LED Light Emitiong Diode / COB, E27, Zeus, Hans, Osram, Quantum, Samsung...

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
04.05.2021
97
235
33
Pa onda odjednom, toplina ti treba???

Ako Attis ima driver na sebi, očito ti smeta višja temperatura?
Jer si ovo napisao, zahvalivši se za odgovor
"Planiram koristiti ventilator na minimalnoj snazi zbog zvuka i sator ce biti u sobi koja se grije pa zato gledam da smanjim toplinu."
Kako ti paše, jel:)
Pa u istom postu, pobiješ isti...
"Sta mislis, da li je izvedivo recimo npr. sobna temperatura oko 20C,"

Editao si nakon Bizzinog posta, da ti je soba hladna?
Uvijek češ imat neki izgovor!!!
Za svaki navedeni panel ima više videa
Kažeš nema za Migro Arey?
Ješ jedan kanal i Ukucaš Migro aray i izbaci oko 50ak kanala, koji uzgajaju sa istima!
Za ostale ima još više videa, samo te ne kužim, jer ništa nebuš kupio!?
Kao, da si prvi koji se interesira u nešto što nikada neće vidjet!
Apsolutno te ne razumijem sta zelis rec, ti si nesto krivo skontao.. I ne kuzim cemu taj napadacki i arogantni stav, odakle to..
Stvarno covjek vise ne moze nista pitat ni rec bez da te neko opere bez ikakvog razloga.. Ja sam budala sto sam ti uopce dao informaciju onaj dan za Mars Hydro cijene, trebao sam te pustit da kupis sa Aliexpressa za 50-100€ vise..

Da ti objasnim ponovo ako sam negdje pogrijesio mada ne vidim gdje, sve sam objasnio vec:
- NE TREBA mi dodatna toplina u boxu
- Ventilator odnosno ispuh, koristit cu na minimalnoj brzini jer mi smeta zvuk, znaci nece biti jaki ispuh da izvuce temperaturu iz boxa, samo ce lagano vuc tek toliko da mjesa zrak i da uvuce miris u filter.
- Prostorija u kojoj se box nalazi se grije, temperatura je otprilike 20C a to za mene nije hladno jer to je ta temperatura dok se grije. Mozda nekad dode do maksimalno 25 ali rijetko, na 20 je vise manje prostorija.
- Ja sam mislio ako stavim Lumatek da ce podic temperaturu u boxu preko 30C, jer se driver ne moze koristiti izvan boxa. I zato jer vec ulazi ugrijani zrak u box i nece biti jake ventilacije, i uz to zrak ne izlazi van iz prostorije nego se reciklira, zato me brinula toplina sa drivera. MH, SF i Migro imaju drivere koji se mogu korsitit izvan boxa. Samo me zanimalo koliko dize temperaturu taj driver u boxu, zato sam pitao Bizzo. On ima 600w znaci duplo jace a ne dize temperaturu mnogo, valjda ce sa 300w biti jos i manje topline.
- Edit je bio prije Bizzovog posta, i to sam samo dodao Lumatek medu 4. opciju jer sam ga zaboravio. Moj post je bio u 7:49, Bizzov post u 10:51. Prozor za izmjenu posta traje pola sata, tako da nisam mogao editirat nakon njegovog posta. Ako se vec igramo detektiva :) Mada ne kuzim logiku zasto bi izmjenio..
- Dnevnike za Migro Aray nisam gledao na youtube nego po raznim forumima, kako ovdje tako i na stranim. Ne oslanjam se bas na youtube jer su mnogi od njih sponzori ili profi groweri, dobili svijetlo na testiranje itd. Draze mi je gledat dnevnike po forumima od obicnih growera koji su kupili rasvjetu i koji ce rec iskreno kako stoje stvari.
- Po forumima sve zajedno nema mnogo dnevnika za Migro Aray, barem ne onoliko kao za MH ili SF. Vecinom dnevnika su za Migro COB, ili za Migro Aray 1, 4, 8 ali ima manje dnevnika za Migro Aray 3. A razlika izmedu 3 i ostalih modela je sto drugi modeli imaju extra opciju +efficiency RED PRO ili tako nesto, a 3 nema.
- Ne zanimaju me toliko PAR testing i unboxing, vjerujem da su informacije na stranici barem priblizno tocne. Pogledao sam dovoljno vec PAR testing videe i isto na coco for cannabis. Nego mene zanima bas grow dnevnik i rezultat, kao ovaj treci video kojeg si linkao.
- Zasto mislis da necu kupit nista od toga, pa zasto bi trosio vrijeme na pitanje ako necu nista kupit, gdje je tu logika.. Vec dugo vremena gledam, trazim i istrazujem koju rasvjetu da uzmem.. Ako te bas zanima vec imam TSL2000 panel ali promjenio se plan oko velicine boxa i to svijetlo mi vise ne pase jer nije za 100x100 box, zato TSL prodajem prijatelju, novo novcato nekoristeno svijetlo.. Taman si vratim pare i kupim drugu rasvjetu za novi box, prakticki zamjena... I hocu nesto kvalitetnije da znam da ce trajat godinama, da nece prestat radit usred growa, i da se ne drkam sa garancijom i placat dodatne troskove ako nesto ne stima..
- Bizzo mi je dao preporuku i pogledao sam dnevnik, pratio temperaturu tako da sad znam sta ocekivat od temperature, i vjerojatno cu se odlucit za Lumatek jer je taman na popustu sad za Bozic i jos je tu u HR pa ce bit brza dostava, tako da dobio sam informaciju sta mi je trebala i to je to..

Evo stvarno te ne kuzim, sta tebi zapravo nije jasno i sta ti smeta? Samo punimo temu bezveze raspravom.. Neda mi se raspravljat vise, pitam jedno neko me opere, pitam drugo neko me opere, kazem trece neko me opere, mozda je problem do mene ali vidim da nisam jedini.. Kako citam teme vidim mnogu budu oprani bez valjanog razloga pa moram preskakat stranice i pogubim se jer se netko raspravlja upravo kao ja i ti sad, a ne pridonosi nicemu.. (osim ovog treceg videa sto si linkao) Evo sad sam i ja napunio post bezveze, ma ajde bok..
 
Poslednja izmena:

cannabis_connoisseur

Aktivan Član
18.10.2008
202
1.185
143
@cannabis_connoisseur
Evo kod mene ts 1000 (150w), na 7-8000 radnih sati nikakvih problema, dva nisam ni otpakovao da probam od 4 komada.
Posle ide usporedba, nemogu raditi na svima, radim sa onim sto imam :)

Ljepota brate, jel to 4x4, box, svidja mi se boja panela, dobra turbina, neka je sretno.
Eto nadam se da će i mene moja poslužiti i da neće pokazati nikakve probleme.
Box je mars hydro 5x5 , Lampa FC-E 6500. Ispočetka je bio plan 4x4 i FC-E 4800, ali nakon sto sam vidio review od dr mj Coco za 6500 nisam ju mogao prestati sanjati(najbolja PAR mapa najviše iskoristivih PPFD i najbolji omjer $/W od svih lampi koje je testirao)link: Turbina je AC infinity, Američka firma, leader na tržištu, može se podesiti na 10 različitih brzina, do brzine 6-7 je stvarno tiha, na 10 se čuje kao mlazni motor ali i usisava sve pred sobom :cool:
 
Poslednja izmena:

HARD SOLUTION

BIO research and support
25.01.2021
243
1.013
93
@AA22
Drug, moj ako je iko na ovom forumu dosadan i satra informacijama onda sam to ja.
Na ovon forumu kao i u zivotu,imas svakakvih ljudi, ovde imas 10-tak,vas uskusnih growera, meni ako ce iko jos pomoci onda je to moj drug @0Marac0 ,
kojeg cu kad legalizacija prodje u dojcu,, zvati u goste i ako treba pomocu mu sta treba, jer to se cjeni.

Neznam koliki ti je box,
evo ti grafikon sa mars hydrom u sobi na 21-23 stepena,sad malo pojacano, ti paneli ti slabo griju, nekad bi valjalo i vise (zimski grow) evo primjer: Screenshot_20211218_190127.jpg Screenshot_20211218_190505_com.tuya.smart.jpg
, valjda ces sobu prozracivati nekad, nema tu sta puno komplikovati, u danasnjem svijetu tehnologije,, sta da kazem jos, samo opusteno.

Vidio sam neku polemiku, oko mars hydra, ja sam zadnja dva panela, znaci TS1000 (150w) platio 115 eura po komadu i imam racun, inace na njihivoj stranici na ebayu su 134 eura..
Danas mozes napraviti panel od led sijalica i da ga dimujes preko telefona, cudi me da ovi home made fanatici to jos nisu rjesili.

@cannabis_connoisseur
Ma drug izabrao si najbolju kombinaciju, omjer ulozeno - dobijeno, ja sam u planu za takvo nesto, kad izadjem iz ormara, sad smanjio na 2 boxa 60x60,, za svaki trebas posebno sve, izaslo me ko svetog petra kajgana, i mene bas zanima taj panel pa te pratim u svakomo slucaju, ako nije tajno koliko te izasao box+mars-infinity.
 
Poslednja izmena:

cannabis_connoisseur

Aktivan Član
18.10.2008
202
1.185
143
@imam lud da sam papir
Nemoj pisati post za postom, naljutiti ćeš admine i modove :D
Lampa je oko 750$ tent 165$ a vent je nešto malo manje od 300$, problem kod venta je poštarina, cijena za američko tržište mu je 150$, ostalo je poštarina, ali čak i sa tim troškom teško da u EU ne možeš bolje proći. Eventualno S&P TD Silent može ući u izbor, no ja sam se odlučio za infinity zbog vise opcija i kontrole protoka.
O ventu i šatoru u ovoj temi vise neću jer je tema o LED-u, da nebi i ja naljutio admine. :grrr:slobodno pitaj u private ako te sto zanima, ako se odlučiš za kupovinu usmjerim te i gdje možeš naći kupone za popust.
Kad mi se završe svi radovi oko kuće i krenem u akciju otvoriti ću i dnevnik, tamo detaljno podjelim sve info. ::listomahanje::
 

sone1

Coco Loco
Poznanik Foruma
14.12.2019
1.302
6.830
258
Bridgelux je malo bolji od Samsung lm281b dioda.
i vrh može bliže.
Drug mislim da si me kupio, jer i ja sam lomio isto ovo sto je @Trulyo uzeo, al kad razmslim mislim da je bolje zbog pokrivenosti i moje muke sa visinom
Uzeo bih 6kom pa slozio 3.5k - 2.7k - 5.5k - 5.5k -2.7k - 3.5k, sem ako ne filozofiram previse, ispravi me

HLG 240-20A je oko 80tak e +- ovde, sem ako nemas preporuku za nesto jefitinije ili mi treba AB model ?
I mislim da sam nasao neke aluminijumske lajsne, 10-20e bi doslo sve sa nosacima da se napravi
 
  • Sviđa mi se
Reactions: 0Marac0

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.280
358
@AA22 ,oprosti ako sam krivo procjenio, nije namjerno!
Na forumu zna biti pametnjakoviča, koji vole da nacimaju nekoga, da im ispisuje podatke, koji im ne trebaju, nego im je dosadno!
Moraš i nas shvatiti, jer iz stranice u stranicu se ponavljamo. Još jednom, moje isprike :thumb:
@sone1 ,Bridgelux iz Led-techa je trenutno najjeftinija opcija, pogotovo ako imaš profile/heatsincove!
Jedino, gledaj ELG, a Ne HLG, duplo je skuplji HLG, a malo je bolji i koristi se kod jače wattaže. ELG-240-42AB ti trebaš(spajaju se paralelno) , mada sada imaš i C drivera koji su oko 50€ i baš su za spajanje serijski, a to su večinom stripovi!
Uglavnom, rade na slabijoj struji(A), a na jačoj voltaži!
Piši mi u pp, da složiš kako tvom prostoru odgovara!
 
Poslednja izmena:
12.11.2015
14
21
3
34
Pozdrav svima, naime imam u ponudi EcoFarm 450w full spectrum (koji navodno zamjenjuje 1000w hps ) da li je taj panel dovoljan da pokrije box 150x150. Donio sam iz Španije 10 x Northen Lights i 10x Bug Bud XL pa usput može i neka preporuka, da li da ih na 20/4 ili.. srećni praznici svima!
 

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.280
358
Pretpostavljam, da misliš na starije modele, 150w,300w i 450w? Screenshot_20211228_163811_com.android.chrome.jpg
To ti je kopija Mars hydro ts 3000 i rade odlično. Ali ima epistar diode... Nisu kopirali jedno, drugo, ali su identični. Za 150ku,možda vegetacija, a za cvat, sumnjam...
Trenutno su najbolji Z6 i Z8, a za 150ku je Z8, taman. I Z6 bi bio dobar, ali bolje da je jače svjetlo, inače ga moraš ganjat na max u cvatu .Z modeli imaju Samsung lm301b diode, digitalni screen,mjenjanje kelvinaže, opcija sumrak, zora, UV, IR, praktički sve što treba od početka do kraja!
Isplate se i ovi stariji, ali to su svjetla iz 2018.pa ako možeš birat, eco farm ima puno slićnih modela, kao Z8 i svi su više, manje isti. Ako ti ih netko povoljno nudi, svjetla su ok(450w)...
Full spektar ti znači, da može od početka do kraja.
Za sjeme bi trebao u drugu temu. Ako su fotoperiodne, onda ti je dosta 18/6,ali to ovisi od growera do growera!
LED svjetla ti odprilike, troše duplo manje struje,nego HPS,tako da 600w,zamjeni HPS 1000, 450w malo manje, ali su tu negdje!
Sve ovisi o diodama i driveru, pa heatsincu itd.
 
13.10.2020
19
9
3
42
Meni se čini da bridgelux nije bolji od lm281b ako ćemo gledati brojke na led-tech
 

Prilozi

  • Screenshot_2022-01-01-02-55-22-743_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2022-01-01-02-55-22-743_com.android.chrome.jpg
    140,7 KB · Pregleda: 24
  • Screenshot_2022-01-01-02-59-09-668_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2022-01-01-02-59-09-668_com.android.chrome.jpg
    131,3 KB · Pregleda: 24

Chilliman420

RIP
Banovan
07.02.2017
293
473
63
Frende ovisi dal gledas spektar ili jacinu, ako ces ta vege vise dodavat onda lm281b, ako dodjes za cvijet, ja bi prije bridgelux, Al to je od growera do growera, ja recimo vise volim DIY i Kelvin izvore kod leda i dodam tu koju deep red, koju far red, koju deep blue, i koju sky blue i bog bogova sa 200w iz uticnice, sam izvukao 250gr suhog na jednoj biljci, deblo bilo debelo ko vodovodna cijev od 3/4" pa ti vidi... Steta sto tad nisam imo vremena za dnevnik, a sad nisam u mogucnosti growat...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mr.dr.Smok
11.08.2018
88
227
33
Pozz,

Krecem u nabavku stvari za prvi grow ikad pa osim toga sto citam kolko objava stignem mislio sam i postavit pitanje da validiram svoje zakljucke. 300injak EUR mi je ok potrosit na lamperiju. Elektrotehnicar sam po struci tako da nije problem lemit spajat, razumit sto je paralela, serija, napon, struja. Koliko sam in general vidio kod LED-ica je ok uzeti nesto kao ZEUS 240W. E sada koliko sam shvatio ne gledaju se watti nego PPF vrijednost ali tu se gubim skroz. Vidim vrijednost od ~620 ali nije mi ni blizu jasno za koju velicinu tenta je to adekvatno. E sad tipa ovaj led strip me izidje 30 EUR. Gledam da uzgajam 2-3(max) autosa odjednom u nekom 80x120 tentu samo za zenu i mene, SCROG naravno. Ako bi me neka vise DIY metoda puno bolje ispala imam dosta MeanWell napajanja, par finih adjustable CC/CV power supplyeva, alu 2020 ekstruzije i 3d printer pa slobodno bacit suggestion. Ne vidim da bi puno usparao da idem cak i sa zasebnim led stripovima. Opet sam na 200 EUR za ekvivalent ovog 240W zeusa.

Unaprijed hvala i nadam se da vam svima godina ide zasad dobro,
Banki

EDIT: Ako je itko vidio originalni post molim zaboravite baljezganje jer sam ocito zaboravio mnozit...
 
Poslednja izmena:

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.280
358
Najispativije ti je uzet Basic 240w,a ovo što oni mjere, je srednja vrijednost. Bordovi na 110w(220w) u m² daju PAR od 900-1000umol/s/m²
Oni ti stave ppf, što je za nas totalno nebitno, jer reflektirajuće stranice boxa, još podignu PAR za cca 100umol/s/m², niti oni mjere za m², što je ppfd!
Više se ništa ne ljepi, a Zeusi ti dođu u komadu, ti ih rastaviš i složiš kakav ti je prostor!
Bordovi su sa šarafima učvrščeni, a mogu se i razmaknut. Njihovi profili su takvi, da se klizanjem samo slaže!
 
11.08.2018
88
227
33
Ne citiraj. Koristi edit
Aha, mrvu jasnije mi je onda, da ovo da ne pise jel je po m2 skroz me zbunjuje. Super sto se moze razdvojit, onda jel bi ta 2 (jer su 2 panela u 240w zeusu) bila dosta za 2 autosa scrogat il mi treba jos? Panel po biljci valjd bi bio adekvatan? (308xt panel, pol zeusa 240).
 
Poslednja izmena od urednika:
11.08.2018
88
227
33
Ne citiraj. Koristi edit
Tenks papričice, uvijek mogu zdimmat tho, kaj ne? Vidim ljudi spominju lijevo desno multimetre, kupite si onaj mali modul ima sa alija sta je voltmetar + ampermetar i sam ga spojis sa napajanjem.
 
Poslednja izmena od urednika:

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.280
358
kupite si onaj mali modul
Ako misliš na ovo za mjerenje volti i ampere 16419731529476635968113570025932.jpg nemoj na tome držat...
U 2 i pol godine, uzeo sam 8 bordova+dosta stripova. Sve radi, osim 2 Zeusa. Jednog sam zalio vodom, jbga moj bed. Drugi je bio spojen na ovaj :poop: i nešto je napravio bordu, da diode neče radit ravnomjerno. Znači, ovako ti svjetli, a nov-novcat.... IMG_20200124_082700.jpg
Imaš wattomjer i rihtaj prema wattima!
Screenshot_20220112_023254_com.android.chrome.jpg negdje me lupa dejavu ili sam već stavljao, ali jbga nisam uvijek po PSu:)
Dovoljan ti je jedan, a kamoli dva.... LED je intezivan i jednostavno biljke ne mogu absorbirat hrane, koliko može progutat, ukratko...
U vegetaciji drži jedan, samo pazi, da ne prelazi 100w-110w,jer dobijaš driver od 240w,koji 2 borda na max, fura taman(svaki cca 126w,jer driver radi na 96% kada je na max) . Staviš pc ventilator, da pirka po njima i trajat če godinama. Ako imaš hladniju prostoriju, uz dobru turbinu ne treba ni to...
Imaš iste ovakve postove(ista svjetla, ista pitanja) , stranu prije, pa još jednu prije i tako više strana!
 
11.08.2018
88
227
33
O vau koji *****, imam ih okolo nakaceno na razne stvari nisam imao problema. Steta steta. Bum onda vatmetar kacio, mene je bas zanimalo kolko bi panel vukao. Prostorija je dost hladna tak da sam se brinuo da o ne bi radilo problem al lijepo da moze grijat. Ma gledao sam bio 10ak unazad vidio sam ta svjetla zato sam i doso do zakljucka da bi oni bili ok. Hvala na info, bum uzeo 2 pa dimmao nisko ako je moguce tolko nisko, cisto da je svjetlo rasporedjeno lijepo, ako nemre onda bum samo 1 pogonio. Ajde bar sam zasad onda jednu komponentu rijesio, svjetla, sad dalje :)
 
Poslednja izmena od urednika:
  • Sviđa mi se
Reactions: 0Marac0

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.280
358
Kod LEDa ne smije biti kolebanja u struji, a to driveri reguliraju. Ja nisam elekričar, pa ne znam svu teoriju, ali to su mi napisali iz Led-techa. Možda sam i ja čisteči(šta je rijetko), pa nešto pomaknuo, ne znam. Ali znam, da to mogu napravit boardu!
To je kao, da spojiš multimetar krivo, ista stvar se dešava, samo multimetar ima osigurač.
I još jedna stvar oko timera. Timer mora biti u zidu na pravoj strani, inače bordovi tinjaju u mraku, po gašenju, a vidi se samo kad se sagneš. Timer prekida jedan pol i to mora biti pozitivna. Ako je krivo okrenut, prekinut će negativnu i probija elektricitet, a onda LED tinja. Kada sve spojiš, ugasi preko timera u mraku pogledaj i ako tinjaju, okreni timer u zid za 180°
Kod nas je to problem, jer su dvije rupe, a kod amera su tri i ne mogu krivo okrenut, pa se ro nigdje ne spominje! 16148357156895370993144658905206.jpg
Na ovoj stranici smo sve objasnili...
Imaš dolje slike, kako se Zeusi mogu složit, a ako zafali, ubaciš stripove!
Ovo pokriva 120×120×200 i nikad na max
 

Prilozi

  • IMG-20191216-WA0000.jpg
    IMG-20191216-WA0000.jpg
    118,9 KB · Pregleda: 32
  • IMG_20191202_164106.jpg
    IMG_20191202_164106.jpg
    348 KB · Pregleda: 33
  • Sviđa mi se
Reactions: mr.dr.Smok
11.08.2018
88
227
33
Ne citiraj. Koristi edit
Ak je timer na zidu pretpostavljam da oces rec da mora prekidat fazu a ne nulu, jer poz i neg je samo u istosmjernoj struji. Mogu i ameri naopacke okrenut ne brini, imaju hrpu utikaca bez grounda hahaha. Al kuzim sta oces rec. Vidim ove slike kaj si linkal to je neki drugi kit. Ovaj https://www.led-tech.de/en/DIY-240W-KIT-2x-ZEUS-XT-54x58cm. Ja sam gledal uzet ovaj https://www.led-tech.de/en/ZEUS-LIGHTNING-Basic-RED-240W-plant-light-3500k. Jedina razlika koju kuzim je da ovaj "manji" ima neke crvene lampice uz ove normalne, i nije tak robustna konstrukcija, al imam ja viska alu ekstruzija pa slozil bum neki reinforcement na frameu ak treba :).

EDIT: Zanemari moje blebetanje, ucinilo mi se da su stripovi zakaceni na frame :') jos je prerano za razmislat hahahah
 
Poslednja izmena od urednika:
  • Sviđa mi se
Reactions: 0Marac0