...Meditacija...

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
04.03.2019
55
123
33
planet earth
Meditacija je neverovatno dobra stvar za opustanje duse (i tela) nakon neke naporne radnje ali isto tako korisna tehnika za oslobadjanje svesti i otklanjanje svakodnevnih (nekad i neprimetnih) doza stresova. Isto kao vutra... ha ha ha... ili ne bas?

Meditacija stvarno ima bezbroj.. i ovakvih.. i onakvih...i preko telefona... i na jutjubu.. u glavnom sve poticu sa istoka jer su istocni narodi poznatiji kao vise povezani sa tim "spiritualnim" nacinom zivota. Ali naravno danas to vise nema nikakve veze jer je svet izmesan do te mere da sve postoji svuda... zbog globalizacije... i to je fenomalna stvar!:D

Evo ja sam skoro naucio tehniku transcedentalne meditacije i trudim se da je praktikujem svakodnevno. Ne stignem svaki dan , ali mi i nije toliko neophodno jer mi se organizam navikao na to stanje i moram da priznam da se mnogo manje stresiram oko onih malih... beznacajnih... svakodnevnih gluposti. I mnogo bolje podnosim one vece stresove.

Da li vi meditirate? Koliko cesto? Imate li neke prijatelje koji meditiraju i kakav generalno stav imate prema tome... vi... koji duvate??

...kazu da je u zdravom telu zdrav duh... ali to bi valjda trebalo da funkcionise i other way around... sa zdravim duhom zdravo i telo :)
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
sa zdravim duhom zdravo i telo
Upravo to. Tijelo je samo mehanizam kojim upravlja duh. Prema tome, tijelo moze naoko djelovati zdravo, al' se njime upravlja na bolestan nacin.

Opustam se, oli ti meditiram, na nacin da zapalim dzidz, stavim slusalice u usi i slusam zvukove iz prirode. Nekada mi to ne pase, al' me zato Bass Boosted muzika baca u nirvanu. Piljenje u jednu tacku nikada nisam savladao. Mislim, mogu ja da piljim, al' odem daleko s mislima i mastom, a treba mi suprotno, da ne mislim bas ni o cemu. :)
 
04.03.2019
55
123
33
planet earth
eto vidis, kod mene je sasvim obrnuto. Doduse, meditacija koju praktikujem niposto ne podrazumeva "piljenje u jednu tacku" vec se vrsi na najjednostavniji, prirodan, prihvataljiv nacin sa zatvorenim ocima. I onda krene potpuna tisina... pronadjem tu jednu - izvornu misao... desi se i da odlutam sa mislima, ali retko toliko daleko kao kad sam naduvan... u naduvanom stanju retko kad ne mislim bas ni ocemu... u glavnom krenem da razmisljam o hiljadu stvari... ili se ugasim potpuno. ali to je od lose vutre.
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Papa i Bass Bosted :thumb: do jaja...ja mislio Tchaikovsky..piano sonata in c sharp minor. haha

Glazba nikako...zvukovi svakako.
Nesta bez ritma i jednolicno.Plamen svijece i piljenje u njega uz nekakvu mantru..trebalo bi funkcionirati.Za nekakvu rekreativnu meditaciju.


Pamet i razum su spameri :D
 

LupusHerbivor

Banned
Banovan
25.05.2018
234
824
93
Ne valja se opustati uz tonove sa YT jer su na frekvencijama koje uznemiruju duh i tijelo. Cak i da slusate tihu muziku ona nije na pravoj frekvenciji za Vas.

Priroda bez elektromagnetskih ljudskih zvukova je jedino okruzenje za smirenje.

Ali bojim se da prica ide malo dublje. Meditacija se danas smatra, u globalu, stanjem bezumlja, gdje vi ste budni ali ne razmisljate. To nije meditacija.

Meditacija je centrirano razmisljanje, odatle i naziv, tocnije fokusirano razmisljanje.
Ja mislim da je Tesla izmisljen lik u povijesti ali prema nasoj trenutnoj povijesti Tesla je kazao da on nije pisao sheme na papir vec da je sve zamisljao u glavi. Navodno, po njegovim rijecima, je mogao slagati strojeve i izume do najsitnijih detalja u glavi.


A sad ak cete poslusati moj savjeti primiti se prave meditacije, to ide ovako nekako:

Okruzenje nije bitno jer je sve u Vama a ne izvan vas, vi samo primate podrazaje tj vasa Svijest percipira realnost kroz 5 osjetila. Neki kazu 6. osjetilo i vise al ne bih o tome. Drzim se onoga sto znam.

BIt meditacije je u sebi stvoriti sliku, zvuk, miris, opip, okus. To je 5.
E sad ovako... lijepo zazmiris a mozes i blejat u prazno kak ti odgovara i zamislis si neku stvar.
Npr cvijet kanabisa. U sebi osjetis i njegov okus i miris i kako on izgleda i kako zvuci i kakav je na dodir.
Okreni cvijet. Pogledaj kako izgleda i sa druge strane.
Okreni ga ponovno.
Okreci ga i gledaj, pamti.

Dodi sutra i sjeti se istog cvijeta.
Dodi preksutra i sjeti se istog cvijeta.

Za 5 dana ces imati bolje pamcenje i razmisljanje.

Sretno!
 

metalmaniac

Sve već piše na forumu, koristite Search. :)
16.10.2009
3.148
6.157
298
54
Imamo daleko više od 5 osjetila, i ti ih koristiš svakodnevno mada nisi ni svjestan da uopće postoje.
Osim osnovnih 5 (ostati ću samo kod fizičkih, da ne ulazim u "nadosjetilno"), imamo još:
Osjet boli (ne boli svaki dodir), osjet topline (osjetiš toplinsko isijavanje i bez dodira).

Unutarnji kompas, tj. magnetsko osjetilo (najizraženije je kod ptica koje ga koriste kao glavni alat orjentacije). Osobno sam ga osvijestio i kad sam opušten i fokusiran iz glave odredim smjer sjevera sa točnošću od kojih 5-10 stupnjeva.

Propriocepcija - osjet o položaju dijelova tijela u prostoru. Zatvori oči i dotakni kažiprste ispred ili iznad svoje glave. Što ti omogućuje da znaš i vodiš svoje prste jednoga ka drugome čak i žmireći?

Osjet za akceleraciju, odnosno osjet ravnoteže.
 
05.11.2019
8
24
3
33
Pozdrav kolege,
mene osobno zanima duhovna strana vutre, to jest, meditacija na istoj kako bi se doslo do unutarnjeg mira. Prakticirao sam je ciste glave ( bez vutre, kofeina itd.), ali s vutrom sam ipak postigao neke bolje rezultate. Ja si jos uvijek trazim vutru koja mi najvise odgovara za meditaciju, za sada mi je najbolji silver haze i to u jako malo kolicinama, jer ako previse stavim nista od meditacije. Ako ima netko tko je uspio savladati meditaciju na vutrici bio bi mu jako zahvalan na savjetu.

Peace and love
 
  • Sviđa mi se
Reactions: djuka2301

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Unutarnji mir ces naci tako sto ces promjeniti svoju dnevnu rutinu,rijesiti se stresa,zdravo se hraniti,boraviti u prirodi..pomagati drugima,biti pozitivan ..... :)
Meditacijom dobivas nesto drugo .
 
05.11.2019
8
24
3
33
Sve je to jasno, mozda sam se krivo izrazio, umjesto unutarnjeg mira sam trebao reci osobni rast. Od ove godine malo ozbiljnije ucim o vutri i bas se zelim sve nauciti o njoj, tako i o duhovnoj strani. Citao sam da su neke grane u budizmu koristile i jos koriste kanabis kod meditacije, pa me zanima postoje li neke knjige o tome, glazba, vodene meditacije, bilo sto. Nemam bas vremena da tjedan dana visim na internetu i na kraju nista pametnog ne nadem. Nemam unutarnjih konflikta koje zelim rijesit s vutrom, samo se zelim razviti duhovno i tjelesno u bolju osobu
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Nogud and opa cupa

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Ako koristis Vutru zbog "boljeg"fokusa..onda mi to nema smisla.Vutra zna raditi suprotno_Ovo je vjerovatno individualno.
Poanta je da misli promatras ,a ne razmisljas o njima,sudis,procjenjujes dali su pozitivne,ili negativne..poanta je da si promatrac svojih misli...jedino tako ce nestati.
Meni je Vutra u tom slucaju "spamer"
 

flop87

član od 2008
Banovan
09.02.2018
1.377
7.599
258
poceo sam da meditiram skoro ako se tako moze reci. legnem, ruke pored tela,disem duboko, pustim neku opustajucu muziku
kako kaze yt za meditaciju i trudim se da ne mislim ni o cemu ili ponavljam neku mantru.
jel se to moze nazvati meditiranjem ?
 
Poslednja izmena: