Lovor višnja kao ograda

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Ekipa, imam želju što prije nešto posaditi da dobijem ogradu od živice, više radi privatnosti, ali obožavam takve ograde. Mislim imam oko 100m za posaditi, malo veća trasa.

E sad - doma ima četiri jako stare "mame klonova" od lovor višnje. To mi kolega donio, dobit ću još takvih dok dođe do njih.Radi se o biljkama koje su stare nekoliko godina i služe samo za razmnožavanje.
Ovi iz razmožavaju na način da direktno reznicu mažu sa prahom za kloniranje (hormoni) i u zemlju.
Ja bih išao opcijom prvo u staklenku i vodu - jer prednost je što se vidi koja reznica će pustiti korijen, a koja neće i ima probleme.

Jel itko razmnožavao lovor višnju?
Čitam upute, gledam zapise - ljudi doslovce od jedne duže grane, tj reznice - režu ih po 10cm dužine, skidaju donje listove i tako idu na ukorjenjivanje.
Jel ovo ispravna metoda, ili moram od jedne grane samo jednu reznicu? Inače su mi grane dugačke oko 50cm, dakle po tome ja bih od jedne grane dobio 5 reznica.
Čak mi je plan da ih stavim u boks, ako će biti mjesta, da što prije puste korijen i na proljeće mogu van u zemlju, pa ćemo vidjeti.
 
27.01.2016
185
237
43
59
Reznice bi trebale biti duge 15 do 20 cm i uzimaš ih u ljeto, krajem šestog ili početkom sedmog mjeseca. Svaka reznica mora imati barem dva do tri lista na vrhu dok donje ukloniš. Gornji rez neka bude ravan, donji rez, dio koji zabodeš u zemlju napravi koso da ima što veću površinu.
Pripremljene reznice najbolje je ukorjenjivati svaku za sebe u posebnom kontejneru (plastičnoj tegli, vreći i sl.). Za ukorjenjavanje koristi fini supstrat za sjetvu (Klasmann, Stender).
Reznice smjesti na sjenovito mjesto i održavaj vlažnost supstrata. Do jeseni bi se trebale ukorijeniti.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: dzidzo and Trulyo

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
A šta da sada uzmem i stavim u boks dok imaju mjesta, pa recimo u kuću na prozor kasnije? Tipa za probu samo, koliko stane. :D