Novi Kazneni Zakon RH + izmjene [dekriminalizacija malih količina]

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

deda

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
29.02.2008
707
2.684
163
56
čuvajte se online naručivanja sjemena, ako morate tražite one koji imaju neku stealth opciju prilikom slanja, a ne u najobičnijem pismu.
u zemljama iz kojih vam šalju oni nemaju problema jer im je legalno slati sjemenke. a kod nas skaču na sjeme ko blesavi
 

Detox2Old

Aktivan Član
21.11.2012
176
424
63
33
a super,ja narucio 3 pakovanja u pismu -.-

al uzeo sam na frendovu adresu...

btw,sto ako recimo zapljene pismo,i jave mome frendu,dodju po njega?on se treba pravit mutav i da nezna tko je to pismo poslao,niti da zna sto je to?
 

SKT

Banned
Banovan
06.02.2011
247
327
63
41
Strijela je napisao(la):
I što se onda dogadja, i dalje cu zbavljati sa ulice, sta se tamo nadje...

druze da se ukljucim i ja u pricu. neuporedivo ti je veca sansa da padnes tako sto ces kupovati na ulici nego sto ces grovati kod kuce svoje. mislim da se nemas cega bojati ako nemas iza sebe neki podebeo dosije, i ako se inace ne bavis sumnjivim radnjama. samo je bitno da niko ne zna za tvoju operaciju, i manje vise si bezbedan. a na ulici uvek postoji realna opasnos da dilera murija drzi na oku 8i sprema mu micu da ga uhvati u toku kupoprodaje i ti padnes kao kolateralna steta.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: cons

stoney

Finally, My Mother Has Join(t)ed Us. Happy AF
12.01.2010
110
7
18
Uluru
Evi da se i ja ubacim..moja cura je pala prosle godine u 9. Mj. Sa pola popusenog jointa u hr i dobila 1400 kn kazne.prvi puta i nije kaznjavana,a ja sam bio 2011 sa 0.2 g pao ( prvi puta kao maloljetnik sa isto 0.2) i dobio na izbor 1700 ilu pisanje.. kaze sutkinja"ma ako pusis uzmi pisanje, jer ako opet padnes mozes dobit novcanu" pitam,a ako padnem pisanje kakve su konsekvence?-"nikakve,jer nemozes ni alkoholicara tjerat da se odvike" ..pa sad ti shvati..
 

lamp3rija

Aktivan Član
10.07.2012
98
171
33
44
"ma ako pusis uzmi pisanje, jer ako opet padnes mozes dobit novcanu" možda bi to značilo da ako drugi puta padneš a prvi put si kažnjen novčano nemožeš opet bit novčano kažnjen?
 

cj1980

Banned
Banovan
25.08.2012
83
14
0
43
mislim da je ovo notorna glupost posto ima u zagrebu vec dva grow shopa znaci oni rade ilegalno lol to ti tak kad nepismeni i nedojebani debili prave se pametni a mi tonemo sve dublčje i dublje ljepo legalizirajti prostituciju dekriminalizirati lagane opijate i kao u cjeloj europu dozvoliti da ima 4 biljke doma za osobne potrebe
 

pocetnicki

Aktivan Član
31.12.2012
298
220
43
35
ssh tunneling
Po meni jedinu izmjenu koju treba dodati.

Svi koji imaju dg kronicnu ovisnost, ptsp, karcinomi razne vrste, takvima dekriminalizirati jednu ili dvije biljke!

Naravno uz neke obavezne mjere kao sto je u Americi, smijes ali da ne vide djeca!!!

Jer Kanabis je oduvijek bio i ostao - ZA ODRASLE I DORASLE!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: skipe

lamp3rija

Aktivan Član
10.07.2012
98
171
33
44
Ma vutru svima iznad 25godina legalno sa registrom korisnika, pa ko voli nek izvoli. Dozvolit proizvodnju i registraciju obrta i plačanje PDVa. Turizam bi procvjetao. Bolje i to nego da se država zadužuje kod banaka a i poljoprivreda je u banani.
SRY na off...
 

jesam

rokenrolerica
Urednik
Moderator
14.01.2012
2.238
10.096
358
ma ja sam isto za to, pa čak i ako treba treba za registar korisnika, al na kaj da plaćam pdv, neću prodavat,m ak se i već prodaje, pa ni nisam protiv pdv-A. A za otok slobodni sam uvijek, haha:)
 

pocetnicki

Aktivan Član
31.12.2012
298
220
43
35
ssh tunneling
Ja neznam u kakvoj drzavi mi zivimo gdje derivat morfina Alkaloid Buprenorfin smijes imati u sebe ako si registrirani ovisnik,

a jedan joint nesmijes...

zasto nema i za to registar i ljekarne sa med. marihuanom?

Ako legalno dobivam derivat maka u ljekarni, zasto je kanabis diskriminiran i ima manju vrijednost kao lijek od najpoznatijeg nam lijeka papaver somniferuma...

nisam pametan... :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: đokson
10.07.2012
49
4
8
32
Imam pitanje pretres kuce nadjeno 50 tak sjemenki koje sam vadio iz paketa koje sam kupovao kod lokalnog dilera ... Koje su kazne i mjere za to .. iz bosne sam pa ako moze odgovor bio bi zahvalan .. da li cu dobiti kaznu zatvora ili uvjetnu ...
 

Kreso1988

Aktivan Član
04.07.2009
143
23
0
33
Vidim da vas podosta kaze da je zakon nedorecen, ili dvosmislen i kako ce oni ovo kako ce znati jesam ja rajcice htio saditi i ostalo, pa eto ukoliko imate nekih pitanja u vezi novog zakona ja cu vam ga rado objasniti sto bolje mogu, nema smisla postavljati novu temu pa tu pisite evo ja cu probati sva pitanja koja su postavljena ovdje odgovoriti
vidim da je oko stavka 6 clanka 190 podosta pitanja postavljeno:

Tko napravi, nabavi ili posjeduje opremu, materijal ili tvari koje se mogu uporabiti za izradu tvari iz stavka 1. ovoga članka, za koje zna da su namijenjeni njihovoj neovlaštenoj proizvodnji, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

bilo je pitanje u vezi toga da smart shopovi koji prodaju onda u zg-u gnojivo i ostale stvari vec rade kazneno djelo, to nije istina iako je svima jasno za koga i za sta su njihovi proizvodi namjenjeni nemoze se dokazati da oni znaju da su namjenjeni(niti da su stvarno namjenjeni) za neovlastenu proizvodnju droga,jer jednako uspjesno ja mogu u tom growboxu rajcice saditi sa istim tim gnojivom i preparatima lampama sto oni prodaju, nedajboze onda bi svaki konzum mogli zatvoriti jer u bilo kojem ducanu malo bolje opremljenom se mogu uzeti svi sastojci da se kuha cristal meth npr.
Znaci mora postojati i dokazati se NAMJERA da se sadi tj proizvodi droga, a to znaci da su nasli vec proizvedenu drogu ili da su nasli sve sastojke za istu proizvodnju (npr sjemenke, spore gljiva itd)

Optuzbe da se u isti kos stavljaju dileri i proizvodaci, nije istina, ali istina je da ukoliko kupis od dilera i posjedujes radis prekrsaj a opet ako si das malo truda i proizvedes svoje bez namjere da prodajes, to ce se tretirati kao kazneno djelo
Oko toga se nas zakonodavac lomio, cak su razmisljali da se dopusti prekrsajno djelo da bude 1-2 biljke, ali su se bojali da bi dolazilo do zlouporabe tog zakona (npr proizvodac se useli u stan sa 5 drugih studenta znaci 6 ljudi x2 12 biljki iliti dileri/proizvodaci bi imali jednu veliku rupu koja bi bila zloupotrebljavana.
Ali nebrinite od 6 mjeseci do 5 godina je kazna znaci ukoliko vas ulove sa 1-2 biljke i nemate vagu pvc vrecice:D , i bilosta drugo sto bi pokazalo namjeru da prodajete, necete u zatvor dobit cete uvjetnu kaznu.


"primjer 2...narucim neku opremu iz nekog shopa (dakle samo opremu, bez sjemenki) i uz to gnojivo koje je specijalno namjenjeno za kanabis...sto onda?"
- ma moze to gnojivo imati Bob Marleya i list kababisa imati nacrtano na sebi ono je i dalje legalno (ukoliko sadrzi legalne supstance a oko toga sto se smije imati u gnojivu i sto nesmije nisam upoznat)

"sve je to mutno i nedoreceno...dom bi trebao biti sveto i nepovredivo mjesto...a "oni" se u svaki kutak mogu zavuci...masters of puppets
hebem ti politiku i zakone...najradije bi se potpuno izolirao od ove "civilizacije""
-ukoliko ilegalno skidas filmove to je nijma dovoljan razlog da ti udu u kucu/stan i postave kamere dok tebe nema bez tvog znanja, tako da ovo nije nikako novo pretjerano zadiranje u tvoj dom (koji takoder nigdje nije definiran kao sveto i nepovredivo mjesto tako da to nedrzi vodu)

Sto se tice novog zakon objesne voznje on je namjenjen bogatunima koji se gradom vozikaju ferarijima po gradu sa neprilagodenom brzinom i preticu kolone preko pune pa kada ih zaustavi drot oni imaju vec 5000 kn pripremljenih da plate jer im je to sica, istina da se treba staviti odredeni dopusten minimum (tako je u drugim zemljama neznam tocno u kojim jedinicama se mjeri ali mislim da otprilike redoviti pusac smije joint popusit prosjecni (0,3 g) i da ce biti ispod dopustenog (naravno ovisi o teznini, toleranciji i vrsti koja se pusi) ) tako da to svakako treba dodatno regulirati, ali zamislite reakciju "normalnog naroda" kada vide da su dopustili da "narkomani nafiksani" voze auto, hrvatski narod za to jos nije spreman.


"Ali pazi ti možeš navečer spaliti joint ili dva i sutra ujutro kreneš na posao zaustave te i sigurno si pozitivan na lizalici!"
- nije istina mislim da sam cito istrazivanje da nakon 8 sati neces imati u slini tragove THC-a ( i to kod redovitih pusaca)
ali istina je da je test nepouzdan i da sam po sebi nije DOKAZ da ste konzumirali bilokoja opojna ili nedopustena sredstva, zato se vodi na vadenje krvi.

"am, meni sad nije jasno nešto. znači nedavno su mene i moju prijateljicu uhapsili nakon što su nas uhvatili s praktički mrtvim jointom, i sad će meni doći poziv za sud jer je taj čik bio kod mene, a priznale smo da je i ona uzela dim. sad me zanima, što će se meni točno desiti?"
- ovako nadam se prvo da je djevojka punoljetna, ukoliko da, nemas problema dobit ces novcanu kaznu, djevojci nista, ako je maloljetna ili dusevno nestabilna onda ces svirat klavir. Drugi puta ako vas nedajboze uhvate reci curi da suti da neprica da je nikaki dim uzela samo komplicira stvar.

"Ako sam dobro skužila, samo posjedovanje , npr. 3.2 grama, nije automatski prekršaj, nego će policija i dalje zatvarati krug indicija, moći tražiti pretrese, sve prijave slati na Državno odvjetništvo, koje će tek potom, odlučivati je li prekršaj iki kazneno djelo. Super bi bilo kad bi to neko mogao pravno protumačiti, jer ak je to ovak, onda se zapravo ništa ni ne mijenja, dobro, mijenja se, nitko valjda više nikad nece završiti u buksi zbog jednog jointa!!!
Sve je tu jako nedorečeno i opet ovisi o volji suca.
Je li negdje konkretno u zakonu piše da je posjedovanje malih količina prekršaj?"

E sada ovo je podosta zajebano pitanje, i da ukoliko te ulove sa tipa 3 grama, prvo moraju ustanoviti jeli to bilo za osobnu upotrebu ili namjenjeno za prodaju a tu su otegotne okolnosti da si npt ta 3 grama imo u 3 razlicite vrecice , tu ces odma dobiti za dilanje, ukoliko je 50G u jednoj kesi i nema vage i ostalih indikacija da si imo namjeru prodavati moguce je da ce to biti prekrsaj ( pogotovo ako nisi prije kaznjavan sto se tice prodavanja ili neceg slicnog)
konkretno pise u Prekrsajnom zakonu.
Sud je neovisno tijelo koje ce na osnovu dokaza i cinjenica odluciti nije sada da je tu kak pukne sudnca, zakon je napisan tako da se nemoze tumaciti dvosmisleno ( u rijetkim slucajevima moze ali ne toliko koliko vecina smatra) pogotovo ovaj kazneni dio, naravno tesko je nekada gotovo nemoguce dokazati jeli netko imo namjeru prodavati, ali ukoliko se nemoze dokazati smatra se da nije postojala namjera.

eto dosta sam napiso valjda ce nekome pomoci slobodno se javite ukoliko imate pitanja i ispricavam se zbog svog pravopisa
 

Kreso1988

Aktivan Član
04.07.2009
143
23
0
33
Znam od ljudi koji su bili dio tima koji je sastavljao KZ novi, i ja sam upocetku negodovao, ali kada sam vidio koliko ti ljudi moraju biti precizni da bi se zakon provodio onako kako je namjenjen, gdje jedna rijec tipa "teško" ili "osobito okrutan nacin" je oslobadala ljude od puno tezih presuda cisto jer "osobito okrutan nacin" se moze interpretirati na vise nacina isto tako "tesko" gdje se na teret sudca stavlja da on odluci sto je tesko a sto ne, a to otvara preveliki spektar situacija ovisno o osobi koja je pocinila kazneno ili protupravno djelo.
Morate shvatiti da su i oni samo ljudi i da cine greske, nas novi kz od 1.1. 2013 je do danas barem 20tak puta izmjenjen i to su bile sitacije gdje se izbacivao i ubacivao jedan broj ili jedna rijec, a posto se zakon mora tumaciti doslovno, to je podosta velikih promjena, pravo i zakoni se konstantno mjenjaju moraju biti "moderni" i u skladu s vremenom i stvarnim potrebama drustva, drasticne promjene se moraju polagano ubacivati tako da je bilo podosta nerealno ocekivati da ce doci do drasticnih promjena i sa ovim novim kz-om ali kako je krenilo lagano i sigurno ocekujem kroz iducih ~5 godina da ce se ubaciti neki zakonski maksimum za napusene vozace (isto ko sto je sada 0,5 promila za osobe iznad 24 god), i da ce sadenje biljaka (1-3) postati prekrsaj, ali mi smo ti koji trebaju ukazati na potrebne promjene tj na potrebe drustva, koje se, barem u mom rodnom gradu, drasticno mjenjaju, samo mi je zao sto ti mladi smatraju da se njih to netice sto se ocituje u vrlo malenom broju mladih od 18 do 29 godina koji uopce nezele izaci na izbore, kada shvate da je i njihov glas bitan i da su oni ti koji ce jednog dana upravljati ovom drzavom (a nema ko drugi osim nas "mladih"), onda cemo dobiti zakon koji bolje opisuje vrijeme u kojem zivimo i drustvo koje zbog danasnje konzervativnosti nezna drugacije i nije ni svjesno da moze drugacije.
 

Strijela

Aktivan Član
16.05.2011
98
46
28
105
@Kreso, tnx puno, potvrdio si moje tumacenje zakona :)

Jedno pitanje, kada krenu sa presingom "Odakle ti?" Odgovor koji je spreman je "ma bio sam se napio jednom vani, dosao kuci i vidio da imam u novacniku, pa mi bilo steta bacit".

Inace sto se tice kupovanja na ulici nije to bas tako, ono jedan frend kupi, pa se raskusuramo. Pare mu ne dajem isti dan nikad. Ili prije ili poslije. Nikad to negdje u javnosti.
Meni je najveci bed ako nas uhvate dok mi daje paketic ili ako njega uhvate dok mi ga dovozi.


SKT je napisao(la):
druze da se ukljucim i ja u pricu. neuporedivo ti je veca sansa da padnes tako sto ces kupovati na ulici nego sto ces grovati kod kuce svoje. mislim da se nemas cega bojati ako nemas iza sebe neki podebeo dosije, i ako se inace ne bavis sumnjivim radnjama. samo je bitno da niko ne zna za tvoju operaciju, i manje vise si bezbedan. a na ulici uvek postoji realna opasnos da dilera murija drzi na oku 8i sprema mu micu da ga uhvati u toku kupoprodaje i ti padnes kao kolateralna steta.
Point je tocan, veca je sansa, no 99% da ne idem u zatvor za posjedovanje.

Inace, ne kontam sto je ljudima, prije nekih tjedan dana, idem sa obitelji kroz jednu ulicu (dva traka u jednom smjeru, busevi redovno voze tamo, blizu centra, uglavnom prometna ulica). Ono bilo je valjda 6h popodne, sunce przi..
Neki lik stoji pred zgradom na krizanju, vrpolji se cijeli (kad sam ga vidio, prva misao mi je bila, ovaj kao da ceka dilera).
Kako smo bili nekih 10-12m od tog lika, sa druge strane ulice izlazi drugi lik iz zgrade prekoputa, daje paketic ovome.
(ja brijem da je gudra(lik je imao nekakvu bob marley majicu ili tako nesto), zena misli da je nesto bijelo speed/mdma ili tako nesto) i svaki na svoju stranu.

Sto je naj prije par dana, cekam zenu da me pokupi autom poslije posla, i taj isti lik (mislim da ima nekih 18-20-ak godina) setnjica skoro u centru grada i pusi joint (bas je zamirisalo :p).

Ljudi nemojte si takve stvari radit, kad tad ce var murija copit, ipak je malo neodogovorno. (ili sam ja lud i skroz je normalica pusit na public placevima).

Ono znao sam otic par puta u lokalnu sumicu zapalit malo na svjezem zraku, no previse ljudi tamo trci, necu se zajebavat.
 

Kreso1988

Aktivan Član
04.07.2009
143
23
0
33
Strijela je napisao(la):
@Kreso, tnx puno, potvrdio si moje tumacenje zakona :)

Jedno pitanje, kada krenu sa presingom "Odakle ti?" Odgovor koji je spreman je "ma bio sam se napio jednom vani, dosao kuci i vidio da imam u novacniku, pa mi bilo steta bacit".

Inace sto se tice kupovanja na ulici nije to bas tako, ono jedan frend kupi, pa se raskusuramo. Pare mu ne dajem isti dan nikad. Ili prije ili poslije. Nikad to negdje u javnosti.
Meni je najveci bed ako nas uhvate dok mi daje paketic ili ako njega uhvate dok mi ga dovozi.





Ljudi nemojte si takve stvari radit, kad tad ce var murija copit, ipak je malo neodogovorno. (ili sam ja lud i skroz je normalica pusit na public placevimn
Nije problem, drago mi je pomoci, a to njihovo "odakle ti?" mozes izignorirati i nedat im odgovor, ili reci da si dobio na poklon

I istina da je najveci bed da te uhvate dok ti daje paketic ali ako je kako kazes da mu nedajes lovu, uvjek mozete reci da ste prijatelji i da ti je on to poklanjao, jer to je poklon ne prodaja, i ukoliko nemogu dokazati nece moci ni tvog legu teretit za prodaju nego za famozni clanak
(1) Tko navodi drugoga na trošenje tvari iz članka 190. stavka 1. ovoga Zakona, ili mu da da ih troši on ili druga osoba, ili stavi drugome na raspolaganje prostor radi njihovog trošenja, ili mu na drugi način omogući njihovo trošenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
jos ti tu reci da si ga drko da ti da, da on nije htio to napraviti, ali si ti bio dosadan, da ti je on prico da se nebavi time ali se sazalio i mogo bi proci sa uvjetnom ili drustvenim radom
 
  • Sviđa mi se
Reactions: đokson