Mediteranski outdoor

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
10.05.2012
6
12
0
43
Pozdrav i poštovanje,

ovo mi je prvi post i prva tema, čitam forum već neko vrijeme, a sad je vrijeme da nešto i pitam. Već neko vrijeme se informiravam i prikupljam opremu za svoj prvi grow, koji želim odradit što kvalitetnije moguće, a ovom temom želja mi je na jednom mjestu prikupiti sve informacije relevantne za outdoor uzgoj u mediteranskoj klimi, na Jadranu, u Dalmaciji, Primorju itd. Mislim da forum zaslužuje jednu takvu temu jer vidio sam da se već više dalmatinaca javljalo po raznim temama sa raznim korisnim savjetima korisnim za to područje. Ipak se radi o području koje se znatno razlikuje od ostatka balkana, što po količini padalina, broju sunčanih sati, biljkama koje tu rastu itd.

O klimi: Mediterranean climate - Wikipedia, the free encyclopedia

Eto prije svega, zanima me od ljudi koji imaju ili iskustva ili pravu informaciju, da preporuče neke vrste koje posebno dobro uspijevaju u ovom području. Znam da sve može uspijeti na puno sunca ali sigurno postoje neki strainovi koji potječu iz naše klime koji se preporučuju za uzgoj, da ne kažem autohtoni. Npr. na femaleseeds su mi rekli da su vrste koje oni imaju (Easy Sativa, Purple Maroc, Maroc i Purple Power) napravljene za sjeverne klime, ali da bi dobro uspjele i u mediteranskoj klimi (naravno:), al da su vrste Outdoor Grapefruit i Outdoor C99 prikladnije za vruće klime.

Eto toliko ja znam, ako i vi znate neku sortu samo navedite.

+Pošto je naša klima ljeti vrlo vruća i ima vrlo malo padalina (ili ih nema) primjetio sam da postoje razne tehnike zadržavanje vode i da rijetko tko u biti prporučuje sadnju dirkeno u zemlju, iz više razloga, jer je zemlja vrlo siromašna hranjivim tvarima (ako se radi o otoku, kamenjaru) i jer vrlo vrzo upije tekućinu i biljka se ne stigne napojiti. Ako vam se da, navedite koju tehniku koristite ili ste čuli da netko drugi koristi.
 

SmokeyThePot

Aktivan Član
18.01.2008
140
35
0
50
Pozz .. prvo pohvala na topicku bilo je i vrime da se negdi kompilira više informacija za meditransku klimu :) ..pa evo da podilin i ja par informacija i ideja šta san pokupija okolo..

Zemlja: bilo bi idealno kad bi se iskopala rupa na sajtu i u nju ubacila terramagma cca 5-10 litara za pocetak idealno ! u protivnom bi trebalo radit neki soil mix i komplicirat do jaja da bi se doslo do neke optimalne zemlje .. a naravno može se i sa onim šta se nađe na sajtu ali upitne je kvalitete i posli može bit problema !..

Isto tako u zemlju se može dodat perlit radi zadržavanja vlage !.. A na dno zemlje cca 30-40 cm se mogu stavit hydroton kuglice koje ce cuvat vlagu i vodu tako da biljka može lakse podnit ljetnu žegu i duže izdržat bez vode !.. mogu se stavit i na površinu da cuvaju vlagu i sprijecavaju prženje/ isušivanje zemlje direktnim suncem !..Sadnja u pitarima je ogranicena osim ako nije neki veliki pitar iako je to šteta jer šta više zemlje to veca biljka i veci urod !..

Poželjno je da bude lst ili topirana tako da nebude visoka i toliko vidljiva !.. Zalivanje se lako može napravit na kapanje sa plasticnim bocama od 10L ...
Isto tako moraš bit spreman na borbe sa štetocinama ... zamke i klopke za puževe (ili kupiš neke plave mrvice koje jedu puževi i crkavaju u nekom krugu cca 1m oko biljki) i uvjek spreman domaci buhač (evo taman je procvita) za ostalu gamad !!... Evo ja ga baš napravia jer me mušice napadaju i sumljam na crvene paukove ali ih još nevidim !..

Eh da isto tako biljka bi tribala bit dobro uklopljena tj zakamuflirana jer udbaši cak i sa helihopterom znaju liti biti u potrazi !


Edit .. Sadnja je preporucena sada u 5 mjesecu kad završi branje šparoga ! a i zmije se pocnu budit !
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
:signs046:
Samo naprijed, ideja nije loša. Ako tema zaživi, možda se još netko od outdooraca odlući napraviti nešto slićno za ostala pondeblja :thumb:
 

Casper Hero

Banned
Banovan
20.01.2012
171
37
0
46
10.05.2012
6
12
0
43
Copy/paste odgovora iz teme: "Zemljište/outdoor" od kolege "Odin_of_Asgard"

"Evo kako se to radi u Dalmaciji i na otocima..


kao prvo, izbjegavajte šume i šumarke jer imate malo sunca, a šuma je prohodna i svatko može šetati po šumi...najbolje je saditi na stranama obraslima makijom okrenutima na jug...makija raste gusto i dosta je neprohodna a usto raste dosta nisko (2-2,5m)...pošto makija raste na kamenitom prostoru, uvijek ćete pronaći neki dio bez raslinja (proplanak) na kojem raste samo trava, jer nema dovoljno zemlje za makiju...što se dublje zabijete u makiju i što vam bude teže doći do takvog mjesta, tim bolje,manja je mogučnost da će vam netko drugi otkriti sajt...

kao prvo, odredite si površinu na kojoj želite saditi, počupate travu sa te povšine (ako je ima, jer može biti i stjena,ako je ravna)...kao što rekoh, makija raste u kamenjaru, dakle svuda oko vas mora biti kamena...skupite što veće kamenje i sa njim ogradite prostor za sađenje širine u visini 30 cm( nemora to biti neki suhozid, važno je uzdignuti rubove na tu visinu)...kupite onaj najlon na metre (neznam točno kako se zove, sive boje, širina 4 m i dužine po želji), dakle prostor za sađenje morate prilagoditi tom najlonu,tj. nesmije biti širi od 3,5 m...položite najlon po površini za uzgajanje, tako da rubovi idu do ili preko visine zida koji ste napravili od kamena..u biti dobijete jedan veeeeeliki pitar (saxiju)...probušite nekoliko rupa za odvod viška vode, ali ne previše, treba dopustiti zemlji da se natopi, prije nego višak ode...manje ćete morat zalivati, samim time manje puta ići na sajt, manje komrpomitirati isti...

sljedeći korak je zemlja za sađenje....ona je svuda oko vas...pod makijom se stvara savršen humus za vaše biljke...znači, uzmete vreću, zabijete se u grmlje, skinete površinski sloj (friško otpalo lišće) i ispod njega se pokaže, crn kao ugljen, fini humus sa kojim će vaše biljke biti zadovoljne do kraja svoga životnog vjeka, iako ja volim zagnojit 45 dana prije berbe.....dakle, punite vreću, istesete, punite, istesete, dok ne napunite prostor do vrha, dobri zalijete, nadopunite opet, jer kad zalijete,zemlja se slegne...i sajt je spreman za biljke..."

Vrlo dobri savjeti, pogotovo ovaj za humus ispod makije - to ću definitvno isprobat.
Glede ovog prvog savjeta za izradu velike gredice okružene kamenjem, moja jedina primjedba je što mi se čini je ta metoda namjenjena za uzgoj većeg broja stabljiki u jednoj velikoj "posudi", korjenje bi se moglo ispreplest ako su preblizu, a ako su pak na većem razmaku onda imamo dosta neiskorištene zemlje među njima. I činjenica da je zemlja u kojoj rastu iznad postojeće zemlje okružena kamenjem koje se ljeti može užarit i time pospješit brzinu hlapljenja vode iz zemlje. Bolje bi bilo da je sve ukopano, ali ako uvjeti na terenu ne dopuštaju, dobra je i ova metoda sigurno.
 

metalmaniac

Sve već piše na forumu, koristite Search. :)
16.10.2009
3.148
6.157
298
54
satori bi bio odličan za mediteransku klimu.

otporan je na temperature, ne treba mu skoro ništa gnojiva, samo malo pred kraj cvjetanja i daje velike prinose uz puno sunca... stvar je samo što ga treba često zalijevati jer voli narasti podosta velik...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: BA-KA-LU-LA

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA

funky weed

Aktivan Član
10.03.2015
443
685
93
kingston
di u dalmaciji ima terra magma pritrazija san sve ove centre oko splita i vecinu ovih poljo trgovina pa nigdi uzea san neku livu ph 6,5 valjda ce to bit dobro
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
A koja naturahum...ima ih vise !? Ako je univerzal..ok
nije Bog zna sta ali moze proci
 

funky weed

Aktivan Član
10.03.2015
443
685
93
kingston
moze jedno pitanje
da li mogu posadit malo ranije npr kraj 3 mjeseca radi se o dalmaciji odma tik do mora sunce se svakim danom sve vise pocelo pojavljivat a radi se o ak 48 automatima a ima i neke domaje koju planiram ubost u zapusteni kanal za odvod kise s brda tu je konstantna vlaga tako da nebi trebalo previse zalivat a i nije mi bitno kakva ce bit ta domaja ni koliko ce dat za automate san nabavia vec skoro sve zemlju plantelu list cvijet ph testere perlit pitare sajt di ce bit zasticeni od bure a sunce cjeli dan :sun2: vidit cu jos kako ce se vrime ponasat mislia sam samo jednog automatica posadit za svaki slucaj ako mu bude jos hladno pa ako bude sve uredu jos 3-4 odma staviti ,koji od ovih vrsta bolje podnose zimu
znaci royal bluematic ,ak48,idiesel
hvala na razumjevanju :vutra: