Masaža stopala (refleksoterapija)

Hesi Original Sjemenke Hempatia
Želite nešto više od socijalne mreže?
Društvo za legalizaciju marihuane, medicinu i uzgajanje kanabisa. Registrujte se za dodatne opcije foruma.
Registracija

WEEDetix

₴Ⱨ₳₥₳₦ - VⱤ₳Č - ĐⱤɄłĐ - ⱧɆⱤ฿₳Ⱡł₴₮
Urednik
Grow Support
11.10.2010
2.938
17.196
358
31
คภ๔г๏๓є๔ค
Noge su onaj dio našega tijela koji ima važnu ulogu jer nam pruža osjećaj čvrstine i dodir s majkom Zemljom. Stopala su vodič koji nas opskrbljuje zemaljskom energijom i upravo je stoga važno da se za njih pobrinemo. Refleksoterapija otkriva funkcije stopala koje su nam još uvijek tajnovite. Stopalo je sastavljeno od 26 kostiju koje su međusobno povezane tetivama i mišićima. Taban je energetsko središte u kojem se isprepliću energijski putevi cijeloga tijela. Stopalo je, dakle, mikro-projekcija našega tijela. Da bismo se posvetili masaži stopala i time upoznavanju refleksnih točaka, noge najprije moramo pripremiti.Hladni oblozi od crijepa pomažu kod pretjeranog znojenja, rupala i lišajeva

Njegu nogu često zanemarujemo. Skrivene su od pogleda drugih, te često na njih zaboravljamo i sami. Kako bismo si djelomičnu masažu nogu mogli priuštiti i kod kuće, u nekim trgovinama možemo nabaviti kade za masažu koje su opskrbljene motorom. Motor vibrira dno i zagrijava vodu. Opuštanje nakon napornog dana možemo udvostručiti ako vodi dodamo razno bilje. Listovi lipe ili ružmarina pružit će nam osjećaj opuštanja, te će djelovati okrepljujuće i na cijelo tijelo. Bolove u zglobovima možemo ublažiti na taj način da pripremimo kupelj od sasušenog poljskog cvijeća kojeg ćemo najprije prokuhati u vodi pola sata i potom procijediti, te oplemenjenu vodu uliti u kadu. Za masnu kožu preporučujemo smrekove iglice koje u obliku soli ili ulja ulijevamo u kadu. Hladni oblozi od crijepa pomažu kod pretjeranog znojenja, raznih upala, oteklina, lišajeva i drugih.Pripaziti na cipele

Za pranje nogu (i kože uopće) najpreporučljivija je meka voda. Kišnica ili rosa na kožu djeluju blagotvorno i ozdravljujuće.

Prirodna je masaža nogu koračanje bosim stopalima po zemlji. Automasaža, međutim, samo djelomično može nadomjestiti refleksoterapiju jer energijska središta aktvira samo površno, dok refleksoterapijom masiramo određena područja koja pokazuju znakove oboljenja. Za početak si priuštimo kratku šetnju tlom, te se usredotočimo na oboljenje i pokušajmo ustanoviti njegove posljedice. I kamen će povoljno utjecati, te stoga tabanom potražimo kamen, te ga potisnimo na određenu točku. Rijetko možemo biti bosonogi, cipele ne možemo izbjeći. Nošenjem obuće izgubili smo dodir sa zemljom, a i asfalt i beton nam taj dodir onemogućuju. Moramo se pobrinuti za udobne cipele koje moraju biti izrađene od kože ili platna. Elastičnost tabana mora biti zajamčena. Provjerit ćemo je na taj način da cipelu s obje ruke savijemo u luk. Idealna je visina peta za muške cipele tri, a za ženske do četiri centimetara. Kod previsokih peta dolazi do neravnomjernog raspoređivanja težine koja narušava statiku tijela. Protiv estetike visokih peta, dakako, ne možemo učiniti ništa, ali joj možemo odoljeti barem u svakidašnjim prilikama svakodnevnog života.Glatko klizanje ruku

Masaža zahtijeva korištenje krema. Koristimo ih za produbljeniju masažu jer omogućuju glatko klizanje ruku. Kremu, po mogućnosti biljnu, najprije utrljamo u ruke, a potom započnemo masažu tijekom koje dlanovi klize kožom. Ako nam ponestane kreme tijekom masaže, nanesimo je ponovno. Nakon nekoliko masaža opazit ćemo da je koža postala mekana i glatka, a time i osjetljivija za različite oblike pritisaka.Autoterapija automasažom

Refleksoterapija je mogući oblik autoterapije. Ako nas masira terapeut, bit ćemo opušteniji. I kod automasaže, međutim, postižemo odgovarajuće učinke. Kada se smještamo u udoban položaj na stolici ili u naslonjaču, leđima se oslonimo na zid. Možemo se i sagnuti i istegnuti stopala, te masažu obaviti sa stražnje strane, a da pritom ni ne vidimo tabane. Starije i deblje osobe stopala mogu izmasirati dužom četkom ili komadom drva.

Kod refleksoterapije stranka može zauzeti više različitih položaja. Najudobniji je položaj (i za stranku i za terapeuta) na stolici s naslonjačem, blago podignutih nogu na dodatnoj stolici. Terapeut pritom sjedi na posebnoj patentnoj stolici na kojoj su mu koljena podruprta jastukom. Stopala stranke moraju nalaziti u visini ruku terapeuta kako bi on masažu mogao obaviti uspravne kralježnice. Moguća je i masaža na tlu kod koje stranka leži na leđima, a terapeut kleči ispred stopala. Stranka bi uvijek trebala biti odjevena u laku odjeću, primjerice trenirku. Tijekom masaže može se dogoditi da nam postane hladno, stoga pri ruci valja uvijek imati toplu odjeću ili barem čarape kako bismo zaštitili stopalo kojeg se trenutno ne masira.Poznato je više tehnika masaže:

• Kružni potezi: tehnika koju se koristi najčešće. Po nogama kružimo palcem kao da želimo mrviti šećer. Najprije činimo blage kružne pritiske koje možemo stupnjevati do praga bola ili još malo više. Ako nas pritisak jako zaboli, malo popustimo i blago kružimo bolnim područjem, a potom iznova stupnjujemo masažu. Kristalići se oksalne kiseline sakupljaju na određenom području, te stvaraju osjećaj bola. Kružnim ih pokretima taremo i na taj način ublažavamo osjećaj boli. Bolno mjesto kružno smijemo masirati samo dvije minute uzastopce.

• Pritiskanje: najjednostavnija je tehnika koju izvodimo na taj način da prstima izvodimo pritisak na određeno područje. Potom taban izvijemo toliko snažno da osjetimo pritisak. Pritisak nadalje stupnjujemo, ali tako da ne bude jači od utiranja kreme u kožu.

• Štipanje: je također preporučljiva tehnika koju kod tvrđih tabana teže možemo izvesti, iako blagotvorno djeluje na neke dijelove stopala i kod određenih oboljenja.

• Kod masaže provodimo i istezanje nožnih prstiju i to sve dok nam se članci posve ne zategnu.

• Prste možemo masirati i potiskivanjem prstiju između nožnih prstiju koje pokrećemo lijevo, desno, gore, dolje.

• Obrambene sposobnosti tijela povećavamo udaranjem dlanovima po tabanima, blagim udaranjem zapešćima, te udaranjem jagodicama prstiju.Upute koje moramo slijediti:

• Na pojedinu točku pritišćemo manje od minute. Ako pritiske izvodimo duže, u tijelu prouzrokujemo pomutnju. Stoga poštujmo ovo pravilo i tek iznimno produžujmo pritisak do trajanja od dvije minute.

• Tabane masirajmo samo jednom tjedno kako bismo spriječili mmoguće zdravstvene tegobe.

• Masaža neka traje približno pola sata.

• Ravnajmo se prema osjećaju (nagonu) jer je u nekim slučajevima učinkovita svakodnevna kraća masaža na dugo razdoblje, dok je drugima potrebna duža masaža, ali rjeđe.

• Akutne bolesti zahtijevaju osnovnu masažu svakoga dana - sve dok ne osjetimo slabljenje simptoma. Masažu smijemo izvoditi zaredom samo sedam (!) dana. Tijelo ostavimo odmarati nekoliko dana (preporučljivo tjedan dana). Potom iznova ponovimo postupak. Usporedno s poboljšanjem stanja broj masaža postupno smanjujemo.

• Kod kroničnih bolesti: artroza, astme i drugih učinkovito djeluje masaža dva puta tjedno.

• Stupanj bola na određenoj točci, odnosno zoni pokazuje nam ozbiljnost oboljenja. Oštra bol svjedoči o akutnom oboljenju, dok se kod kronične bolesti osjeća tupa bol.

• Osjećaj je bola kod svake osobe drugačiji.

• Kada na pritisak osjetimo bol, odmah prestanimo masirati određeno područje, te se najprije posvetimo područjima koje se nalaze oko bolnog mjesta, a potom se vratimo na osjetljivo mjesto i to najprije mekim pritiscima koje će zatim stupnjevati.

• Bolne točke masiramo sve dok bol ne prestane (do dvije minute).

• Refleksna točka ne boli uvijek i to: kod šećerne bolesti, plućne tuberkuloze, oslabjelog srca, te kod nekih drugih oboljenja. Kristaliće nanosimo na bolno mjesto, ali oni ne prouzrokuju bolne reakcije.

• Uvijek izmasirajmo obje noge jer ćemo tako postići ravnotežu.

• Masaža ne pomaže pijanim osobama. Ne preporučuje se osobama s oštećenim tabanima, gljivičnim oboljenjima, te ženama tijekom menstruacije.

• Masaža se ne smije izvoditi odmah nakon obroka, a niti uvečer prije spavanja jer ima suviše pobuđujući učinak.

• Preporučljivo je da terapiju ne prekidamo jer to na tijelo može djelovati stresno.

stopalo.jpg

Za bolje prepoznavanje refleksnih točaka proučite shemu iz koje je vidljiva povezanost refleksnih točaka s određenim organima.Refleksne zone stopala

1 hipofiza

2 cijela glava

3 mozak

4 čeoni sinus

5 mali mozak

6 epifiza

8 nos

9 zatiljak

10 vrat

11 oči

12 uši

13 rame

14 trapezoidni mišić

15 timus

16 štitnjača

17 štitasta žlijezda

18 pluća

19 bronhijalni kanal

20 pleksus solaris

21 želudac

22 dvanaesterac

23 žlijezda slinovnica

24 jetra

25 žuč

26 nadbubrežna žlijezda

27 bubrezi

28 mokraćni kanal

29 mjehur

30 tanko crijevo

31 prijelaz iz tankog u slijepo crijevo

32 slijepo crijevo

33 crijeva

34 crijeva

35 crijeva

36 crijeva

37 stražnji dio debelog crijeva

38 bedra

39 srce

40 slezena

41 koljeno

42 trbuh

43 kuk

44 prepona

45 jajnici - testisi

46 limfne žlijezde grudi i glave

47 limfne žlijezde trbuha

48 limfne žlijezde grudi

49 srednje uho

50 grudi

51 mandule (krajnici)

52 donja čeljust

53 gornja čeljust

54 jednjak

55 ishiatični živac

56 prepone

57 maternica - prostata

58 vagina - penis

59 debelo crijevo

60 vratni kralješci

61 prsni kralješci

62 bubrezi

63 trtica

64 kralježnica

66 ruka

izvori
Refleksoterapija : Sveobuhvatni priručnik
turistplus.hr