LED Light Emitiong Diode / COB, E27, Zeus, Hans, Osram, Quantum, Samsung...

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Stanaccc

Banned
Banovan
03.10.2018
1.094
7.560
258
Evo jel ... pa ti pisi gluposti.. postavio sam pitanje a ne da ti nagadjasPogledajte prilog 263595Pogledajte prilog 263595Pogledajte prilog 263596 jel netko nesto ima ili nema...
Postavio si jako glupo pitanje!
"Koliko, da držim COB iznad biljki"? Ajde, ti meni reci jer ja čitam misli, pa znam da si napamet 5 COBova i to cree COB, koji je od ovog reflektora jači 3 puta!
Jel ti meni možeš reči, koliko košta mjenjanje kuplunga na autu ili bi prije trebao znati, koji je auto?
I onda si još bezebrazan.
Ti si postavio pitanje, a ne da ja nagadjam. Koliko ja znam, sa interneta si skinuo sliku!
I to se da u google stavit, pa me baš zanima. Imaš nešto, a neznaš što!
Ako, prošitaš moj post, trudio sam se, da ti ljepo objasnim, da ti nemogu napamet, reči jer su različiti.
Reci ti meni, koliko da ja držim panel, koji mislim, napravit.?
Zato vam ni neče nitko odgovorit, jer postavite pitanje, gdje bi ja trebao biti Gandalf, da bi znao o čemu pričaš. Mogao si sliku odmah okačit. Ja kada nešto neznam, slikam ili nacrtam! A, kada kupim gotovo, onda pitam od onoga, od kojwga sam kupio, da mi malo razjasni, šta mi je prodao.
I onda dolje napišeš, jer ima netko nešto il nema!
Kultura ti je na nivou, Krapinskog pračovjeka!

Gledam po netu rješenja tipa jedna biljka jedan COB, ne izgleda loše, možeš namjestiti visinu za svaku biljku pojedinačno.
Jedan COB od 50w, ali ovaj kao na slici! Mogao bi sa jednim stripom od 100w, ali leča ti onda treba, da se svjetlost se širi. Najbolje, ako tako misliš slagat, 3 pločice od 30w i na komad lima, da je kao daska.pa 3 takva, koja možeš zasebno podizat i spuštat. Jer, ovaj gore panel COB od 250w, ako nije dobro narihtano, da se ne stvaraju burnovi. Znači, kada staviš 4 žarulje u krug, sredina če gorjet. I to može spalit biljku, jako brzo!
Ali, na dobrom si putu! Probaj si zapisivat i crtat. Nije, da možeš nešto sa time, ali češ prije pohvatat, kratice, koliko vrsti COB ova postoji, imaš i ledice od 1,3,5w. Čak i kučišta, prazno možeš kupit, pa ih sam složit i poštelat
Ja namjeravam, jedan panel, ali da mogu ugasit zasebno po 10-20 dioda. U tome i je čar, šta se igraš! Meni je to hobi, pogotovo jer ču na bolovanju provest, ovu godinu.

@Stanaccc more li link COB pločica.?
Mejbi bi i ja nešto drugo slagao, e 27 sijalice mi nisu nešto (prije da ja neznam)
Jesi siguran da su po 20 w? imaš li čime izmjeriti ili kako je reko prodavač?
Budem ti stavio tu linkove, ali nemoj e 27 ledice gledat, kao obične žarulje. Znam dečke, koji uzgajaju ozbiljne biljke samo sa led sijalicama na e27 grlo. Kada gledaš, ti je ista stvar kao kada na board poljepiš, praktički iste diode, vjerojtno drugi proizvođač
Jesi vidio Blac sun od Weedetixa?
Bolji panel, barem ja nemogu još napravit. Ali to pokazuje, da ubiti e 27 ne zaostaje milimetra za ostalim ledicama. Kod njih je još jedna, jako dobra stvar, a to je kada ostaviš grla, žarulje stavljaš, mičeš, mjenjaš wattažu itd.
Sa 100w e27 ledica, uzgojiš jednu biljku, bez problema. Neki i sa manje!
Idem pogledat, jel su iste cijene, pločicama!
https://www.ebay.com/itm/Full-Spect...hash=item4b172c7e25:m:muhL1sbsQkWOvnBFacjIdtA
Ove su sa lečana i za dolar su skuplje, nego jučer.
https://www.ebay.com/itm/20-30-50W-...hash=item4b547087a5:m:mc9PrN7seB-TvLzh6dfiWpQ
90 lumena/watt, ali full spectru nije bitan lumen. Oni imaju manje limena, nego žuto svjetlo, ali imaju cijeli spectar. 1 od 50w sa lečom na sredinu i okolo par od 20w

Razlika između novih COB pločica se vidi po udaljenosti plusa i minusa. Na ovima starim pločicama Screenshot_20190228-063357.jpg su jedno do drugog. Na linku gore je driver u silikonu između, da ne tinjaju. Jer, recimo ako su na produžnom kablu sa prekidačem, kada isključiš kabl, ovaj lovi taj mali elektricitet i ledu je dovoljno da tinja. Ista stvar kada su na timeru. Zato na linku su novije generacije.
Najnovija generacija na sebi ima driver do 50w, pa druge pločice bez drivera, idu preko nje. Mada ja tu poboljšanje ne vidim, jer ako ta rikne, gase se sve. A i jako je skupa!
 

tryproton

Aktivan Član
24.05.2018
58
296
53
44
Gledam po netu rješenja tipa jedna biljka jedan COB, ne izgleda loše, možeš namjestiti visinu za svaku biljku pojedinačno.

Opaska koju cu izneti mozda nije prijemciva za pocetnike, mada sebe smatram grow pocetnikom takodje... Mislim da se LED rasveta bira na osnovu outputa svetla (iluminacionog fluksa koji se meri u lumenima ili jos bolje PAR, PPFD) u kontekstu povrsine gde gajis, a ne po principu jedan COB, jedna biljka.

Moj prvi grow je bio demonstracija toga. Kupio sam panel Niello 300w, "pravih" 150. Vodio sam se specifikacijom koju je prozivodjac postavio gde tvrde da ovaj panel menja HPS od 250w i da je dovoljan za do 91*91 cm, tu su tada bile i PAR brojke koje sam totalno ignorisao. Gajio sam biljku u vegetaciji 3 meseca, topirao je 3 ili 4 puta, radio LST i napravio cudoviste koju ovaj panel ne da nije mogao da iznese, vec ni da prsmrdi (danak neiskustvu). Morao sam da je izvadim iz 60*60 i sve uradim van boxa na vse od 1*1... Da sam znao vise o tome kako da spremim biljku u vegetaciji i da sam racunao output panela u kontekstu povrsine i znanog zahteva biljke za intenzitetom i kolicinom svetal (ima po literaturi) onda ne bih napravio ovu gresku jer bih u startu video da panel nije dovoljan ni za 50*50 u cvetanju kada je potreban najveci intenzitet fluksa. Da se razumemo, ovaj moj panel moze da iznese biljku na 60*60 stim sto to nisu neki prinosi...

Tako i COB o kome ti pricas. Recimo, nije isto da li imas nekoliko COBova od 30w sa efikasnoscu od 60 lumena/vatu (mada mozes i da uzmes i drugu meru ali da ne komplikujem sada) ili isti taj broj COBova od 30w sa efikasnoscu od 100 lumena/vatu. Onda nije isto da li imas 2 COB-a od 15 vati ili 1 od 30 vati. Takodje zavisi da li imas zverinu od biljke koju si dugo drzao u veg. i trenirao i gajis je pod recimo 300W ili par manjih pod istom tom lampom.

Zato tvrdim da je bolje racunati koliko jako svetlo je potrebno da obezbedi srednju ili maksimalnu efikasnost fotosintetskog sitema za datu povrsinu, a na tebi je kako ces tu povrsinu da iskoristis: jedna veca ili par manjih shodno tome koliko ti prostor dozvoljava. Ovaj pristup ne implicira broj biljaka ili broj COBova kao sto pises, vec relaciju izmedju iluminacionog fluksa i povrsine. Nisam da ovde da pametujem oko ovoga ali ovo je bazirano na sopstevnom iskustvu i dosta citanja nakon te prve greske :p
 

Stanaccc

Banned
Banovan
03.10.2018
1.094
7.560
258
To se slažem! Uvijek se gleda output ili kako mi kažemo "real watts"
Lumeni u full spectru ne igraju ulogu, kao kod žutog svjetla.
Ja sam krenuo sa CFLkama, ali 1 od 125w&200w i to polovicu cvjetanja, onda je došao COB panel, koje frend sam slaže. A, onda smo uzeli Bestve elite 600w u uputama piše, da je prosječna potrošnja 132w kada je na bloom ili vege. I tu im je ogromna greška, jer kada su oba upaljena, vuče iz zida 263w. Znači, da ima plave, skoro koliko i crvene. Dok je 15%-25%plavih, taman. Jer u cvjetanju isto treba nešto plavog spectra. Ona ima, žute crvene, crvene sa uv om,čak ima i bijele, ali pod full mode puno bolje puni biljku.
Seleri, da bi prodali, uspoređuju je sa HPSom, a to se nemože uspoređivat, barem ne na taj način.
LED je budučnost! Real sun sa kojim ameri uzgajaju, ima rezultate bolje nego HPS, iz razloga što paneli doslovno zamjene sunce. Izmjenjuju se godišnja doba, može se dimmat, ujutro ti jaje skuha(uskoro).
Ima na youtubu usporedbe sa HPSom, ali 500$ za panel je nama još, preskupo! Iako, se tu puno struje uštedi. Ne samo na svjetlo. Hps treba hladit, tako da i tu struja, odlazi!
COB pločice od 20,30,50w ima wattažu, koja je prikazana. Ove pločice od 20w, output im je 20w.
Ali, za jednu biljku, jedan COB može ići!
Ja imam panel 2×120w output.
I on jednu biljku fino popuni. Isto tako ima kučišta za 1 COB. A, svakim danom ih je sve više vrsti.
 

superoperater

Aktivan Član
17.04.2015
186
634
93
To ces druze morati, kako izgleda, osobno utvrditi. Apsolutno nista ne pise na ovom linku o karakteristikama lampe, ni broj ni vrsta ledica, ni ugao lecs, pa cak ni ta realna potrosnja. Tu cifru od 180w je neko naveo u komentarima, a jos neko je ispod naveo da vuce 165w bez venta.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: tryproton and EdibB

superoperater

Aktivan Član
17.04.2015
186
634
93
Ovo je panel sa monokromstskim ledicama (plava/crvena) tzv. blurple panel ali ima samo 4 banda u spectrumu. Ledice su stari model iz 2016. g.
Svejedno, pokusaj ovako: vege 70+ cm, prve dvije trecine blooma 45+ (paziti na najvise exponirane vrhove jer se primjeti kad su malo skureni), te zadnjih 20 dana odmakni na 50. Obzirom da nemas mogucnost dimanja moras, ili dobro odmaknuti u vegi, ili odraditi vegu sa duplo manje svijetla od planiranog za cvat. Inace ce doci do disbalansa izmedju velike biljke i slabog svijetla kada se udje u cvat.
 
26.02.2019
5
5
3
Mislim da imenko89 misli na cree ledice cxb 3590 (ili neki drugi model), pet komada i driver hlg-240h-c1400. Prodaju se u kompletima (sa hladnjacima i dr.) na ebay i alibabi, samo treba spojiti zice i napraviti okvir/panel. Pisano je dosta bas o tim cobovima na ranijim stranicama ove teme.
Sto se tice odstojanja, imam slican setap Citizen clue048, cetiri kom. i oko 200w, pa mogu preporuciti: rana vege (100w) 65+ cm, vege 60 cm, cvat (200w) 40+ cm, pred kraj cvata 50 cm. Naravno, ovo sve vazi ako su cobovi pravilno rasporedjeni na panelu i ako su vrhovi biljaka iole u ravnini.
to je kupljeno jos prosle godine od
Mislim da imenko89 misli na cree ledice cxb 3590 (ili neki drugi model), pet komada i driver hlg-240h-c1400. Prodaju se u kompletima (sa hladnjacima i dr.) na ebay i alibabi, samo treba spojiti zice i napraviti okvir/panel. Pisano je dosta bas o tim cobovima na ranijim stranicama ove teme.
Sto se tice odstojanja, imam slican setap Citizen clue048, cetiri kom. i oko 200w, pa mogu preporuciti: rana vege (100w) 65+ cm, vege 60 cm, cvat (200w) 40+ cm, pred kraj cvata 50 cm. Naravno, ovo sve vazi ako su cobovi pravilno rasporedjeni na panelu i ako su vrhovi biljaka iole u ravnini.
radi se o ovim komponentama..
COB 4+1
cree cxb3590 3500k DB 80cri
cree cxb3590 3000k BD 90cri
Ideal holder 50-2303CR
Ideal connector 50-2300AN
LED Reflector KB-D82-90RF
Pre-drilled heatsink Φ133*70mm
MW driver, hlg-240h-c1400A
 

superoperater

Aktivan Član
17.04.2015
186
634
93
Koji prostor je u pitanju? To je vrlo mocan panel sa najboljim cobovima ove vrste (spektar, efikasnost) na trzistu. Vidim da je srednji cob na panelu (vjerovatno 3000k BD 90cri) bez reflektora sto je dobro, ali bi ga ja skinuo sa svih.. Ipak javi povrsinu boxa.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Stanaccc

superoperater

Aktivan Član
17.04.2015
186
634
93
To je taman povrsina za overkill, ali pripazi na visinu, jer se ovaj panel mora dimati na manje od pola snage u vegi (ako vegu neces raditi drugom lampom.) Moraces raditi lst ili sl. da biljke odrzis u podjednakoj ravni. Inace ces imati problem kad krene izduzivanje nakon sto okrenes na 12:12.
Moj prijedlog ti je da vegu odradis na oko 100w i visini od 60+ (cm), zatim cvjetanje na 200w prve dvije, tri sedmice (do kraja strecha) na 55+, glavno cvijetanje 250w na 45+, te posljednje dvije sedmice dignes na 55. Opet, sve je ovo relativno pa ces morati sam upoznati svoj panel u odnosu na uzgoj. Kazem jos jednom da je panel extra i za prostor 100x100x200, mada bi ja u tvom slucaju skinuo sve reflektore i uz lagano dimanje drajvera pokusao naci zlatnu sredinu. I na koncu preporucam da panel u odnosu na box okrenes na iks a ne kriz kako sada stoji. Sretno drug
 

superoperater

Aktivan Član
17.04.2015
186
634
93
Ma u pravu si @beštija ovo jeste previse svjetla, ali @Limeni94 je naveo da ima taj box i trazio savjet. Iskreno druze limeni, ako ne mislis mijenjat box i raditi momacki trening onda, pored reflektora, barem skini srednju ledicu. Uz pametnu upotrebu dimera mogao bi sebi znatno olaksati grow. U drugom slucaju (bez prepravljanja panela) ovo sto je bestija rekao: veci i visi box. Stej haj svima
 
  • Sviđa mi se
Reactions: tryproton
01.07.2010
68
84
18
36
Pozdrav,imam jednu biljku Jack herer autos bulk seed,trenutno je u boxu 120x50x80 koju osvetljava CFL 300w(20000lm),e sad bih hteo da napravim za cvatnju svetlo od led dioda,Epileds-Taivan(6.5€jedna).
1. Napon napajanja: 170V AC - 240V AC
2. Intenzitet osvetljaja : 4000-4500lm
3. Izlazna snaga : 50W
4. Boja svetla : Ljubicasta ( Full Spectrum 380nm - 840nm )
5. Ugao bacanja svetla : 140°
6. Dimenzije diode : 77mm x 44mm
8. Dimenzija unutrasnjeg dela koji sija : 25mm x 25mm.
Pitanje je,koliko mi ovakih ledica treba za jednu biljku i dali ih je moguce spojiti na jedan panel?
ove su u pitanju https://www.kupujemprodajem.com/Ele...0nm-840nm-220V-AC-73661657-oglas.htm#photoBig
 
Poslednja izmena:

superoperater

Aktivan Član
17.04.2015
186
634
93
Drug, sta je od ovog '120x50x80' visina? Prelazak na led trazi dosta visine u boxu, pa razmisli jer se taj auto moze komforno zavrsiti pod toliko cfl svjetla.
Inace, procitaj stranu prije ove, tamo je kolega @Stanaccc napisao mnogo toga upravo o takvim ledicama, te o svom iskustvu u izradi i koristenju panela od istih ledica. Sretno
 
  • Sviđa mi se
Reactions: tryproton
01.07.2010
68
84
18
36
@superoperater 120 visina,50 sirina,80 duzina boxa,stim da visinu mogu podizati do 2m,osvetljava trenutno 300w(6400k)CFL. Ali ne znam dali sam dobro razumeo,dal mogu da spojim 5 gore navedenih ledica i da izguram cvat bez da se biljka pati,ili pak moram kombinovati?
 

superoperater

Aktivan Član
17.04.2015
186
634
93
Slazem se sa radioaktivnim drugom, ali bih jos napomenuo da te ledice traze dobro hladjenje, jer se radi o integrisanom drajveru zajedno sa chipom, pa ti @BlackBird sugeriram da pogledas ranije radove forumasa (raspored na panelu, vrsta hladjenja, razmak izmedju ledica i dr). Biljku bi trebao uspjesno zavrsiti bez komba (nisam isprva vidio kelvinazu cfl-a), te imas glavni preduvjet a to je naknadna visina boxa od 200 cm.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: BlackBird and .i.