My first grow - domacica (zvucnik-box) :)))))

  • Nova nagradna igra za sve članove foruma: Growbox izrada - Tutorial. Nagradna igra se završava 31 decembra. Više detalja na linku: Growbox izrada - Tutorial
Hesi Prodavnica Hempatia Organics Nutrients
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

m4r3

Aktivan Član
05.10.2008
342
39
28
Niodaklevci
2advanced.com
Ja sam novi clan vutra.org ,prije svega da pozdravim dobre ljude na ovom forumu koji mi je pomogao da saznam sve potrebno o uzgoju drage nam marice :) o kojem nisam imao blage veze, i sad se moze reci da nemam blage veze bar sto se tice praxe, pa odlucih da se i ja upustim u neki "grow" ak se tako uopste moze nazvati :D. Inace se bavim IT-om i elektronikom a i svim ostalim sto se tice kucnih i okokucnih poslova, hajmo reci da nisam SMOTAN :D, eh et to je cisto informativno ..nego krenimo na stvar:

Razina iskustva: LEVAT ! (totalni pocetnik u praxi dok sam se potrudio da naucim teoriju)

Lampe: Lampe su 20 w stedne 1250 lumena, 6400k

Za pocetak idu 4, a kako se biljka bude razvijala postepeno cu dodavati, i naravno kad bude na cvjetanju idu 2700k iste sijalice, a 6400k idu van iz boxica, eh sad postoji mogucnost da se ubaci i neka halogenka od 100-200 w, posto kod nas u BiH nema HPS-a ni MH-a za kupit.A narucivat mi se neda stvarno.. da ne duljim..uglavnom interesuje me sta cu dobit sa ovakvim uslovima ..

Posude: eh nebi znao volumen al mislim da je oko 1.5 L za pocetak, plastika.Tacnije ambalaza od bivshe marmelade LOL, na kojoj sam izbusio rupice.

Mjesavina zemlje: Zemlju sam kupio u cvjecari nekakva "Florabella"
N/P/K = 14/16/18 + ME

Dodao sam izmrvljenog stiropora i pijeska koji sam prokuhao.. u onom omjeru koji sam nasao na ovom sajtu.

E sad ono najvaznije BOX, u mom slucaju boxic koji sam napravio od home-made zvucnika, izradjen od sperploce..

dimenzije:

Visina: 55 cm
Dubina: 35 cm
Sirina:35 cm

Box je oblozen malo sa alu folijom malo sa bijelim seloTEJPOM i malo sa papirom ,posto mi je u prostoriji dosta vlazno, pa sam mislio da ce papir koliko-toliko upiti vlagu.Uglavnom lako je box ponovo oblozit naknadno ..

Ventilacija je sa automatskom regulacijom :D znaci kad se senzor za toplinu vise zagrije, ventilatori ce se brze vrtjet i obrnuto.. senzor sam ostavio na zici tako da ga mogu pomjerat po potrebi.. Izduvni ventilator se nalazi na vrhu boxa .on je prava mrvica :D 12 v 5000 rpm, i josh 1 ventilator 12 v 12 cm koji ce usisavat zrak i duvat u biljku.. bitna stvar je da je ovaj box za obicne "smrtnike" samo zvucnik :D znaci nesmije se znati sta je u zvucniku (dolaze prijatelji, familija) hehehhe.Hermeticki je zatvoren jer sam pravio kompresionu zvucnu kutiju, tako da se svjetlo nece vidjet vani...

Sjemenke su proklijale onom metodom sa casama od jogurta, tariguzom i folijom, cim su proklijale presadio sam 3 sjemenke u veliku posudu i 1 u malu sa klicom prema dolje, pa cemo vidjet koje cemo chupat :D

Planiram koristiti destilovanu vodu i nekakvo gnojivo za cvijece neznam sad koja je marka nemam trenutno boce uglavnom znam da je neko univerzalno i da je omjer N/P/K = 5/5/5 , a imam i nekakvo za cvjetanje koje ce kasnije trebat, uglavnom ne planiram koristit za sad nikakvo jer ga ima u zemlji.Eh et da ja puno ne duljim evo jedna slika pa pogledajte kako to sve izgleda, slika govori kao 1000 rijeci :D



http://img508.imageshack.us/my.php?image=mygrowboxyy1.jpg

 

bongash

Vutra Veteran
11.12.2006
1.213
68
0
42
www.vutra.org
Nije istina da u BiH nema HPSa za nabaviti.

http://forums.vutra.org/41597-post13.html
http://forums.vutra.org/52141-post19.html

Ventilaciju u tako malome prostoru moraš riješiti pod obavezno, nisam siguran koliko će taj mali vent biti učinkovit, enivej, projekt je za svaku pohvalu, po putu ćeš vidit šta ne valja, a mi smo tu da ti pomognemo ...

E da, zaboravi halogene reflektore u ovome boxu jer osim šta su neučinkoviti, griju za popizdit.
 

Ivory

Aktivan Član
13.09.2008
197
0
0
31
ok ti je grow box,samo neznam ,mislim da bi onaj comp. ventilator trebao stavit da puse u biljku,da poslije nebi bila pre slaba stabljika.Dajem ti savjet ,jer na temelju onog sto sam procitao ,nebi bilo lose da u biljku puse...nisam neki iskusan grower niti se predstavljam tako,samo zelim pomoci ako ikako mogu..ajd peace
 

vandalx

Aktivan Član
11.08.2008
112
14
0
33
svaka cast na boxu,odlican stealth ^^,evo pravi clan,cita forum pa onda tek pocne,full teorijski opremljen hehe,samo ne znam jeli ti to tijesno za 2 biljke
 

Laidback

Aktivan Član
12.08.2005
547
20
0
35
Nikako halogen... HPS, MH, CMH, ili neki CFL od 200w. Stavi im odmah vise svjetla i digni biljke da su od svjetla na nekih 10cm prvi tjedan.

No, bit ce dobar :icon_mrgreen:
 

balcan_smoke

Vutra Veteran
01.03.2006
1.836
483
108
moj je prvi bio u zvučnicima
naći ću slike neđe
napisao sam bio komplet kako to odraditi
ali je forum pao i sve nestalo prije par god

štedne i veći pc vent out i in
napravi za njih posebnu kutiju da svijetlo ne ulazi izlazi
namam sada kad
kasnije
 
  • Sviđa mi se
Reactions: kilo granja

m4r3

Aktivan Član
05.10.2008
342
39
28
Niodaklevci
2advanced.com
bongash je napisao(la):
Nije istina da u BiH nema HPSa za nabaviti.

http://forums.vutra.org/41597-post13.html
http://forums.vutra.org/52141-post19.html

Ventilaciju u tako malome prostoru moraš riješiti pod obavezno, nisam siguran koliko će taj mali vent biti učinkovit, enivej, projekt je za svaku pohvalu, po putu ćeš vidit šta ne valja, a mi smo tu da ti pomognemo ...

E da, zaboravi halogene reflektore u ovome boxu jer osim šta su neučinkoviti, griju za popizdit.

Super, hvala na savjetu i infu.Ovaj mali cooler je 5000 rpm pa ga to vadi :D, a vidjet cemo koliko ce biti ucinkovit, mada ja mislim da ce bit sasvim dovoljan jer mi je u sobi gdje je box inace dosta hladno ,ne grije se a i u prizemlju je haman pa podrum, pa sam zbog toga kontao stavit neku halogenku da grije, al posto vidim da ima kod nas HPS, kupit cu onu od 150 ili 200 w kad bude doslo vrijeme za cvjetanje.

@Laidback

Hocu hocu, neg to sam slikao cisto da se vidi kakav je box

@vandalx

Hvala :), nego nisam kontao uopste 2 biljke ,zasad sam stavio 4 pa cemo vidjet koja bude najbolja nju cu ostaviti, znam da je pretijesno za 2 :D

@Ivory

I kontao sam ga stavit da puse u biljku, a postavljen je ovako posto sad josh nema biljke hehehe.Hvala na savjetu.

Hvala josh 1 svima na savjetima i komentarima, do citanja.
 

m4r3

Aktivan Član
05.10.2008
342
39
28
Niodaklevci
2advanced.com
U toj najvecoj posudi su bile 3 biljke, 2 od njih sam presadio prekjuce u te 2 male casice a jednu ostavio i ona najbolje napreduje. Svjetlo sam stavio 18/6.Zasad su 3 cfl-a od 20 w posto neznam gdje bi ih vishe stavio :S a i temperatura je zasad odlicna , kontam da je bolje da sad nish ne diram dok malo ne narastu pa stavim josh 3 cfl-a sa strana boxa gdje je jedan vec bio (ja ga premjestio na vrh boxa izmedju josh 2 cfl-a..).






A evo i najvece:


 

ZonoM

Aktivan Član
11.03.2008
260
5
0
35
Case ti nebi trebale biti providne,svetlo smeta korenu.Omotaj necim crnim.
 

m4r3

Aktivan Član
05.10.2008
342
39
28
Niodaklevci
2advanced.com
Odradjeno hehehe



Eh et fali mi josh hidrometar, ph necu drqat posto mi je ovo prvi grow i ovo dosad mi je previshe informacija u kratkom vremenu :).Odlucio sam da ne stavljam HPS jer cu morati pojacat ventilaciju a samim tim se pojachava i buka, sto veca buka to je veci rizik da neko provali ..samo cu stavit 5 cfl-ova od 2700k i jednu od 6400 za cvjetanje, naravno ako budem imo srece pa bar jedna od ove 4 budu zenske, ako nista imam josh dobrih 10-tak sjemenki, nisam siguran jeli domacica al sam sjemenke izvadio iz MEGAmasnih headova koji se jedva mogu izmrvit koliko su ljepljivi ..
 

vrtlar

Aktivan Član
21.11.2007
199
9
18
37
vidi kako su ti se izduzile.... fali im svijetla! em sto ih moras priblizi em sto brijem da ces morat ubacit josh lumena unutra!
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
859
261
63
20
Dobre su ne prićaj gluposti ćim ne padaju i ne trebaju nikakav support onda je ok, a to da dodatnog svjetla nebi škodilo to je istina samo ti nastavi dobre su za sad približi ih bliže koliko god to UVIJETI dopuštaju i :clap:
i ja sam jedno davno počeo i gore od tebe nisam imao ni box ni svjetlo :D
 

HazeSeeker

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
06.09.2008
2.234
1.491
188
Amsterdam-Barcelona-Prague
www.vutra.org
ma sve super ....fino si poceo i vidi se da radis s ljubavlju ....samo ih problizi svjetlu.....
mislim koji centimetar blize , to ti kazem jer smo u istoj situaciji ... i mogo bi ventilator vec stavit da ti lagano puse u biljke ...stabljika ce ti ocvrsnit u startu (ali lgano da ne puknu...:matrix:
 

weed_lover

Aktivan Član
18.10.2008
98
34
18
šuma striborova
aj bravo, samo tako.. i ja sam na putu svog prvog indoor growa, box u izradi, od materijala još nešto sitno moram kupiti.. onda naručujem biljke i to je to.. puno sreće želim, pratit ću dnevnik
 

m4r3

Aktivan Član
05.10.2008
342
39
28
Niodaklevci
2advanced.com
Rado bi ih priblizio, al je box poprilicno mali pa se bojim da ce se sprzit, ovako je temperatura kad je otvoren prozor 26 stepeni, termometar je okacen na zid boxa u razini biljaka, i kad zatvorim prozor i malo upalim plinsku pec ,temperatura skoci i do 32-35 stepeni :(. Nego kontam da ovaj veliki ventilator sto upuhuje zrak prebacim da ispuhuje a onaj mali stavim da upuhuje, jest da ce tako biti dosta "ofirnije" da tako kazem, posto je onaj 12 CM...al cu nesto skontat.Nego nije mi jasno ono sa zarisnom i temperaturom zraka kad je temperatura ista i kad pokrijem termometar necim i kad je izlozen svjetlu :S

edit:

Da zaboravio sam dodati da ovaj veliki ventilator pravo jako pushe tako da se hladni zrak odbija od prednju stranu boxa i stabljkike se lagano njishu..
 

Brener

Aktivan Član
10.11.2007
341
9
0
36
Kao sto kazes, stavi manji vent da upuhuje, a veci da izbacuje. E sad kad si to napravio samo uzmi jos jedan vent neka piri tocno iznad vrhova biljaka i u visini lampe te prema velikom izbacivajucem ventu :) jesi shvatio? Ovo ce ti drasticno smanjit temperaturu u boxu s kojom vidim imas problema. Da nisi u potkrovlju mozda?
 

m4r3

Aktivan Član
05.10.2008
342
39
28
Niodaklevci
2advanced.com
Brener je napisao(la):
Kao sto kazes, stavi manji vent da upuhuje, a veci da izbacuje. E sad kad si to napravio samo uzmi jos jedan vent neka piri tocno iznad vrhova biljaka i u visini lampe te prema velikom izbacivajucem ventu :) jesi shvatio? Ovo ce ti drasticno smanjit temperaturu u boxu s kojom vidim imas problema. Da nisi u potkrovlju mozda?

Ma ne chak sam u prizemlju, skoro pa podrum, nego mislio sam da ove stedne manje griju ali kad ih je vishe griju i one poprilicno.A shvatio sam, ipak imam malo iskustva sa tim, radim sa kompovima a u njima je slican sistem hladjenja, sto se mene tice taj vent sto upuhuje i nije toliko potreban jer zrak sam mora ulaziti... ali nije loshe i da mu se malo pomogne da udje :D.Eto nama zime josh malo pa ce mi onda bit problem kako ugrijat box :D maloprije sam otvorio box i temperatura je bila 23 stepena, dok je u prostoriji bila 15 stepeni, neznam fkt dal da to radim mozda da sacekam da prodju hladni dani... jer vecinu vremena (dok ja nisam tu) temperature su koliko toliko ok od 23 do 26, al problem se javlja kad ugrijem malo prostoriju sto je sasvim normalno.Nadam se da im nece puno skodit ako 3-4 sata u danu temperatura predje malo preko 30.Sad kontam da nadjem neki dobar fan regulator ,jer ovaj moj je napravljen za malo vece temperature .. jedino tako se mogu postic savrsene temperature ..
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.