Mućkanje hidroponskih gnojiva u vlastitoj režiji

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

VladTheInhaler

Aktivan Član
22.08.2006
64
4
8
Ja već neko vrijeme miksam vlastite mješavine za kokos. Ima li nas još na forumu? Zanima me kako nabavljate soli, koje formulacije koristite itd.
 

VladTheInhaler

Aktivan Član
22.08.2006
64
4
8
Ok,Ok... Mislio sam da će ovo biti topic tipa 'gdje nabavljate materijal i koliko vas deru za njega?' tipa, ali vidim da ide tutorial.

Dakle počnimo sa listom opreme - potrebne su 2 precizne vage, jedna miligramska i jedna na 2 decimale (može i samo miligramska vaga), mjerna posuda, šprice i kapaljke (ako se koriste otopine, kiseline itd..).
Slijedeće potrebno je hidroponski kalkulator:HydroBuddy v1.40 : The First Free Open Source Hydroponic Nutrient Calculator Program Available Online:eek:) | Science in Hydroponics ili ako ste baš mazohisti možete računati i pješice - u tom slučaju, želim vam sreću.
Dakle u hydrobuddy unesete željene parametre (ppm po određenom elementu), zatim odaberete sa liste substanci (substance selection) soli ili gnojiva koja mislite koristiti, zatim odaberete da li radite koncentrat (A i B otopina) iili direktno dodavanje u tank (direct addition). Nakon što stisnete 'carry out calculation' u tabeli results se pojave potrebne količine za vašu smjesu. Nakon toga preostaje samo da smješate A i B koncentrat ili otopinu.

U hydrobuddyju postoji lista kemikalija koje se koriste u ***********, a možete i dodati vlastita gnojiva kojima želite ispolirati formulu.
Kada koristite već gotovo gnojivo, npr Peters hydro sol, Yara kristalon i sl, ne radite koncentrat, uvijek će doći do stvaranja taloga, idite na direct addition.
Navest ću sad najčešće korištene soli za hidropon:
KNO3 - kalij nitrat ili obična salitra - nekad se do njega moglo doći u ljekarnama, sad samo u nekim poljoapotekama, sastojak crnog baruta pa svi seru...,
NH4NO3 - amonij nitrat -ne kupujte ovo ako ne želite da vas sklepaju za terorizam :)
K2SO4 - kalij sulfat - dobar izvor kalija, jeftin je i nije kontrolirana supstanca, djelomična zamjena za KNO3
KH2PO4 -kalij fosfat -dihidrat ili monokalijev fosfat (mkp) - glavni izvor fosfora
MgSO4*7H20 - magnezij sulfat iliti epsom sol, ili gorka sol - prodaje se u apotekama na sitno ili u vrtnim centrima za cca 45 kn/5kg
Ca(NO3)2 -kalcij nitrat, u nedostatku ovoga služi Petrokemijina Fertina Ca, koja je u biti koncentrirana otopina Ca(No3)2
Ovo uglavnom pokriva sve makronutrijente, nije loše imati i magnezijev nitrat, ali nije nužno.

Mikronutrijente je najbolje kupiti neku od vć pripremljenih smjesa (tipa za akvarije, lončanice, itd) jer nije baš lako doći do njih (mangan sulfat i natrij molibdat je užasno teško nabaviti).
 

pecurko

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.06.2009
211
156
43
41
Od ovih soli imam: KNO3, KH2PO4, KCl, MgSO4, NH4NO3 kao makro el, i imam CSM+B kao mikro el. Ovo koristim u svom drugom hobiju...a interesuje me, obzirom da sa ovim solima mogu precizno da doziram određene elemente, kao i da sprečim reakcije i stvaranje nerastvornih soli, koje često nastaju izmedju Fe-a i PO4-jona, da li iko u normalnom indoor growu koristi soli, a ne gotove preparate?
Takodje imam pitanje vezano za Fe. Obzirom da biljke mogu da koriste samo Fe 2+, da li dodajete neke druge helate gvožđa, ili ove cvećarske gde je Fe trovalentno, što biljci oduzima vreme i snagu da ga iskoristi?
 

VladTheInhaler

Aktivan Član
22.08.2006
64
4
8
Ja koristim soli na gore opisani način.
Što se željeza ja koristim Fe savastrene koji je kelat željeza, ne znam da li je dta edta ili šta već...
 

pecurko

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.06.2009
211
156
43
41
Hvala na odgovoru, ja planiram da za Fe koristim dvovalentni glukonat...jer se ovaj helat raspada tek na visokim pH vrednostima- preko 9, sto nije slučaj kod edta koji je stabilan jedva do 5.
 
03.10.2014
18
21
3
Ovo su jako zgodni dnevnici i svaka čast dečkima. A kaj se tiće YARA gnojiva navodno nisu loša, čak su jedna od boljih. A gledajte, probat ću pa ono, kud puklo da puklo. BTW, nisam baš stručnjak, a TDS metar mi dolazi za dva tjedna tak da sad dodajem kak je proivođac napisao da se stavlja (tj, pola od toga kaj je on napisao), a pH vode održavam sa fantastičnom metodom limunskoe kiseline, a recept sam našao na ovom forumu...hehe...
 

zlotvor

Aktivan Član
05.02.2008
217
301
63
balkan
@war.lord
Digao thread star tri godine?
Pitam se je li OP još uvijek ovdje, jer i mene zanima miješanje nutrijenata od sirovina. Jedini problem je što se većina takvih sirovina pakira u indistrijskim količinama, tipa 200kg, a neke ni ne možeš kupiti bez dozvole.