Megaliti

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

shaolin monk

Aktivan Član
15.12.2016
942
6.814
233
https://www.sciencenews.org/article/europe-neolithic-stone-monuments-origin-france
daorson (3).jpg
ne žele ni spomenuti Balkan, pokrali su patente Tesli, kradu i povijest Balkana.
Ako koga zanima emigracija ili pogled na zbivanja u Europi Teša Tešanović je napravio intervju s Robertom Valdecom, meni osobno jedan od boljih intervjua bez dlake na jeziku. Nemam ja problem s emigrantima (nisam nacist) već s geopolitikom i kako se provodi.
 
Poslednja izmena:

huana.meri

Banned
Banovan
30.11.2010
1.110
7.467
258
štima sve s tim megalitima i svime, samo što ja mislim da naš šamanizam, koji potječe iz lepenskog vira, ljudi i megaliti na balkanu, potječu od jednog stvoritelja, mi smo drugačiji od onih ostalih civilizacija...tako da mislim da smo mi balkanci tvrdoglavi, zgodni, prosti, jedna od desetak možda vrsta.....ja si sve mislim kako mi je neka čukun baba bila staroeuropska vračara, čukundeda neki škutavi jahač bez sedla koji jede presno meso....sve se to potuklo, zatupilo, popalilo dokumente i dere se jedna spika, svima ista, da bude lakše čobanima da teraju svu stoku u jedno stado...al ja se nedam, :)....živio glogov kolac i tvrdoglavi balkanac..:)
 

shaolin monk

Aktivan Član
15.12.2016
942
6.814
233
:D kada krenu problemi s biljkom kreneš s mantrom, molitvom, pjevanjem. Vještica, veštica- vješta žena, žena s znanjem.Moguće da se s proizvodnjom željeza na Balkanu krenulo s osvajanjima teritorija kao i robovlasničkog društva, lakše je da ti zarobljenik vadi rudu a ti osvajaš prostore iako je prvotno željezo nastalo za oruđe a narodi koji su nailazili na ove prostore koristili željezo kao oružje. Kod Japoda ( narod na području Like) nisu pronađeni ostaci oružja u grobovima.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: sale82ful

.i.

Radioaktivan Član
03.05.2018
1.486
7.999
258
bunar
www.vutra.org
Ni kod Liburna nema oružja u grobovima, koliko je poznato nisu nikad bili robovlasnici, čak su i dosta kasno zadržali matrijahar, božanstva su nam sva u ženskom rodu.....
Po tipu grobova Liburni se jasno razlikuju od susjeda: njihovi kosturi uvijek leže bočno u skvrčeno-sjedećem položaju, a u muškim grobovima nikada nema oružja kao kod inih Ilira. Osim toga, u klasično rimsko doba nad grobovima Liburna podiže se i poseban spomenik tzv. cippus kakav nemaju ostali Iliri. Sve to jasno upućuje na osobitosti drugačije duhovne kulture Liburna spram inih Ilira (Batović 1962. i 1965, Stipčević 1974, Čović 1976, Hiller 1991).
 

1310

Aktivan Član
Banovan
14.04.2014
3.800
15.245
398
@shaolin monk pokapanje sa ili bez oruzja ne treba tumaciti da se radi o nekom narodu nesklonom ratovanju, zemlju posjeduju ratari , imaju svoj teritorij, obraduju, ulazu rad, brane ga od uzrupatora, nomada- stocara- pljackasa. Hoce nece ratovati mora. Uz ilirske grobove, humuse ,gomile,gromile,gromace,tulumuse najcesci nalaz je razbijena keramika. Razbijena u obredne svrhe. Postoje kod Ilira bocna polaganja u skvrcenom polozaju,postoje spaljivanja tjela i potom pepeo jos topli zakopati, postoji i spaljivanje zivotinje pa ukop uz obred a pretpostavka je da preminuli nije donesen doma vec je tjelo ostalo gdje je vec poginuo, dal u ratu ili na putu od razbojnika. I naravno postoji i vremensko razdoblje, kasno kameno, tri broncana razdolja pa zeljezno.
Serijska proizvodnja oruzja sjekire,strelice,kalupi za vise komada odliti odjednom izum je kulture i civilizacije Vucedola, prije sumera i izvozili su to oruzje dunavom i savom. Sumer ima kalupe za odljev samo komadno.
 

shaolin monk

Aktivan Član
15.12.2016
942
6.814
233
Promatranje zvijezda je vjerovatno krenulo od nas, za Ilire se govorilo da se boje da nebo nebi palo po njima, ako se dogodio tilt prije 12000 godina moguće da su krenuli s naših prostora da promatraju zvijezde da bi se snašli a kasnije znanje došlo do Sumera.
 

metalmaniac

Sve već piše na forumu, koristite Search. :)
16.10.2009
3.148
6.158
298
54
znači ipak jesmo najstariji narod na svijetu, al naši su povjesničari morali još i narod podijeliti na nacije pa se sad ne mogu dogovoriti jesu li Srbi il Hrvati najstariji... :p

meni jedan od najdražih podataka je da su svi imali problema sa ilirima, a pogotovo s japodima koji su navodno proveli oko 2000 godina bez većih sukoba. Sve do turaka nitko nije uspio osvojiti ništa ozbiljno u unutrašnjosti, držali su se samo jadranske obale.
 
Poslednja izmena:

1310

Aktivan Član
Banovan
14.04.2014
3.800
15.245
398
Sumerska civilizacija se pojavila odjednom, kompletna, matka, astronomija, birokracija, arhitektura, profi vojska... Vucedolska kultura je mjesanje starosjedioca i jednog od vala s istoka, kalendar je poznat, kovati vec znaju, vucedolska jarebica, sepa ptica a sepa i hefest, bog kovaca kod helena, nova generacija bogova, zeusov sin. Zive u sojenicama, civilizacija je pretjerana rijec ali u srazu tih starih kultura nastat ce i mikenska a onda helenska kultura civilizacija. Ako pogledas gdje se sve prostire Vucedolska kultura ,procitas mit o jazonu i medeji, pogledas sto o tom mitu kazu mudri, puno kazu jer je to sraz od kud pocinje helenska evropska kultura, to je vrijeme prije troje, vrijeme zlatnog runa, argonauta ocevi helenskih junaka u trojanskom ratu. To je put dunavom savom , gorski kotar, kvarner. Sojenice tipa vucedolskih ima na otocima Venecije, Veneti su isto ilirsko pleme a kako vidimo nisu bas s familijom nikad dobre odnose imali.
Lepenski vir je starija kultura, sedam slojeva ima, sedam puta je kretala na istom mjestu , razmislja se o autohtonim starosjediocima a to tesko moze postojati, covjek se stalno krece, nomad napada ratara kad ga istrijebi ostaje u nekim prilikama na njegovom mjestu, treca generacija nije vise stocarska vec ratarska ponovno novi nomadi i tako u krug. Takva su i turska osvajanja isla , najprije nomadi, pljacka, istrebljenje starosjedioca selo po selo, pusta zemlja i onda turbani porobiti ako je sto jos ostalo, Lika je najocitiji primjer. Krbavska bitka je izgubljena jer nije bilo logistike vise
Lepenski vir je znacajnije nalaziste, gore sam spominjao starosjedioce i njihove mjene, i mi hrvati smo trenutno starosjedioci, dosta je to godina od stoljeca sedmog ili devetog , mozemo razmisljati o ilirima cije gene nosimo i dinaridskoj rasi prije ovih kojih smo isto vlasnici i krapinca slavnog polumajmuna do neki dan, ajde bar jedna dogma manje, ne utjece na politiku pa proplazi zasada ili bas obrnuto, treba im pa je majmun covjekom postao, preko noci ( tko ne vjeruje nek usporedi postavke muzeja starog i novog u Krapini, dogma darvina kod mnogih jos postoji. Danasnji naziv je neodarvinizam gdje neo znaci potpuni preokret u spoznaji stvarnosti a zadrzani darvinizam egzistirat ce jos neko vrijeme dok i zadnji zadojeni materijalist ne krepa. Tuzno al istinito.