...Meditacija...

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Meditacija je stanje kada je Um off...znaci stanje ciste svijesti bez sadrzaja.Nista misticno !!! Nista demonizirano i sl
Joga je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske bastine.
OK
Tema je Meditacija i neka tako ostane.
Ako netko ima iskustva neka pise..iskustva sa meditacijom .
Necu brisati nicija misljenja,ali ako prepoznam "hejt"...hocu!!!...namirisao sam ga
 
Poslednja izmena:

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.754
10.028
358
Meni je pomogla da ponovo budem radostan, da shvatim da nisam bitan. Pomogla mi je da smanjim ego, da izbrišem bespotrebne identitete, da probijem neke granice koje sam sam sebi stvorio, a da ih nisam bio svjestan. Poboljšala mi je življenje i povezala sa životom u meni. Mnogo napretka donijela iako sam samo zagrebao ispod površine.
Ne poznajem nikakve tehnike meditiranja, ova moja mi je za sad dovoljna:), fokus među oči, i usporeno disanje:D
 
04.03.2019
55
123
33
planet earth
Lepo lepo. Bez obzira na to sto neki ne kapiraju meditaciju kao vestinu koja se nauci i praktikuje, mislim da mnogi od vas koji i praktikujete vezujete je za nesto duhovno.
Ok...
...meditacija i jeste korisna za duhovnu spoznaju, kao sto i kuvanje kafe ujutru u tu svrhu moze biti...
Meditiranjem prvenstveno mozemo da steknemo jednu malu pozitivnu naviku, i to veoma lako!

Ja mislim da odvajanjem 15-20 minuta dnevno, ili ako ste bas hard- core moze i 30-40 minuta (ujutru+uvece) moze da vam pomogne u mnogim drugim zivotnim aktivnostima, npr. u stresnim situacijama ili tamo gde vam je potrebno strpljenje : recimo kada cekate dilera da se pojavi (?!!) ili ok... sad zbog covid situacije cekate u dugackom redu ispred poste)

Meni se cini da u meditaciji ne moze da bude nista lose, osim ako je radite pogresno. U stvari, ne postoji nacin da se meditira pogresno, jer jednostavno je - kao i sa duvanjem - ili meditiras ili ne!
 
02.04.2022
49
143
33
Vidim da ovdje o meditaciji pišu većinom ljudi bez mnogo iskustva i da je puno zbrke oko iste, što je danas uobičajeno. Bavim se meditacijom preko 20 godina i podučavam istu. Nema ništa negativno u ovoj praksi koja je na neki način prirodno stanje čovjeka. Najjednostavniji vid meditacije je boravak u tišini sa samim sobom i posmatranje svojih misli. Postepeno se prati ulazak u stanje bez misli - tišina između dvije misli - u kojem se dalje otvaraju vrata ka samom Sebi.
 
02.04.2022
49
143
33
Pokušaću. :) Mada je to tema preopširna. Imao bih repliku na mnogo komentara iznesenih ovdje ali ne bih da pravim zbrku da citiram-komentiram mnogo starijih postova. Ali neke ću morati.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Infinity

Alien OG

Poznanik Foruma
13.09.2019
1.308
9.457
258
Uvijek mi je meditacija bila zanimljiva, citao sam i o transcendentalnoj meditaciji i da ti koji to prakticiraju uđu u potpuno novo stanje izmedju sna i jave. Cak sam i citao da tu moze biti i nekakvog stanja koje moze proizvesti efekat levitacije. Neka me netko ispravi ako sam glupost izvalio, davno sam citao o tome pa sam mozda pomjesao neke stvari. Ali bilo kako bilo volio bi se isprobati u tim stvarima jednom u zivotu ali do tada ja imam meditaciju da se tako zgazim od treninga da na kraju dana mi tijelo meditira htjelo to ili ne htjelo :D Onda jos zapalim critical kush pa je to onda neka druga dimenzija:let:
 
02.04.2022
49
143
33
Na samom početku moram reći nešto što se neće mnogima miljenicima ovih dvaju stvari svidjeti, ali MEDITACIJA i PUŠENJE KANABISA ne idu zajedno ! Zaista, koliko god bih to ja volio, one prosto zajedno ne idu jer su to u svojoj suštini dvije različite stvari. Za meditaciju trebate potpuno jasnu i trezvenu misao. A sad ću to detaljno da pojasnim.

Kao što je u svojim spisima (joga sutrama) odmah na početku rekao tvz. otac joge ili veliki učitelj i prosvjetljno biće Patanđali - meditacija je stanje zaustavljanja uma ili misli. Kako i zašto, pitate se možda? Um je jedan izvanredan instrument koji koristimo, naprosto fenomenalan aparat sa fascinatnim mogućnostima sa kojim je većina nas potpuno, ali baš potpuno poistovjećeva, čak u toj mjeri da ni ne može razlikovati niti shvatiti stvarnost ili konačnu istinu koja je iznad njega - a istina je da mi nismo UM. Mi smo nešto mnogo više. Mi smo Svjesnost koja ga koristi ili drugim riječima mi smo božanski svjedok koji je iznad uma ali koji se najčešće nalazi u stanju apsolutne opčinjenosti umom ili stanja identifikacije sa njim - i to je sve u redu.

Mnogi početnici misle da je potpuno nemoguće zaustaviti um jer on radi neprestano, poput jedne moćne mašine - misli se neprestano mijenjaju jedna za drugom i ovaj proces se nastavlja dalje u beskonačnost, čak i kad uđemo u stanje sna, misao i dalje vrti ili aktivna je. E pa ovako - ako dobro posmatrate svoj um, a to je početni korak meditacije, možete da zapazite da između dvije misli postoji mali i veoma kratak period mirovanja, tišine, praznine, koji je obično tako kratak da je i neprimjetan, jer uskoro dolazi naredna misao i tako sve u krug. Međutim, ispravnim i strpljivim treningom može se doći do stanja kada se ta pauza između dvije misli sve više produžava i tada dolazi do privremenog zaustavljanja uma i pojavljivanja neopisivog stanja mira, koje prati takvo blaženstvo i ekstaza da se prosto ne mogu porediti sa ničim iz ovoga (materijalnog) svijeta. Kao da se vrata naše duše malkice otškrinu i ljepota i mir našeg Duha, našeg pravog Ja, našeg božanskog besmrtnog identiteta se na trenutak pojave i obasjaju cijelo naše biće. Ovakva iskustva zaista duboko transformišu cijelo naše biće. E sad zamislite da se čovjek skoro svakodnevno bavi ovom praksom, satima i satima svaki dan, produbljava sve više sposobnost uzdizanja se iznad uma i uranja u nadvremenska stanja ekstaze svog pravog nadsvjesnog bića - e time se bavim ja evo već preko 20 godina i pišem vam ovo iz vlastitog iskustva.

Dakle zašto ne ide sa ovim i pušenje najdraže nam biljke biće uskoro jasnije. Dakle SVJESNOST je jedna strana našeg bića - ovaj aspekt se u jogi recimo naziva aspekt ŠIVE ili božanske svjesnosti. Svjesnost je neopipljiva, transcedentalna, sveprisutna i sveprožimajuća. Ona nam daje svjesnost postojanja, svega onog što jesmo. Donosi nam shvatanje, razumijevanje i također kontrolu nad svim. Na drugu stranu, drugi dio našeg bića (kao i cijelog univerzuma) je ENERGIJA ili u joginskoj terminologiji ŠAKTI. Ona nam donosi iskustveni proživljaj. Ona je opipljiva, konkretna i daje nam direktno iskustvo. Bez ŠAKTI ili energije svemir ne bi mogao biti stvoren niti doživljen na ovaj način na koji jeste.

Dakle ova dva aspekta, SVIJEST i ENERGIJA, muški i ženski princip, kreiraju svaki fenomen, pojavu, stvar ili biće u svemiru. Energija nam donosi mogućnost proživljavanja ovih fenomena a Svijest njihovo shvatanje, razumjevanje i integraciju u naše biće. Banalan primjer - stavite ruku u vatru i opečete se. Pricip ENERGIJE vam omogućava da imate ovo iskustvo, da imate tijelo, ruke, vatru, drva itd. dok vaša svjesnost posmatra i shvata šta se desilo te integriše spoznaju ovog iskustva u vaše biće. Nakon ovog iskustva (energija) vi sada dobro znate (svijest) šta je vatra i kako djeluje.

Ukratko rečeno, život je neprestana igra energije i svjesnosti sa ciljem sticanja iskustava i duhovnog rasta sve dok ne spoznamo konačno Ko je tvorac ove igre i Ko smo mi u stvari.

E sad konačno dolazimo do naše lijepe biljke koja naravno spada u sferu ENERGIJE. Dakle Bog je svojom kretivnom ENERGIJOM stvorio ovaj predivni svemir i sve planete, biljke i bića.

Kao što svi znamo konzumacija omiljene nam biljke nam donosi promijenjeno stanje svijesti, jel tako. Odjednom, kao čarobnim štapićem, sve se počinje mijenjati. Čulni dojmovi postaju sve intezivniji - boje su drugačije, intenzivnije, zvukovi su nevjerovatno intezivniji, okusi i mirisi takođe, to svi dobro znamo. Generalno svi ENERGETSKI proživljaji se uvećavaju, uključujući i naše MISLI i EMOCIJE naravno, koje često postaju jako intezivne, bilo da su pozitivne tj. ugodne ili negativne tj. jako neugodne, ovisi o nama. Dakle ENERGIJA se iznimno uvećava i tu nastaje glavni problem a to je da naša SVJESNOST (kontrola) ovo ne može da prati ! Drugim riječima, energija je preintezivna i naša svjesnost se gubi i smanjuje i mi nemamo kontrolu nad našim bićem, mislima i emocijama koji preuzimaju kontrolu nad našim bićem. Mislim da ovo svi manje više znamo i koristimo terminologiju tipa oduzeo se ili obuzele ga paranoidne misli i emocije koje ne može uopšte da kontroliše.

E sad, kad stavimo sve ovo u kontekst meditacije, shvatićemo da je meditacija stanje uzdizanja i širenja svijesti i postizanja sve većih spoznaja i KONTROLE vlastitog bića, uma, emocija tj. kontrolu ENERGIJE. Dok na drugu stranu konzumacija drage nam biljke iznimno uvećava iskustveni proživljaj svemira ili ENERGIJE.

Ukoliko SVIJEST ne može srazmjerno da PRATI i KONTROLIŠE ENERGIJU, onda se SVIJEST gubi i nestaje.

Jako je malo bića na ovoj planeti koja imaju toliko razvijenu SVIJEST da mogu da poptuno kontrolišu ENERGIJU u svom maksimalnom intenzitetu.

Zato praksa MEDITACIJE (kontrole uma i emocija) NIJE moguća tokom konzumacije svete nam biljke. Prosto energija je apsolutno preintezivna i nismo u mogućnosti da je kontrolišemo. Ono što je moguće je da nas biljka uvodi u predivna stanja transa i ekstaze koje međutim vrlo malo možemo kontrolisati i osvještavati i integrisati u našu svijest, tako da često nakon intezivnih stanja se ne sjećamo puno toga, nekad ničega, i imamo dojam da nas je energija pregazila ili prosto zaspemo.

Za kraj, dakle, ako želimo da zaista vježbamo meditaciju, onda nam treba jasna i trezvena misao koju se trudimo kontrolisati tj. uzdići se iznad nje. Vjerujte, i u trezvenom stanju je teško trenirati um i emocije, a kamoli kad nas udari i omami prelijepa nam biljka. Tad meditacije zaista postaje nemoguća.

I za sami kraj ovog posta, vizualizacija, zamišljanje, putovanje, mentalne projekcije, tvz. vođene meditacije NISU u stvari meditacija jer sve ove metode KORISTE UM dok se u pravoj meditaciji prati potpuno ZAUSTAVLJANJE UMA što omogućava uzdizanje se do stanja božanskog SVJEDOKA.

Eto ovo je za početak veoma ukratko u meditaciji. Znam da može zvučati komlikovano za početnike, ali ako niste nešto shvatili kako treba skrolajte gore pa ispočetka. Tu sam za sva pitanja ako treba.
 

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.754
10.028
358
Šta je svijest po prirodi? Neka vrsta energije? To me interesuje, šta postižem s meditacijom? Ok, umirio sam um, ne koristim ga više protiv sebe. Al to sam i bez meditacije sredio, kad sam osvjestio taj dio sebe. Tijelo još sređujem, leđa su malo kriva, pa mi se neda smirit. A i slabo volim intenzivne vježbe, pa sporije ide. Al opet, sve to se riješi bez meditacije. Ako si svjestan toga. Svijest se može i bez meditacije dizat. Kako da doživim svijest, osim što posmatram svoje tijelo i um? Kako da shvatim njenu strukturu? A da ne oštetim integritet stila života?
Ne znam, shvatio sam da ne znam ništa puno, i totalna sam zbunjoza. Dal je išta od ovoga potrebno za tu ultimativnu slobodu? Možda se do nje može doći i bez svih tih promatranja...
 
02.04.2022
49
143
33
Svijest je stanje samog postojanja. To je stanje svjesnosti koje se ogleda u svojoj energiji. Ta energija je nerazdvojna od svijesti jer potiče od nje. U suštini oni su jedno i to si i ti. Meditacija je proces postizanja tog stanja svjesnosti tj. bolje rečeno, prisjećanje se onoga što smo uvijek bili, samo smo privremeno zaboravili. Nazovi to i buđenjem, ne mora meditacija. Nebitna je i joga ili bilo kakva forma znanja, bitna je na kraju suštima ili da li si budan ili ne. I nije to samo teoretko shvatanje, to je življenje te istine, a to je nešto sasvim drugo - u stvari o tome ne treba ni debatovati puno, treba živjeti, sad i ovdje u sadašnjem trenutku i biti tu..prisutan i svjestan..slobodan i sretan - eto ti jedne indikacije. SREĆA je stanje kad si blizu istine i spoznaje a patnja je kad se poistovjećavaš sa umom i njegovim projekcijama.

Šta da ti kažem prijatelju, vidim da si zbunjen pa mogu samo savjetovati da otkloniš iz glave bilo kakve misli koje te zbunjuju...bilo kakve forme duhovne prakse nisu bitne. Sve je dobro što te vodi istini. Ne identifikuj se sa umom. Sloboda i sreća su iznad njega. Ti si ta sloboda i sreća. Budi u tišini svog bića sretan, vječno sam i vječno stopljen sa cijelim svemirom. Evo i poezija se javlja. :)
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Um je jedan izvanredan instrument koji koristimo, naprosto fenomenalan aparat sa fascinatnim mogućnostima sa kojim je većina nas potpuno, ali baš potpuno poistovjećeva, čak u toj mjeri da ni ne može razlikovati niti shvatiti stvarnost ili konačnu istinu koja je iznad njega - a istina je da mi nismo UM. Mi smo nešto mnogo više. Mi smo Svjesnost koja ga koristi ili drugim riječima mi smo božanski svjedok koji je iznad uma ali koji se najčešće nalazi u stanju apsolutne opčinjenosti umom ili stanja identifikacije sa njim - i to je sve u redu.
Definicija uma je - sposobnost misljenja, poimanja, razumijevanja, umjeca.., dakle, ono sto nam prosiruje svijest.
Mozda bi nekog smisla i bilo u tom sto si pisao da si umjesto pojma "um" napisao "licnost - osobnost" koja moze biti jako uskih vidika i egistirati u svom unutrasnjem svijetu, vrlo cesto zatvorenom.
Meditacija meni sluzi da oslobodim um i izadjem iz tog zatvorenog svijeta licnosti, a da pri tom ne izgubim sebe.

Svjesnost je sirok pojam i moze se odnositi na svjijest o vlastitom postojanju, gdje smo svjesni svog blizeg okruzenja, pa sve do svjesnosti o univerzumu kao jednoj nedjeljjivoj cjelini, ciji smo tek jedan mali djelic i u kojoj poneko izgubi licni identitet.
Sto bi rekao tekst Corbine pjesme "pekar, lekar, apotekar.., mogao sam biti ja - bilo sta". Sve je dobro biti, osim ne biti nista, bez identiteta. Ziva masa koja obitava u univerzumu, posmatrajuci isti baz ikakvog djelovanja, osim kada treba jesti i piti da bi ostala ziva.

Covjek mora ostati covjek, dok je u tom fizickom obliku i posjedovati svoju sopstvenost, svoju ljudsku licnost. Neko se duhovno moze poistovjetiti sa magarcem, ali ga niko, osim njega samog, nece vidjeti kao magarca.

MEDITACIJA i PUŠENJE KANABISA ne idu zajedno
Vjerujem da kod tebe ne idu.
U mom slucaju, uz optimalno doziranje dimova, idu perfektno jedno s drugim. Ako se prepusim ne mogu da se sastavim sam sa sobom.

Ne razumijem tehniku meditacije pri kojoj iskljucujes um da bi postao svjesniji. Totalno mi zvuci kontradiktorno.
 

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.754
10.028
358
Pod umom vjerovatno misli na intelekt i njegovo prebiranje po skupljenim informacijama. A i ovo odvajanje od tijela i uma je zen meditacija. Postoje i druge vrste meditacija, a sve bi trebale vodit istom cilju. A i ovo "budi svjestan", čega da budem svjestan? Sve što znam sam naučio preko uma i tijela. Ok, kad se odvojim od fizičkih indentiteta, ostaje samo jedan, univerzalni, indentitet svijesti. Al šta je to, jel to bog. Jesmol mi svi isti u tom stanju, boli nas briga za sve što postoji. To mi nekako ne djeluje božanski. Više mi je božanski shvatit sve što postoji, i fizičko i ne fizičko. Pa postat sam bog kad skupiš svo iskustvo postojanja.
Kako da budem totalno slobodan ako sam "živ"? Kako da budem sretan ako vidim nekoga da se pati? Taj neko sam ja.
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
čega da budem svjestan?
Ukljucit cu se kratko...

Budi svjestan trenutka u kojem se nalazis...drugim rijecima..pokusaj nista ne raditi automatski.
Udah,izdah...pomicanje ruke,noge,sve su to slozene operacije kojih nismo niti "svjesni"
Svjesnost znaci zivjeti u sadasnjem trenutku..ne u proslosti ...ne u buducnosti,nego sada.

Naravno da to nije lako i da to mogu samo rijetki i utrenirani pojedinci...cak i oni ne mogu biti u fokusu non stop.
 

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.754
10.028
358
Jbg, to i jest moj problem, što sam svjesniji sebe sve sam više zbunjeniji. Pratim se, osječam se sve više i više. Svaki udah, korak, pokret, žmarak. Svaku emociju, misao, veze između istih. Mogu prepoznat kad uletim u autopilot, trznem se, vratim se, borim se. Al se i pitanja produbljuju. Zašto biramo da dođemo u ovo iskustvo ako nam je na tom beztjelesnom, svjesnom nivou bolje?
Koji je smisao ovog kratkog pojavljivanja? Ispada da je ovo samo igrica i level se ponavlja dok ga ne pređemo. I šta kad ga pređemo, kakav li je sljedeći level? Jesul to ti vanzemaljci?
I šta ako mi se više ne igra igrica, imal drugih igrica? Šta ako ja želim da pravim igrice?
To su ta pitanja koja su se pojavila sa pračenjem sebe. A možda se sa buđenjem shvatim.
Prije ovih dešavanja sam znao sve, sad jedino što znam je da ne znam ništa. Svo znanje koje imam više nisam siguran da je tačno. Zbunjoza totalna. Nije loša zbunjoza, neka je. Kad pogledam sebe, definitivno sam bolji muž, otac, jaran... Manji sam nego što sam bio, al još uvjek nedovoljno sitan da se shvatim. I definitivno mi je teže biti u stanju bez tijela i uma nego na početku, al opet napredujem duhovno i bez toga. Il' ja to sve umišljamo_O:confused:
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Svjesnost je dio nas, sposobnost koja nam je urodjena..nije to nista drugo nego sposobnost promatranja sebe i svijeta oko sebe...
Siri sliku i iskljucuje mehanizme kao sto su misli, vjerovanja, uvjerenja, ponašanja......a omogucuje znatno vecu razinu prihvacanja tako da osudjivanje i prosudjivanje postaje beskorisno i besmisleno.
Svjesnost je bazirana na sadasnjosti i na sadasnjem trenutku ...ona ne pozna proslost ,ili buducnost...ona kreira i jedno i drugo.....logicno skroz

Vazno je znati razliku izmedju razmisljanja i svjesnosti !!
 
Poslednja izmena: