Legalizacija/dekriminalizacija marihuane u medicinske svrhe BiH

Hempatia Soma Herbies Headshop iGrow
26.01.2023
3
11
3
26
Pozdrav svima! Odmah da se izvinem za potencijalne pravopisne ili gramatičke greške. Znam da je tema bila otvorena više puta, ali ovaj put otvaram ozbiljnije.

Nova sam članica ovog foruma, ali imam mnogo dobru, pomalo ambicioznu ideju, a to je da imamo u Sarajevu mirni protest, tj šetnju za legalizaciju/dekriminalizaciju marihuane u medicinske svrhe.
Zašto "samo" u medicinske svrhe, a ne u rekreativne odmah? Dvije muhe jednim udarcem?

Let's get one thing straight.

Ja, kao rekreativna hašišarka želim da se šilja legalizuje u rekreativne svrhe, ali mislim da bi bilo lakše prvo se izboriti za medicinske svrhe. Također, bilo bi moralnije i ispravnije prvo se izboriti za to, jer dosta ljudi pate od xy bolesti (fizičkih i mentalnih), za koje ulje od kanabisa i CBD proizvodi su prijeko potrebni. Te iste individue moraju da krše zakon da bi se izliječile.

Onog trenutka kada se počnemo javno boriti za dekriminalizaciju u medicinske svrhe, počet će i borba za rekreativne.

Zašto bi ovo bilo moguće?
Pa, ako smo mogli imati povorku ponosa, za koju su ljudi mislili da je nemoguća da se sprovede, možemo i ovu mirnu šetnju.

Zašto bismo ovo radili?
Zato što mirni protesti i mirne šetnje su shortcut za revolucije. Bez protesta možemo samo piskarati po forumima i žaliti se o problemima privatno (po kafama i sijelima, je li)- vlast mora da vidi da je ovo nama prijeko potrebno.

Hipotetički govoreći, kada bi bio ovaj protest/mirna šetnja/whatever?
Na proljeće ove, 2023e godine. Zašto proljeće? Pa, proljeće je idealno vrijeme za revolucije, jer se priroda budi, a i ljudi su boljeg rasploženja, uključujući oni na vlasti.

Ko bi ovo organizovao?
Ja, Hana Kovačević, lično ću uraditi svu papirologiju koja je potrebna da se organizuje, ako ljudi budu zainteresovani za istu.

Jesil' ti normalna? Jesi li ti svjesna da postoji mogućnost da će članovi tvoje porodice/poznanici/prijatelji znati da si organizatorka i da ćeš biti glavna odgovorna u slučaju belaja?
Za prvo odgovor nemam, za drugo je jasan odgovor - DA.

DjedMraz

State od Hawaii - The Aloha State
Poznanik Foruma
13.04.2020
412
2.488
183
odlicno postovana kolegice.,u svoje ime govoreci tesko da ces na ovom mjestu pronaci uzvanike za svoje planove., za osobu navedenu 95% clanova nema pojima tko je i kakav utjecaj ima za promociju kanabisa.,ostavljas direktno ime i prezime , sto je javno dostupno ovdje zabranjeno, a takve stvari ti idu na nacin , ti zapocni a tko dode taj ce ti doc.,podrsku imas ali potporu tesko ., zbog sve ukupne situacije u BIH po tom pitanju. Ako ikada budes u zagrebu eto javi se pa mozemo zajedno setat gradom i dimit. :)

26.01.2023
3
11
3
26
Razumijem da se ne preporučuje i zašto. Ali jedna stvar je činjenica - čak i da se krijete s aliasom na netu, neko (ako želi) vas može izganjati. Osim toga, za organizaciju samog protesta bih morala svoje lične dokumente da predajem, što znači da vlada će znati moj identitet kao god da mi to okrenuli.
Tako da, kako god da okrenete, moje ime i prezime će se znati.

JohnnyJohnny

Aktivan Član
21.05.2023
167
492
63
Neverland
I mene je interesovalo, ali vidim da je OP bio online u martu...

Sto se tice Bosne, posljednji prijedlog konkretan koji je dosao do vlade BiH je kada je Irfan Ribic pokrenuo "Bolje ilegalno ziv, nego legalno mrtav" varijantu, sa svim neophodnim papirologijama i pravnim kontekstom. Od 2020 nema rijeci vise o tome.

Kraj 2020, Sasa Magazinovic pokrece pitanje dekriminalizacije marihuane u medicinske svrhe. Ogromna pauza do 2022 godine.

2022 godine trebao se pripremiti nacrt o prebacivanju s liste “Zabranjena tvar i biljka” na “Tvari i biljke pod strogom kontrolom”.
Imam i sam iskustva sa odlascima u razna Ministarstva BiH, noseci raznorazne papire (imam i sam dijagnozu kojoj kanabis moze pomoci), ali jednostavno primitivizam preovladava preko racionalnosti ovdje i imam osjecaj da ce se taj modus zadrzati.
I sam cuvam sve papire i nalaze kao suho zlato, nadajuci se da ce osvanuti dan...