Led sijalice (žarulje) E27

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
Znao sam ja da ima ova tema nego nisam mogao da je nadjem jer mi pretraga nesto nije radila i onda sam poceo rucno da trazim po temama pa sam stao i istripovao sam se da je nema.Odlicno sad su se kockice slozile.Vidis i ovo je interesantno sto kazes da 100w e27 pokazzuju 160w a mi idemo na to da recimo led trosi manje struje konkretno ovakva vrsta pakovanje panela sa ovim led sijalicama sa e27 grlom.Recimo da ja pitam ovako prosto sto bi rekli dali kad napravim taj panel od 100w kad zbrojim w sijalica dali on moze da pokrije box 80x80 ili mi treba jos koji wat vise za tu povrsinu.Nadam se da sam uspeo da objasnim sta zelim da pitam malo sam ja i sebi nejasan pa ako moze bez zamerke.:zvezda::
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Kakadu063

deraxor

Banned
Banovan
28.05.2015
384
648
93
Pratim temu, mada ne mislim tako brzo probati led rasvjetu, jedva sam složio i ovu.
Ali imam po kući led sijalice i vidim da se spominje da bolje svijetle kada im se skine "difuzor" pa mislim da i ja skinem to kod sebe. Sad mi je pri ruci jedna mala i pokušavam da odvrnem pa ne ide, jeli to treba odrezati? i jeli to to, mislim ovo na slici difuzor koji treba maknuti? Screenshot_1.png
 

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
Stvarno lipo objasnjeno.
Jeste lepo objasnjeno ali sad ja ne znam dali sam dobro preveo.Jako mi sve zamrseno deluje a u stvari je jednostavno ali ja nemogu da shavatim.Nije moja bransa i jbg,da se radi o masinskim crtezima i izometriji pa da objasnim i ja po nesto, ali ovako bro Andri kad nadjes vreme ukratko objasni ovaj tekst.Lepo je tamo prikazano onaj crtez sa brodom i konjem ja sam sad tu shvati da je i normalno jeli da ce pravac odnosno biti vece iskoristivost snage ako je konop duzi jer je tada snaga simetricna i centrirana .Ali kako to preneti na led ja to ne kapiram jer nemogu dobro da prevedem tekst a spominje se svo vreme i taj power factor,ne znam stvarno.Pratim dalje ucim,sta cu idem u zadnju klupu.:popcorn:::)
 

adri

Di je modro i zeleno
01.03.2016
316
646
93
Di je modro i zeleno
Brate, ukratko elektronika je problem.

Elektronika da bi proizvela iskoristivih 10VA struje za Led chip, treba potrosit primjerice 15VA struje, jer su elektronicki sklopovi koji pretvaraju izmjenicnu u istosmjernu jeftini i losi unutar E27 zarulje(ispod ledica je AC/DC elektronika. Nekad toliko losa da LED zarulje u pravilu trepere al mi to nevidimo jer nam je tromo oko, al vidi filmska kamera. I te zarulje se zovu treperuse

EDIT: A vise VA znaci vise watta, znaci veci racun, znaci da nisi puno ustedio naspram LED chipa sa driverom koji ima PF 0,95.
 

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
A vise VA znaci vise watta, znaci veci racun, znaci da nisi puno ustedio naspram LED chipa sa driverom koji ima PF 0,95.
Jeli,eto vidis nisam znao to.Super bas ti hvala.Eto ja cu sad bas da se potrudim da proucim tematiku idem polako ono osnovno da savladam prvo pa cu se javiti opet ovde kad ja to sve slozim u glavi kako treba.Jer vec neko vreme sam pod stresom i tesko mi je da bilo sta shvatim sada,a nemam gandje trenutno da se malo relaksiram a trpim koje kakve hronicne bolove koji mi oduzimaju skoncentrisanost i volju za ucenjem.A zanatlija sam veliki sta vidim samo odmah mogu da kopiram i napravim.Ufff hvala opet na strpljenu sam sebi sam tezak po neki put...:respect::respect::respect:
 

Herb Gardener

..micro..
Poznanik Foruma
17.02.2014
1.480
8.746
258
out of space & time
da probam da razjasnim jednu stvar, nas blegere za elektroniku i nuklearnu fiziku realno zanima koliko sijalica stavit u sator:D
a mislim da nam niko to ne moze reci sa sigurnoscu,nego otprilike,pa probati pa vidjeti..treba malo ekperimentisati,evo ima ljudi na forumu koji probaju pa cemo nesto skontati svi skupa..
jedino vutrametar pomaze,to je meni sledeca investicija,a koliko vidjeh ni ne dodje puno..
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Kakadu063

grisnak

Glycyrrhiza Glabra
Poznanik Foruma
20.09.2015
1.282
9.302
258
Ja kuzim sta @adri govori pa cu se stvarno potrudit to izmjerit.
Ekipa :respect:

edit: ono što znam sigurno za cvjetanje jest da biljci služi sva crvena, osim zadnje crvene u crvenom spektru. Zadnja crvena resetira biljku, a biljka pamti zadnju viđenu svjetlost. Dok plava služi da biljka samu svjetlost vidi. Biljka vidi vrhom biljke, a receptor fitokron je odgovoran za učinak crvene boje. Fitokron je nešto kao prekidač i aktivira ga crvena svjetlost i pretvara u oblik za crvenu sa kraja spektra koja ga ujedno i deaktivira te pripremi za crvenu svjetlost te poručuje biljci da se isključi....

edit2: crvena sa kraja crvenog spektra u prirodi je sunce u suton.
 
Poslednja izmena:

Kakadu063

Aktivan Član
09.04.2016
438
1.476
143
60
Zdravo drugari! Hebeni poso i subotom baš zaglavi.
@bigeskalibur napiso sam već da se povezuje paralelno a evo i praktične šeme kako ide u praksi.
20170506_171609-1.jpg
Ništa lakše prosto skroz. Žica 1mm2 i tako 20 komada.
Pratim raspravu oko potrošnje pa nisam bio lenj da se bacim na merenje hteo sam to odavno ali nikako da stignem. Nisam predpostavljao da će potrošnja biti veća nego što piše u deklaraciji mislm da može da dude samo manja. Izmerio sam moju skalamerijui ovo ima:
5×16w=80w
3×18w=54w
1×30w=30w ukupno 164w deklarisane snage.
Merenje: ogulim kabl dođem do jednog provodnika pa srujna klešta
20170506_124117.jpg učini mi se mnogo je malo samo 0,4 A prsečem provodnik pa profi insrument 20170506_191306.jpg 0,54A×220v=118,8w realna potrošnja! Dosta manje nego deklarisana snaga.@adri slažem se sa tobom oko gubitaka u elektronici kod ispravljača ali kod kineza to je bilo u početku sad su dostigli i oni 0,8-0,9. Radim sa kineskom tehnologijom već zadnjih 6 godina u firmi i to baš ispravljaće elektronske većih snaga. Mogu ti reći da su prestigli evropske kako po uštedi tako i kvalitetu i izdržljivosti a i po veličini. Po zakonu na proizvodu nesme da piše manja snaga a da uređaj troši više, može samo obratno( taman se ponado da ih tužim za prevaru kad ono šišarka). Verovatno ovi čipovi u žaruljama nemaju ni 10 w a opasno svetli, otišla tehnologija daleko još prošle godinesam čuo da izbacuju čipove koi daju preko 200 lumena po w.
 

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
Bravo majstore.Svaka cast.:clap::Ovo za povezivanje sam ukapirao.Jer i ja imam cfl za vege sto radim licno sam povezivao.Tu sam imao 7 grla.Reflektor mi je u steku pa mi se nije dalo da odem da pogledam.Ukapirao sam odmah pogledao sam i onaj link gore sto mi je Adri postavio i setih se.Ovo je super sto si uradio,sad sve jasno.Ja sam vec pokrenuo citanje jeli sa cika google od definicijama amper-volt-wat tako da je sad sve mnogo jasnije.Sve vise dolazimo evo od kad citam i pratim ovu temu do pozitivnijih saznanja od ovom da kazem tako homemade-led rasveta.Dugo sam okretao glavu na ovaj led ali pazite ovo drugari.Recimo da je u pitanju gotovo paneli tipa hans i sta tamo ima jos nemam pojima da ne nabrajam ne bih mi sigurno privuklo paznju.Zapravo sta hocu reci,sve sto je tipa rucni rad mene to privlaci i mami.Samo to saznanje i pre svega konkretna edukacija pa do samog gotovog proizvoda,koji je napravljen svojom rukom u meni budi razna cula.Pogotovo u ovom nasem hobiju gde je sve to usko povezano.Da nebi sad ja tu sta spamo ovo temu jer vec iz mene pricaju popcornovi koje sam krajcovo mislim da treba sad da napravimo i izmedju ostalog neku kao legendu ili kako bih rekao bolje listu sijalica.Znaci sijalice koje marke su najbolje od koliko kelvina i tako nesto.Za ljude koji su recimo kao ja,koji se ne razumeju u elektroniku a idu recimo ostali zanati.Pa da ne bih gubili vreme oko ucenja i svega ali se ogradjujem- treba se prvo edukovati ipak makar osnovno jer covek uci dok je ziv-. A posto je znanje moc nije na odmet nauciti nesto novo.Eto cika Japanac je radio onaj projekat koji je na kraju ispao fenomenalan. Iskreno covek me je fascinirao i to u kojim godinama sa duznim :respect: ovo govorim bez uvrede 1310 :vutra:
Kakadu063 Zaboravih da te pitam zaneo sam se sa pricom evo editiram post sad.Ove sijalice sto si naveo sad gore u postu kad si merio,jel ti sad radis sa njima grow ili kako.Posto koliko sluzi secanje zadnji dnevnik si radio sa 400e hps a znam da si imao i neki vege box sa nekim ledicama pa jel to sad taj reflektor sa koga meris ili kako.Da nisam ja propustio tvoj dnevnik slucajno,sad cu da bacim oko u dnevnike.:joint2:
 
Poslednja izmena: