Mraz, kako zaštititi biljku?

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Garinco

Aktivan Član
18.11.2005
111
5
18
Ima li načina zašititi biljku nekim papirom,najlonom ,kasno sam je posadio 26 maja,treba mi jo malo da bude zrela ali jedan je mraz jutros malo dotakao ,kako da je zaštitim?
 

Natural

Aktivan Član
18.10.2009
48
9
0
42
oseci nekoliko tankih dugackih motki od 3-4 metara duzine na primer bagrem (pogledaj po grmovima vazno da je elasticno) da je mozes saviti preko biljke i oba kraja zabiti u zemlju. tako vise tih "motki" postavis paralelno pa preko njih bacis plasticnu foliju malo deblju (mozes nabavit u svakoj poljoprivrednoj apoteci) tako preko noci je zasticena od mraza a preko dana kad ugreje fino je odkrijes da dodje sunce do nje! tako sam ja zastitijo paradajz koji sam prilicno kasno posadio i eno ga lepo napreduje! Paradajz sahteva jos toplije klimatske uslove nego trava ;o)
 

Garinco

Aktivan Član
18.11.2005
111
5
18
Ja sam noćas je pokrio novinskim listovima,od dnevnih novina,(ne oni masni) na granu stavljao presavijene novinske listove jedan po jedan i EXTRA sam zadovoljan.Mraza je bilo više nego preksinoć a biljka je netaknuta.Još kad skinete te novine jedan po jedan list lagano zapalite ispod biljke da je još malo taj dim i toplota ugreju ali to radite pažljivo.Napominjem da ja na moju nesreću ovaj put ima samo jednu biljku i da je ovo siguran recept za spasavanje biljke od mraza.Provereno.Evo dodjoh sa sajta pre sat vremena,moram poraniti da ne budem upadljiv a i da biljka dobije što više svela jer su dani baš okraćali,pa da Vam javim šta saznadoh.Eto ja postavih pitanje i dadoh odgovor,posle eksperimenta :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: #34

#34

scientia potentia est
27.01.2009
348
65
0
:clap:
Ipak da mi je ovo jako (da ne kažem nelogično) čudno :respect:

Da te pitam- zar novine ne upijaju vlagu? Tj. jel moguće da zamrznu?
 

Kurblaj Kan

Aktivan Član
15.12.2006
1.812
77
73
Jel bi mi netko htio pojasniti tu upotrebu dima protiv mraza?

Nije mi jasno kako to može pomoći ako dim ugrije biljku ona će samo kratkotrajno biti toplija a ubrzo će doć na temperaturu okoline.
Također zar neće taj dim uništit okus vutre totalno, imo sam priliku probati vutru oko koje je izgorilo polje na kojem je zasijana(tragedija) i to je naprosto odvratno, dakako paljenjem novina ne stvara se ni približno toliko dima koji otiđe na biljku ali opet u novinama i toj tinti mislim da ima raznih otrovnih govana koje nebi htio kasnije pušit.

Pa eto ako će neko bit simpatičan i pojasniti mi ovo
 

Garinco

Aktivan Član
18.11.2005
111
5
18
Nema tu šta biti čudno kad je isprobano a razmišljao sam zašto i kako i evo šta ja mislim.Novine su od istog materijala kao i biljka celuloze kad pada magla one upijaju tu vlagu a kad ujutro stegne ta vlaga se pretvara u mraz i to je cela priča.Da novine budu skoro smrzle po njima bude mraza ,ako je mraz po novinama ,znači nije na biljci.
A dim? Pa nije to veliki dim od par listova novina ,paljenih jedno po jedno,o olovu i tinti nemojmo molim vas jer je to samo dašak dima da je ugreje.Koliko dima ima u 7 listova novina ? Eto s toliko sam je pokrio ,jer ponavljam ja imam jednu biljku a u temperaturi dovoljno je samo pola stepena i da npr. ne mrzne se ,ili smrzne,a dim je ,,ugreje ,, za tih pola stepena ujutro kad je najgore prošlo i ona sama kasnije nastavlja.Ja je večeras opet moram ići pokrivati,ustvari zavisi od prognoze,al ipak mislim da mi je sve za DŽ da neće dozreti.Sad je sva sa belim dlačicama prekrivena trebaju bele da pokafene dal će biljka uspeti ,ne znam,nadam se i Bogu i Suncu molim.
 

skoro_normalna

Aktivan Član
22.04.2009
129
8
18
34
ako mraz osteti biljku ona je jos uvijek upotrebljiva, zato ne ocajavaj ako ne stignes da izvadis biljku prije prvog mraza. Ako nekim slucajem bude mraza pocetkom septembra kada su cvjetovi jos uvijek mali dobro bi bilo da pustits biljku da izlijeci ostecenja i da zavrsi cvjetanje. Ovakva situacija zahtjeva da razmotris mnoge faktore kao sto su: velicina cvjetova, vremanska prognoza za naredne nedelje, deformacije biljke, itd.,
 

krasta-zg

Aktivan Član
03.07.2008
335
43
28
35
Ovo za vatru se ne slazem,neki dan smo rostiljali vani i bilo je neko drvo 10 metara dalje i dim je iso prema tamo,svo lisce se ocusilo i uvenulo,pa cak i grane,sta bi onda tek bilo biljci
 

#34

scientia potentia est
27.01.2009
348
65
0
Offffffffff nekima se mora zabranit pisanje po podforumu o uzgoju!

Krasto(ovo gore nije bilo za tebe, da znaš ;) ) ne radi se o tome da se naloži vatru, nego da ide dim ka biljci odnosno oko nje. Već tisuće godine ljudi miješaju kakica od krave/svinja/konja i sl. sa slamom pa to zapale nadomak voćke ili druge kulture po noći.
Ovo ne gori, nego samo dimi lagano-dovoljno da zagrije zrak u okolini te istovremeno ne može oštetiti drvo/biljku.
Vi ste roštiljaju-tj naložili ste vatru. Nije isto kužiš.
 

ZOKI

Aktivan Član
21.01.2008
1.257
42
73
16
to sa dimom je metoda stara mnogo godina vocari to koriste najvisa ze kajsije kome nije jasno nek pogleada na internetu bilo bi glupo pisati o tome ....
samo ukratko kajsija je biljka koja cveta u prolece cim otopli a sa tako ranim cvetanjem se moze desiti da dojde mraz ,, a verujete mi da zna padati u to vreme i sneg nekad imam kajsije i znam kalko je potrebno sacuvati cvet..
tako da se na polje donese slama ,, ma sve sto tilnja i dimi i pazi se cim temp predje granicu opasno po kajsije ali se ,,, ponekad znau goreti polja u martu :) bar je tako kod mene,,

ps. milim da nije potrebno vutru cuvati od mraza posto ako sada ima mraza bice ga stalno to nije prolece da se mraz desi ili cak mozda ga i nebude ovi bi bilio svakodnevno paljanje vatre ,, ako biljka nije zrela sada mislim da nece ni sazreti 10 dana manje vise nista to neradi..
 

Garinco

Aktivan Član
18.11.2005
111
5
18
Šta mi pričaš o kajsijama brate i ja palim slamu svakog marta budim se zorom ranom imam voćnjak kajsija:)
pa tako da je priča o dimu potvrdjena i s ove strane.Krasta mislim porediš tri lista novina i roštiljanje???
E ja večeras opet ušuškao je novinama,ali sam od jednog voćara čuo za AGROTEKSTIL koji štiti i greje voće od mraza ,malo sam Googlao ima.17din 1m2 tako da ću je sutra u Agro tekstil jer mi treba da ugreje malo biljku da počne da zri.Tekstil ne moraš skidati ni danju s biljke jer propušta sunčeve zrake i diljka diše normalno,eto ga rešenje :)
 

Tarki

Aktivan Član
11.01.2008
1.184
139
0
37
Postoji stvar
zove se agril.. bar tu kod nas
to je protiv mraza... lagana pjenasto-spužvasta kao plahtica, sam što je przračna...
dakle, biljoze dišu i dobijaju sunce, a ne mrazaju se

inače, ovih dana idem po biljoze koje su vani..
probaću ufotkat nešto, jer bilo je mraza i minusa kolko oš
 

SuperAngel

Aktivan Član
15.12.2008
375
66
0
41
Momci pustite mraz došel je snjeg!!! Ljepih 15cm me ujutro dočekalo i još pada. Ko je jamio je jamio ova sezona je gotova
 

Garinco

Aktivan Član
18.11.2005
111
5
18
AGRO TEKSTIL tako se zove stvarčica 17 din 1 m2,propušta sunčeve zrake i greje biljku ,a uz to biljka diše kroz taj agro tekstil,ali nema ga sad u prodaji ja sam tražio po apotekama poljo.al nemaju.A ja moram čekati zrenje, nemam srca je brati ne zrelu a i kažu da će kod nas u Voši biti još koji dan sunca s Božijom pomoći. :/