LST outdoor?

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

choki123

Aktivan Član
25.04.2007
477
29
0
35
znali neko kako bi mogao napraviti LST na outdoor biljkama,jel neko već to radio,i ako možda znate koji link sa icmaga ili slično,hvala.......to planiram za sljedeću godinu.....:pat:

i zanima me,ak netko zna,ful me zanima,kako oni neki postižu da imaju jednu biljku visoku preko 2 metra,a opet ako grmastu sa pun k***c hedova,valjda koriste lst il nešto slično,evo linkova............

http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=58970&page=15&pp=15

:wave:
 
Poslednja izmena od urednika:

Inq

Vutra Veteran
12.08.2006
996
137
0
To postizu tako sto biljka ide prvo indoor do 40-50cm. I kada dodje vreme za sadnju umseto od semena oni krecu od 40-50 cm pa onda obreziju ili treniraju biljku sa mrezama.

I ako je u pitanju Sativa ona dostigne mnogo metara visine a i u shirinu.
 

choki123

Aktivan Član
25.04.2007
477
29
0
35
u vidi,nisam ni pomislio na indoor prvo,fora je ni ne moraš radit velik box za biljku od pola metra,a mislim da mi imamo dovoljno dobru klimu za tak nešto(makar mi na moru....)
......nego,kako misliš treniraju mrežama,nekako me asocira na to da bace mrežu preko biljke pa da se ona sama dalje grana kroz rupe ili........:watchplant:
............:newbie:...........................
.......al biljke su stvarno.............:respect:
 

Doktor

Aktivan Član
17.02.2007
427
9
0
44
Ja nemam to iskustvo ali koliko sam po ScrOG tehnici shvatio to se stavi mreza kao sto se na slici vidi oko biljke i onda se grane guraju kroz nju tako da nedudu zgusnute u zbun kako bi vrhovi grana dobili sto vise sunceve svetlosti! A to ti je trening!
Neka me Ing ispravi ako gresim!
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
LST je odličan za stealth varijante outdoor uzgoja jer tako dobijaš biljku koja je znatno niža nego što bi inače bila (na stranu što niži hedovi dobijaju više sunca). Zapravo, ona dostigne svoj rast (manje ili više) ali pošto je savijena naniže, mnogo se teže zapaža. Treba ti samo neki anker, tj. više njih ako želiš da bude savijena što više. Počneš da je vezuješ dok je sasvim mlada, negde 2. ili 3. set pravih listova. Ona se tad neće saviti previše (i ne trudi se da je savijaš mnogo da se ne slomi) i ankeriši je za neki klin, drvo ili štap pobijen u zemlju ili za ciglu, kamen, bilo šta što može dobro da drži. Posle izvesnog vremena, kad još izraste, stavi novi anker malo dalje i priveži je za novoizrasli deo stabla i tako nadalje. Nemoj mnogo jako da zatežeš uže oko stabla, naročito kod mladih biljaka da ne bi prekinuo dovod vode i hranljivih materija (kasnije to nije toliko problem kako joj stablo jača). Kad biljka već bude dovoljno velika (u ovom slučaju dugačka), verovatno će se pojaviti jedna krivina na stablu (ponekad i 2) koja ide ka zemlji dok vrh stalno teži da ide naviše. Trudi se da stablo ne doduruje zemlju direktno što je važno ako postoje duži kišoviti periodi. Možeš na tom mestu podmetnuti nešto, bolje ciglu ili kakvu drugu opeku nego kamen, jer se kamen jako užari na suncu pa može da ošteti biljku. Za ovakav vid uzgoja su pogodnije sative, mada se to može lepo uraditi i sa indikama nešto višeg rasta.
A ove slike sa Icmaga, može ova varijanta što je rekao Inq, a može i od starta outdoor, ali se biljka u početku više puta reže zbog grananja (topping). Takođe, treba izabrati sorti koja se inače dobro grana. Imaj na umu da svako rezanje produžuje vreme za veg. tako da treba imati dovoljno dugu sezonu za to. Kod nas je nije problem rezati 3 puta ako kreneš outdoor početkom aprila. Neke sorte slabije podnose rezanje od drugih, a postoje i limiti kod pojedinih sorti (posle određenog broja rezanja se više ne granaju ili rade to vrlo slabo) tako da i o tome treba voditi računa. Uglavnom su u pitanju sative, mada ima i nekih indika (npr. Uzbeki), a postoji i slika Nirvana Afghani (ima je ovde na forumu u nekoj temi) visine oko 2,5m - pravo žbunasto drvo. Mada, ne bih smeo sa sigurnošću da tvrdim da je to čist Afghani, Nirvana dosta mulja s genetikom (što opet ne znači da je to uvek loše, naprotiv) tako da je moguće da tu ima i gena neke sative ili neke visoke indike.
 

choki123

Aktivan Član
25.04.2007
477
29
0
35
hval na odgovoru,razumijem što želš reći,i kako vezati,al nije mi baš jasno onaj dio kad se biljka razgrana,tj. novi vrhovi počnu rasti,što bi onda trebao zavezati,onaj novi vrh?
i kad bi taj novi vrh zavezao,da li trebam vratiti biljku koju sam prvu zavezao(stabiljku)?
.....nadam se da ne zamjerate na ovakvim pitanjima,ipak sam nekakav newbie..hehe................:matrix:............hvala na odgovorima.........:wave:
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
Bočne izdanke sa hedovima ne diraš, oni će nastaviti da rastu uspravno, vezuješ samo centralni deo, tj. glavno stablo. Eventualno, možeš da privežeš i neku od bočnih grana ukoliko ti se čini da će otići mnogo u visinu i da će to više otkrivati biljku radoznalim pogledima. Njih naravno vezuješ na drugu stranu od stabla, već u zavisnosti od toga gde se nalaze i tu je dovoljno samo jedno vezivanje.
 

Ograz

Aktivan Član
02.05.2007
68
4
0
49
Jedna naoko nebitna stvar ko outdoor LSTa je: Malo se skoncentrirajte kad povlachite biljke ka zemlji jer ce kisa pljuskat BLATO I SMECE po biljci. Koliko je god dobro sto je biljka niza, zasirenija, prima vise svjetla, kad krenete dimit ako ima blata od kishe po granama, bljak. I smeta ak budete radili spaca cakes :)...:common028:
 

b r a i n c h i p

Vutra Veteran
12.12.2006
1.145
90
0
17
Blato se lako opere u vodi, i mislim da nije neki veliki problem koliko su zecevi i ostali glodavci kojima je na taj nacin nasa biljcica puno pristupacnija... Ali bolje oni nego 'pantagana' ;)
 

Ograz

Aktivan Član
02.05.2007
68
4
0
49
Ma dobro ali to blato zacepi i one majene rupice, stomate, preko kojih biljkica dise. I neda mi se prat pa susit. Sad imam negde 5 litara trim vaste i lisca za napravit putar a sigurno ce mi 10 % otic na pranju.
Najbolje bi bilo neki malch stavit pod biljku, bar nasjec neki biljni otpad, sjeno da ne prska kisa.
:)
 

EXtract

Banned
Banovan
02.04.2007
39
3
0
84
izvinjavam se sto prekidam diskusiju glupim pitanjem .... :signs054:

kako se vlaznost iz zemlje odrazava na cvetove ? :costumed-smiley-027
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
Ukoliko je zemlja konstantno vlažna i konstantno isparava može se desiti da se cvetovi ubuđaju. To se mnogo pre može desiti kod indike nego kod sative, ali pošto se indike retko rade u LST, onda nije to neki problem.
Veća su nezgodacija stalne kiše kakvih ima s početka jeseni.
 

EXARP

Aktivan Član
10.12.2006
488
66
48
50
Čita san da na Hawwaima uzgajaju tako da non-stop LST-iraju biljku držeći joj stabljiku uz zemlju. Tako biljka raste" vodoravno", a samo grane idu u vis. Zanimljiva je metoda.
 
12.04.2010
20
0
1
Poz. svima... Zbog manje uocljivosto odlucio sam se na LST outdoor.
Domacica,tretirana Slavolom i NPK djubrivom,fotka friska a biljka malo smorena zbog loseg vremena.
Misljenja,saveti,sugestije....hvala IMG_20150515_193453.jpg