...Meditacija...

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
02.04.2022
49
143
33
Um i jeste ličnost Papa Romeo..kako to nisi shvatio? Sve to misliš da jesi (ličnost) je projekcija tvog uma i samim tim je i iluzorno i prolazno. Ono što ti zaista jesi je božanska SVJESNOST samog tebe koja se poistovjetila (ograničila) na tvoje malo ja ili tvoju ličnost. A što se tiče tvog božanskog identiteta ili individualnosti u velikoj Cjelini, e tu ne možeš nikad izgubiti jer ona garantovana vječnošću samog Tvorca koji te je podario, kao i sve nas ostale kao ljudska bića, Svojom božanskom Iskrom - ATMANOM u jogi - vječnim identitetom, koji opet privremeno zaboravlja na ovu istinu poistovjetivši se sa UMOM ili egom ljudskog bića s kojim je inkarnirano. Dakle proces duhovnog buđenja pretpostavlja osvještavanje ove istine, ništa više i ništa MANJE.

Što se tiče vutre i meditacije, mislim da nisi možda shvatio sve u potpunosti. Nije meditacija duvanje i furanje furki koje dolaze i vizualiziranje ko zna šta svega iliti kakvo zamišljanje. Meditacija je proces spontanog i nenasilnog zaustavljanja samom UMA i uzdizanje se iznad njega. Dakle ništa ti ne isključuješ, jer um ne možeš isključiti, on će i dalje ostati aktivan samo više nema moć da izmišlja ko zna šta već TI ga posmatraš ODOZGO u svom miru i tišini.

Infinity - da, taj jedan, univerzalni, indentitet svijesti, kao što kažeš, jeste Bog, Tvorac ili Univerzumska Svijest. I mi smo svi dio njega i ne boli nas briga za sve što postoji jer je u pozadini cijele kreacije LJUBAV kao suština Kreatora koji je sve nas stvorio iz ljubavi. Zato se put LJUBAVI smatra univerzalnim putem ka Bogu.

I patnja, da, ona je sveprisutna i posljedica je vezanosti, nerazumijevanja i nesvjesnosti ograničenih bića, ali niko im ne nameće patnju, nasuprot, Stvaraoc nam želi svima pomoći ali RESPEKTUJE našu slobodnu volju prema kojoj imamo i pravo na patnju ako smo u stanju ignoracije. Izbaviti se od patnje možemo samo buđenjem i pronalaskom (ponovnim) Sebe.

Pitaš zašto se rađamo kad nam je "gore" bolje i kakva je svrha ove kratke egzistencije? Rađamo se jer sami želimo da se rađamo i prije svake inkarnacije mi dobro razmislimo o svrsi rođenja i mogućim zadacima ili željama koje želimo da ostvarimo i onda kad smo spremni proces zaboravljanja počinje i mi se spuštamo u ograničeno stanje svjesnosti i život počinje. Neprestano cirkulisanje između ovog i onog (astralnog svijeta) je neminovno za sva još neoslobođenja bića.
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Um i jeste ličnost Papa Romeo..kako to nisi shvatio? Sve to misliš da jesi (ličnost) je projekcija tvog uma i samim tim je i iluzorno i prolazno.
Tumacenje pojma "um" nam se ne podudara.
Psihofizicke osobine nas odredjuju kao licnost, svima su nam razlicite i cine nas jedinstvenim, a to je sustina naseg postojanja u ljudskom obliku.
Sa druge strane, zahvaljujuci umnosti, razumu mozemo postati svjesni da smo tek dijelovi jednog nedjeljivog Univerzumskog bica. Zahvaljujuci umu bivamo prosvijetljeni, zakoracimo iz "tame" u vaskoliku svjetlost - kosmicku ljubav. Da nam nije uma nikada to ne bismo uspjeli.
Što se tiče vutre i meditacije, mislim da nisi možda shvatio sve u potpunosti. Nije meditacija duvanje i furanje furki koje dolaze i vizualiziranje ko zna šta svega iliti kakvo zamišljanje. Meditacija je proces spontanog i nenasilnog zaustavljanja samom UMA i uzdizanje se iznad njega. Dakle ništa ti ne isključuješ, jer um ne možeš isključiti, on će i dalje ostati aktivan samo više nema moć da izmišlja ko zna šta već TI ga posmatraš ODOZGO u svom miru i tišini.
Moguce da nisam shvatio, kao sto je moguce da ti nisi shvatio koje su sve mogucnosti trave.
Nekom koristi da fura furke, lijepo se provodi u nocnim izlascima, druzenju, seksu, nekom pomaze u radu podarujuci mu inspiraciju i elan, nekog samelje, a nekom otvori um toliko da ga ne bi otvorilo ni 20 godina meditacije.

Crveni dio teksta ne razumijem bas najbolje. "Nenasilno zaustavljanje uma" je kontraproduktivno, um se mora oslobadjati da bismo postali svjesniji.
 
02.04.2022
49
143
33
Očigledno je da nam se tumačenje uma ne podudara pa ti savjetujem da proučiš kako um objašnjavaju istočnjački mudraci koji su ga spoznali u potpunosti i koji su spoznali i višu realnost čovjeka. Podjela uma na 3 glavne komponente manas, ahamkara i buddhi itd. Ponavljam ti, mi nismo samo ličnost i nije ona krajnja suština našeg bića.

Um je fenomenalan instrumet i omogućava nam mnošto dobrih stvari koje si naveo, ali konačna realnost je za um ipak nedostižna, tj. ne možemo je umom niti opisati, može se samo iskustiti i zato nema smisla mnogo debatovati o konačnoj istini koja je iznad riječi, misli ili bilo čega. Um naravno treba osloboditi, ali to je samo početna etapa duhovnog oslobađanja. Dalje slijedi transcedencija uma. Ako ostaješ samo na nivou uma onda ne možeš shvatiti višu realnost koja je iznad njega. Siguran sam da si u nekim trenucima meditacije ili mimo nje imao iskustva iznad uma, samo to nisi prepoznao kao takve. Ali nema veze, sve je to proces, pitaj se Ko si i odgovori će doći.

Mnoge mogućnosti trave sam, vjeruj mi, shvatio. Ona mi je jako pomogla još od samog upoznavanja sa njom (prije 25+ godina) pa sve do danas. ali njene efekte u odnosu na meditaciju sam misilm detaljno opisao u dijelu o SVIJESTI i ENERGIJI i o problemu KONTROLE. No nebitno, možeš li uz pomoć trave da dostigneš viša stanja svijesti (iznad uma) samo nastavi. Bitno je da se dostigne cilj - spoznaja.

O nenasilnom zaustavljanju uma - gledaj, kada dugo vremena u tišini posmatraš um (meditiraš) vidiš da se misli jedma za drugom pojavljuju i nestaju. Ne pokušavaš se boriti sa njima niti im davati pažnju, samo posmatraš. Nakon nekog vremena, a to često bude i više sati, um se prirodno počinje zaustavljati. Prosto prestane da razmišlja i misli prestaju i to stanje tičine traje sve duže. I to je prirodan proces. Ne forsiraš ništa. I tek onda kada se um potpuno smiri i utihne, otvaraju se neka druga vrata ka višim dimenzijama svijesti gdje pronalaziš takvu radost i ekstazu postojajnja, onako bez ikakvog razloga. Tada shvataš da je više suštima Tebe čista ljubav i radost i svjesnost i sloboda od svega..samog sebe i svog uma. Treniraj, probaj , iskusi. Pišem ti ovo iz vlastitog iskustva.
 
10.05.2020
3
53
13
31
Posto se je spomenuo sadasnji trenutak, toplo preporucam procitati knjigu Moc sadasnjeg trenutka - Eckhart Tolle...
moj zivot i iskustvo zivota se je totalno promjenilo na bolje shvacajuci sadrzaj knjige i praksom a to je prava moc koja lezi u sadasnjem trenutku
 
  • Sviđa mi se
Reactions: SAINT GERMAIN

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.754
10.026
358
Ja sam totalno ne načitan čovjek, vjerujem da nisam pročito ni 10 knjiga u životu. Za mene nema smisla kopirat tuđe znanje, doživljavat tuđe doživljaje, sanjat tuđe snove. Slijepo vjerovat tuđem mišljenju, iako to nisam doživio, nije za mene. Jednostavno, život mora da prođe kroz moja čula da bih nešto shvatio. Slušao sam govore, čitao članke (ne knjige:D), i čuo sve ovo što vi pričate, mnogo ovog osjetio, skoro sve. Al opet nisam siguran da je to to, i šta je to. Jel dio fizičkog ili ne fizičkog? Jel dio uma ili je dio svjesti?
Morat ću 2-3 dana otići u šumu, pa isključit sve i probat postat to ništa. Što kaže @opa cupa moguće da previše kontempliram:)
 
21.04.2021
35
26
18
@SAINT GERMAIN vec neko vreme izucavam duhovne tradicije, metode, pocev od istoka pa do zapada. U sustini budizam na istoku i to teravada najstariju skolu ako si upoznat. Sad bih te tu hteo upitati ako mozda znas da u mahajana budizmu postoji skola praznine, koja smatra da je put ka prosvetljenju i apsolutu ta praznina, i postoji njoj suprotna skola koja se naziva skola svesti. One bukvalno opovrgavaju jedna drugu da li bi o tom sukobu mozda znao nesto?
Takodje izucavam i hriscanstvo(pravoslavno) i slusam da mnogi svestenici i monasi bas ono govore protiv meditacije, to mi nikad nije bilo jasno zasto, da li bi za to imao neko objasnjenje?
 

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.754
10.026
358
Još samo nešto, jel mi može neko pojasnit "pucketanje"-neko titranje, koje se javlja kad se fokusiram između obrva? Duže vremena me to mući, dal se fokusirat na to, ili izbjegavat? Vrtim se oko ove dileme, ne želim da radim nešto što umišljam. Intenzivno je, pobuđuje dosta toga, al se javi misao jel to prava stvar i trebam li se posvetit baš tome. I tu dođe do prekida. Ako neko ima sličnog iskustva da se izjasni, unaprijed hvala:)
 
21.04.2021
35
26
18
Ja mogu da ti kazem sto znam sto se tice toga da se tu nalazi izmedju ociju pinealna zlezda koja je jako bitna u krugovima meditacije neki smatraju da je tu srediste duse i da je ta zlezda direktno povezana sa prosvetljenjem ili makar sa blagostanjem tela i psihe. Vezano za gledanje u zlezdu je preporucljiva takozvana Sun Yoga gde usmeris zatvoren pogled ka Suncu i tako gledas u tu tacku kroz zatvorene oci, nisam praktikovao duze vremena ali ne sumnjam da ima dubok efekat.
A sto se neurologa tice nazalost ponajmanje sumnjam da bi on ista istinito rekao, necu upotrebiti rec pametno vec iskljucivo istinito, jer je konvencionalna posebno ova zapadnjacka medicina i te kako materijalisticka, nema odgovore na fundamentalna kljucna pitanja a misli da zna nesto :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Infinity
02.04.2022
49
143
33
vec neko vreme izucavam duhovne tradicije, metode, pocev od istoka pa do zapada. U sustini budizam na istoku i to teravada najstariju skolu ako si upoznat. Sad bih te tu hteo upitati ako mozda znas da u mahajana budizmu postoji skola praznine, koja smatra da je put ka prosvetljenju i apsolutu ta praznina, i postoji njoj suprotna skola koja se naziva skola svesti. One bukvalno opovrgavaju jedna drugu da li bi o tom sukobu mozda znao nesto?
Takodje izucavam i hriscanstvo(pravoslavno) i slusam da mnogi svestenici i monasi bas ono govore protiv meditacije, to mi nikad nije bilo jasno zasto, da li bi za to imao neko objasnjenje?
Pozdrav brate. Evo vratih se sa mora nakon 2 mjeseca...pa red je da se javim :) Da, čitao sam i ja davno o tom raskolu u budističkoj školi i mogu ti reći da, prema mom mišljenju, ima dobrih aspekata i loših također na obe strane. ISTINA je da je PRAZNINA ili VAKUM sveprisutna skrivena realnost života i cijelog svemira. Iz PRAZNINE sve nastaje, ona je bila prije velikog praska, ona je kreativna praznina i ona obavija cijeli univerzum i proniče ga. VAKUM ili PRAZNINA je put transcedencije ili uzdizanja iznad svega ispoljenog i samim tim i put duhovnog oslobođenja. U svakodnevnom životu postoji mnoštvo trenutaka praznine koji obično nesvjesno prolaze ali svaki od njih je prilika za brzi uzlet svijesti u transcedenciju...recimo kad meditiraš pa između svake dvije misli postoje vrata praznine koja vode ka blaženom stanju svijesti iznad ispoljenog...ili u normalnom životu postoji mnoštvo trenutaka vakuma kad se sve zaustavi usljed iznenadne promjene, ushićenja, šoka ili samo razmišljanja...PROBLEM kod budista nastaje kod pogrešnog shvatanja ove praznine koju oni većinom kontempliraju samo MENTALNO...ne cijelim bićem i srcem kako bi trebalo, većinom samo mentalno, i često takvi ljudi postaju kao nekakvi zombiji koji neprestano ponavlju u glavi praznina praznina ali bez da je iskuste u svojoj suštini...tako da možeš vidjeti dosta takvih monaha koji su kao mentalno polumrtvi...NA DRUGU stranu, ovi što kontempliraju PUNOĆU ili SVJEST su također u pravu jer život je i PUNOĆA, LJUBAV i SAOSJEĆAJ prema svim živim bićima, što je jako plemenito. Problem je što jedni druge ne shvataju - tipična ljudska ograničenost. Međutim, OBOJE griješe po pitanju neegzistencije BOGA u što oni vjeruju generalno u budizmu. BOG je uvijek bio, kao STVARAOC, izvor svega i svih nas i naš dom i utočiste ka kojem se vraćamo, ali budisti u to ne vjeruju i to im najveća i suštinska zabluda.

HRIŠĆANSTVO obožavam, tj. ISUSA obožavam i njegovu izvornu nauku koja je danas isto tako deformisana unutar crkvi. Između učenja ISUSA i učenja JOGE nema nikakvog sukoba. Proučavam oboje već decenijama i samo pronalazim poveznice i drugačiju interpretaciju ISTE ISTINE samo malo drugačije upakovane, ali iste, jer BOG može biti samo jedan. Ovi drugi što negiraju jedni druge valjda traže samo razloge za sukob. Ko to traži uvijek nađe ili izmisli povod, a onaj ko gleda cjelinu uvjek pronalazi poveznice. Tako je i sa jogom i hrišćanstvom, iako uče isto tj. da je jedan BOG i da je on ljubav i da smo svi cjelina, povezani, opet napadaju jedni druge. Što se tiče meditacije, to je jedan vid molitve u kojoj tražiš Boga ili Sebe. Joga kaže kroz meditaciju možeš pronaći ISTINU ili BOGA a crkve kažu da su one jedini posrednici između ljudi i Boga i tu žele da drže monopol i napadaju sve što se u njihovim glavama ne slaže da tim. Misle da je gordost kad jogin traži Boga u sebi a ISUS nam lijepo reče tražite carstvo nebesko u vama. Crkve misle da je gordost kad jogin kaže JA JESAM (Atman ili božanska iskra) i smatraju to bogohuljenjem a u starom zavjetu lijepo piše "bogovi ste" a ISUS nas je učio da smo svi mi božanska djeca i da ćemo i mi moći činiti isto što i on (sin božiji) pa čak i više. Drugim riječima, pravo Isusovo učenje samo potvrđuje drevno učenje joge i obratno, dok religijske institucije (koje su daleko od Boga) sebično i ignorantno napadaju sve što nije pod njihovom kontrolom. Vidio sam i mnoge hrišćanske monahe, poput recimo onog crnogorskog popularnog monaha (jako simpatičnog) koji prosto ne razumiju učenje joge, ama baš nimalo, i koji su prosto u zabludi, iako su dobronamjerni, pa je zato napadaju svim srcem ali to je prosto neznanje i tu ne treba puno zamjerati. A postoje i oni zaista zli crkveni lideri koji s ciljem manipulacije ljudi žestoko napadaju sve što nije pod njihovim krovom. Sve su to samo zablude i spletke zla dok pravi istinski duhovni tragaoci pronalaze sve više poveznica koje ukazuju da smo svi zaista JEDNO, braća i sestre, i imamo samo JEDNOG OCA ili STVARAOCA, mada je puteva mnogo.

Eto malo se raspisah ali morao sam :)
 
02.04.2022
49
143
33
Naravno prijatelju. Pročitao sam poruku ali ne mogu odgovoriti na nju. Valjda jer imam samo 19 poruka za sad. Ovo je dvadeseta. Ne znam na koliko poruka se odobrava prepiska u porukama?