Lycium (Barbarum,Chinense)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

choki123

Aktivan Član
25.04.2007
477
29
0
35
Evo,nije tipična -ljekovita biljka- ,ali interesantna je,nadam se da može ovaj topic ić ovdje s ovom biljkom...

Lycium barbarum,Lycium chinense






(Chinense je u biti vrlo slična rodici,ali malo niža)

Zanimljivo je da su u Engleskoj prisutne od kraja 18. stoljeća kada ih je u svoju domovinu donio Archibald Campbell, vojvoda of Argylla kada su dobile još jedan naziv Duke of Argyll's Tea Tree (čajevac) te su bile prihvaćene i kao ukrasna i jestiva biljka. No, tek početkom 21. stoljeća započela je njihova nagla popularnost kao supernamirnice, odnosno namirnice koja je toliko nutritivno bogata da rezultati medicinskih istraživanja navode njezine potencijalne pozitivne zdravstvene učinke.

Nazivi: Engleski ( Wolfberry,Chinese Matrimony Vine...)
Kineski ( Gou Qi)
Japanski ( Kuko )
TCM ( Gou-gi-zi ) - gdje ono zadnje -zi- označava specifično plod biljke (berry)

Familija: Solanaceae (krompir,paradajz,patlidžan...)

Opis biljke: Plod grma licijum je svjetlo crvene boje,mekan,slično gumi za žvakanje,a ima okus sličan rožinama.Koriste se bobice sa uzgajanih i sa divljih biljaka.
Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) je grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 metara u visinu. Postoji vrsta L. chinense koja se najviše uzgaja na jugu Kine i nešto je niža, a Lycium barbarum se više uzgaja na sjeveru, ponajviše u pokrajini Ningxia Hui i nešto je viša.
U svakoj je bobici od 10 do 60 sjemenki. Bobice zriju od srpnja do listopada. Zbog brze oksidacije one se ne ubiru, već se tresu s grana i zatim suše.

Stanište:
Lycium barbarum je grm koji prirodno raste u sjevernoj Aziji, distribuira se kroz Kinu i ekstenzivno uzgaja u provinciji Ningxia.
Lycium chinese je malo manji grm koji prirodno raste u istočnoj Kini.
Gaji se u cijeloj Kini, zatim u dijelovima SAD-a, te u drugim zemljama gdje se prerađuje..




Biljka sadrži:

18 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih koje su nužne za život)
6 esencijalnih vitamina (kao što su: riboflavin /vitamin B2/, vitamin B1, C vitamin)
21 mineral (kao što su željezo, cink, selen, kalcij, kalij...)
Bogat je vitaminima B-1, B-2 i C (Niacin, Piridoxin i Askorbinska kiselina).
E- vitamin alfa-tokoferol se nalazi u količinama 94,4 mg/kg lista biljke. (ref)
Sadrži velike količine amino kiselina uključujući asparatičnu kiselinu, prolin, glutaminsku kiselinu, alanin, arginin, serin i nekoliko drugih.
Važan sastojak je beta karoten. U licijumu se nalazi u velikim količinama i to u obliku koji organizam može lahko da iskoristi.
Ostali sastojci uključuju pigmente, betain, polisaharide, nikotinsku kiselinu, taurin i gama-aminobuternu kiselinu, cinamonsku kiselinu, masnoće i proteine, zeaxantin, te beta-sitosterol. DETALJNO
http://www.healthbosnia.com/biljke/lycium/sastav.htm




Upotreba: S obzirom na sastav i svojstva,izdvojit ću neke interesantnije stvari na koje se može primjenit,ma da je to i s neke strane tipo reklamiranje,a pošto nisam predstavnik neke farma-firme koji vam nudi naš izuzetni sok dobiven iz najprirodnije uzgajanih sadnica i liječi sve i svašta,suzdržat ću se od pretjeranog nabrajanja ljekovitih svojstava,mada time ne umanjujem "zdravoću" biljke koja spada u onu vrstu "superfood" i jako je dobra.
Dakle sastojci i same bobe,sokovi itd. mogu djelovati kao :
Aldose-Reduktaze-Inhibitor, Alelohemik, Alergenik, Analeptik, Analgetik, Androgenik, Anestetik, AntiPMS, Antiakne, Antiadrenergik,
ntialzheimeran, Antiaritmik, Antiastmatik, Antibakterial, Antibronkhokonstriktor, Antikancer,Antihepatitik,CNS-Stimulant, Cerebrotonik, Citotoksik, Dermatigenik, Diuretik,Holagog (- holagoga, remedia cholagoga (lat.), cholagges (eng.), sredstva koja stimuliraju izlučivanje žuči u dvanaestopalačno crijevo., ),MAO-inhibitor, Memorigenik, Mukogenik, Vitamin-A-Aktivator itd....
Vitamini i sastojci kao zeaxantin, sitosterol i LBP-X imaju antitumorsko dejstvo.

Jačaju ovo,štite ono,poboljšavaju vid,imunitet,i tako...

Evo još bi bilo dobro neke studije napisat:
Kineski naučnici u objavljuju u Etnofarmakološkom žurnalu u oktobru 2002. godine rezultate svoje studije. Polazeći od toga da se u Kini od davnina plodovi L. barbarum koriste u tretmanu neplodnosti muškarca a da je mehanizam djelovanja ostao nepoznat. Do sada se znalo da oksidativni stres je najozbiljniji uzročnik strukturalne degradacije i apoptoze (odumiranja ćelija) u testisima izoloženim hipertermiji, tj. većoj vrućini i zagrijavanju na šta su muške polne žlijezde jako osjetljive. Pod predpostavkom da Lycium barbarum ima antioksidansni efekat i štiti od oksidativnog stresa uzrokovanog toplotom mjerena je lipidna peroksidacija uzrokovana ultraviolentnim zrakama i citohrom c redukcija od strane slobodnih radikala. Rezultati studije su pokazali da polisaharidi boba licijuma (LBP) je moćan inhibitor obje pomenute reakcije. Objedinjeni ovo rezultati pokazuju zaštitni efekat Lycium barbarum na degeneraciju sjemenoga epitela uzrokovanog starenjem i toplotom,zatim ukazuje na mogući mehanizam ovoga protektvnoga djelovanja i daje naučnu podlogu tradicionalnoj upotrebi ove biljke.

One se nalaze na prvom mjestu američke ljestvice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). To je ljestvica koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane. Što je položaj na ljestvici viši, hrana ima veću sposobnost uništavati slobodne radikale koji, ako su slobodni i ako dolazi do njihovog gomilanja, narušavaju zdravlje, ubrzavaju proces starenja, a time postajemo podložniji nizu degenerativnih promjena.
Goji bobice u 100 grama imaju fantastičnih 25.300 jedinica , u usporedbi sa šljivama koje su na drugom mjestu i u 100 grama imaju „samo“ 5.770 jedinica. Zbog toga se smatraju najboljom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja.

U novembru 2001 je objavljena studija kineskih naučnika koji su pokazali da polisharid licium balbarum LBP-X ima inhibitorni efekat na rast ćelija leukemije čovjeka (HL-60) i da je taj efekat direktno srazmjeran dozi. LBP-X smanjuje fluidnost membrane HL-60 ćelija, a time usporava rast ćelija kod leukemije.


1991 je Institut za rak, Yinchuan, Kina objavio da postoji bolji efekat radioterapije kombinovane sa Lycium barbarum polisaharidima (LBP) kod tretmana Lewis karcinoma pluća. (114) nego same radioterapije.


Upozorenje!

Za trudnice i dojilje: obzirom na sastojak betaine, ne koristiti Licium za vrijeme dojenja i trudnoće jer ima efekat kao
abortifacient - abortiv, remedium abortivum (lat.), abortient, abortfakient (eng.), sredstvo koje uzrokuje pobačaj. i
emmenagog
- emenagoga, remedia emenagoga (lat.), emenagogues (eng.), sredstva koja induciraju i reguliraju menstruaciju.
• Moguća
interakcija sa warfarinom.


I da dodam,ovu biljku nije teško uzgajat,sadnice se mogu nabavit na Svet biljaka,ako naletite ima neko za prodat reznice ili sjeme mislim da ima,ili sa KPR stranice,ili možda negdje u obližnjem vivaiu.
Navodno joj pogoduje klima sa većom -da se pravim malo pametan ajde-, s većom razlikom temperaturnih amplituda u godišnjim dobima (ljeto-zima),i navodno zbog takvih klima ona proizvodi više antioxidanta,da se zaštiti,sad ovo je čisto ovako usmeno,
eto ako ima ko nek podjeli slike s nama....

:sun2:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: HazeSeeker

choki123

Aktivan Član
25.04.2007
477
29
0
35
A čuj to je više reklama,al bolje nego iz nekog lijeka,ovo šta sam tu napiso da djeluje kao ovo kao ono,recimo tako mogu djelovat brdo drugih stvari iz hrane,to ti je više ovako...neko malo nasro i to,kao što je ajavaska isto donekle,ma nemoš fulat,al možda neko bolje zna...