Moji nacrti -> carbon filter i jednostavan cool tube

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop
16.04.2009
21
0
0
42
Pozdrav marimahunoljubcima !

Posto imam malo vremena, a zelim doprinjeti (barem djelom) kvaliteti foruma, ko sto ste vi doprinjeli meni. Evo vam moja 2 nacrta cool tuba (vrlo jednostavnog) i carbon filtera. Sto se filtera tice, sve mjere su standardne (tako je to kad si gradjevinar), pa nece biti problema s nabavkom potrebnog materijala. Materijali su drvo, plastika, staklo, malo silikona, par sarafa, sperploca i dobra volja. Evo nacrt, a ispod sljedi pojasnjenje.Ovako, sto se filtera tice. Princip je skroz jednostavan.

FILTER

Trebat ce vam sljedece:


  • Sper ploca centimetra debljine (20x14) sa rupom fi 8
  • 3 cijevi (mogu bit aluminijske ili plasticne vodovodne promjera 8, 10 i 14 cm
  • Mrezica za komarce ili slicna mrezica
  • Flex, busilica i par svedrova
  • Silikon (makrosil GA, ili patafix -> najbolji silikoni)
E sad. Na svakoj cijevi fleksom napraviti na svakih 1 cm uzduzni rez, koji zapocinje 2-3 cm i zavrsava 2-3 cm od kraja cijevi. Tako da na kraju dobite cijev punu linija (rezova), al da cijev bez obzira na to bude cvrsta. Ponovite postupak sa svim cijevima i svaku cijev omotajte sa mrezicom za komarce. Nakon toga, po shemi zaljepite cijevi na spreplocu. S druge strane Zatvorite rupu (moze i odgovarajucim poklopcima za vodovodne cijevi, moze sperplocom, kartonom itd. Princip je valjda svima poznat. U prvu cijev se upuhuje zrak, prolazi kroz prvu gdje dolazi do filter vate (najbolja ona za klime ili za akvarijske filtere (sera, tetra itd). Mozete je kupit u svakom zoo shopu. Taj dio sluzi da djelomicno zaustavlja zrak i disperzira ga, s tim da eventualne krupnije cestice ostaju u tom dijelu. Nakon toga, zrak prolazi kroz aktivni ugljen i lagano izlazi. Ventilator koji je i vise nego dobar je onaj industrijski koji mozete kopcat direkno na 220 v . Krajnje jednostavno se spaja. Dvje zice svatko zna spojit. Cijena takvih ventilatora je oko 80 - 100 kuna u raznim promjerima (8, 10, 12 cm itd...).

Napomena; rupa na sperploci mora biti onog promjera koji ima najmanja cijev (na nacrtu, je malkice krivo nacrtano). One 4 rupe na sperploci sluze da se filter prisarafi na box. Preporucljivo je izmedju sperploce filtera i sperploce (ili neke druge ploce) boxa stavi sloj gume, stiradura. Da bi izbjegli nepotrebne vibracije, a elasticna sila gume il stiradura, drzat ce filter uvijek dobro pijenog za box.


COOL TUBE

Mnogi od vas muku muce sa nabavkom cjevastih "epruveta" zadovoljavajucih promjera i duzina. Da vas prosvjetlim. Gdje pise da cool tube mora biti okruglog oblika ?! Staklo je staklo i svjetlost prolazi kroz staklo bilo ono okruglo il ravno, zar ne?

Potreban materijal:


  • 4 ploce stakla debljine 2-4mm, vatrostalno il obicno. (oni koji su slusali fiziku pazljivo i nenapuseno znaju zasto moze i obicno, za sve ostale, sljedi objasnjenje). Dimenzija stakla 2 ploce kao na nacrtu i 2 ploce umanjene sirine za duplu debljinu stakla + 1mm. (npr, staklo debelo 2 mm -> 2 ploce 10x20 i 2 ploce 9.5 x 20)
  • Modelarske letvice od lipe (mogu i obicne jelove) 1cm debljine i 3-4 cm sirine
  • 2 sperploce 12x12 sa rupom u sredini odgovarajuceg promjera
  • Silikon (za staklo makrosil, za drvo patafix --> dobri su i ostali, al ponavljam ovi su najbolji)
Princip rada na cool tubeu. Izrezano staklo zaljepite zajedno silikonom u pravokutnik. 2 ploce "izvana) i 2 ploce unutra. Upravo zato vam trebaju 2 ploce manje sirine, tako da bi na kraju ukupna dimenzija bila 12x12 (ili neka druge, ako se odlucite za druge dimenzije). Zasto moze i obicno staklo? Zbog toga, jer kad se lampa upali, ne isijava odmah temp. od 400-500 stupnjeva, vec se zagrijava postepeno. Posto se zagrijava postepeno, a staklo je dovoljno tanko da dio pocetne temperature ravnomjerno siri kroz cijelo staklo nemoze doci do toga da je npr. s vanjske strane staklo hladno a s unutarnje strane staklo vruce. Jer staklo ne puca pod temperaturom, vec puca zato jer se topliji djelovi stakla sire brze od onih vanjskih i tu dolazi do pritiska unutra stakla. Sa tankim staklom osigurat cete da ne dolazi do neravnomjernog zagrijavanja.

OK. Zaljepili ste taklo i sad kuzite da ono nije tako cvrsto zaljepljeno, odnosno da mozete dobiveni pravokutnik promjeniti u romb (gledano s tlocrta). ne brinite. Izrezite letvice (lipove il jelove) napravite okvir sa svake strane, mozete ih zaljepit silikonom i dodatno ucvrstit sa 2 sarafa po stranici. Debljina tih letvica ce osigurati mjesto na koje cete kasnije sarafit i ljepit sperplocu sa rupom. Da biste ubili dvje muhe jednim dimom, ovaj, udarcem, preporucam da nabavite one kukuce sa navojem. S tim kukicama mozete prisarafit letvice, pa ce imati dvojnu funkciju. Tu ce doc lanac il konopac da drzi cool tube, a osigurat ce i cvrstrocu letvama. Nakon sto ste namontirali sperplocu (bilo koje debljine). Na red dolazi cijev za odvod zraka. Nju mozete sami napraviti, a mozete je i kupit gotovu. Ako sami radite, cijev ce biti kvadicastog oblika. Kupljene su obicno okrugle. Cijev sami mozete uraditi tako da kupite izolaciju koja se stavlja ispod laminata. To je izolacija 2-3 mm debela, unutar izolacije je tanki stiropor, a s vanjskih strana je aluminijska folija. Za jednu cijev. Trebat ce vam 4 trake opisane izolacije, aluminijska ljepljiva traka, i lipove modelarske letvice 2x2 mm ili slicnih dimenzija. Mod. letvice izrezite na jednake dimenzije. Npr 10x10 cm i ljepite ih skupa tako da dobijete pravokutni, odnosno kvadratni oblik, tj. okvir. Kad ih napravite 20-30 (zavisno od zeljene duzine cijevi). Na izrezane trake izolacijskog materijala. Ljepite okvire koje ste napravili u razmaku od 20-25 cm. Kada ste sa svih stranica obljepili trake (koje su btw, logicno iste sirine kao i sirina stranica okvira), dobili ste lijepu cijev, koja je dobro izolirana pa se temperatura nece siriti kroz cijev u box. Sad vam samo preostaje da rubove poljepite sa alu trakom i mozete na montiranje. Nacin na koji cete izmontirat cijev na cool tube, prepustam vama. Osobno sam rjesio to tako sto sam zadnji okvir napravio malo deblji, pa sam srafima stegao na sperplocu cool tubea. Prednost ovakve cijevi je sto ima trostruku funkciju. Prva je sto odvodi zrak (logicno), druga je sto sprjecava topli zrak da disperzira toplinu kroz stjenke (aluminij je dobar izolator, s timj da je i stiropor izmedju). Treca stvar je ta sto je s vanjske strane takodjer fina, uglacana povrsina koja ce dodatno reflektirati svjetlost.

To bi bilo to. Nisam ni gledao ima li slicnih tema, ako ima, zanemarite ovaj post, ako nema, uzivajte. Molim vas samo da prije nego sto postavite pitanje u slucaju da vam nesto nebude jasno, 2x procitate cijeli tekst (il dio koji vam nije jasan), jer smatram da je sve dobro opisano, samo treba "sjest", a ako i dalje nebude jasno tada slobodno postavite pitanje.

Pozdrav od Stuke !
 

Che*

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
10.09.2008
633
103
63
svaka cast.. odlicno odbjasnjeno i odlican tutorial za one kojima treba...

imas li kakve slike ?? tj. da li si radio sebi..pa da vidimo,za bolju predodžbu :)
 
16.04.2009
21
0
0
42
Radio sam to i sebi, al nemam ni fotoaparat, ni kabel da prebacim slike s mobitelom... ali bit ce. Sad imam u planu jedan veljiki box radit (400cm x 100 cm x 240 cm visine ) pa cu slikati i objasnit korak po korak. To ce biti nesto kao profi box, gdje ce se moc drzat biljke za vegetativni razvoj, za klonove, za cvjetanje, sa automatskim navodnjavanjem, filtracijom i ventilacijom a sve to ce se moc regulirati preko jednog malog LCD displejica... ;)
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.871
2.562
228
Samo ti to pojednostavni.I daj molin te slike filtera i cooltube,ako se snalaziš za ove druge stvari možeš i za to da ne ostane sve samo slovo na papiru,dokaži šta prije:icon_lol:
A za box od 400cm,sritno šta god ja mislija:sun2:
 
16.04.2009
21
0
0
42
Greenpower1 je napisao(la):
Samo ti to pojednostavni.I daj molin te slike filtera i cooltube,ako se snalaziš za ove druge stvari možeš i za to da ne ostane sve samo slovo na papiru,dokaži šta prije:icon_lol:
A za box od 400cm,sritno šta god ja mislija:sun2:

Bit ce i slike... nego, ovaj box od 4m nije za valjanje, ne brini. Samo imam prostora izmedju dva zida, pa cu samo pregradit prakticki jednu "poluprostoriju"... :icon_cool: Da hocu valjat uradio bi 5 takvih boxova...
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.871
2.562
228
nego, ovaj box od...
He he,šta upamti,i ne pomisli ja :) -ali svaka čast,ako možeš izvesti,i ja bi,možda bez LCD-a!
Nego slike me onako interesiraju od cooltube,iako kemijan nešto slično.