List - [Uloga/Svrha]

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

He-Man

√-1 <3 π
Urednik
Moderator
31.05.2009
1.569
1.432
188
Eternia
leaf.jpg



Koja je svrha velikih "fan" listova ?


Veliki "fan" listovi imaju specifičnu ulogu u rastu i razvoju Kanabisa. Oni služe kao "fotosintetske tvornice" za proizvodnju
šećera i ostalih tvari potrebnih za rast. Većina biljki Kanabisa ulaskom u fazu cvjetanja počinje gubiti velike "fan" listove i
to se nastavlja sve do berbe tj. smrti biljke.

"Fan" listovi obuhvaćaju najveću površinu za recepciju fotona na biljci, prema tome oni odrađuju većinu fotosinteze koja se odvija u biljci. Stanice u listovima biljke, zvane kloroplasti, sadrže zeleni pigment koji se zove klorofil koji uz pomoć sunca vodu u biljci razdvaja na njene osnovne elemente. 15% sunčeve energije koja padne na list se apsorbira, dok ostalih 85% prođe kroz list koji odbija zelenu svjetlost zbog čega nam se čini kao da ispod lišća ne dopire puno svjetla, jer su ljudske oči najosjetljivije na zeleni spektar.

Fotosinteza se odvija u svim zelenim djelovima biljke. Proces se sastoji od dvije faze, svjetlosne primarne reakcije i sekundarne reakcije (Calvinov ciklus), koji pretvaraju vodu i ugljikov dioksid u šećere i kisik. Ovi šećeri se kasnije koriste kao energija za sve procese u biljci, uključujući sintezu THC-a i ostalih Kanabinoida.

"Fan" listovi sadrže najveći broj puči, to su malene "rupice" na donjoj strani lista kroz koje biljka prima ugljikov dioksid i kisik koji se koriste za fotosintezu i respiraciju te transpiraciju. Ugljični dioksid prvo ulazi u list kroz puč te se spaja s energijom pohranjenom u kloroplastu putem kemijske reakcije (Calvinov ciklus)
tvoreći tako jednostavni šećer. Ovaj šećer se zatim prebacuje u tkivo i putem kanala/"cijevčica" u lišću transportira u ostale dijelove biljke kojima je ta hrana potrebna za rad, rast i razvoj. (mladi listovi, korjenje, cvjetovi ...)

Uklanjanje"fan" listova neće samo usporit rast već će i omesti sposobnost biljke da se riješi toksičnih tvari, te također omesti regulaciju temperature biljke koja se odvija preko puči. Promjene u kemijskom metabolizmu biljke uzrokovane uklanjanjem "fan" listova tjera biljku da radi dodatan posao kako bi se riješila "toksina" s manjom lisnom masom, što za posljedicu ima to da biljka može alocirati hormon rasta u stvaranje novih listova kako bi nadomjestila ono što je izgubljeno. Postoji povezanost između količine ugljikohidrata koje list proizvodi i CO2 unosa u odnosu na vanjske utjecaje. U situaciji kada list više nije produktivan za biljku, radi bilo kojeg razloga (slaba svijetlost, starost, bolest, insekti, itd. ), biljka će taj list odbaciti.

Biljke i listovi su prošarani žilicama koje služe za provođenje hranjivih tvari i produkata fotosinteze po biljci. U žilici postoje kanali koji se nazivaju ksilemi i floemi. Ksilem je provodni dio biljke kroz koji voda s hranjivim tvarima putuje od korijena preko stabljike do lišća i cvjetova, a floem provodni dio biljke kroz koji produkti fotosinteze (šećeri, hormoni, proteini, itd.) prelaze iz lista u ostale dijelove biljke.

Svaki dio biljke može biti izvor ili potrošač šećera.
Floem transportira energiju s izvora(područja proizvodnje) k potrošaču(područja pretvorbe/metabolizma ili pohrane). Nedvojbeno je da cvjetovi mogu proizvesti nešto fotosintata, ali oni nisu niti približno učinkoviti kao "fan" listovi (trihomi znatno smanjuju apsorpciju svjetla u tkivo na kojem se nalaze). Dakle cvjetovi su potrošači a listovi su proizvođači energije.

Lišće na gornjem dijelu biljke teži opskrbljivanju hrane za rast i razvoj (novih) vrhova.
Lišće na donjem dijelu biljke teži opskrbljivanju hrane za rast i razvoj korjenja.
Središnji listovi opskrbljuju čitavu biljku ovisno gdje je veća potražnja za energijom.
Tijekom cvjetanja i dozrijevanja samo najdonji listovi opskrbljuju korjenje dok svi ostali nastoje dostaviti što više energije u cvjetove. Zbog ovog razloga što je više listova van sjene i na direktnom svijetlu to bolje šanse biljka ima za stvaranje dodatnih zaliha energije koja će naposljetku doprinijeti boljem urodu.



Kada i kako obrezivati i da li uopće.

Uklonite neproduktivne uvele listove.
Listovi koji stare i koji su dosegli svoju maksimalnu veličinu će prestati s proizvodnjom klorofila i početi blijediti, u većini slučajeva požutjeti i peteljka poprimiti ljubičastu boju. Tada mogućnosti lista da proizvodi šećer opadaju, i ti su listovi oni koje bi trebalo prvo ukloniti da propustimo svijetlost na nove listove koji proizvode energiju u većoj količini.
Stariji listovi iako veći površinom nisu više tako produktivni kada krenu gubiti zelenu boju tj. klorofil.
U vanjskom uzgoju lišće ima dodatnu vrlo važnu svrhu zaštite biljke od nepogodnosti i nametnika.
Tako da su uglavnom listovi ti koji prvi budu oštećeni nakon čega odumiru i otpadaju.

Ono na što je potrebno obratiti pažnju su razlozi prerane diskoloracije i odumiranja listova te pokušati ispraviti eventualne greške koje su dovele do tog stanja budući da to utječe negativno na rast i razvoj u mnogo većoj mjeri nego što bi par listova "viška" ikada utjecalo.

Poslijednjih 14 dana možete odstraniti listove da bi ubrzali ili izbjegli ispiranje pred berbu.
Što je po mom mišljenju besmislica jer nekakav eventualni dobitak na brzini sušenja i curinga ne opravdava stres i usporen razvoj koji će biljka u tom slučaju doživjeti u svojoj završnoj i možda najvažnijoj fazi.


Kako obrezivati ako se odlučite na to.

U tom slučaju obrezujete lišće prekidanjem na sredini peteljke lista, bilo škarama ili stiskom
između prstiju tj. noktima. Dopuštajući tako ostatku peteljke da se osuši i sama otpadne.
To će pomoći zaštiti biljku od infekcija. Lišće se ne bi smjelo trgati čitavo s bazom peteljke
jer tako dolazi do veće izloženosti stabljike mogućim infekcijama.

Alternativa obrezivanju listova je postavljanje dodatnih izvora svijetlosti od ispod i sa strane
ili korištenje light movera za bolju penetraciju svijetla iz različitih kuteva.
Također umjesto obrezivanja možete lišće jednostavno pomaknuti/ugurati ili svezati.

...
 

GrowByLudak

Aktivan Član
26.09.2013
82
20
0
koji si ti kralj :ridinghorse: hvala na informaciji ja uvjek odrezivo lisce,ili pol ili cenat pri kraju peteljke : /// :spcartmanmad: lipi pozdrav :vb_wave:
 
17.06.2016
25
55
13
Čitao sam negdje da je dobro pri kraju 15-20 dana skinut sve te velike listove da bi i oni donji dobili svjetlost ali i da se ovi na vrhu udvostruče. Navodno veći prinos. Znači napravio sam glupost!!!!! Jaooooooo
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
Ako je grow bio do sada kako treba, nisi nista upropastio. Nastavi kao da nista nije bilo
Savjetujem ti da uzmes mentora ili da slijedeci put otvoris dnevnik da svi mozemo pratit i pomoc da izvuces maximum...posto se radi o bolesti ;)
 
  • Love
  • Sviđa mi se
Reactions: goran641 and Katica

Stanaccc

Banned
Banovan
03.10.2018
1.094
7.560
258
Dobra tema!
Ja kada prebacim na 12/12,onda s planom mičem veče listove ili ih prepolovim. I nikada to ne radim odjednom! Recimo ujutro u 10, maknem ih malo, popodne još malo, a kasnije navečer, prije gašenja panela, dovršim i obavezno zalijem običnom vodom s supervitom(1 kap=5 L vode) . Uvijek, naravno ostavim barem 60%-70%listova,ali otvorim hedovima ispod prostora, da se razviju i večinom, bude super. Čak mislim, da bi trebao malo više skinut. Recimo 40-50%
Uvijek me to zanimalo, dali se smiju rezat fem listovi?
Mislim, da puno growera ima isto pitanje.
Pozdrav i neka su vam tvrdi i masni!!!
 

420Florist

Zimbabwe
Banovan
25.07.2017
2.156
9.067
258
Harare
shitexpress.com
Dobra tema!
Ja kada prebacim na 12/12,onda s planom mičem veče listove ili ih prepolovim. I nikada to ne radim odjednom! Recimo ujutro u 10, maknem ih malo, popodne još malo, a kasnije navečer, prije gašenja panela, dovršim i obavezno zalijem običnom vodom s supervitom(1 kap=5 L vode) . Uvijek, naravno ostavim barem 60%-70%listova,ali otvorim hedovima ispod prostora, da se razviju i večinom, bude super. Čak mislim, da bi trebao malo više skinut. Recimo 40-50%
Uvijek me to zanimalo, dali se smiju rezat fem listovi?
Mislim, da puno growera ima isto pitanje.
Pozdrav i neka su vam tvrdi i masni!!!

Previše stresa biljci radiš, samo otkidaš starije listove koji žute, i lolipop isto raditi je svoja stvar, treba znati upratiti tajming, a i nije svaka sorta za takvo maltretiranje a isto i zavisi i do uslova, npr automatike isto ne valja lolipopat (iako to radim, no ne kod svake sorte).. Najzad, treba znati napraviti trening od samog početka, i onda ćeš imati manji % popcornbudova, a i inače pametnije je poskidati sazrele hedove sa vrha biljke, a ostaviti slabije popunjene npr ipod lampe još 2 tjedna da se i oni malo napumpaju, bolje i tako nego rezati i kidati listove biljci stalno jer zamisli kako bi teb bilo da ti neko otkine pola prsta na ruci.. :D

p.s
dobar grower ne zna za popcornbudove ::lulamira::
 

Stanaccc

Banned
Banovan
03.10.2018
1.094
7.560
258
Znam ja jako dobro, šta je fotosinteza, koliki postotak(15%) ostaje na listovima, a ostatak prođe kroz listove. E, to je kod sunca. Ako ostavim sve listove, biljka je ogromna, a i veliki sa ljubičastom peteljkom. 2 biljke jače pogulim, a dvije manje, pod istom rasvjetom i ishranom i nema neke velike razlike. IMG_20181016_095503.jpg ove ogulim i dulje grane povežem po mrežici. U ljevom kutu sam namjerno pustio, da idu malo više, jer na kraju, sastrane budu slabije.
IMG_20181016_095454.jpg pod normalnim svjetlom, bolje se vidi

IMG_20181006_105320.jpg . Ovima skinem oko 30% listova, ali samo one koji smetaju ili pokrivaju 4 manja vrha
Čovjek je otvorio temu, šta se listova tiče,a ja sam baš tražio takvu temu, jer dobro znam šta je fotosinteza i iz tog razloga me ineresira, kako drugi članovi postupaju s večim fem listovima. Kad sam sadio outdoor, nisam se zamarao, s takvim stvarima. Ali sunce je sunce i jedino HPS ili jako dobar LED panel, prolazi kroz list. A google imam i pokušavam učit preko njega.
Vutropediju sam pročitao više puta i dobar je izvor znanja.Wikipedija je opče znanje i što se Canabisa tiče, samo ono osnovno.

"Kompletan vodič za uzgoj – Treniranje biljke LST/HST

Nebitno nalazi li se marihuana u prirodi ili u indoor – u , treniramo ju kako bi u konačnici dobili veći i kvalitetniji urod. Vrh biljke je najviše izložen svjetlosti, bilo sunčevoj, bilo umjetnoj. Treniranjem želimo i one donje izdanke dovesti na tu razinu"
Ima toga dosta! IMG_20180929_053733.jpg , ovo je prije nego je stavim u ormar, pustim još barem 2 tjedna, da popuni box.
IMG_20181016_122606.jpg
Neznam, meni biljke dobro izgledaju, ali baš ču probat sljedeču, jednu ču pustit i nema šipanja bikini zone:) IMG_20180729_083003.jpg Evo, to su ove dvije koje, jače ogulim. Zato i eksperimentiram. Sadim radi ulja, a pušim pljugu, nekad dvije dnevno. Ako nađem neki dobar strain za jake bolove, sadio bi samo njega. Ulje me u Ljublhani košta malo bogatstvo.

Zimbabve-ja to poskidam u jedan dan i onda cijelo cvjetanje pustim da se razvija. A skidat bilo šta sa biljke u cvatnji, sj... biljku IMG_20180729_083003.jpg Žao mi je šta nemogu nači slike od završetka ove dvije Amnezije. Sadio sam samo Amnezije(klonove), zadnjih godinu dana. I samo jednu sam spalio gnojenjem, ali nije nipta bilo. Uspio sam je završit i masna, ljepljiva je bila. A dim vrlo jak, a okus sličan Skunku. Otišao sam s teme.
Probačemo sa jednom od sljedečih. Nije mi bed isprobavat, ako i zeznem sve 4,u Ljubljanu, opet po ulje.
 

Stanaccc

Banned
Banovan
03.10.2018
1.094
7.560
258
npr automatike isto ne valja lolipopat (iako to radim, no ne kod svake sorte).. Najzad,

Nikada nisam sadio autoflover. To je ubiti Ruderalis, križan sa Sativom ili Indikom?
 

Himalaya

.!. .!.
Urednik
Moderator
10.08.2012
6.668
34.973
2.598
11
Himalaya
www.vutra.org
Wikipedija je opče znanje i što se Canabisa tiče, samo ono osnovno.
Link koji sam stavio sa wikia nema veze sa ganjom nego sa opcin znanjem fotosinteze ;)
Vidim da dosta lupetas i da si jos u nekoj fazi kemijanja ali znas dobro odgovoriti :)
Odradi dobar loli i to jednom kako spada a ne cupkati po njoj stalno,sto manje stresa to bolje. Fan listove nisam skido cak ni u jakom loliju vec ih ostavim da odrade ciklus za koji i jesu na biljci i cekam da sami otpadnu!
To je ubiti Ruderalis, križan sa Sativom ili Indikom?
Tako je
Ruderalis je ono od cega zijevas kad pusis automate ;)
 
Poslednja izmena: