Odgovori na najčešće postavljena pitanja početnika i novih korisnika

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.095
8.221
256
Familijo!
Voleo bih da olakšam početnicima/novim korisnicima foruma snalaženje, svi smo svedoci da se pojedina pitanja konstantno 'vrte' i neretko izazovu i podsmeh i gnev - tako da ću u ovom postu objediniti odgovore na sve uobičajene nedoumice, uz korisne linkove ka temama koje bi im mogle dodatno pomoći
Moj skromni doprinos ovom divnom mestu, a sve u cilju najbitnijeg: ljubav, znanje i poštovanje! :D

Nove kolege!
Dobro nam došli!
Ne otvarajte nepotrebno teme, na forumu mahom sve već piše :)
Ukoliko imate problem sa biljkom, možete potražiti pomoć mentora ovde:


ili postaviti pitanje ovde:


U nastavku slede odgovori na uobičajena pitanja novih growera, sa korisnim linkovima
Sretno u avanturi, i sa nadom da vidimo neki vaš dnevnik uskoro :)
Obavezno pročitajte pravilnik !
Ljubi brat !
::banjahanje::SEME
- Gde mogu kupiti kvalitetno seme?
Na vrhu stranice ćeš videti banere sponzora foruma, a i inače postoji dovoljno informacija na internetu o dostupnim bankama koje šalju seme u tvoju zemlju. Uvek se potrudi da pročitaš i utiske o bankama semena, pre same kupovine- Mogu li koristiti seme iz uličnog paketa, i šta da očekujem što se tiče kvaliteta?
Ukratko - može, ali je rizik veliki. Čak iako je bila vrhunskog kvaliteta (a to je neophodan preduslov), postoji mogućnost da u sebi vuče gen hermafroditizma, i da će potomci biti hermiji puni semenki. Bez znanja o genetici i kako je tačno oprašena - putem mužjaka, od strane drugog hermija, ili zbog stresa - rizik je prosto veliki. Vreme je jedina stvar u ovom hobiju koju ti niko ne može nadoknaditi. Besmisleno je trošiti mesece da bi se na kraju mrvile samo semenke a ono malo biljne materije udaralo k'o C vitamin. Uvek je bolje doći do kvalitetne genetike.

- Kako da čuvam seme, i koliko dugo je vijabilno?
Idealno u frižideru (ne zamrzivaču), u posudi koja ne propušta vlagu. Može se koristiti i nekoliko godina kasnije, ali sa svakom godinom opada procenat klijavosti.

- Koliko je sigurno poručiti online, i šta ako carina otkrije pošiljku semenki?
Sigurnost niko ne može garantovati. Uglavnom se dešava da stopiraju/vrate pošiljku, velika je retkost (prilično sam siguran da im se ne isplati dokazivati na sudu nameru gajenja, i da iz tih semenki niču ženke) da zbog toga zakucaju na vrata. Bilo kako bilo, oprez je majka i savet je da se ne poručuje na adresu gde je grow

BILJKA
- Kako i kada najranije mogu da prepoznam mušku/žensku biljku?
Kad biljka dostigne polnu zrelost, ulazi u tzv "preflower" - u zavisnosti od kultivara, kod fotoperiodnih je uobičajeno oko 45 dana od klijanja, (automatici već počinju sa cvetanjem oko 30tog dana) i tad se sa sigurnošću može utvrditi pol


- Koliko još do kraja cvetanja, na pakovanju piše osam nedelja?
Vremenski okvir koji piše na pakovanju se odnosi na idealne uslove, a i tada se dešava da treba dodati koju nedelju. Nisu mašine u pitanju, cvetaće koliko im treba.
Strpljenje je jedna od možda najtežih veština za savladati kad je indoor grow u pitanju.
Parametri growa diktiraju tempo, visoke i niske temperature, loš režim zalivanja, premalo/previše nutrijenata, ventilacije/strujanja vazduha - remete cvetanje, usporavaju metabolizam.
Najsigurnije je uspostaviti dobre uslove u boksu, pratiti stanje trihoma putem mikroskopa i vežbati strpljenje- Koji strain najviše prinosa daje?
Niko ne može odgovoriti na ovo pitanje sa sigurnošću, previše faktora utiče na konačni ishod. Postoje strejnovi koji tradicionalno masivan prinos daju, ali to najpre zavisi od growera i uslova u boksu, a onda i od genetike i fenotipa

- Koji strain ima najviše THC?
Kao i prethodno pitanje, teško je dati konačni odgovor, tim pre što tu "titulu" svako malo drugi kultivar osvoji.
Bitno je naglasiti da nije samo THC bitan, već kombinacija svih psihoaktivnih komponenti (tzv "entourage effect"), kao i procenat CBD. Postoje primeri sativa dominant kultivara koji su klasifikovani na 18% THC a udaraju znatno jače od hibrida sa 25%. U krajnjem slučaju, sve je do čoveka i individualnog doživljaja. Nismo svi isti.
Takođe, potrebno je otključati pun genetski potencijal biljke i imati odlične uslove growa da bi se deklarisane brojke dostigle.

- Koja je razlika između indica dominant i sativa dominant kultivara?
Uobičajeno mišljenje je da indike imaju "body high" I vuku u obamrlost i pospanost, dok su sative "head high" I bolje su za kreativnost, socijalne interakcije i slično.
Nauka ne priznaje ovu podelu, i za nju je razlika isključivo morfološke prirode: sative uglavnom imaju veći internodalni razmak, rastu znatno više, uz veći lateralni proboj, imaju manje lisne mase, listovi su tanji i svetlije boje za razliku od zdepastih, džbunastih indika širokih listova tamno zelene boje. Uobičajeno vreme cvetanja za sativa dominant kultivare je 10-15 nedelja, dok je za indike 8-10.

- Koliko biljaka mi je dovoljno da posadim?
Konačni prinos ne zavisi toliko od broja biljaka koliko od pokrivenosti i jačine svetla, veličine potova, uslova growa i same genetike. Dakle jedna biljka u velikom potu i vegetacijom od dva meseca, pod istom lampom u istom prostoru može potencijalno dati istu količinu kao i deset biljaka u manjim potovima i vegetacijom od mesec dana. Ideja je da se prostor, tzv "foot print" svetla ispuni od zida do zida kad biljke počnu sa cvetanjem.
Sve se svodi na mesečne potrebe growera - uzeti u obzir da je neki standardni prosek 0.5gr~0.75gr / W (HID lampe) odnosno 1gr~1.5gr / W (LED paneli), i da ceo indoor ciklus growanja uključujući i sušenje (ali bez kjura) traje tri meseca minimum (kod automatika može biti kraće naravno).
Dakle LED panel od 300W bi bio dovoljan za 300gr-450gr suve materije na svaka tri meseca u proseku, opet, u zavisnosti od efikasnosti svetla, uslova growa, i veštine samog growera da isprati potrebe biljke i potencijalne probleme, ova brojka može biti i znatno veća, posebno sa modernim LED panelima koji imaju znatno veću efikasnost


- Koju veličinu potova da koristim?
Stara maksima kaže: "Bigger root, bigger fruit". Uobičajena formula je galon (oko 4 litre) posude za svaku stopu (oko 30cm) rasta biljke. U indoor-u je standard da se ne ide ispod 15 litara, a najčešće se koriste potovi 20 - 25 litara. Ovo naravno zavisi i od vremena vegetacije, kao i od medijuma - iskusni coco groweri gaje čudovišta u malim potovima bez problema. U svakom slučaju, manji potovi mogu izazvati root bound, zahtevaju gotovo svakodnevno zalivanje i uvek je bolje imati veći prostor za koren, jer samim tim veća je i verovatnoća masivnog prinosa na kraju.

- Koju zemlju/supstrat da koristim?
Izbor je apsolutno tvoj. Jedini praktičan savet je ne uzimati nepoznate, jeftine supstrate, neke koje su već korišćeni godinama, ili su stajali negde na otvorenom po kiši i Suncu, kopati po bašti, šumi i slično.
Pogledaj po forumu šta kolege koriste, kakvi su utisci, i sigurno ćeš doneti dobru odluku shodno svojim potrebama i mogućnostima.- Koliko često i sa kojom količinom vode da zalivam?
Zalivanje je gotovo sigurno najveći problem kod početnika. Zapravo prečesto zalivanje, tzv "overwater" - gde nije u pitanju količina vode kojom se zaliva, već frekventnost - ukoliko biljka traži svaki treći ili četvrti dan, a grower zaliva svaki, ili svaki drugi. Neophodno je pustiti da se supstrat osuši pre sledećeg zalivanja, i da biljka uspostavi ritam tzv "wet/dry cycle", u suprotnom dolazi do pojave aneorobnih bakterija, truleži korena i sijaset drugih problema. Kanabis lakše podnosi sušne periode nego kad se davi u vodi.
Standardna formula je 1/4 litraže pota (u slučaju pota od 20 litara, 4~5 litara vode je idealna mera npr), ovo naravno varira u odnosu na supstrat koji se koristi, koliko je porozan ili nabijen, starost i veličinu biljke itd - ali je otprilike dobar pokazatelj.
Supstrat se zaliva polako, pogotovu ako se znatno osušio u međuvremenu, u suprotnom će se voda samo sjuriti kroz džepove i pot neće biti potpuno natopljen. Koren se širi tamo gde ima vlage, a ideja je da se proširi što više - više će hrane uzimati, biljka će biti veća, brže će rasti i biće veći prinos na kraju.
Bitno je napomenuti da supstrat mora biti porozan, kiseonik mora naći put do korena. Neke od tehnika za dostizanje ovoga su npr korišćenje perlita i fabric potova. Takođe se ne savetuje preterano nabijanje zemlje/supstrata prilikom sađenja.

- Koliko često i koje doze đubriva da dajem?
Generalno pravilo je da se počne od manjih doza pa da se vremenom povećava. Najčešća greška kod početnika je što slepo slede uputstva sa boce, i počnu sa đubrivom čim biljke izbiju iz zemlje.
Gotovo sigurno (osim ako ne koristiš coco) da u tvom supstratu ima dovoljno hrane za prvih par nedelja, pa i više, pogotovu ako koristiš neki od uobičajenih za naš hobi.
Uvek je lakše i bolje dodati ako zafali, nego ispirati supstrat kad se nagomilaju soli, strada PH, pojave se znaci toksičnosti, lockout-a i tome slično.


-Kada da prebacim na 12/12 ?
Kad se prostor popuni 50%~70% je standard. Kanabis u prve tri, četiri nedelje posle prebacivanja na režim za cvetanje prođe kroz period rapidnog rasta, tzv "streč faza", gde pojedini kultivari odu u visinu i preko 100% - ovo je ujedno i poslednja prilika za trening biljke koji će omogućiti da se ujednači visina krošnje svuda, kako bi svi vrhovi dobijali podjednako svetla, i da se popuni prostor 100%
Bolesne i slabe biljke prvo izlečiti pa tek onda prebaciti na cvetanje.

- Kako da dobijem maksimalan prinos?
Što bolji parametri growa - temperatura, vlaga, ventilacija, svetlo, režim zalivanja.
Dobra genetika, trening biljaka, pravovremeno reagovanje na potencijalne probleme.
Strpljenje.
PROSTOR
- Koliki prostor mi treba?
Osnova se planira prema potrebi i mogućnostima, ali visina je ono što je krucijalno - ispod 150cm ne bi trebalo ići, a oko 200cm je optimum. U formulu uračunati visinu potova, razmak između krošnje i lampe kao i lampe i plafona - ono što preostaje je za biljku da nesmetano raste


- Kakva ventilacija mi je potrebna?
Idealno je da se vazduh u boksu komplet izmeni svaki minut. Prilikom odabira outake ventilatora uzeti u obzir da filter i alu-cevi smanjuju protok vazduha u odnosu na deklarisan. Intake može ostati pasivan, biljke ionako preferiraju negativni pritisak (dakle bolje je da su stranice šatora blago povijene na unutra, umesto da šator izgleda kao naduvani balon), ali je neophodno imati i ventilator koji mrda krošnju i meša vazduh unutar boksa poboljšavajući razmenu gasova, transpiraciju i fotosintezu, ujedno hladeći i omogućavajući efekat vetra koji jača stabljiku, ne dozvoljava napasnicima da se razmašu i da se plesan zapati po listovima zbog ustajalog vazduha.
Takođe je preporučljivo imati i ventilator koji mrda vazduh ispod same krošnje.


- Koliko se oseća miris u cvetanju?
Zavisi od kultivara, neki se "čuju do Meseca" čim otvoriš šator, neki gotovo uopšte ne, dok se baš ne približiš. Miris je svakako težak, ide u talasima, uvlači se u zidove i odeću i ostaje dugo. Predostrožnosti radi potrebno je koristiti kvalitetan karbon filter i dobru ventilaciju.

- Moraju li raditi ventilatori 24/7?
Naravno. Ni u prirodi strujanje vazduha ne stane potpuno. Zarad pune kontrole parametara i manje potrošnje struje - kupiti turbinu sa senzorom za vlagu i temperaturu koja sama pojačava/smanjuje protok po potrebi tj zadatim parametrima.

- Moram li koristiti filter?
Preporuka je da se koristi, miris se nadaleko širi i vrlo je prepoznatljiv. Čak i sa filterom se dešava da "pobegne" ponekad.

- Koliko često treba da se menja filter?
Idealno na svake dve godine, mada umnogome zavisi i od uslova u kojima je radio (najpre vlaga i količina prašine i svega ostalog što je prošlo kroz njega) ali i od kvaliteta samog filtera, tj uglja u njemu. Najjeftinije rešenje je da se kupi aktivni ugalj u velikom pakovanju, i da se menja po potrebi

- Mora li outake izbacivati vazduh napolje, van prostora u kome se gaji?
Idealno je da bude takva postavka, ali ukoliko je cirkulacija vazduha u samom prostoru gde je grow dobra, i konstantan je dotok svežeg vazduha - nije neophodno.

- Koju lampu/panel da kupim?
Izbor je tvoj, jedino imati u vidu nekoliko stavki:
- Prašnjava babina sijalica iz podruma, LED reflektor iz lokalne gvožđare, LED traka kupljena kod Kineza, jeftini COB čipovi sa Alija i slične varijante ne rade posao, i samo jedu vreme nepotrebno.
Svi mi gledamo da prođemo jeftinije, ali za neke stvari čovek prosto mora malo da "odreši kesu" - svetlo je jedna od tih stavki, pa možda i najbitnija jer direktno utiče na krajnji prinos.
- HID sistemi (MH, HPS) iako znatno pristupačniji sa cenom u odnosu na LED na duže staze kroz potrošnju struje i zamenu sijalica svakih par godina koštaju isto, a neretko i skuplje. Takođe znatno više greju prostor (što može biti korisno tokom zimskog perioda npr) ali i imaju manju efikasnost u odnosu na LED, samim tim je i očekivani prinos manji.
- Treba izbegavati neproverene LED panele nepoznatih (mahom kineskih) kompanija sa online platformi koji se nude po izuzetno povoljnim cenama a garantuju neke sumanute brojke. Previše se greju, troše mnogo struje, imaju neproveren spektar, nepoznate diode, i životni vek im je prilično kratak. U moru tih i takvih panela s vremena na vreme bljesne i poneki biser, to je istina, ali mnogo će manje glava i novčanik boleti ukoliko se grower odluči za neki od proverenih i testiranih brendova.
- Na kojoj udaljenosti da držim lampu?
Slediti instrukcije proizvođača i iskustva kolegi growera. Postoje i aplikacije koje približno tačno mere PPFD, DLI i sve ostalo što je neophodno za nesmetan razvoj biljke i masivnih cvetova

- Koliko će mi biti veći račun za struju i mogu li tako da me otkriju?
Ukoliko gajiš za sopstvene potrebe, sve i uz korišćenje HID sistema - potrošnja struje ne bi trebala biti tolika da izaziva preteranu sumnju.


- Kako da spustim/povećam temperaturu/vlagu?
Nažalost, svaki prostor je drugačiji i ne postoji jedno pravilo koje bi rešilo ove probleme. Najbolje je pogledati iskustva kolega growera koji su se našli u sličnim situacijama i odabrati rešenje shodno svojim potrebama i mogućnostima

BERBA
- Kada je najbolje ubrati?
Kad biljka završi sa cvetanjem :)
Ovde se opet vraćamo na priču o strpljenju - mikroskop u ruke i gledati trihome, kad odnos mlečnih i amber bude po tvome ukusu, reži.- Koliko dugo se suši/kjura biljka, i u kojim uslovima?
Što sporije, nedelju dana je neki minimum, dve nedelje optimum - bitno je da se suše u mračnom prostoru, ni slučajno direktno na Suncu, idealno da je temperatura oko 18C i vlaga 50% ~ 60% uz blagu cirkulaciju vazduha, ali nikako da ventilator bije direktno u biljke.
Posle prebacivanja u tegle neophodno je otvarati povremeno da se ustajao vazduh zameni svežim.Sretno u avanturi!
:vutra:
 

JohnnyJohnny

Aktivan Član
21.05.2023
208
817
93
Wendigo svaka cast brate!
Ipak treba uzeti u obzir 17.300+ hiljada tema i preko 700.000 poruka za sve novajlije.
Na ovaj nacin niko nece moci da kaze "nisam znao" ili "ne znam gdje da gledam".
Nakon citanja ovoga sto si napisao, svi ljudi dobrih namjera spremni su za ostatak foruma, moje skromno misljenje :)
Tip top bratac!
 

Misko21

Aktivan Član
21.06.2020
322
583
93
34
Tako sam nešto i mislio ,a šta misliš da uzmem manji box pa kad dodje vreme za switch da ih presadim u veće potove zatim ostavim u vege još 5-7 dana da se oporave i zatim na cvetanje u drugi box ? Jel nije prevelik stres ,tj da ne poherme ?
Koja bi veličina boxa bila optimalna za 120w leda? Možda 60x60x120/160 ili 90x50x160?
 
Poslednja izmena:

zosefin

Aktivan Član
04.09.2018
132
508
93
Jedno pitanje za iskusne clanove . Za box 60x60x120 imam led panel sun blast cob 100w da li je to dovoljno?

 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.095
8.221
256
Za vege i nekako, posle već... nema efikasnost taj panel + greje kao peć
To si, pretpostavljam, uzeo u 'ponici, pošto su jedino oni to imali da ja znam. Stajalo tamo skoro deset godina i košta tipa 70€ :) postoji razlog zašto je tako jeftino, jeftinije nego HID sistem 250W da uzmeš za taj prostor :) @zosefin
 
  • Sviđa mi se
Reactions: zosefin and Cyric