Bavim se MTB oko 20 godina... Smatram da nesto znam - ovo govorim cisto da i sam znas da komuniciras sa nekim znalcem

Pokusacu objasniti sto optimalnije i jednostavnije.
Krenucemo od sitnih detalja pa dalje, a od tebe ocekujem da me SLOBODNO pitas ukoliko ti nesto nije jasno ili imas problem sa bilo cim.
Prvo i najbitnije, na tvoju visinu i tezinu -
bez L ili XL rama i guma 29'' necu da te vidim.
Onda dalje, sto se tice drivetraina koji spominjes i kasete, a i sam kazes da nisi "profi" - ovdje nam je bitno posmatrati vecu i siru sliku.
Ne minimiziraj sebe u tom domenu da si govoris sta jesi i sta nisi!

Nozni misici, posebno butni, su slozicemo se, jedni od najjacih i najvecih misica tijela - naviknuces se, razradices noge, a nekad ces biti i umoran.
Ovi procenti sto si stavio mi govore da bi ti legao 2x11, 2x12 ili cak vjeruj mi 3x

Ono sto je bitno ovdje posmatrati je taj "jump" izmedju brzina i otpor lanca shodno tvojim nogama - koje ce vjeruj mi, kao i hedovi, vremenom nabubriti

Za ovih 70% asfalta mozes kasnije nekada razmisliti o
Cross-Country gumama - one se lijepo ljube sa asfaltom jer se manje trose na duze staze, i to je u biti to, i samo to. U biti, VJERUJ mi da ces jako brzo zasititi apetit tih 70%, povuci ce te makadam i kozija staza.
800 eura je jako fin budzet - toplo preporucujem da pogledas Genesis, Scott, TREK, Giant ili Cube. Evo upravo sam filtrirao ovaj domaci kupi-prodaj portal i vidim jako lijepe primjerke za taj novac. I jako bitno - molim te racunaj odmah da obavis servis, ukoliko ne nadjes bas primjerak sa tek uradjenim polovan.
Ako uzmes nov, miran si 2 mjeseca do prvih zatezanja. Servis se sastoji od: podmazivanja, zatezanja sajli, provjera kocnica, stimanja lanca i shiftera.
Ukoliko bude trebalo dodatno pomoci, slobodno racunaj na mene.