Micro growing - uzgoj u kucistu

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Inq

Vutra Veteran
12.08.2006
996
137
0
Uvod



Lagano da napišem nekakav uvod. Kako nemam uvjete za uzgoj jer su roditelji protiv toga (ne strogo,ali se protive) odlučio sam se za jedan pokus.
Informiranje je počelo davno prije negoli sam uopće i krenuo u sam pothvat, nabavio sam početni dio bez kojega se nemože dalje ;) KUĆIŠTE!
Zatim je krenula faza razmišljanja, ali nije bilo ni vremena to ostvariti pa sam pričekao. Strpljenje je stvarno vrlina koja se pogotovo odnosi na uzgajanje marihuane. Postoji svega par bitnih faktora kad krećete ovo raditi…nabrojat ću njih par i po putu kako se sjetim.
Poželjno je živjeti u kući ako se radi nekakav “slabiji” stealth. U stanu to mora biti tip-top što automatski znači potpuna kontrola mirisa i svjetla da ne prodiru van kućišta. Imam sreću da živim u kući i imam vlastitu sobu.
Vaša sreća ako su roditelji informatički “neobrazovani” poput mojih, tj. ne koriste kompjutor za bilo kakav posao i taj dio sobe ih uopće ne zanima. To je čak i najveća prednost jer uvijek možete nešto reći, smuljati…i izvući se.
Svakako se treba opskrbiti novcima, ali to niti neće biti toliko važno koliko je bitno opskrbiti se živcima. Kada jednom napravite taj svoj mini boksić bit ćete prezadovoljni i srce će vam biti na mjestu, ali do kraja je trnovit put.


Mojih par savjeta…


1. Dobro razmislite prije nego išta napravite. Jednom kada se odreže neki komad lima, baš ga i nećete moći vratiti na staro Promisliti nekoliko puta, kombinirati u glavi kako i što.


2. Nemojte kupovati stvari za koje mislite da vam trebaju!!! Uštedjet ćete na novcima…
Treba sagledati situaciju, procjeniti da li može nešto drugo umjesto toga i tek kada dođete do zaključka da je neka opcija bolja ili bilo što, onda tek u šoping



Kućište


Nisam gledao po netu što ljudi koriste, ali sam zato imao pomoć sa strane koja mi je u toj priči rekla da nabavim Big Tower, po mogućnosti onaj koji se koristi za servere, i to rabljeni ;)
Kupio sam ga odmah jer sam imao sreće naletiti na neki krš od lima za svega 50kn. Tu sam stvarno jeftino prošao. Mislio sam kada odradim nekoliko tura biljaka uzeti jedno veliko Big Tower kućište (novo) za 550kn, ali sam razmišljao kako bi mi bilo žao rastavljati i čupati takvu stvar. Opet sa druge strane bacio bi novaca, ali bi to tek onda bila mašina ;-)


Slika kostura i označeno crvenom bojom što je išlo van




14644021xo4.jpg





Sa slike se vidi da je lim koji ide na kućište u jednom komadu što malo otežava skidanje i ponovno stavljanje, ali nije nemoguće. Jedini problem jest taj da svjetlost “curi” jer nije moguće takvo kućište kvalitetno zadihtati.
Dimenzije ovog “kostura” su :


Visina 61cm
Širina 16cm
Dubina 36cm


Kada kupujete kućište obratite pozornost kako je tvornički sastavljeno! U mom slučaju se radi o “uprešavanju” komada metala jedan na drugi. Može dovesti do nezgodne situacije da se neki dijelovi nemogu odstraniti tako lako. Zapravo, može se, ali vam treba prava bušilica i jako puno rupa koje će nastati pri tom procesu
Svakako vam trebaju škare za lim!


Ako ima prilika, nađite kućište koje je spajano “zakovicama” jer se ono može bez problema rastaviti za par minuta. Takvo sam kućište recimo nabavio za vege boks, ali njegova izrada će pričekati…


Svjetlo


Odlučio sam se za (po meni) najjednostavniju varijantu. HPS Sylvania 70W sa odgovarajućim propaljivačem (starterom) i prigušnicom.
Sve je spojeno na reflektor na kojem je CoolerMaster 120mm koji hladi žarulju. Prigušnica je smještena na zasebnom komadu lima u pozadini van boksa.
Neću objašnjavati kako sam što, mislim da slike ipak najbolje govore za sebe


40980108pt1.jpg




Sve je na reflektoru. Ventilator, keramičko grlo E27 i propaljivač. Trebat će vam šarafa sa maticom, najbolje promjera (ilitiga fi) 3mm i 4mm koji su duljine 4cm (fi 3) i
5cm (fi 4).
Komad lima iz kojeg izrezujete reflektor možete naći u Bauhausu ili bilo gdje za 40kn i pažljivo ga izmjerite tako da se ostaci mogu što bolje iskoristiti. Gore imate slike gdje traka tog lima služi kao nosač za reflektor, a na zadnjoj slici komadići lima su savijeni u L kako bi poslužili kao nosač za reflektor.
Isti princip i za propaljivač.


Vrlo je važno napomenuti da treba izmjeriti koliko će točno reflektor biti dugačak i širok da ne zapinje za stranice boksa ili da se može nesmetano podizati i spuštati kao i u svakom boksu.
Možete staviti i komad pleksiglasa kao toplinski štit od žarulje. Ja ga nemam a vrhovi biljaka su bez problema podnjeli i nekih 10cm udaljenosti od žarulje. Preporuča se 15cm.

Prigušnicu zbog njene radne temperature smjestite vani, najbolje na samo kućište, na poseban komad lima! Time izbjegavate dodatno grijanje boksa do kojega bi došlo da je prigušnica unutra.

17189761lm3.jpg



Ventilacija


U pozadini sam morao napraviti rupu na vrhu boksa gdje je bilo napajanje. Na dnu je već postojala dovoljno velika rupa, a one su se morale što bolje zatvoriti kako bi samo ventilatori vukli zrak unutar i van boksa. To sam napravio komadima lima na kojima sam napravio rupe promjera 12cm, ušarafio ih i zadihtao nekakvim super ljepilom.


Kupljena su 2 CoolerMaster 120mm Silent ventilatora (pri 12V buka iznosi 20dB), a jedan stariji 120mm CoolM sam već imao doma. On je poslužio za hlađenje žarulje.
Sve je spojeno na adapter 800mA koji ima potenciometar do 12V. Naravno, radi bez problema, ali ako imate više ventilatora možda bi bilo bolje kupiti napajanje za 50kn pa na njega sve pospajati. Trebalo bi sve probati i vidjeti koja je najbolja varijanta. To ostavljam vama na volju i maštu


83902878an9.jpg




Samo ću napomenuti da su šarafi korišteni za učvršćivanje gornjeg ventilatora fi 4 duljine 5cm zbog filtera kojeg ću sada objasniti…


Za vibracije se ne morate brinut jer ih nema…jedino buka zraka i tihi rad motora, čak je tiše i od upaljenog kompa



Kontrola mirisa i izrada filtera od aktivnog ugljena


Nemojte kupovati filtere za nape. Bacio sam novce,a pokazalo se beskorisnim.
Kupio sam filter malo deblji od 0,5cm koji se pokazao beskoristan baš što se tiče mirisa. Oni okrugli deblji valjda i rade ja ne bi znao.
Aktivni ugljen za filter kupite u nekom akvarijum shopu, u ovom slučaju pet shop.




39122022ps8.jpg





Filtere sam radio po nekakvoj svojoj shemi za koju sam sada zaključio da i nije baš djelotvorna. Gledajući nekakva rješenja na drugim forumima vidio sam da ima drukčijih pristupa ovoj tematici, ali smatram da je u mom slučaju za sada ovo bilo jedino rješenje.


Prvo sam napravio kalup od mrežice na kojem sam izbušio rupice gdje će prolaziti šarafi od ventilatora. Zatim sam taj isti “obukao” u najlonku da ugljen ne ispada van te sve zajedno namontirao na šarafe i popunio ostatak filtera ugljenom koliko je nedostajalo.
Za mene je to bio najgori dio posla u cijelom sastavljanju ove konfiguracije…
jednostavno nešto prezajebano za montirati, pogotovo kada skužite da ste nešto krivo prišarafili ili neka stota stvar…
Filter je bio debljine 2cm jer nisam htio pretjerati da ventilator to ipak može izvući van. Taj filter je postavljen na vrhu boksa da izvlači topli zrak van dok sam na dno stavio također kalup od mrežice u kojeg sam smjestio komad filtera od nape samo da mi ne curi svjetlost van boksa, a i da drži miris dok su ventovi ugašeni.

56353652qk3.jpg


Miris prodire, ali nije jako strašno,malo otvoriti prozor i sve 5


Temperatura i Vlaga


Nedostatak boksa kojeg sam sklopio je taj da njegovo korištenje počinje u jesen i završava u kasno proljeće. Inače se lako dogodi da po ljeti napravite jebenu HPS požarnu bombu 


Unutarnja temperatura jako ovisi o vanjskim uvjetima (bar meni) i uvijek je dobrih 15°C veća nego ona u sobi. Pokušao sam to regulirati, ali oduzelo bi previše vremena. U fazi testiranja čak je bila 39.2°C.
Biljke se ne žale i lijepo napreduju unatoč visokoj temperaturi. Na stranim forumima sam vidio da su njihove temp uvijek negdje do 33°C rijetko iznad.


Vlaga je jedan veliki problem. Nikako nisam postigao da bude u nekim granicama, znači 40%...uvijek je 20% . To nije nimalo idealno, ali je genetika bila takva da može podnjeti.
Shvatio sam nema smisla pokušavati podići vlagu jer je to premalen boks i probao sam stvarno dosta načina da bi na kraju sve bacio i rekao kako bude, bit će!




Lokacija u sobi je ispod stola gdje su monitor i pravo kućište




95516784wq9.jpg





Kao što se vidi na slici, moji se baš i ne razumiju u informatiku inače ova rupa ne bi bila krpana sa koricama A4 bilježnice.




To je pokrilo većinu toga…







Uzgoj


Biljčice su nikle 26.8. i bile su na prozoru do 15.9. kada sam ih prebacio u boks odmah na režim 12/12.


18.9.




20453274va5.jpg





25.9. pokazale spol, 3 ženke i 1 hermić ; gnojene prvi put




41686581gz9.jpg





Koristio sam LST metodu, ali bolje rješenje će biti ScrOG kada napravim vege boks i uzgojim jednu bonsai majku za klonove.




30.9.




10oe8.jpg





9.10. Malo su puštene neka se protegnu pa su ponovno privezane

11gm5.jpg
 
  • Sviđa mi se
Reactions: HazeSeeker

Inq

Vutra Veteran
12.08.2006
996
137
0
Dvije ženke ostavljene u boksu i presađene 26.9. Metoda je bila nešto tipa double pottinga. Uzeo sam teglu za balkonsko cvijeće i prerezao je po mjeri, napunio zemljom i stavio dvije tegle kojima sam odrezao dno, napunio i njih i ubacio biljčice
Sve zajedno je bilo 7L svježe zemlje u kojoj ostaju do kraja cvjetanja.


Mješavina zemlje je sljedeća:


60% Substral Terra Magma
15% perlit
10% sitni pijesak
10% glisnjak
5% vermikulit


Zaljevanje je svaki dan po 1dc vode sa 3% tnim peroksidom.
Sljedeća prihrana će biti uskoro s gnojivom za cvjetanje 9-12-36


Uskoro nastavljamo ;-)

TEKST NISAM JA NAPISAO ! NE PITAJTE ME NISTA U VEZI OVOGA :)
 

doomer

Aktivan Član
24.09.2005
947
1.561
163
aaaa nice, svaka cast... bas me zanima yield... mada kad bi mogo klonove nabavit
bilo bi ti savrseno, nemozes se ti ***** s f/m ratio. bravo.
 

Doktor

Aktivan Član
17.02.2007
427
9
0
44
Inq je napisao(la):
Mješavina zemlje je sljedeća:

60% Substral Terra Magma
15% perlit
10% sitni pijesak
10% glisnjak
5% vermikulit

Dobar mix cini mi se!
Moze li umesto perlita stiropor(TJ dali ima razlike)
I sta je tacno VERMIKULIT
 

doomer

Aktivan Član
24.09.2005
947
1.561
163
ebemu doktor malo zagooglaj sunce mu, ajde admini reda malo !!!!

brisite i ovu por.


nemoze spamat svaku temu s glupostima i glupavim pitanjima, sta vi mislite o tome ???

EDIT: ne mislim na doktora da spama svaku temu, nego opcenito na korisnike.
 

prolaps_rektuma

Aktivan Član
19.04.2007
154
8
0
36
care svaka čast...ajd mi samo reci koliko si cca para uložio,jel bi uzgajo pa da znam vidjet koliko da izdvojim...ono krečem od nule tako da...
 

Doktor

Aktivan Član
17.02.2007
427
9
0
44
Eto obrisao! A obrisacu i ovu da ne spamam! Tj da znas da sam ja!
Spam je i ta fora
"Svaka cast, bravo majstore,ovo ono"
I to je-be prostor kao i moj post!
 

doomer

Aktivan Član
24.09.2005
947
1.561
163
inq je napravio ok stvarcicu i moze ga se pohvalit al sad da sav njegov trud i tema vodi k objasnjavanju sto je perlit a sto vermulit nema smisla inace sve 5, evo zbriso sam ja onu poruku i zbrisat cu i ovu.
 

Inq

Vutra Veteran
12.08.2006
996
137
0
Ja sam samo postovao :) Nisam ja pisao tekst. Tekst je napisao neko sa foruma ko zeli da ostane anoniman.
 

Doktor

Aktivan Član
17.02.2007
427
9
0
44
E pa onda druze mi kada te pitamo ti pitaj njega pa reci nama:icon_lol:
HAHAHAHA!
 
11.10.2007
46
0
0
45
odličan vodič, taman mi je takvo što trebalo jer je na starnim forumima
malko teže dešifrirat sve skupa, tj ovako je puuuuno lakse. :thumb:
 
16.09.2007
26
0
0
31
covjece di si naso big tower za 50 kn daj mi posalji link ili tako nesto barem za 100kn da uleti,ja gledo lai nema samo neki skupi,zaboravi ti si iz srbije nista ja iz hrvatske pa necu van rzave po to..
 

doomer

Aktivan Član
24.09.2005
947
1.561
163
ljubazni imas u hrvatskoj i previse tih kucista za 100kn, uostalom kuciste ce ti bit najlaksi dio opreme za nabavit : )
 

b r a i n c h i p

Vutra Veteran
12.12.2006
1.145
90
0
17
Kuciste je nabavio polovno. Nova big tower su 500 pa na vise kuna, stara ces naci po oglasima ako imas srece. Od sto kuna imas kolko hoces novih midi tower.
 
16.09.2007
26
0
0
31
doomer je napisao(la):
ljubazni imas u hrvatskoj i previse tih kucista za 100kn, uostalom kuciste ce ti bit najlaksi dio opreme za nabavit : )



pa di ja gledo oglasnike ali nema nigdje a midi tower mogu nabavit lako ali kaj nije to malo mali prostor,kolko biljaka stane u to?
 

b r a i n c h i p

Vutra Veteran
12.12.2006
1.145
90
0
17
Baza midi towera i big towera su ti iste, tako da ako dobro iskoristis prostor i po mogucnosti izoliras zarulju staklom ili pleksiglasom da biljke rastu do samog stakla, mozes dobiti veci prostor za uzgajanje nego sto neko ima u big toweru. Sve ovisi koliko si mastovit, i spretan u gradnji. Stane ih od 0 do 100... lol (koje pitanje...ccc)
 

gloss_zelenky

Vutra Veteran
01.09.2006
920
28
48
77
Nema naš vutrogasac Inq vremena pa je prepustio zadatak školskom kolegi:eyebrows:

Drago mi je što vas obavještavam o napretku pa hajmo vidjeti sličice ;-)

20.10. gnojene sa pola doze HAIFA CHEMICALS Poly-Feed 9-12-36 + 3MgO s mikroelementima za fazu cvjetanja.





27.11. gnojene sa pola doze i nadalje samo čista voda




6.11.




13.11.



prolaps_rektuma je napisao(la):
care svaka čast...ajd mi samo reci koliko si cca para uložio,jel bi uzgajo pa da znam vidjet koliko da izdvojim...ono krečem od nule tako da...

Da se osvrnemo i na ovo. Čovjek napisao pa ćemo i proslijediti:

Računica za boks:
50kn – 30 kućište i 20 poštarina
100kn ventilatori
70kn tajmer
20kn za kabel za žarulju
30kn za produžni sa 3 utičnice
60kn žarulja
70kn prigušnica
60kn propaljivač
80kn adapter
40kn lim za reflektor
30kn šarafi
80kn filter od aktivnog ugljena za nape -> zajeb
20kn 300g aktivnog ugljena


710 kn potrošenih…

U to još nisu ubrojene neke sitnice jer sam dosta stvari od kojih sam radio već imao doma (šarafi,matice,lim…alatke…)

Uglavnom, 100€ morate izdvojiti, bar ja jesam

Ostala je još berba. Kad se obavi i kad dobijem slike, stavljam ;-)

Peace:maryjane:
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.