Mentor Opa Cupa

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.993
34.357
2.598
Moze Mohikanac ;)

Okonetovan....svasta si napisao,nemogu se koncentrirati dalje od 4.reda
Uglavnom ...jesi nasao neki sajt,mislim za outdoor ?
1 sat svijetla je zlostavljanje haha nemoj se naljutiti ali ozbiljno nesta napravi po tom pitanju u svakom slucaju je bolje da ju odneses van i posadis...nego da se davi na to malo svijetla.Cfl ok. ali ako je skroz nisko iznad biljke ali da nekompliciras sa tim.Ako ju planiras jos drzati na prozoru moras joj obezbjediti dovoljno dnevnog svijetla a ako je to nemoguce onda joj moras napraviti box u kojem ce znati kada je dan a kada noc.
Znaci po meni jedina dobra opcija je da ju odneses van i posadis.
Temp.ce biti malo nize ali nece njoj nista biti cak naprotiv ;)
pozdrav i sretno ;)

zaljevas kada je posuda lagana(suha)
 
17.04.2014
4
1
3
E sad pitanje. Napravio sam danas box 50dx60sx90v. Planirao sam sad naruciti hps 150w. Da li je potrebno da narucujem i reflektor uz nju,ili mogu kasnije i obicno staklo staviti? Ustvari da li je potrebno ista od tog u box ovih dimenzija? Znam da je bilo stotinu pitanja na ovu temu ali bilo je i stotinu razlicitih odgovora.
 
19.10.2013
13
6
0
dragi mentore ništa se ne ljutim tu smo da učimo zajedno, iskustvo više. za svijetlo: to sam opisao jedan sat direktnog svjetla kad je sunčano jer se prozor gleda prema sjeverozapadu i baš direktno uđe u sobu između 3 i 4 popodne... sajt sam našao ali kako dječice ima oko 20ak idu na svije lokacije prva je južna strana u brdu,to sam našao posebno na ovom mjestu ali ne mogu tu puno 10 najvishe i ima još jedna lokacija ali otompotom :), nego temperature me brinu ovdje je prilično hladno ovih dana, sačekat ću još sedmicu minimalno prije nego ih izbacim...

što se boxa tiče to ćemo posebno razgovarat pisao sam ti da sam kupio hps400w, surfao sam po forumu ovdje ventilatore tajmere, l sve ostalo, za sada razmišaljam o sistemu ventilatora one bih 12v koristio jer su nečujni a stavio bih 4 , 2 da uzimaju zrak a 2 da ispuhuju, i imam još gomilu stvari da sklonim prije nego što i pripremim mjesto za box jer hoću da napravim baš dobar 1š 1d i 2 v za ovu hpsicu, i da imam indoor za zime...

i još meni važno da kažem da mi je želja da usavršim pravljenje ulja koje liječi, vidjet ćemo, za sada samo glava gore i idemo lagano. poz
 
  • Sviđa mi se
Reactions: opa cupa

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.993
34.357
2.598
mohikanac123 je napisao(la):
E sad pitanje. Napravio sam danas box 50dx60sx90v. Planirao sam sad naruciti hps 150w. Da li je potrebno da narucujem i reflektor uz nju,ili mogu kasnije i obicno staklo staviti? Ustvari da li je potrebno ista od tog u box ovih dimenzija? Znam da je bilo stotinu pitanja na ovu temu ali bilo je i stotinu razlicitih odgovora.

Reflektor je vrlo bitna stvar i nemoj ga zanemariti.
Netrebas ga kupovati mozes ga napraviti ;)
 
17.04.2014
4
1
3
Isao sam gledati kupatilske ventilatore. Mislio sam uzeti ove silence 100 za 80m3. Jesu li mozda preveliki? neda mi se kopcati ove od kompjutera ventilatore,ustvari nemam ni znanja za to. Morao bi nekom nositi i izmisljati namjenu za iste.
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.993
34.357
2.598
Neznam o kojem je rijec ali cini mi se ok ...Kod ventilacije nemozes pogrijesiti ako uzmes jaci vent.svi bi mi htjeli jak i tih ventilator ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Stipe
19.10.2013
13
6
0
kiše kiše kiše ,.... samo padaju kiše, jutarnji pljuskovi, popodnevni pljuskovi,... makar se polako popravlja temperatura napolju, ne smeta meni što pada kiša pičim ja radove oko kuće... mada me jebe blato ali izbjegavam koliko mogu, da ti se pohvalim napravio sam sinergičku baštu pa sad čekam da stane malo kiša pa ću i u sadnju krenuti... što se tiče svjetla ovo sam simlio http://postimg.org/image/etg4o039r/ u prvom planu su ove malo rahitične biljke koje sam ti spominjao da su se savile od rasada nemiču... a tamo do prozora a ima i iza rasanikastevie imaju malo bolje biljke (vide se vrhovi sa desne strane),, a ovaj reflektor je podešen 50cm od biljaka, dal da spustim još il je i ovako ok? i imam još jednu istu daylight u plafonjeri u toj sobi, koja je isključena za potrebe slikanja ona je na 12o cm od biljaka i u plafonjeri tako da ona suži za kao svijetlo u kući....tako da se još malo svijetla uvuče joj pod kožu - jel ovo dobra ideja?... a za zrak ja pušem sa kreveta :) temperatura 18 ali sad je upaljeno centralno ide do 21-22 sigurno. ...evo editujem pa da dopišem da je temperatura sad već na 20C.
off topic ..ovi mali rasadnici su pokušaj uzgoja stevie iz sjemena.još se ne vide jer je njima klijavost dosta zavisi od temperature, a lijevo(nema na fotki) se suši žara... za pite žarnjače. pozdrav svima.
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.993
34.357
2.598
Sto vise tih daylight zaljepi na 5 cm od cura i moli Boga da bude sto prije lijepog vremena.
Obavezno sa kreveta i dalje simuliraj vjetar da malo ojacaju haha Sve pohvale za Steviju i za pite od cega god bile ;)
Sinergićku bastu moras dobro organizirati ako mislis u nju uklopiti i egzoticni duhan.Sinergijom se prenose i bolesti i nametnici i sve ostalo tako da to moze doneti probleme :)
Zamisli dode komsija krast paradajz kad ono ...ćudo :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: okonetovan
19.10.2013
13
6
0
imam dvije ove daylight, od sutra ih montiram na 5 cm blizu biljaka tokom dana (da li da uzmem još koju sijalicu ?)a mogu ubaciti u ovu sobu i i ventilator imam jedan sobni veliki ako će to pomoći da on puše ono kad mene nema da me zamjeni.... samo da li da radi ventilator sve vrijeme ili da ga malo palim i malo gasim?

sinergiju sam sagradio za eksperimente sa uzgojem povrća koje ne treba zalijevati nikako tokom sezone(navodno nikako - e pa da viđemo...) , to ionako svako zagleda, i ko treba i ko ne treba tako da u baštu neću saditi nama dragu biljku da to ne bi neko pogrešno shvatio ili protumačio.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: opa cupa

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.993
34.357
2.598
Sve ide kako treba :thumb: To sto se mala malo nakrivila nema veze ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Hempy

Hempy

Aktivan Član
20.02.2014
75
213
0
Upomoć mentore. :icon_confused:

Šta je sad ovo? Hrđa? Drugi list iste biljke ima dve male točkice slične boje. Nigdje više tragova takvog oštećenja.



I tako...Google mi izbacuje jedno 10 dijagnoza. :icon_lol:
Ono što sam prvo provjerio jest druga strana lista, kad ono male crne točkice. Panično gledam, tražim male gadove, ali ništa se ne kreće. Onda palim mikroskop :icon_lol: blejim pola sata u svaku sitnu točkicu...ne vidim ništa posebno. Čini se kao komadići suhe zemlje , valjda jer je taj list bio blizu zemlje. Osim ako nisam potpuni antitalent za "mikroskopiranje", nema malih napasnika.
Nisam davao nikakve makronutrijente, dakle nula dodatnih NPK, sasvim malo mikronutrijenata sam bio dodao.
Listovi su dosta suhi. Mekaniji su ispod, ali su na gornjoj strani lista baš suhi i hrapavi.
Temperatura je oko 28o C vlaga oko 65%.

Je li moguće da sam spalio list lampom? Lampa je na cca 20cm od te biljke.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: userNomore

Hempy

Aktivan Član
20.02.2014
75
213
0
OK, hvala. Uvodim detaljnu inspekciju + mikroskopski pregled svako jutro. :watchplant:

Aha...sad vidim da se početak oštećenja (jedva) vidi na slici od prekjučer. Taj list je baš bio savinut na tom mjestu, dok je stajao u vazi.

 
  • Sviđa mi se
Reactions: userNomore

Hempy

Aktivan Član
20.02.2014
75
213
0
Mentore, požutio mi ovaj oštećeni list, a našao sam i još jedan mali list, baš uz zemlju, koji je potpuno žut.



Ovako je nekako išao moj tok misli, pa me ispravi ako sam negdje pogriješio...

Otprilike jedan dan nakon što sam poslao prethodni upis i fotku, svaku biljku zalio sam po tvojem uputstvu s pola litre odstajale (24h) vode s pH 6.8 i udaljio sam još malo svjetlo na cca 25cm da smanjim mogućnost da se radi o stresu vrućinom ili izbjeljivanju itd.
Nakon dva dana zemlja je već bila suha, no pričekao sam još jedan dan kao što si predložio i otprilike tada je ovako požutilo. To je inače bila najveća biljka, no izgleda da je usporila s rastom, pa više nije najveća.
Uvjeti u boxu su i dalje otprilike 25-29o C, a vlaga od 45-75%.

Dakle, ne može se raditi o žutilu zbog preobilnog zaljevanja biljaka, niti o previše gnojenja, a bogami ni o nutrient-lockoutu zbog lošeg pH faktora vode. Provjerio sam još par puta za "spider mites", ali nema ništa. Gledao sam i sa mikroskopom.

Jedino što mi je ostalo jest premalo hrane, tj neuhranjenost, zbog kojeg žutilo navodno baš i ide od tih nižih listova prema gore. All-mix zemlja je (po iskustvima drugih s raznih Internet foruma) trebala držati još jedno desetak dana bez dodatnog gnojiva, no izgleda da sam ju razrijedio dosta s perlitom, pa sam valjda s time smanjio i količinu nutrijenata.

Jučer ujutro sam zato opet zalio s pola litre vode pH 6.8 po biljci, no dodao sam GunakoKalog Grow (N-K, 6-3) 1ml/l (pola doze) i Extract sa mikronutrijentima 10ml/l (puna doza).

Biljke su do danas definitivno živnule, no još se lomim da li da ih zalijem već sutra (nakon 2 dana) ili da čekam treći dan. Zemlja se stvarno brzo suši, a uvijek kada čekam treći dan sve biljke izgledaju malo "umorno i neraspoloženo"...bar imam takav osjećaj :icon_lol: (lagano spušteni listovi).
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.993
34.357
2.598
Ok.dobile su klopati nema problema..nemoj se opterecivati zbog tog lista jer nema potrebe.Normalno je da ti prvi listovi pozute.
Ako se zemlja osusi i ako je pot lagan onda zaljevas i to je sva filozofija.Nije bas najbolje cekati da spusti listove jer je i to stres.
racunaj da je 6l zemlje dovoljno za 4 tjedna bez prehranjivanja,tako mozes odprilike znati kada bi trebalo krenuti sa prehranjivanjem ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Hempy

Hempy

Aktivan Član
20.02.2014
75
213
0
Ako je pot lagan...no šta sa SCRoG-anjem? Onda se potovi ne mogu podizati/mrdati ili sam u krivu?
Inače, mislio sam SCRoG-ati, bez ikakvog rezuckanja biljaka (bez toppinga isl.). Jel ima to smisla? Četiri biljke u malom prostoru...ne treba mi valjda još i topping, ne?
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.993
34.357
2.598
4 biljke u malom prostoru...netreba ti ni zica :)
A kada budes imao zicu sljedeci put onda ces vec znati.. kada im treba vode a da nepodizes posudu ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Hempy
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.