leda, kao ni strujnog dijela...držao sam se prijateljevih uputa za dizajn i popis materijala no prema njegovim riječima: "zato što je warm white puni spektar potreban za biljke u cvijetu (ima i plave, crvene, narančaste, zelene...), a crvenu pojačam jer je treba najviše u cvjetanju"...kao što rekoh vidio sam rezultate kod njega, a svoje gledam svakodnevno i odlično napreduju...za mjesec dana je harvest pa ćemo točno znat jel valjaju ili ne. CFL je ili plavog ili crvenog spektra, da ne spominjem masu drugih nedostataka cfl žarulja. Ventilatora ima 4 kom na samom panelu, i jedan za ispuh...to što sam ja promjenio 2 pc venta dok sam došao do hladnog panela je moja greška, ali ni to ne gledam baš tako nego...gdje je čar modificiranja ako sve radi na prvu?

Ispravi me ako griješim, ali ne treba li HPS balast i starter, kao i cooltube i vent koji će sve to izvlačiti? Princip je dakle isti, sve su ostalo nijanse :)

Zašto Led...zato što volim eksperimentirati, isprobavati i modificirati. U krajnjem slučaju...Zašto ne?

@ Mar1o...nisu me carinili, crvene su naručene od jednog, a warmwhite od drugog dobavljača tako da je vjerovatno i to imalo utjecaja. Inače imam 50tak ebay transakcija, što jeftinijih, što skupljih itema i samo jednom su me carinili i to za glupe navlake za siceve u autu.

Da se ne prepiremo više ko je u pravu...postat ću povremeno slike kako bilje napreduje u ovu temu, nek ovo bude onda experiment
 

iSensation

iSensation
Poznanik Foruma
24.08.2009
1.815
1.808
188
Ne velim ja da su lose i da ne valjaju, i da oko HPSa i CFLki nema rada i muke.

Velim samo da ako vec radis LED onda radi onako kako je zamisljeno, jer umjesto LEDa warm white stavis CFL warm white i opet imas isto, a spajanje je pis of kejk.

Slobodno ti eksperimentiraj, ja samo iznosim cinjenice i razloge zasto tvoj warm white LED nema temp. boje, a zasto crvena ima "nm" kao mjerilo. Lumene skroz zaboravi kod ovoga.

A ljudi su zamislili da ti kao individa slozis sebi kombinaciju plavih-crvenih-narandjastih-zutih i slicnih, kako tebi pase, a ne da uzmes isto sto mozes i sa CFL napraviti... Da ne govorim o cijeni 1 LEDice i to ne samo LED kao svijetla. Pa tu imas 3W, 5W, 10W pa dok dodjes do 10W te cijena ubije u pojam ako hoces nekaj dobroga, a onda na kraju uzmes LED koji radi isto sto i CFL... A CFL ukupno za 70%-80% jeftinije ispada sa svom opremom.

Nemoj misliti da ja sad tu tebi nesto serem ili se pravim pametnim....
 

FantomSB

Aktivan Član
10.10.2012
275
691
93
41
mp mislim da si malo preplašio ljude sa svojim troškovnikom. Pa kako 50$ ledice kad kom košta cca 10kn crvene su malo skuplje, ovisi di kupuješ, ako kupujuš kod lika koji prodaje opremu za growanje onda ce cijena jedne biti 10$, treba malo koristit trazilicu. Ja sam kupio driver od 20$ sa 20A jakosti, što je dovoljno za 20tak ledoica od 10w. Znaci to je oko35$. Sto bi bilo cca 210kn. neka bude 250kn, e sad koja cfl lampa se more kupit za te pare.
A mislim da su ledice dugotrajnije.
Ovo hladenje se moze rijesiti i sa ogromnih hladnjakom, tako da je hladenje pasivno bez ventilatora.
Drugi tjedan otvaram i ja dnevnik sa ledicam pa bumo vidli.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Mikacc and Z&N

MarcoPolo

People Can Fly
Poznanik Foruma
09.02.2010
617
1.294
163
ne kazem da nema jeftinijih na ebayu...jbg ja sam uzeo ove i koštalo me toliko...dakle crvene 8$ komad x 4 - 32$, warm white 1.69$ komad x 10 - 16.9$ - ukupno 48.9$

kali...kao što rekoh ovo je low budget panel, vjerovatno se ne može mjeriti sa panelima koje imaju sve moguće boje ledica...zamišljen je tako da warm white ledice pokriju spektar od 2700-3400K, ostatak crvenog spektra nadopune crvene ledice.

Ali stvarno ne kužim čemu uopće ove usporedbe sa CFL žaruljama?
Ako uzmem po jednu CFL 865 i 827 pokrio sam spektar od 6500K i onaj od 2700K (i dobio 40tak wati a spržio 100 kn). a WarmWhite ipak imaju veću širinu iskoristivog spektra. Probao sam i CFL žarulje u počecima i po meni je to bacanje novaca. Kvalitetnija CFL žarulja od 20tak W košta 50tak kuna.

Da malo usporedimo CFL i LED...
Vijek trajanja: LED -50.000 sati, CFL - 8000 sati
Sadrži toksičnu živu: LED - Ne, CFL - Da (1-5mg žive)
Osjetljivost na vlagu: LED - Ne, CFL - Da
On/Off (utjecaj prečestog paljenja i gašenja) - LED - Ne, CFL - Da (može drastično smanjiti životni vijek)
Izdržljivost - LED - Vrlo izdržljive, CFL - staklo može lako puknuti

Da ne spominjem kako CFL žarulje moraju biti jako blizu vrhova, tj. potrebna je gotovo svakodnevna kontrola growa da se nebi nešto spržilo.
Nema frke, niko ne sere...samo iznosimo svoje argumente :)