OdrŽavanje ph vrijednosti

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
07.02.2011
8
0
0
44
Bok svima,

napravio sam si mali bubbleponics sistem 4 litre i imam velikih problema u održavanju PH vrijednosti. znam da kod malih sistema održavanje PH vrijednosti zna zadavati glavobolje no mora postojati neki način da se ph bar donekle stabilizira. kod mene konkretno namjestim ph na otprilike 5,5 no u roku 24 h ta vrijednost skoči na 8, 8,5 pa ga opet naštelam pa opet skoči. nikako da se ustabili. takve flaktuacije su naročito štetne za biljku. poznato mi je također da sama aeracija vode podiže ph pa se pitam dali bi možda dodavanje co2 riješilo problem ili bi ugušilo biljku.
molim nekoga ko je iskusio slične probleme da me savjetuje

hvala
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.361
5.538
298
Malo si informacija dao. Koju vodu koristiš? S ćime spuštaš pH? Koja gnojiva?
Za hydro je potrebna čista voda. Pošto imaš mali sistem,vjerojatno ti se investicija u neki ozbiljan filter ćini pretjeranom,ali ako ne koristiš barem filter s aktivnim ugljenom ili kupovnu destiliranu vodu,nije ni čudo da ti pH toliko raste.
Skupa oprema je osnovni razlog zašto mnogi ne radi hydro,uključujući i mene,ali kad si već krenuo s tim,pobrini se barem da osiguraš naj osnovnije,a to je čista voda.
 
07.02.2011
8
0
0
44
koristim zagrebačku vodu ph 7,3. ph spuštam sa preparatom za akvarijske entuzijaste JBL ph-minus, koristim hesijevo hydro gnojivo za rast. htio bi malo više čuti o tom filteru za koji pričaš jel to onaj za akvarije, na netu se još nisam susreo sa nekim sistemom koji koristi filter za vodu. dali bi filter umanjio vrijednosti gnojiva u vodi. i na kraju da budem iskren destiliranu vodu još nisam probao. nisam siguran kako te promjene ph djeluju na moju biljku, naime klon mi je pustio lijepo korjenje nekoliko centimetara oko sebe, te sam ga presadio u hydroton u bubbleponični sistem, no unatoč tome što klon izgleda zeleno i zdravo nema pomaka ni naprijed ni nazad već tjedan i pol.
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.361
5.538
298
Ne valja vodovodna. Filtrirana sa aktivnim ugljenom je nešto bolja,destilirana je sasvim ok,a za osmozu...treba para. To ne govorim iz iskustva,da se razumijemo,nego iz čitanja.
Kad bi se naš doktor Smok uključio malo u raspravu,možda bi bilo zanimljivije :icon_lol:
Meni se ćini da si nepripremljen krenuo u hydro.Malo se još informiraj i pripremi se na financijske izdatke u početku. To nije tako strašno,jer zemlja isto dosta košta.
 
07.02.2011
8
0
0
44
evo nabavio sam destiliranu vodu, i ako ništa drugo namještavanje ph je znatno lakše i potrebno je puno manje kemikalija, vidjet čemo kako će se ph odrzavati dalje. nadam se da nije kasno za moju biljku.