navodnjavanje

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

UNDERCOVER

Don't tell, Don't smell, Don't sell !
27.02.2007
303
71
28
Što mislite o ovakvom načinu navodnjavanja?

Ovako:Iskopate rupu i stavite na dno rupe nešto slično kao tacna koje je nepropusno. zakopate sa zemljom i posadite biljku.. e sad moje je mišljenje da sva voda koja je došla do te tacne prilikom zaljevanja se nakuplja u nju i drži vlagu konstantno! i kada korjen dođe do nje, a to bi trebalo biti u vrijeme kad sunce kreće jako grijati imat će stalno navodnjavanje!. A vi ćete svojim zaljevanjem nju nadopuniti.. Uglavnom nisam probao al palo mi je na pamet i bilo bi dobro za one koji nemogu ćesto dolaziti na svoj sajt..

Molio bi vaše osobno mišljenje!!
 

choki123

Aktivan Član
25.04.2007
477
29
0
35
Moje je mišljenje da ti ne razmišljaš...

U tacnu bi pala zemlja i upila vodu,a dok korijen dođe do tamo vode više nema...:signs016:
A i da je tamo još voda još,recimo da nekako izvedeš,koliko bi ta voda trajala...:signs016:

Daj neke konstruktivne ideje...ili još jednostavnije...zalijevaj kako treba normalno...:signs016:
 

UNDERCOVER

Don't tell, Don't smell, Don't sell !
27.02.2007
303
71
28
nisi ti skužio!! ne treba ovdje voda bit već prilično navlažena zemlja(zemlja koja je upila veliku količinu vode a ta tacna neda da ta voda ode dublje u zemlju!!) i ja nisam mislio da ću s time postići da zalijem 2-3 u sezoni i mirna bosna... već barem 1 u 2 tjedna..
i nemoj se bahatit jer tomu ovdje nije mjesto!!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: BA-KA-LU-LA
17.09.2007
41
2
0
38
ja sam citao u jednoj knjizi da se kod spoljnog uzgajanja iskopa rupa dubine 1m
i da na dnu postavis daske, tako bi se deo vode zadrzavao. nisam probao ali verujem da deluje
 

UNDERCOVER

Don't tell, Don't smell, Don't sell !
27.02.2007
303
71
28
E sad neznam jel bi mogo zbog velike količine vode korjen trunut.. al ugl da se to još dobro razradit!! i treba smislit nešto drugo a ne tacnu jer su skupe. :thumb: pozz
 

RedSh

Vutra Veteran
21.08.2006
821
141
63
45
mislim da je puno bolje za samu biljku da je zaljevas jednom na dan tokom ljetnih dana i to obilno navecer ili rano ujutro.

po nekim pravilima ljeti se zaljeva navecer da se biljka preko noci oporavi i napije vode i sretno doceka topao i sparan ljetni dan.

druga stvar: postoji nesto sto se zove Razmaziti biljku, sto bi znacilo, sto je vise zaljevamo, titramo oko nje ona korjen formira povrsinski umjesto dubinski, a mi zelimo da se nasa biljka dobro ukorjeni i da sto bolje razvije korjenje.

bez obzira dal pricali o travi ili mimozi pravila zaljevanja su ista kod svih biljaka. iz mog iskustva, ja rade ostavim biljku i po dan -dva bez vode usred ljeta da se ona potrudi razviti korjenje sto dublje i da se nauci sama opstat ako zagusti. i nikada se niti jedna biljka nije bunila :)

ne treba maziti biljke pretjerano, mozes samo sjebat....

mozda je najjednostavnije umjesati mali postotak vermikulita u pripremljenu zemlju prije sadenja i samim tim joj osiguravamo potrebnu konstantnu vlagu usred toplih dana i teze isusivanje tla.
 

delboy

Prijatelj Foruma
Vutra Veteran
04.06.2006
517
534
113
balkan
Evo da se ukljucim,nesto sam puno razmisljao o navodnjavanju ovih dana, pa mi je pala na pamet ideja sa crijevom ,mislim jebiga nije netko riješenje stalnog navodnjavanja,ali je lakše...pa evo sta sam smislio...

Zar nebi bilo dobro imati crijevo (šlauf) za zalijevanje vrta samo dugačak nekoliko metara (zavisi koliko ti treba) provući to crijevo do biljki učvrstit ispod svake i zalijevat sa nekog drugog mjesta (tak da se nemoras zavlaciti u zhbunje...

mislim da bi to dosta olakšalo stvari,iako moras opet obici pogledat jel sve uredu s njima....
 

NoTrippin

Aktivan Član
26.04.2007
552
80
48
Neko ti nađe biljke i prati crjevo tebi do doma,
i onda si u rukama nekog potencijalnog debila,
oče neče zvat pandure i sl. I to sve pod pretpostavkom da su ti biljke
dovoljno blizu kuće da možeš provuć crjevo(u krugu 30-50m),
a to nikome nije toliko blizu...nikako to radit,loša ideja
 

delboy

Prijatelj Foruma
Vutra Veteran
04.06.2006
517
534
113
balkan
@No trippin krivo si me razumio !!!

nisam spominjao nikakvu kucu u blizini ,to crijevo sluzi samo da ti pomogne da se nezavlacis u grmlje .
jer evo da ti objasnim , nasao sam mjesto di nemozes uci u njega jer je zaraslo sve u bodljikavo granje i godinama nitko nezalazi na to mjesto.kad vidis to uraslo sve kako izgleda nebi nikad pomislio da bi netko isao tamo ista radit!

pa sam zato rekao za crijevo kao pomoc pri zalijevanju...
 

DirtyDeeds

Aktivan Član
18.12.2006
415
11
0
Krivo si skužio.Nije mislio tako nego ako imaš biljke u nekom žbunju,evo ja ću npr. posadit jednu na mjesto gdje biraš oces kroz trnje ili ces kroz grmlje,nece mi biti neki problem provlacit se ali netko možda iskrci prostor u sredini neke šikare gdje baš i nije ugodno prvlacit se i izlazit sav izgreban tto sa crijevom može biti itekako korisno i ubrzat proces i izbjeci situaciju da te netko vidi kako izlaziš iz šikare i 100% bi pogledo šta ima a ovako ljepo pripaziš da nikog nema zaliješ i odeš..
 

NoTrippin

Aktivan Član
26.04.2007
552
80
48
Aha skužaj, ja mislia da ti to fino od doma laganini misliš
pustit vodu kroz 100m crjeva do biljaka da se ne moraš micat:ludaci_lol:.

Sad te kužim,to nije loša ideja,ono neko nepristupačno mjesto,
teško za prolazit,žbunje trnje,može se ali niko tu nebi bezveze prolazia.
Provučeš crjevo za zalivat redovito a čekiraš ih malo rjeđe kad
obučeš pancirku da možeš proći kroz grmlje:icon_wink:.

A jesam se nasmijo ovome
 

mr. Gucho

Aktivan Član
30.06.2006
251
17
18
34
RedSh je napisao(la):

...
druga stvar: postoji nesto sto se zove Razmaziti biljku, sto bi znacilo, sto je vise zaljevamo, titramo oko nje ona korjen formira povrsinski umjesto dubinski, a mi zelimo da se nasa biljka dobro ukorjeni i da sto bolje razvije korjenje....

ne treba maziti biljke pretjerano, mozes samo sjebat....


a eto, sad upravo radim experiment s time da je pustim, ipak je divlja biljka, prošitah negdje proletno da je sorta slična korovu

prema tome ne vidim razloga za pretjerano outdoor maženje, gledat je dok ne naraste za presadnju 10-15 cm, i neki zabačeni spot pronač, u šumi gdje i ti teško dolaziš, i ne je obrezivat ni ništa, nego neka se sama snalazi

trebalo bi experimentirat, ja javim još rezultate naše o raznim naćinima "mučenja" kako bi neki to nazvali, ali na to me potako jedan korisnik foruma koji je rekao da zbog situacije nije imao pristup 2 tjedna biljci, i da je nakon toga došao i obrao. rezultat - najbolji dim ikad

pa da vidim kakav će meni biti :D
 

mr. Gucho

Aktivan Član
30.06.2006
251
17
18
34
izmislio jedan prijatelj sistem taj, zadivio sam se kako radi, ali opet dolazi do problema da će korjenje biljke dolazit ka izvoru vode koji je egzogen, tj izvani kapa po zemlji i kapljica se odmah po površini rasprši, a korjeni će se okretati ka gore, a cilj je da idu što dublje i šire, zato bi trebalo neku cijevćicu zakopat 20-30 cm u dubinu i u nju da kapa, i premještati je svako nekoliko sve dublje ili oko biljke tako da korijeni se sve više rašire, ili jednostavno naći spot gdje je ono mala prašuma, gdje se voda sljeva i tu zasaditi i to je to, onda si slobodan par tjedana
 

elephant0r

Vutra Veteran
17.09.2007
1.495
60
0
39
U teoriji biljka bi trebala radi nedostatka vlage proizvodit vise kristala i THCa da se zastiti od suncevih zraka.. Znaci previse zalijevanja nevalja nikako za potenciju zavrsnog proizvoda.

Osobno mislim da se puno problema moze sprijeciti iskopavanjem duboke rupe (barem 1m) tako da se biljka brzo zakorijeni u dubinu odakle i za najtoplijih dana moze crpit barem minimalno vlage za prezivljavanje.

Ideja sa mokrim drvima na dnu jame mi se takodjer cini dobra! Jos kad bi se to drvo namakalo 5-6 dana ranije u kanti vode eto veselja..