Ljubiše Samardziæa "Nebeska udica":

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

domba

Aktivan Član
06.01.2006
353
10
0
Neka od objašnjenja koja su slovenski distributeri odštampali uz karte za prikazivanje filma Ljubiše Samardziæa "Nebeska udica":

1. Mamu im jebem - fraza koja se èesto upotrebljava i koja u savremenom srpskom jeziku nema samo dvojno ili trojno, vec bezbroj znaèenja. S njom izrazavamo:


BES (primer - Prokleta govna, mamu im jebem ), RADOST (primer - Pa gde si, bre, mamu ti jebem, sto godina te nisam video!?), ÈUÐENJE (E, pa kakvo je to ðubre, mamu mu jebem!)...


2. Šta dosta, *****! - fraza koja oznaèava neslaganje sa sagovornikom. U savremenom srpskom jeziku upotreba ove reèi obièo znaèi negaciju, npr.
"Hoæu, *****" znaèi "NEÆU!".


3. Pa, puši se više! - Reè je o frazi koja, po statistièkim podacima, odražava mišljenje proseènog Srbina o opštem stanju u državi u poreðenju sa stanjem od pre nekoliko godina. Pritom, reè PUŠENJE, ne znaèi uživanje u duvanskom dimu.


4. Ja pogledam levo, kad ono trešnja rodila u pièku materinu! - Èetvrti stepen poreðenja. Postoji samo u srpskom jeziku. Primer: lep - lepši - najlepši - lep u pièku materinu, što znaèi lepši od najlepšeg.


5. Jebote! - Reè koja se èesto upotrebljava u savremenom srpskom jeziku a ipak nema neko konkretno znaèenje (kao i reè bre). Iako je nastala iz reèi koja opisuje polno opštenje, uglavnom s tim nema nikakve veze. Primer: ako vam u gradskom prevozu saputnik kaže "U, jebote, pun autobus", to ne znaèi da vam predlaže grupni seks sa putnicima, on samo izražava èuðenje zbog gužve u autobusu.


6. Zabole me dupe (Zabole me *****) - Baš me briga.


7. Ma, jedi bre govna - Briga me.


8. Pizda ti materina! - Legenda medju kletvama i psovkama, majka svih kletvi, zapravo deo folklora.


9. A sad se kurèite... - Za glagol kurèiti se nažalost ne postoji adekvatna zamena u slovenskom jeziku. O èemu se tu radi najbolje objašnjenje je ovaj vic: Lete avionom Mujo i papagaj. Dolazi stjuardesa i pita ih šta žele da popiju. - Viski, kaže Mujo. - Kakav viski, vikne stjuardesa, jeste li vi normalni, zar ne znate da je rat! Budite sreæni što ste uopšte u avionu! -
Okej, onda mi donesi sok - kaže Mujo. - A vi, pita stjuardesa papagaja. - Ma šta mi se tu izmotavaš, jebem ti mater! Brzo donesi jedan viski s ledom - viknu papagaj. Stjuardesa otrèi do pilota, požali mu se na èudne putnike, on kaže da im ovaj put da to što su tražili a ako nastave da je maltretiraju - on æe da sredi stvar. Stevka im odnese piæe - viski za papagaja, sok za Muju. Mujo besan zove devojku: - Šta se izmotavaš, pizda ti materina, papagaju viski a meni sok! Brzo donesi i meni jedan viski, jebem ti mater! Stjuardesa otrèi do pilota, kaže šta se desilo, ovaj otvori vrata i izbaci Muju i papagaja iz aviona. Dok padaju, papagaj pita Muju: - Je li Mujo, jel ti znaš da letiš? - Ne, reèe Mujo. - Pa što se onda kurèiš u avionu?


10. Nemoj da kenjaš! - Ne lupetaj!


11. Æuti i kenjaj! - Radi šta hoèes, samo æuti.


12. Nemoj da psuješ, pizda ti materina - Ovim reèima sagovorniku jasno stavljamo do znanja da ne želimo da se raspravljamo i spuštamo na njegov ulièni nivo.


13. Koji ti je, bre, *****? - Šta se dešava?


15. Šta je bre pizda ti materina, matori? - Šta vas muèi gospodine?


16. Ali sam celog života imao muda! - Ovo æe sigurno razumeti oni koji redovno prate sednice našeg parlamenta


17. Nema frke, burazeru! - Sinonim za NEMA PROBLEMA, prve reèi koje stranci nauèe kad doðu u Srbiju.


18. Ubedio sam bolide da rade - Ovo smo izabrali kao ilustraciju odnosa savremene srpske mladeži prema radu. Reè BOLID je krasan primer èetvrtog stepena za vreðanje sagovornika: KRETEN, DEBIL, IDIOT, BOLID. Ako bi stepen tuposti uporeðivali sa brzinom, IDIOTA možemo da uporeðujemo sa fiæom dok je BOLID veæ na nivou formule jedan.


19. Baba je riknula! - Skraèenica za: S velikom tugom vas obaveštavamo da je stara gospoða preminula posle duge i teške bolesti.


20. Koji je tebi *****, kretenu pijani? - Dobar dan komšija, kako ste?


21. Ajde doði, pun mi te je više *****... - Draga tašta, oèekujemo vas s nestrpljenjem i veseljem.