Marihuana u narodnoj medicini

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
05.11.2011
11
0
3
Negde sam jednom prilikom procitao/cuo da se konoplja koristila u nasoj (ex-yu) narodnoj medicini za lecenje raznoraznih tegoba koje leci i danas. Zanima me da li je jos neko cuo nesto slicno na tu temu? Da li iko ima podataka o korsicenju u medicinske svrhe na ex-yu prostorima?

Nigde nisam nasao slicnu temu, molim moderatore da temu, ukoliko je ponovljena izbrisu i da me preusmere na vec postojecu.
 
05.11.2011
11
0
3
Izvinjavam se, malo sam se nejasno izrazio u prvom post-u. Ono sto sam hteo da pitam je da li iko ima podatke o koriscenju u medicinske svrhe pre nego sto je zabranjena (60ih ili kad vec).
 

natura

Aktivan Član
29.05.2009
228
146
0
46
ne znam za lecenje, ali licno moj deda kaze da su je uzgajali naveliko, to je industrijsku konoplju zbog cvrstih vlakana iz kojih su pravili konopac i tekstil, cak mi je i objasnjavao kako su je "tukli" da bi iz nje izvukli ta vlakna
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
-HangR- je napisao(la):
... pre nego sto je zabranjena (60ih ili kad vec).

Konkretno, u mojem kraju je do ranih 90-tih postojao pogon za preradu industrijske konoplje i ista se do tada proizvodila, a o zabranama se počelo upravo tada više govoriti. Nikome nije padalo na pamet pušit vutru, pogotovo uz toliko šljivovice :icon_lol:
Za medicinske upotrebe nisam čuo, međutim, kako je narodna medicina prevladavala na ovim prostorima, odnosno liječnici nisu bili česta pojava u to doba, za koje se propituješ, teško da možemo od naših starih saznati. Kod nas su je ljudi uzgajali radi vlakana i sjemenki prvenstveno.
Pri kraju slijedećeg videa, imaš neke prijašnje izvedbe lijekova baziranih na kanabisu, pa bi mogao, ako imaš ideju gdje, potražiti takvo nešto:
[YOUTUBE]dw96bvFR--g&feature=g-hist&context=G2eaf19dAHTx1OsgAUAA[/YOUTUBE]
 

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Ima saznanja da se koristila i u medicinske svrhe na našim prostorima između dva svjecka rata.
Poslje drugog svjeckog rata narodi na ovim prostorima se dosta okreču konvecijonalnoj medicini.Naime pojavljuju se lječnici i sa godiama u sve večem broju.Tako da se taj način izgubio a i zbog zabrane conoplje na cjelom svjetu u to doba.
Nisam previše istraživao al se koristila sigurno!
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
"Folk medicines in 19th century Serbia relied on cannabis preparations, which they called nasha. Female virgins were given mixtures of lamb's fat and cannabis on their wedding nights, to decrease the pain of their first intercourse. Such use echoes modern practices in India, where newlyweds drink bhang beverages and eat bhang candy. Indian prostitutes are reported to eat lots of bhang sherbet, which helps them feel sexually aroused even when their customers are fat, ugly and stupid.

Serbian women mixed cannabis with egg whites, saffron and sugar to make guc-kand, a tonic which created a sexy mood or (ironically) was given to young boys to lessen the pain of circumcision! Cannabis tonics were also given to crying and pouty children, and it was reported to perk them right up into the smile zone.

Serbian men valued a mixture made from potent hashish, almond butter, dried rose leaves, carnation petals, crocus, muscut nut, cardamom, honey, sugar, and Anacylius pyrethrum root. They considered this "happy porridge" a super aphrodisiac."

from Marijuana and Sex: A Classic Combination | Cannabis Culture Magazine :thumb:

edit:
:eyebrows:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: vutros gali