Mini box _ 70W HPS + 2CFL 23W _ DWARF sorte

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
18.10.2008
17
22
3
50
Pozdrav svima,
prvo ću da se ispričam što će ovaj post biti doista dugačak, ali vjerujem da ćete u njemu pronaći sve što vas zanima za ovu kombinaciju iz naslova. Za sva pitanja vjerujem da će biti mjesta ispod da pita tko što želi. :icon_biggrin:
Omiljenu biljku koristim isključivo za osobno zadovoljstvo. Počeo sam je kod dilera kupovati kada se prodavala u kutiji šibica za 5000 dinara (ona novčanica sa Titom), a "prestao" sam kupovati kada mi je to postalo fakat veliki trošak unatoč tome što sam bio zaposlen i primao plaću. Riječ prestao je pod navodnicima iz razloga što mi se i dan danas zalomi da kupim, jer se pojavila neka dobra žiža ili želim malo promjene high-a ili mi je nestalo zalihe... Uglanom, kada je kupovanje postalo besmisleno, odlučio sam se na vlastiti grow.
Već i prije te odluke dosta često sam zalazio na ovaj forum, pregledavao, čitao i divio se pojedinim uspjesima nekih članova. U startu sam bio na čisto da mi mjesečno ne treba više od cc 20gr. Zbog svih okolnosti (količina, prostor u kojem živim i uvjeti koje mogu da pružim) odlučio sam se na gradnju mini box-a, a baš nekako u to vrijeme je i na većini foruma bio potpuni bum sa pc grow box-ovima. Gledajući i prateći razne grow dnevnike, što bi mi sve moglo dobro doći a što stvarati probleme, došao sam do nekog optimalnog rješenja za moje uvjete. Materijal sam nabavio u bauhausu, ventove u chipoteci a žarulje u žaruljoteci ;). Dakle.

Box
Box je vanjskih dimenzija: visina 62cm x dužina 62cm x širina 25cm.
Od drvenih gredica (20x20mm) sastavio sam kostur boxa kojeg sam potom obložio drvenim šperpločama (debljine 6mm).


Ispod poklopca, cc 5cm od vrha, postavio sam još jednu šerploču kao dupli pokopac. Za nju će biti zakačena žarulja sa sjenilom a preko će ići sve žice tako da u boxu nije gužva. Gore na njoj su pospajane sve žice od ventova i iz ormara izvučena samo dva kablića, jedan za ventove a drugi za žarulju. Dakle timer, ispravljač za ventove te skalamerija sa potpaljivačem i prigušnicom sve skupa stoji van (iza) ormara.
Sama konstrukcija zahtjeva preciznosti u izradi tako da na kraju vrata sjednu točno kako treba. Vrata se zatvaraju sistemom dva magneta. Po rubu vrata sam dodatno zalijepio tanku spužvicu. Kada vrata uđu u svoj utor (jer po cijelom rubu postoji odmak od ruba drvenih gredica od kostura i ruba okolnih ploča od točno 6mm koliko je debljina samih vrata) i uhvate se za magnete, sve super sjedne i svjetlo nigdje ne curi. Nadam se da je ovo shvatljivo... Kada sam zakucao sve stranice (osim vrata), iznutra sam na sve spojeve i kuteve nanio obični bijeli akrilni kit (ostalo ga poslije radova po stanu). Tako da svjetlo na spojevima sigurno nigdje ne curi van, a i svi spojevi su se dodatno učvrstili. Unutarnje stranice obložio sam nekim starim auto sjenilom.
Na kraju složeni ormar izgleda ovako:



Ventilacija
Na stražnjoj stranici sam pri dnu svrdlom desetkom izbušio desetak rupa i prekrio ih mrežicom da spriječi ulazak prašine. To će mi biti jedini ulaz zraka kada je box zatvoren i time ću stvoriti podtlak za koji sam pročitao ovdje po forumu da pridonosi kvaliteti uvjeta. Za ispuh, kupio sam fleksibilnu alu ventilacijsku cijev, na čiju sam jednu stranu uz pomoć malo žičice i one super tape ljepljive trake pričvrstio pc vent 120mm. Taman lijepo stane na cijev od 100mm da nigdje ne struže i da se može fino pričvrstiti. Drugu stranu te cijevi sam progurao kroz rupu od 100mm na vrhu stražnje stranice ormara. Tu rupu straga sam sa tri strane prekrio crnom krpom, tako da malo svjetla curi samo prema dnu. Ništa strašno i meni ne smeta. Unutar boxa sam postavio dodatno dva pc ventilatora 100mm tako da vrte zrak.

Svjetlo i temperatura
Rasvjeta u boxu je HPS 70W, sa tim da zadnjih 4-5 tjedana dodam još i dvije CFL po 23W. Kada popalim i ove cfl žarulje, temperatura u boxu skoči za cc 2 stupnja, a ljeti i 4-5 pa mi se pojavi problem. Tako da ljeti kada su fakat velike vrućine znam i odškrinuti vrata ili maknuti jednu cfl. Biljka normalno raste i samo sa hps-om, ali je naravno urod siromašniji. Recimo da mi se, uz pomoć ove dvije cfl, u poptupnosti uspiju razviti još četiri grane, dok bez cfl-ki te grane ostanu "svilenkaste". Sjenilo sam napravio od komada fleksibilne alu cijevi koji mi je ostao od ventilacije (komad cijevi dužine 25cm uzduž prepolovio na pola i dobio u stvari dva sjenila ;)). Na njega pričvrstio improvizirani nosač grla i žarulje te sve to skupa pričvrstio na gornju šperploču koja je ispod samog poklopca ormara.Temperatura u boxu se kreće u rasponu cc 24 kada je mrak i do max 35 ljeti kada su svjetla popaljena. Momentalno sada kada je box poprilično popunjen biljkom, grijanje u stanu radi a u boxu popaljena sva rasvjeta, temperatura ne prelazi 30.5 stupnjeva. Imao sam problem da mi se neki vrh primakne žarulji, pa ga dohvati jača temperatura, međutim do sada sam se tako izvježbao da točno po izgledu pistila vidim da li je vruće i odmah reagiram. Temperatura izaziva najveći šok kod biljke i tu fakat treba paziti. Ako glavni vrh zahvati neki hot spot, treba joj par dana ako ne i tjedan da se oporavi i nastavi daljni rast. Vrh biljke uvijek gledam da mi je minimalno četiri prsta udaljen od žarulje, a i žarulja ne zrači istom toplinom cijelom svojom površinom pa to sve treba kalkulirati. Pronašao sam opciju da rasvjetu nadogradim sa homemade cool tube-om od 100mm (120mm je preogroman za ovaj box) i na taj način dobijem veću komociju i bolje uvjete jer će se povećati iskoristivi prostor a i temperatura u boxu je optimalnija. No, stvar i ovako funkcionira pa mislim da ću prije krenuti u gradnju poboljšane verzije cijelog boxa, nego ići ovaj nadograđivati.

Sjeme, sorte, biljka, rast...
Sjeme kada se razvije u klicu ide direktno u posudu u kojoj će biti do kraja. Sva neka dodatna presađivanja su nepotrebna i samo stvaraju dodatni stres kod biljke.
Na početku sam počeo prvo sa sjemenom domaćice. Međutim to se za ovaj boks i moje zahtjeve pokazalo neisplativim. Vegetacija mi ne bi smjela trajati više od dva tjedna, pa onda borba sa prostorom dok ne selektiram muške i izbacim ih pa onda opet na kraju borba sa prostorom jer biljka jednostavno genetski hoće da raste.To nije bio low stres training, nego hard stres training :) Uglavnom, predugo je trajalo a premala količina, no sve skupa itekako je koristilo obuci novaka u svijetu grow-a.


Poslije tih eksperimenata a i tražeći adekvatno rješenje došao sam do otkrića dwarf sorti. Za sve koji ne znaju to je križanjem dobiveno sjeme tako da nema perioda vegetacije. Svima je zajedničko da su dobivene križanjem indice i ruderalisa samo u različitim postotcima. Svima je high stoned, nekima intenzivniji nekima manje intenzivniji. Svima proces od sjemena do harvesta ne traje preko 60dana, a daju do max 50-60gr, ovisno o uvjetima koje im se pruže. Period svjetlo/mrak je uvijek 18/6.
Do sada sam isprobao dosta dwarf sorti a neke i po par puta: QuickOne, Critical, BigBan, AutoPyramid, Dinafem... Od svih koje sam do sada probao osobno me se najviše dojmio AutoPyramid pa Critical i Dinafem. Ako su uvjeti ok, urod je fakat izdašan a i high je jak. Nekada imam osjećaj da mi je jedan calix dovoljan za pljugu i da mi stvori onaj zadovoljavajući high.
Jedan od growa koji sam odradio prije par godina je i ovaj sa AutoPyramidom, kojeg sam već bio stavio ovdje na forumu pod temom "dwarf sorte". Mislim da se iz slika sve vidi kako je teklo sa samom biljkom. Lst ili scrog je u boxu ovih dimenzija obavezan, a moglo bi i ono kada im se lome grane samo mi je to nekako "bolno" i mislim da je stres biljke daleko veći. Ja sam se odlučio i cijelo vrijeme prakticiram lst. Kako je jedan ovdje član u nekom postu napisao uživam gledajući i prateći gdje i kako ću koju granu saviti. Za lst se koristim običnim koncem i spajalicama za papir koje malo raširim, provučem jednu stranu konca i kačim ih po rubu posude.

 
18.10.2008
17
22
3
50
Filter
Nemam fiter.
Za filter mirisa sam tražio i gledao što bih mogao složiti. Napravio sam neku skalameriju sa drvenim gredicama koje sam umotao u mrežicu a unutrašnjost ispunio aktivnim ugljenom. Da li je to smanjivalo miris nisam saznao jer je daleko više povećavalo temperaturu zbog drastičnog smanjenja protoka zraka tako da sam na kraju to maknuo i do daljnjeg odustao za potrebom filtera. Poslije sam našao opciju koja bi mi odgovarala sa nekim homemade filterom i jačim ventom, ali meni taj miris ne stvara problem. Ormar se nalazi iza radnog stola u dnevnom boravku gdje mi znaju doći razni gosti. Nitko do sada nije reagirao a niti sam ja primjetio da netko sumnjičavo zvirla očima po sobi tražeći odakle dolazi neki miris, zvuk ili svjetlo. Naravno u završnoj fazi cvjetanja ja svaku osjetim pogotovo ako grane drmam i mrdam, ali nije to intezitet baš kao kad netko napravi totalku na wc-u ;). Intezitet mirisa dosta varira od vrste do vrste. Neke bih osjetio samo u trenutku kada bi se svjetla popalila i ventovi počeli izbacivati ustajali zrak iz ormara. Malo prozor otvorim i sve pet. Bilo bi bolje sa filterom, ali to planiram sa novim boxom.


Zemlja
Zemlja koju od samog početka do dana današnjeg koristim je kupovna CompoSana za Rože (tako piše na vreći) sa perlitom i agrosilom u sebi. Ja u teglu samo nadrobim po dnu stiropora i naspem ovu zemlju. Nikakve dodatne mješavine. Do sada nikakvih nedostataka sa ovakvim postupkom nisam primjetio. U jednoj temi ovdje na forumu sam pročitao kako jedan moderator dosta energično tvrdi da veličina tegle nema baš nikakve veze kao niti to koliko zemlje ima u toj tegli (mada nisam zapamtio o kakvim količinama zemlje je bila riječ). Ja sam došao do malo drugačijih zaključaka. Ono što je sto posto sigurno da mi recimo baš ovaj Pyramid u tegli od 4L ispada zakžljalo u odnosu na novu teglu od 7.5L koju sam nabavio. Naravno svaka tegla je puna zemlje ;). Jednostavno u trećem i četvrtom tjednu kada je kod automatika razvoj zelene mase najintenzivniji, ako nema dovoljno zemlje sve skupa prije završi i biljka pređe u intenzivniji razvoj cvijeta, što na kraju rezultira slabijim urodom. Informirajući se, saznao sam da i seed banke za dwarf sorte preporučuju min 7,5L zemlje.


Voda
za mjerenje i smanjivanje ph vode iz "pipovače" koristim ovaj sera borbeni kompletić. Lako dostupno u svim centrima.



ph vode iz slavine je oko 8.5 a ja je smanjujem na 6.5-7.0. To sa mjerenjem ph vrijednosti je sa ovim testerom i onim papirom malo šeprtljavo, tako da ne mjerim baš nešto često, tek tu i tamo dok bi sa nekim elektronskim to bilo daleko zgodnije samo što i koštaju. Vidio sam neki ph pen tester za 14 dolara na ebay-u, ali komentari kažu da je neprecizan i kompliciran jer se svaki put mora iznova kalibrirati. Uglavnom, ja nisam primjetio da je do sada biljka pokazivale neke nedostatke zbog ph vode, pa tjeram po starom.


Prihrana aka gnojivo
Iz razloga jer mi je bilo lako dostupno uzeo sam sve od firme Hesi. Hesi bloom komplex, Hesi super vit i Hesi phospor.
Do četvrtog tjedna nema potrebe za prihranom, a onda pomalo počinjem prihranjivati. Ja razmutim u boci od 2L prema uputi sa boce ovog bloom komplexa i dodam par kapi super vita te sa tim zalijevam kada je vrijeme za prihranu. Ispočetka je to jedanput tjedno, a u šestom-sedmom tjednu zna biti i tri puta tjedno. U predzadnja dva tjedna znam dodati i malo fosfora. Zadnji tjedan nema gnojiva. Ako se gnoji do kraja i bez zadnjeg ispiranja, osjeti se u dimu neka oporost. Tako da ja tih zadnjih tjedan dana zalijevam samo vodom a pred sami kraj i dobro isperem zemlju sa cc10litara vode. Kada se zemlja opet potpuno isuši ide u mrak 24 sata i rezanje.


Za kraj, šta reć i kakvu posluku porati. Box je mali što je prednost u kamuflaži ali mana u uzgoju biljke. U biti fali visine za komotniji uzgoj jedne biljke. Malo mu curi svjetlo, malo se osjeti miris, zna porasti temperatura, ali ono što je najbitnije ne dajem novce dileru. Količinski dobijem skoro taman koliko mi je dovoljno, ali ipak zna mi zafaliti kada grow podbaci no niti to više nije takav problem kao kada boxa nije bilo. Idući box će sigurno biti veći, sa jačom žaruljom i cool tube-om a možda se do tada i led rasvjeta razvije u prihvatljive okvire za grow. Nadam se da će nekom početniku u growu ovaj dnevnik biti od koristi i da će izvući neke stvari koje može kod sebe primjeniti, unaprijediti ili predvidjeti i izbjeći stres kod svoje biljke. Na kraju se sve svodi na što veće smanjenje stresa biljke, jer tada ona raste kako treba i daje izdašan urod. Pozdrav svima na ovom odličnom forumu, nek nam živi živi žiža.
 

DJFlyHigh

Aktivan Član
18.05.2010
768
459
83
50
da je meni ovo prvi grow ja bi zadovoljan :) preporucam ti da uzmes feminizirano sjeme sljedeci put. a ako si ogranicen prostorom rokaj s tim :) nisam naso nigdje, koliko si na kraju kolicinski dobio ? :)

peace out!
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
sve super ali bih te opet zamolio da nam objasnis ovu tvrdnju: "Za sve koji ne znaju to je genetski modificirano sjeme tako da nema perioda vegetacije."
 
18.10.2008
17
22
3
50
hvala svima na repovima, pohvali i smajlicima :)
Ipak, gledajući ove druge boxove, a pogotovo neke ozbiljnije growove, moram priznat da ovo moje gore izgleda ko kakva inkvizicija nad biljkom :D
Par godina prije ovog boxa, taman negdje kada sam otkrio uopće da vutra forum postoji a postojao je site "zeleni spiun", imao sam nekakvu drvenu skalameriju sa fluo cjevima. To je bila patnja, ali opet sam bio nešto naučio. Npr uživo kako izgleda muška biljka :D.
Uglavnom, još uvijek sam sa ovim boxom, pa dok ne napravim neki novi nacrt box-a koji se uklapa u stan (moram i ženine zahtjeve zadovoljiti :)) pa onda skupit lovu i u nove pustolovine. Bez obzira koliko je žiža dobra dojadi konstantan indica high, sativa je ipak veselija i društvenija :)
 
18.10.2008
17
22
3
50
DJFlyHigh je napisao(la):
da je meni ovo prvi grow ja bi zadovoljan :) preporucam ti da uzmes feminizirano sjeme sljedeci put. a ako si ogranicen prostorom rokaj s tim :) nisam naso nigdje, koliko si na kraju kolicinski dobio ? :)

peace out!

Prvi grow u ovom boxu je bila ona domaćica na one prve dvije fotke. Poslije toga je išla još jednom domaćica i od tada samo automatici.
Od kada su u igri automatici samo fem sjeme uzimam. Količinski, evo ova domaćica je bila negdje do 20gr, a ovaj pyramid (koji je bio jedan od najizdašnijih uroda u ovom boxu i headovima tvrdim kao kamen) oko 55gr suhih iztrimanih vrhova.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: m@l@
18.10.2008
17
22
3
50
GreenRyder je napisao(la):
......ako pusis 20-tak grama mjesecno veci box od ovog ti ni netreba vjeruj mi.......

......a ako zelis head high probaj sa ovim https://www.pyramidseeds.com/AUTOFLORECIENTES/AUTO_PURPLE

....sativcuga u malom.....:)

Au super, hvala na prijedlogu! :thumb: Momentalno je na listi prilikom sljedeće nabave sjemena.

Vidim sada da sam u opisu dwarf sorte nabaljezgao par gluposti, a i na neke mi je skrenuo pažnju greenpower u svom komentaru na drugom postu.
Takve stvari su dosta podložne izmjeni vremenom i napretkom tehnologije a ja napisao kao da ne može nikako drugačije. Da mogu editirao bih taj dio da bezvez ne zbunjuje...
 

DJFlyHigh

Aktivan Član
18.05.2010
768
459
83
50
za takav mali box 55 grama osusenog je vise nego odlicno :D ljepo sve sredjeno samo ide :D samo naprijed drcige!

peace out!
 
18.10.2008
17
22
3
50
PowerSeed je napisao(la):
greenpower? kada, gde


:icon_lol: A joj sorry, nije greenpower nego si mi ti skrenuo pažnju! Dakle PowerSeed je skrenuo pažnju na moju glupost gdje sam rekao da su automatici modificirani i križani, a u biti to je sjeme dobiveno čistim križanjem kako je kasnije rekao HeMan. Da ne bi i ovdje bilo nepotrebne zbunjole, HeMan je to odmah korigirao u ovom mom prvom postu. Hvala obojici ;)
Što se ostalih gluposti tiče koje sam u prvom postu napisao pod opisom dwarf sorte jeste da su svi dobiveni križanjem indice i ruderalis, što nije točno jer to može biti kombinacija i sa sativom i indicom, ali je uvijek u igri i ruderalis koji je po prirodi automatik (dakle nije mu potrebna promjena svjetlosnog perioda kao okidač da pređe u fazu cvjetanja). Od ovih koje sam ja do sada sadio i probao, sve su imale stoned high, to ne mora nužno značiti da baš sve dwarf sorte imaju takav high jer ja nisam sadio takvu. Evo GreenRyder je gore skrenuo pažnju na sjeme koje ima 65% sative. To bi moglo biti jako interesantno i sigurno će kod mene ići unutra čim potrošim ovih još par sjemenčica koje već imam.
Proces do harvesta može trajati i 120 dana (npr. SuperStink), ali ja takve automatike koji uz to još i rastu od 100-250cm niti ne gledam, no postoje. Dwarf sorta može dati i 400gr (npr.Biodiesel), ali u vrhunskim uvjetima i prostoru. Za ovakav nekakav box i uvjete, mislim da je 55gr jackpot. :maryjane:
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
e sad jesi zaista dobrim delom korigovao neke stvari koje ne stoje u tvom opisu, pohvaljujem. ostaje mi jos nejasna tvoja formulacija "stoned high" al' verujem da je to samo terminoloski nesporazum, hteo si verovatno da kazes da je dominantan efekat tih koje si probao stoned, termin high stoned je kao da kazes seo sam gore-dole...
i ostaje malo nejasno ovo:"tako da nema perioda vegetacije", automatici imaju period vegetacije samo je kratak i nije moguce kontrolisati ga kao kod "klasicnih" vrsta, da ga nemaju onda bi biljka cvetala vec posle otvaranja kotiledona.
 
18.10.2008
17
22
3
50
PowerSeed je napisao(la):
e sad jesi zaista dobrim delom korigovao neke stvari koje ne stoje u tvom opisu, pohvaljujem. ostaje mi jos nejasna tvoja formulacija "stoned high" al' verujem da je to samo terminoloski nesporazum, hteo si verovatno da kazes da je dominantan efekat tih koje si probao stoned, termin high stoned je kao da kazes seo sam gore-dole...
da, dobro si. Mislim na efekt koji daje, recimo "kauč" efekt.

PowerSeed je napisao(la):
i ostaje malo nejasno ovo:"tako da nema perioda vegetacije", automatici imaju period vegetacije samo je kratak i nije moguce kontrolisati ga kao kod "klasicnih" vrsta, da ga nemaju onda bi biljka cvetala vec posle otvaranja kotiledona.
Ja više mislim u smislu foto perioda i mogućnosti da regulirajući vrijeme vegetacije utičem na veličinu biljke ili količinu uroda. Tako da što se mene kao growera tiče, kod ovih hibrida ga nema. Kada bismo išli u takve detalje mogli bismo reći i da svjetlo može biti 12/12, zar ne.