LED Light Emitiong Diode / COB, E27, Zeus, Hans, Osram, Quantum, Samsung...

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
27.01.2011
14
1
0
35
Ove LED s kojima ja radim se griju do 50 stupnjeva.Ali to je u neposrednoj blizini.Ali to su bijele, za RGB neznam, moram provjerit.
 

Vanzemaljac

Aktivan Član
02.01.2006
387
61
0
DEDE je napisao(la):
;)) pa nesto mi se neda da mi neko tuta ( predpostavljam tura ).

Ja samo trazim neku alternativu koja ce se manje grejati od HPS tako da je sve dobrodoslo u raspravu. Nema nepotrebnih stvari samo vise ili manje potrebnih.




Sad kad je vec definitivno jasno da su led lampice igracke bez perspektive za napredak (cak i da ih i nabudze da svjetle ljudski(nemoguca misija) grijale bi a i trosile nenormalno).

Mozda je i ovo(ne lose na prvi pogled) induction lamp cannabis grow 8weeks.wmv - YouTube samo jos jedan u nizu "mudo pod bubreg" pokusaja kineskih jebivjetara,ili nam je stigla buducnost na krilima proslosti??
 

Rijamu Duva

Aktivan Član
27.07.2005
208
36
0
45
Jako bi volio da ova LED tehnologija dostigne granice HID lampi...ali po svemu sudeći zasad nista od toga.

Zasada najjaca izreka u ovoj temi je "Nema hedova bez lumena." i to treba da bude kristalno cisto svima iako bi ja rekao "Nema DOBRIH hedova bez lumena"

u svakom slucaju pratim ovu LED tehnologiju, ali slabo je to sve izgleda

:)
 

natura

Aktivan Član
29.05.2009
228
146
0
46
dobila povoljno 90w ufo sa sopstvenim hladjenjem, probacemo jednu turu, inace sjaji ko ludo na prvi pogled
 
07.02.2012
26
0
0
34
Ovako ja imam manji prostor pa bi mi se to sve grijalo sa HID , a i neda mi se trazit HID po gradu...
odlucio sam isprobat LED diode.. nego koji raspored tih dioda treba biti tojest uv i ostale koliko %? evo nasao sam da neki lik prodaje diode a sad nez jesu li te preslabe i koliko bi mi ih trebalo


Imam bijele LED diode, zaobljenog vrha, prozirne, promjera 5mm. Ove LED su idealne kao ukrasna svijetla za kuću, oko kuće, na automobilu... Osim kao ukrasna rasvjeta odlične su za izradu rasvjete kuhinjske radne ploče, radnog stola... ili za izvedbu diskretne rasvjete. U većem broju mogu poslužiti i kao kvalitetna i zanimljiva štedna rasvjeta većih prostorija.
Radi se o vrlo kvalitetnim diodama jakosti svijetla 20,000mCd i radnog vijeka od preko 100,000 radnih sati!


Osim bijelih LED dioda imam i diode drugih boja (plava, UV, crvena...).

Ostale karakteristike bijelih LED dioda:
-jakost svijetla: 20000 mCD
-"temperatura" svijetla: (cool white) 6000K
-radni vijek: preko 100000 sati
-kut osvjetljenja: 25°
-radna struja/napon: 20mA / 3.2V-3.6V
-promjer LED: 5mm
 

natura

Aktivan Član
29.05.2009
228
146
0
46
mislim da je smisao led dioda upravljanje raznim spektrima koji biljkama trebaju i da se ne baca energija za svetlost koja im nije potrebna. znaci plava za vegetaciju i crvena za cvetanje otprilike. ova gore pomenuta ima 10 plavih dioda duzine 430nm i 80 crvenih 660nm, trenutno mi je jedna biljka "paradajza" na vegetaciji 30 i kusur dana i raste lepo, osim sto se ne izduzuje, nego izgleda opasna sabivena grdosija zdrave zelene boje. dal ce biti dovoljno za fazu cvetanja, ne znam. pored imam i dve neonke, cisto ako zafali nesto spektra.
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Upravo to što si napisala fali u gornjem postu-valne duljine!
Ove bijele neće radit posao, a uostalom, piše lijepo u prvom postu ove teme koje su potrebne.
Bilo bi lijepo da okaćiš kakvu fotku u galeriju, ako već nemaš namjeru dnevnik otvarat ;)
 

natura

Aktivan Član
29.05.2009
228
146
0
46
rado bih pokazala celom svetu veruj mi, ali imam zabranu od jace polovine da pominjem igde ista, javicu rezultat koji je najbitniji na kraju.
 

dinosaur

Aktivan Član
14.02.2011
422
66
28
44
Ja sam napravio ovo od LED smdb 3528 mm
Ugao 120
12 V
Za sada su sve W
No nije problem ubaciti i RGB
Odokativni rezultat = isto kao 4 CFL-ke, W, 6000 LUM


Nisam ispratio temu, ali pročitaću temu.

Pa i nisam nesto propustio, sem da neko jos proba LED rasvetu, samo napred.
Ja na zalost tek juce sastavio ovo i od danas je na probi, pa videcemo kako se ponasa sa temperaturom i svim ostalima.
 

ZOKI

Aktivan Član
21.01.2008
1.257
42
73
16
i koja ti je ovo boja?

ja sam gledao nekad davno na nekom stranom forumu lik je imao bas crvenu boju koju su proizvodile lempice i biljka je normalno izgledala cak je bila bas dobro popunjena kao sa hps mozda je imao duplo veise sijalica nego na slici al nije imao ventilator tj. drzao je u sobi samo pod led diodama/...

da on je likao biljku u mraku a te crvene lampice uopste nisu bile tako jake da u sobi bude dan , ne mogu to ni da objasnim mogao bi sliku da pronadjem ako postoji jos to negde pa da vam pokazem,, hocu reci da je biljku obasjalo crveno svetlo a u sboi je bijo mrak :) tako nekako
 

dinosaur

Aktivan Član
14.02.2011
422
66
28
44
Ovo je najobicnije WHITE spektar, na 6000 K, posto je jako tesko doci do nekih tehnickih specifikacija, pogotovo od kineza, mogu samo reci da je golim okom vidljiv efekat ovoga isto kao CFL-ke.
Greju se u ovoj kolicini i temp je oko 35, kada sam poslednji put gledao.
Moracu staviti neki vent da siba po njima, a i po biljkama.
Nisam mnogo istrazivao na ovu temu, no, ako ovo bude radilo OK i svoj posao, ja sam zadovoljan, jer meni ovo treba samo u ovom spektru i ovako, za sada.

I da najbitnije, sto sam primetio iz nekih prethodnih testova, mnogo bolji efekat i iskoriscenost LED dioda moze da se dobije ako se malo razrede, recimo, da sam pravio razmak na svakih 1 cm i imao duplo vecu povrsinu, imao bih sigurno bolji efekat i duzi.
Naime, sada kada ukljucim reflektor, on sija do nekih 2-3 metra, a da su razredjene i veca povrsina, sigurno bi bilo i do 4 metra
 

ZOKI

Aktivan Član
21.01.2008
1.257
42
73
16
kod led ti je najbitnije efekat ogledala bez toga gube na jacini odraza..
ne znam gde si nabavljao led al kako sam skontao kod kineza to nevredi nista, vidim da si se trudio al sa ovim diodama ako vredi sta mogao bi komptno da odradis vegetaciju do 3 nedelje ako choces probaj,

ja sam bijo u prilici da vidim ludilo grov sa led diodama bijo je oblozen sa svih strana boxa jedino odole nije bolo sijalica , sijalice su bacale crvenu boju al bukvalnjo crvenu , lik je o odradio sve sam cak i za svaku sijalicu je stavijo posebno ogledalo (nje bas pravo ogledalo) isto ko kad kupujes beterisku lampu sa led pogledaj kako je odradjena dioda stoji u nekom krugu a oko nj je reflektor za svau sijalucu posebno. , tom liku je to sluzilo kao box za cvetanje imao je jos jedan gde je radio vege.. sa duplo manje . al on sa bavi prodajom rasvete za diskoteke i pricao mi je da je ta dva boxa preplatio tj. da je mogao da napravi mozda 10*hps diode su jako skupe a cim su jeftinije tim im kvalitet opada...

kod dioda koliko sam ja skontao nije vazna jacina tj. na znam ni da objasnim kako ja to kontam al pokusacu mislim da je bitna kolicina spektra koju baca posto biljka koja je pod dijodama je obasjana crvenom bojom a skoro da je mrak tako nekako al ako gresim ispavite ja se bas ne razumem u fiziku :)
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
@bob_sale
Kolega, mislim da si mašio poantu, ali nadam se da sam u krivu. Kod LED ti temperatura boje ne znači apsolutno ništa. To ti piše i u prvom postu ove teme. Bitne su valne duljine koje dioda emitira, tako da u kombinaciji crvenih i plavih gađaš "idealni" spektar koji biljka koristi + tek nekoliko UV i IC da upotpuniš priču, pošto biljke, pogotovo naše, koriste i taj dio spektra. Upravo zato LED rasvjeta za grow i izgleda totalno neprirodno, jer fale valne duljine koje daju efekt bijelog svjetla. Nije bitno što je oku ugodno, nego što biljci treba.
led-grow-lights41.jpg
 

dinosaur

Aktivan Član
14.02.2011
422
66
28
44
Jesam pogresio sto se nisam najbolje informisao i sto se mozda nisam tehnicki najbolje izrazio.

Moja ideja je bila i postala je da imam mali vege boxic, na 12v koji sluzio kao "pokrice" kao neka trafo stanica za manje vise ceo stan u ledicama :)
Naravno, ako pije vodu sa biljkama, a ako ne ode tri noci sklapanja "uradi sam" boxa od skice u glavi do realizacije.

Tako da za sada i ubuduce pratim ipak neka pravila gajenja :)

Uzivajte :)