Maslačak (Taraxacum Officinale)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Red Weed

Aktivan Član
12.04.2008
136
8
0
36
Maslačak (Taraxacum Officinale)

maslacak.jpg


Opis biljke:
Maslačak višegodišnja zeljasta biljka. Voli otvoren i sunčan položaj te bilo koje tlo. Razmnožava se sjemenom od proljeća do jeseni, te dijeljenjem korjena u proljeće. Cvate žutim cvijetom od proljeća do sredine jeseni. U svim dijelovima biljke razvija se mliječni sok, a najviše, i najgorči je, u vrijeme cvjetanja. Upotrbljavamo cvjece, listove i korjen. Cjela biljka bogata je vitaminom C i mineralima.

Stanište / nalazište:
Maslačak - porijeklom iz Europe i sjeverne Azije sa svojim zlatnožutim cvjetovima, odavno već je osvojio cijeli svijet. Raste na livadama koje imaju stalan hod sunca.

Liječi:
Maslacak pospješuje tek i izmjenu tvari, regulira lučenje žuči, djeluje diuretično (pospješuje izlučivanje tekućine). Pomaže kod pomanjkanja teka i želučanih tegoba, kod tegoba sa žuči i jetrom, kod bolesti gdje je potrebno potaknuti izmjenu tvari (greške u metabolizmu, redukcijske dijete).
Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo. Pospješuje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu dišnih organa, te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, debljine, povišenog kolesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.

Berba biljke:
Cvjetove beremo u razdoblju cvjetanja (od ožujka do svibnja, ovisno o području), listove beremo prije nego maslačak pođe cvjetati, dok se korijenje vadi u rano proljeće ili kasno ljeto (ranu jesen). Tada sadrži veliku količinu inulina, koji povoljno djeluje na probavu. Listovi i korijenje se suši na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40 stupnjeva.

Biljka sadrži:
Maslačak sadrži gorke tvari, triterpene i fitosterine.

Recepti:
-->Sirup protiv kašlja
150 cvjetova maslačka,1 l vode, 1 narezani limun. Sve skupa kuhati 10 min.
Ostaviti da stoji 24 sata. Procijediti i propasirati.
Kuhati do vrenja. Kad prokuha dodati 1 kg šečera i kuhati još cca 4 sata na laganoj vatri.
-->Čaj
2 do 3 žlice svježe biljke (korijen, list) umješati u pola litre vrele vode i ostaviti 10-15 min - piti do 3 šalice dnevno
-->Čaj od korijena
čajnu žličicu korijena staviti u četvrt litre vode, kad zavri smanjiti vatru i kuhati 10-tak minuta.Jača srce i funkciju tankog crijeva te pojačava vitalnost.



Mnogima nebitna ali jednako ljekovita kao mnoge druge...
Raste svigdje i dobro je znati njezino djelovanje...
Uzivajte
Pusek
 
  • Sviđa mi se
Reactions: baobab and CilI

Bugi

Aktivan Član
10.11.2006
515
14
0
37
Evo i čovjek koji ih jede (neke dijelove).

(engleski jezik)
https://www.youtube.com/watch?v=CW0yFeKN1Pw
 

hotnspicy

Aktivan Član
22.07.2012
172
401
63
33
odlican sirup..ove godine sam napravio 4 litre i imam svaki dan za po jednu zlicu ujutro ili navecer. nitko nije spomenuo jedan fakt a to je da taj sirup rijesava mamurluk, barem kod mene i mojih prijatelja koji su konzumirali sirup :)