Marihuana kao lijek

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Vuk_samotnjaK

nobody's puppet
22.07.2006
498
127
63
Fiji
Ovaj topic sam zamislio na naèin da se ovdje postaju sve informacije u vezi medicinske upotrebe marihuane... Ako veæ ovakvo nešto postoji, moje isprike moderatorima... :)
 

Vuk_samotnjaK

nobody's puppet
22.07.2006
498
127
63
Fiji
Objavljeno: 16.12.2006.
Sintetièka marihuana pomaže oboljelima od raka
Sintetièka verzija aktivnog sastojka marihuane koja se veæ koristi za tretiranje muènine kod pacijenata podvrgnutih kemoterapiji ima i druge pozitivne uèinke.

Istraživanje znanstvenika s University of Toronto je pokazalo da taj kemijski spoj kod oboljelih od raka takoðer olakšava simptome poput bola, tjeskobe i depresije.

Prateæi 139 pacijenata istraživaèi su utvrdili i da prouèavani kanabinoid znaèajno poboljšava kvalitetu života kod ispitanika kojima konvencionalni tretmani protiv muènine ne mogu pomoæi.

Za razliku od pušenja marihuane, upotreba sintetièkog kanabinoida nema toksiène uèinke jer cilja iskljuèivo odgovarajuæe receptore, kažu znanstvenici.

http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=w&cat=w&id=15223&show=1
 

Vuk_samotnjaK

nobody's puppet
22.07.2006
498
127
63
Fiji
bjavljeno: 04.06.2006.
Kanabis pomaže u kontroli bola
Ekstrakt kanabisa olakšava bolove pacijenata koji su bili podvrgnuti veæim kirurškim zahvatima, utvrdili su britanski znanstvenici.

Istraživaèi s londonskog Imperial Collegea su testirali ektrakt kanabisa na 65 pacijenata kojima su obavljeni kirurški zahvati na koljenu.

Po njihovom mišljenju, rezultati istraživanja bi mogli dovesti do razvoja novih lijekova namijenjenih ublažavanju bola, no istovremeno upozoravaju kako postoje izgledi da bi upotrebu veæih doza lijekova mogli pratiti i negativni popratni uèinci poput muènine i poveæanog broja otkucaja srca.

Veæ su ranija istraživanja pokazala da kanabinoidi mogu poboljšati funkcioniranje prirodnog mehanizma u organizmu koji reducira osjet bola.

http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=w&cat=w&id=13473&show=1
 

Vuk_samotnjaK

nobody's puppet
22.07.2006
498
127
63
Fiji
Objavljeno: 24.04.2005.
Kanabisom protiv ateroskleroze?
Aktivni sastojak kanabisa olakšava upalne procese i usporava napredovanje ateroskleroze, pokazalo je istraživanje provedeno na miševima.

Dnevno uzimanje malih doza sastojka kanabisa delta-9-tetrahidrokanabinola (THC) sprjeèava nastanak ateroskleroze, glavnog uzroka srèanih bolesti i srèanih udara u zapadnim zemljama, pokazalo je istraživanje.

Dr. Francois Mach i njegovi kolege iz ženevske Sveuèilišne bolnice nisu sigurni hoæe li THC imati isti uèinak kod ljudi, no vjeruju da æe njihovo otkriæe pomoæi u pronalasku sastojaka koji imaju isti uèinak kod ljudi bez popratnih efekata kao što su povišeni krvni tlak ili euforija.

"Naš je cilj pronaæi nove sastojke, nove molekule koje æe imati samo protuupalni efekt", rekao je dr. Mach.

THC i sliène molekule poznate su kao kanabinoidi.

Kanabis, koji sadrži više od 60 razlièitih kanabinoida, i hašiš se veæ stoljeæima koriste u medicinske svrhe.

Dr. Mach upozorava kako korištenje hašiša u medicinske svrhe ne treba izjednaèiti s uživanjem marihuane koje, naprotiv, poveæava broj srèanih otkucaja te uzrokuje oscilacije krvnog tlaka.

Nizozemska je prva zemlja u svijetu koja propisuje kanabis na recept kao lijek kod HIV-pozitivnih osoba, pacijenata oboljelih od multiple skleroze i nekih vrsta karcinoma.

U SAD-u se kanabis u medicinskim ustanovama koristi kod oboljelih od AIDS-a te u sprjeèavanju povraæanja i muènine kod oboljelih od raka.


http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=w&cat=w&id=9511&show=1
 

Vuk_samotnjaK

nobody's puppet
22.07.2006
498
127
63
Fiji
Objavljeno: 16.08.2004.
Sastojak marihuane u lijeèenju raka mozga
Kemikalije po imenu kanabinoidi mogu zaustaviti razvoj krvnih žila koje vode do tumora mozga, tvrde španjolski znanstvenici sa sveuèilišta Complutense.

Istraživanje provedeno na životinjama je pokazalo da kanabinoidi mogu do te mjere sprijeèiti razvoj ciljanih krvnih žila tako da dolazi do "izgladnjivanja" tumora u mozgu.

Lijeèenje raka mozga je veliki izazov za medicinu zbog toga što se neki oblici ove bolesti uspješno odupiru terapiji zraèenjem, kemoterapiji i kirurškim zahvatima.

Testiranjem uzoraka dvaju pacijenata s rakom mozga koji nisu izlijeèeni konvencionalnim metodama je utvrðeno da primjena otopine kanabinoida ima isti uèinak kao i kod laboratorijskih životinja.

Znanstvenici planiraju daljnja istraživanja uz sudjelovanje veæeg broja pacijenata.

http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=w&cat=w&id=7335&show=1
 

Vuk_samotnjaK

nobody's puppet
22.07.2006
498
127
63
Fiji
Objavljeno: 09.06.2004.
Sve èešæa upotreba marihuane u medicinske svrhe
Unatoè malobrojnim dokazima o medicinskoj vrijednosti konzumacije marihuane, koristi je sve više osoba oboljelih od epilepsije i multiple skleroze.

U istraživanju kanadskih znanstvenika iz University of Alberta je sudjelovalo 136 osoba s epilepsijom.

Gotovo 50% ispitanika je izjavilo da je u životu konzumiralo marihuanu, 15% ih je konzumiralo marihuanu u proteklih mjesec dana, a 13% ih konzumira marihuanu više od 48 dana godišnje.

8% sudinika istraživanja je marihuanu konzumiralo više od polovice dana u protekloj godini.

Osobe koje imaju epilepsiju najmanje 5 godina su imale 10 puta veæe izglede da æe konzumirati marihuanu, a 8 puta veæe izglede za konzumaciju su imale osobe koje èesto pate od epileptiènih napadaja.

U drugom istraživanju, koje su proveli znanstvenici s McGill University u Montrealu je sudjelovalo 205 osoba oboljelih od multiple skleroze.

Od 34 ispitanika koji su izjavili da redovito konzumiraju marihuanu, polovica ih je izjavila da marihuana predstavlja djelotvoran tretman.

50% sudionika istraživanja je marihuanu konzumiralo u danu prije ankete, a 8 ispitanika je izjavilo da marihuanu konzumira èešæe nego jednom dnevno.

Prema rijeèima ispitanika, konzumacija marihuane nije samo utjecala na bol, nego i na raspoloženje, san i stres.

http://www.vutra.org/forum/posting.php?mode=reply&t=1749
 

Vuk_samotnjaK

nobody's puppet
22.07.2006
498
127
63
Fiji
Objavljeno: 05.10.2003.
Kanabis pomaže epileptièarima?
Znanstvenici s instituta Max-Planck u Muenchenu su pronašli dokaze koji podupiru tvrdnje da sastojak kanabisa može sprijeèiti epileptièke napadaje.

U istraživanju njemaèkih znanstvenika provedenom na miševima je utvrðeno da prirodne kemijske supstance u mozgu koje su sliène ekstraktima kanabisa mogu onemoguæiti odvijanje procesa koji dovodi do epileptièkog napadaja.

Istraživaèi ipak upozoravaju da æe dobivene rezultate biti potrebno potvrditi u studijama u kojima æe sudjelovati ljudi, no dodaju da preliminarni rezultati mnogo obeæavaju.

Neka istraživanja provedena još u 15. stoljeæu su ukazala na moguænost korištenja kanabisa za ublažavanje simptoma epilepsije.

U novije vrijeme su provoðena istraživanja o upotrebljivosti kanabisa u tretiranju raka i multiple skleroze.

http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=w&cat=w&id=4916&show=1
 

Vuk_samotnjaK

nobody's puppet
22.07.2006
498
127
63
Fiji
Objavljeno: 20.08.2003.
Testiranje kanabisa kao postoperativnog analgetika
Bolnièki pacijenti koji se pripremaju za operativni zahvat sudjelovat æe u istraživanju o korištenju kanabisa kao analgetika nakon operacije.

Oko 400 pacijenata koji æe se podvrgnuti kirurškom zahvatu trebalo bi sudjelovati u istraživanju uèinka kanabisa (indijske konoplje) koje se provodi u bolnicama diljem Velike Britanije.

Svaki pacijent trebao bi oralno primiti od 1 do 4 doze analgetika koji sadrži ili standardizirani ekstrakt kanabisa, tetrahidrokanabinol (aktivni sastojak kanabisa), ili standardni analgetik ili pak placebo.

Olakšavanje boli i popratni uèinci procjenjivat æe se u roku od 6 sati nakon uzimanja, a pacijenti æe odgovarati na pitanja kako osjeæaju bol i kako se opæenito osjeæaju.

Anita Holdcroft, anesteziologinja iz Imperial Collegea u Londonu, koja vodi to istraživanje, kazala je da se cijela akcija provodi kako bi se "znanstveno ocijenili" uèinci kanabisa.

Opovrgnula je spekulacije da æe pacijenti "letjeti", ali je priznala da æe nekima od njih kanabis donijeti osjeæaj užitka.

No, kazala je, i neki drugi lijekovi imaju takav uèinak.

Prošle godine je u Velikoj Britaniji provedeno istraživanje u kojima su sudjelovala 34 pacijenta oboljela od multiple skeroze, koji pate od ošteæenja kralježnice i drugih bolesti koje izazivaju oštru bol.

Prema njihovim tvrdnjama kanabis im je pomogao smanjiti bol i omoguæio im da lakše spavaju.

U SAD je Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila uporabu dronabinola, derivata kanabisa, za oboljele od AIDS-a.

Po nekim istraživanjima kanabis pomaže kod menstrualnih tegoba i poroda, ublažava astmu i pomaže oboljelima od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=w&cat=w&id=4381&show=1
 
08.10.2006
43
1
8
36
Rumunsko trzishte je od nedavno zatrpano proizvodom "Tea-Ice Svis Cannabis" ili (shvajcarski ledeni chaj od kanabisa).Tek posle vishe nedelja slobodne prodaje, reagovala je Direkcija za borbu protiv organizovanog kriminala i groge i pochela istragu u firmi "Depozit vina", koja je uvezla u Rumuniju ovaj chaj.
Za sada je utvrdjeno da napitak, pored uobichajenih sastojaka slichnih "ledenih" napitaka, sadrzi aromu i sirup od cveta Indijske konoplje-pet odsto i supstancu THC, aktivni sastojak konoplje 0.0015%."Chaj" se prodaje u prodavnicama zdrave hrane, a njegova posebna "prednost" shto je upakovan u reciklirajucu ambalazu.
Vlasnici firme-uvoznice istichu da je chaj osvezavajuce pice, a ne lek ili droga.Chaj od kanabisa, koga je izumeo nemac Rinaldo Ekman, lansiran je 2003 god. u Shvajcarskoj i Austriji i trenutno se prodaje u 37 zemalja shirom sveta.Samo u Austriji se godishnje proda vishe od 500.000 pakovanja, a proizvod je namenjen potroshachkoj grupi starosti od 15-40 godina.
 

Vuk_samotnjaK

nobody's puppet
22.07.2006
498
127
63
Fiji
Objavljeno: 24.03.2007.

"Alkohol i duhan su opasniji od nekih droga"

Britanski znanstvenici s Bristol University tvrde kako konzumacija alkohola i duhana može imati teže posljedice za zdravlje nego uzimanje ecstasyja ili marihuane.

Istraživači stoga u časopisu The Lancet predlažu novu klasifikaciju štetnih supstanci koja bi bila utemeljena na njihovoj stvarnoj prijetnji društvu.

Nova studija utemeljena na procjeni direktne štete za fizičko zdravlje, potencijala za izazivanje ovisnosti te negativnom društvenom utjecaju je pokazala da konzumacija duhana i alkohola spada među 10 najopasnijih navika.

U istraživanju su sudjelovali psihijatri specijalizirani za liječenje ovisnosti te policijski djelatnici medicinske struke.

Utvrđeno je da su najopasniji heroin i kokain, a slijede ih barbiturati te tzv. ulični metadon.

Na 5. mjestu je bio alkohol, duhan na 9., kanabis na 11., a pri dnu liste od 20 analiziranih supstanci je bio ecstasy.

Procjene pokazuju da je duhan barem dijelom odgovoran za 40% bolesti koje se liječe u britanskim bolnicama, dok je alkohol povezan s više od pola intervencija liječnika hitne službe.

izvor: http://www.plivazdravlje.hr/?section=home&cat=w&id=16158&show=1