Mogu li uspjesno posaditi bez kupljene zemlje tj sa zemljom sa sajta

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Alnaser

Banned
Banovan
12.02.2018
2
4
3
30
Ovako znaci imam nekoliko sjemenki ali ne znam jesu automati ili photoperiod ali uglavnom zanima me dal bi uspjelo u obicnoj ne kupljenoj zemlji ali sa tekucim gnojivom za list i cvijet?

Alo bude trebalo slike cu postavit
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Vutra Samotnjak

Alnaser

Banned
Banovan
12.02.2018
2
4
3
30
Kolko znam tamo di ima pun k drveca zemlja je plodnija pa pa bi mogo to uzet.. a ja bi zemlju kupio al nebi mogo do sajta odnjet da niko od susjeda ne vidi
 
Poslednja izmena od urednika:
  • Sviđa mi se
Reactions: Vutra Samotnjak

Jusufijovič

Aktivan Član
07.04.2013
74
356
53
Ja sam to radio davno, naravno da ce uspjeti, a druga je stvar koliko ces biti zadovoljan. Prosle godine sam ostao bez sajta, ove godine sam mislio preskociti outdoor, ali tesko, navika je navika, pa sam odlucio ove godine da radim bez ulaganja - bez brendiranog sjemenja i kupovne zemlje, cisto radi provjere. Znaci, svakako iskopaj rupe i onda ces najbolje vidjeti kakva je zemlja. Ako je crvenkasta, zuta i nabijena kao kod mene tesko da ce valjati. Takva se zemlja prosto spekne na suncu, ko u ciglu da si posadio. Ako ti je sajt u sumi, pomoci ce tzv zemlja iz panja. Svakako izbjegavaj i sadnju i uzimanje zemlje iz crnogorice. Ukoliko negdje u blizini imas stajnjaka dovoljno starog, i on ce pomoci jer strasno popravlja kvalitet zemlje. Dalje, piljevina - najbolje bukova, mozes dodati u tu zemlju da bi se koliko toliko smanjilo to nabijanje zemlje. Ja sam recimo imao srecu da nadjem na sajtu napusten mravnjak, i to onaj veliki, lijepa gomila bas fino usitnjenog lisca i sijena pa sam i to dodao u zemlju jer mi se cini da ce lijepo odrzavati tu rahlost, s tim da sam i dezinfikovao zemlju u rupama zbog mogucih gljivica ili sta vec u mravnjaku. Rupe iskopaj sto vece i svo kamenje odbaci.
Nadam se da sam ti pomogao koliko toliko.
 

Minja3

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
13.10.2010
356
1.732
143

E, evo ovde imate kako se pravi leja za sadnju bez kopanja ..riljanja ..i tog klasičnog pripremanja zemljišta za sadnju .. Zemlja se samo lgano podinge vilama - ne prevrće se kao kod riljanja ..i preko toga se nabaca sve šta god nađeš organsko + kompost - što znači za šumu ili neki šibljak - suvo lišće, humus i sveže lišće i grančice .. sve to pritisnuti slojem novina koje će sprečavati travke odozdo da rastu i davati malu zaštitu od isušivanja .. ponesite i prevrelo đubre pa i to bacite kao prvi sloj kad počnete . važno je zaliti - ali ako nemaš čime - ostaviš i čekaš kišu .. Za kraj može se preko svega dodati i suva kora od drveća da dodatno štiti od isušivanja . Za biljke praviš krugove ili na duž ...

Prelistajte "no dig" gardening po youtube ... zgodno je jer sprečava isušivanje i smanjuje broj obilazaka biljke tokom leta ..

Naravno ovo je "tip" samo za one koji planiraju - baci semenku i dođi s rizlom :) :) :) ali ovoj gospodži je bašta super pa pretpostavljam da bi joj i kanabis trajvovao ..
 

Jusufijovič

Aktivan Član
07.04.2013
74
356
53
E sta bih dao da zivim tamo gdje se zemlja vilama podize :D
Nedavno sam ovaj no dig fazon gledao i sta znam, za neki luk ili salatu je odlicno, ali nikako ga ne mogu povezati sa svojim uslovima za outdoor uzgoj vutre.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Alnaser

420Florist

Zimbabwe
Banovan
25.07.2017
2.156
9.067
258
Harare
shitexpress.com
Napravi tera pretu zemlju sa zemljom sa sajta, biochar, il kak se to vec zove,

uz to malo stajnjaka/djubra, izmisaj dobro.. sakupi u kanister mokrace, jeste da nije toliko higijenski, ali sa tim aktiviras to sve, poneses na sajt jbga..
uz to ako mozes zbavi guana od šišmiša, ljuske od jaja, kore od banana, izmixaj dobro..

da ti malo jasnije bude:
 
Poslednja izmena od urednika:

Easygoer

Aktivan Član
04.05.2015
129
412
63
43
Ja sam za kamenjar u vrece probusene kaanije na dnu ( zbog odvoda suvisne vode) u kamenjaru stavljao tzv topsoil- povrsinski sloj iz obliznje sume, pomesan sa lokalnim drobljenim kamenjem i peskom od erozije stena, dodao konjskog pregorelog, suve trave, lisca ispod grabova i glogova ( gnjilo i bogato mikrorhizom)... te biljke su mi bile izuzetno cvrste, otporne na vetar, i isticale su se u odnosu na jednu koja je bila u terabrillu... Otpornije su bile i na bube.... U sumi biraj zemlju koja je crna i kad je suva i ne brigaj... Obavezno capi i koju glistu ako je bude... razne larve gundelja i sl vadi. Po malo ovde, sakica onde i napunis dzak... I naravno slobodno sve zapisavaj haha i neka odlezi par nedelja i ozezi... A usput ako naiđes na pepeo od vatri kampera i tako to ubacuj slobodno po neku saku. Imam i jelke u dvoristu ispod kojih je izuzetno plodno i tu cepamo paradajz tako da ne brigaj previse za ph, iglice imaju nizi ph nego sto nam treba ali dok se ne kompostiraju, mozes i to po malo da dodas...
 

zola

Aktivan Član
11.12.2012
260
604
93
34
Jamaica
Ja sam sadio jednom u nepripremljenoj zemlji cisto da testiram, zamlja je bila skoro skroz glinena, jedino sam natrpao kopriva dosta u svaku rupu, ni gram kupljene zemlje, nisam obisao biljke posle toga 20tak dana i kad sam dosao sam video da je od 15 ostalo samo 3 ( puzevi pojeli ostatak iako sam stavio bakarnu zicu oko biljaka jer nisam znao da treba traka a ne zica ) i te 3 su bile patuljaste zute katastrofa, sve zavisi kakva je zemlja na sajtu , ako je crnica ne moras ni da kupujes zemlju , ali u vecini slucajeva nije.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Alnaser

Easygoer

Aktivan Član
04.05.2015
129
412
63
43
Trebalo je samo u tu smolicu umesati humusa iz sume, i nesto djubriva... Prosle godine sam na pocetku sezone popeo u brdo jednu vrecu od tri cetiri kile suvog golubijeg koje je stajalo tako u vreci par godina... Od njega sam pravio tecnu prihranu jer zemlju i nisam nesto pripremio... Vrlo je korisno skupljeni humus sa poluraspadnutim liscem i grancicama i povrsinskim slojem zemlje koji se na padinama skupi ispod vecih grmova koristiti kao malč u debelom sloju i biljka ce imati sve mikroelemente bez problema. Samo prvi put pre nekoliko godina sam trtio 70l supstrata u dve torbe i rancu na vrh planine od 900m n.v. i nikad vise. Ne samo sto je tesko vec je sve samo ne stealth. Pomislice neko da sam rasparcao sefa sa posla pa da ga zakopam u sumi haha. Ako neko ne ume da se snadje za zemlju u prirodi gde vec rastu biljke onda stvarno... Bitan je Topsoil, negde je on samo par santimetara, ali se nakupi zacas. Da pomenem opet i mikorizu, to su ti oni beli koncici u sloju gnjile organske materije tipa opalog lisca, a taj micelijum gljiva radi u simbiozi sa korenom, hrani ga brani od nametnika i sta sve ne. Nema potrebe kopati rupe metar duboke i puniti ih kupovnom zemljom ko zna kakvog porekla. Bitan je povrsinski sloj od dvadesetak centimetara, i on mora biti bogat zivotom i hranljiv. Ako ispod imas problematicno zemljiste, sabijeno, ili glinu, dobro je prekopati i ubaciti nesto organskog materijala, zbog rastresitosti. U prirodi skoro uvek ima svega na izvolte, vise ne kupujem zemlju ni za klijanje, npr asvagande i tulsija, prosejem humus iz dvorista i imam dobre rezultate, jednake sa Floragardom. Pocnes pa dok ne steknes osecaj, i naravno citati odgovarajucu literaturu o organskom bastovanstvu. Imas tu negde na sajtu jedan jedini moj automati durban koji je tako crkavao u glini bez vode i od ne jede, nisam mogao da ga obidjem, a dva metra dalje sam imao sve sto je trebalo - opalo polutrulo lisce koje sam u vecoj kolicini mogao da umesam u dubinu jer odlicno zadrzava vlagu, i da u zemlju zamesam obliznji humus ispod grmova i pocupanu travu, sto suvu pa i malo sveze, i da sve zamalciram u debelom sloju humusom i na kraju opet lisce i grancice, da uspori isusivanje povrsinskog sloja gde vecina korenovog sistema radi sa bakterijama i gljivicama za sta je neophodan izvestan stepen vlage.
 
Poslednja izmena:

420Florist

Zimbabwe
Banovan
25.07.2017
2.156
9.067
258
Harare
shitexpress.com
Ako ih mraz/hladnoća/insekti i kojakve baje ne stagniraju. mogu proci dobro lol, ne znam, nisam nikad sadio vani straight na spotu u zemlji, al msm da to nije pametno radit, neka ti doma prokliju, narastu par cm, i odnoseš na spot..
A ako ne možeš drugačije barem postavi flašu na mjesto gdje si posadio, vrat flaše odrežeš i napraviš mini plastenik i zabodeš na misto gdje si ubacio menku..
DSCF3594-Large.jpg
 

Degustator

Aktivan Član
02.11.2010
806
1.750
163
iza dima
odlicni saveti,svaki od njih je na svoj nacin dobar i moze uroditi plodom.... Ali znaj da bez redovnog zalivanja nema prinosa. To sto planiras da nosis 1,5l vode sa djubrivom ispod majice,to okaci macku o rep.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Alnaser

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.084
17.173
398
42
Tacna
eh "ona zemlja kupovna" ti košta od 40 do 80 kuna, ovisno o litraži pakiranja. ako je ta ona kupovna na koju mislimo, ali ako ona nije ta ehh onda ona može i biti greška. treba znati odabrati zemlju, da to nije samo "ona kupovna", ali zato ima tema o zemlji, pa treba i malo čitati, pa to više nije samo "ona zemlja kupovna".