Operacija Mandala - Ganesh & Hashbery, 400w indoor

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

tomas

Aktivan Član
05.12.2010
65
20
0
45
Pozdrav forumu i zahvalnost što postoji ovakvo mjesto. Čitam vas duže vremena i ovde sam pronašao brojne odgovore. Sada imam prilike sa vama podijeliti moj prvi pokušaj uzgoja drage nam biljke.

Boks je dimenzija 120*90*180cm., od bijele iverice, napravljen u obliku ormara. Prvenstveno sam namjeravao koristiti OSB 3 ploče zbog njihove vlagootpornosti ali sam odustao zbog cijene. U većim gradovima su povoljnije. Potrebno mi je i malo skrivenosti pa se na kraju bijeli ormar uklopio uz planirani prigušivač. Ukupna visina boksa je 200cm, s tim da je plafon spušten i gornji dio ostavljen otvoren za elektriku. Bilo je dovoljno i 15cm za smještanje elektrike ali nisam imao pri sebi prigušnicu kada sam crtao plan. Planiram iznad prigušnice i ostalog postaviti poklopac sa otvorima da ne bi padala prašina. Na dno boksa je postavljen stiropor 1cm i najlon.

Leđa boksa su od lesonita i preko toga sam postavio Azmafon da umanji vibracije i zvuk ventilatora. Planiram unutrašnjost postaviti mylar folijom.
Svjetlo čini cooltube 400w sa Philips MH sijalicom dok će u cvjetanju doći HPS. Nemam trenutno podatke o sijalici ali mislim da je Master HPI.
Ventilacija je sastavljena od jednog Dospel TURBO φ125 170m³/h -210m³/h spojenog na cooltube i jednog Sunon 12VDC 40.26m3/h za ubacivanje vazduha. Potrebni protok vazduha je računat pomoću zapremine prostora pomnožene sa brojem potrebnih izmjena vazduha u toku sata- 1,94m3 * 60m= 116.64m³/h. Nalazio sam preporuke da odnos upuha i ispuha treba biti bar 1:4. Uskoro ću napraviti prigušivač dužine 50cm sa umetkom od kamene vune 10cm. Termostat je tfa-dostmann koji prodaje online http://www.pce-grupa.co.rs. Odlučio sam se za malo skuplji termohigrometar jer tuđa iskustva govore da ni jedan jeftini ne daje precizne podatke. Dosta hvale Oregon uređaje kojih ima u prodaji u Srbiji (Tehnomanija) ali ovaj TFA me je privukao jer ima ISO standard za industrijsko mjerenje. Kontam da je neka ulazna kategorija za industrijske mjerne uređaje. Za one koji hoće pravu preciznost tu već treba kupiti ne baš jeftin senzor i lemiti ili kupiti gotov uređaj poput onih koji se koriste za inkubatore. Postoje šeme i gotovi kitovi pa ko hoće data loger i preciznost nek navali. Nisam imao snage ovaj put
:snooze:
Zemlja za vegetaciju je Klasmann Potground H, PH 6,0 i gubrivo 1,5g/l plus oko 20% humusa glistenjaka. Za dio saksija sam koristio i neki glistenjak sa kombinacijom treseta i dodatim đubrivom. Nužda me natjerala da koristim taj nepoznati humus pa će biti zaniumljivo pratiti uporedo ponašanje istih biljki u različitim zemljištima. Kako sadim Mandalu trudio sam se držati njihovih preporuka o izboru zemlje i dodataka. Za cvjetanje planiram Composanu ili FloraGard plus 20% glistenjaka. Saksije su četvrtaste 28 cm i trebalo bi da imaju 8-9l. Proizvođač nije naznačio veličinu u litrama ali to su klasične „mediteran“ saksije 28 pa ako neko zna zapreminu obradovaće me. Trudio sam se da im u vegetaciji obezbjedim 8 l kako ne bi bilo potrebno dodatno gnojiti. Za cvjetanje bio koristo saksije od bar 15-16l. Moram provjeriti dimenzije i zapremine i koliko optimalnoi saksija staje u boks. O tome nisam razmišljao prilikom projektovanja ormara i srećom se poklopilo da ove 28 super staju- 12 kom u tri reda. Možda je previše biljki za 400w i policiju
J ali kad već sadim i još se uklapa neka ide maksimum. Mandala nema fem sjeme pa i zbog toga ova brojka jer uz početničke stresove raste vjerovatnoća muških stabljika. Da se nisam primio na Mandalu vjerujem da bi 4 fem stabljike imale optimalne uslove za rast u ovom boksu. Naredne sedmice montiram i sistem za automatsko navodnjavanje uz pomoć pumpe za vodu, tajmera i bureta.
Kako već spomenuh, sjeme je Mandala 6 kom Ganesh i 6 Hashberry . Cilj mi je prvenstveno bio Satori ali ga u momentu nabavke nije bilo kod Aliena. Sjemenke su plaćene karticom i došle su poštom bez problema u BiH. Za sada
J. Paranoje nikad ne manjka ali to je nešto sa čime mora živjeti. Možda je najsigurniji način slanje novca u koverti ali meni se žurilo i tako je ispala kartica. Šta je tu je. Pušim 2-3g dnevno onoga što se naziva skankom i sve je to finansijski postalo neizdrživo. A i davnašnji san mi je uzgojiti nešto svoje.
U kocke kamene vune i destilovanu vodu zbog izbjegavanja problema sa PH stavljeno je 10 sjemenki od kojih je bez problema proklijalo 5 Ganesh i 3 Hashbery. Kod jednog Hashbery sjemenka se nešto prosto rašarafila i raspala dok se druga još bori da izađe. Zanimljivo da su sjemenke Hašberija na izgled veće i djeluju potentnije od Ganeša koji je eto bez problema i brže proklijao. Temperatura klijanja je varirala od 15-22C pa je i to možda uzrok problema. Dodao sam još dvije sjemenke obje sorte direktno u zemlju na klijanje pa ću vidjeti kako se ponašaju u toj opciji. Sada su sve biljke iz kocki u zemlji, 7 dan od klijanja.
[FONT=&quot]Update sa slikama uskoro...do tada svi komentari dobrodošli:icon_wink:.
Interesuje me neko rješenje protivpožarnog sistema jer nisam stalno pored boksa pa ako neko ima predlog neka javi.

[/FONT]
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
:signs046:
Odlična priprema :thumb:
Što se protupožarne zaštite tiće,mislim da ti ne treba,jer ako si sve lijepo i uredno pospojio,nema šanse da se zapali.Ova turbina za hlađenje CT-a bi trebala bit dovoljno pouzdana,a prigušnicu samo smjesti na nezapaljivu (termo izolator) podlogu,a poželjno je da nije u malom zatvorenom prostoru ili da se isti ventilira.
Ja svoj box ponekad i 2 dana ne otvaram,pa se ništa nije nije zapalilo :icon_lol:
Još koja slikica opreme i bilja nije na odmet :icon_wink:
photosmile.gif
 

tomas

Aktivan Član
05.12.2010
65
20
0
45
Zahvaljujem na dobrodošlici i obećavam slike prvom prilikom.

Mogućnost požara me je zabrinula jer nisam stalno pored boksa a prostorija se dodatno grije uljanim radijatorom slabog kvaliteta. Prigušnica je na plafonu boksa sa gornje strane i sve je odvojeno od unutrašnjosti za uzgajanje. Prilikom prijektovanja sam spustio 20cm plafon da bi gore ostao prostor za struju. Zadnji put sam osjetio neku struju koja me je pecnula dok sam pomjerao kablove reflektora i upaljač. Možda sam negdje oštetio izolaciju prilikom montiranja pa ću ponovo prekontrolisati. Moram nabaviti kliješta za skidanje izolacije da se ne patim kao sada sa skalpelom kojim sam vjerovatno negdje zasjekao izolaciju. Prigušnica stoji nefiksirana na iverici. Da li je potrebno staviti nešto ispod nje i koji materijal?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: ZdravaTrava

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Ovisno koliko se grije,ali vjerujem da ne dovoljno da zapali ivericu.Čisto kao mjera opreza može doći neka keramička pločica ili nešto takvo (možeš ju i objesiti da visi-tako sam ja bio jednom napravio).
Ako te struja pecnula,prekontroliraj još jednom kabel i spojeve,a naj važnije,provjeri jeli ti po shemi spojeno,odnosno,dali "faza" ide na prigušnicu gdje je predviđen kontakt za nju (ne moram valjda objašnjavati što je faza,a što nula?).
Tebe zapravo ne brine box nego radijator :icon_lol:
Iz opisa vidim da si pedantan i ne sumnjam da ćeš rješiti te sitnice,a slike naravno očekujem uskoro,pogotovo jer je i meni slijedeći projekt mandala :icon_lol:
Ma evo ti jedan rep+ dobrodošlice :icon_lol: ,a za slikice ćemo vidit hoćeš li zaslužiti još,hehe :vb_devil:
:spliff:
 

tomas

Aktivan Član
05.12.2010
65
20
0
45
@zlo&naopako,
dobra ideja za keramičku ploču. Struja mi nije jača strana ali sam spojio uz pomoć šeme na prigušnici. Vidio sam i ovdje na forumu jednu temu o spajanju. Provjeriću još jednom kad budem kod boksa. Plava i smeđa su nula i faza ali ne znam koja je boja šta:) Da li svjetlo može raditi ako je pogrešno spojeno?
Radijator mi je glavni izvor briga a trenutno nisam u mogućnosti kupiti nešto bolje. Provjeriću ispod plastične maske da li se nešto topi oko kontakata i uzdati se u sreću da će me poslužiti. Mada koliko mi paranoje stvara možda će na kraju biti jeftinije kupiti novi. Boks je u kući koja se ne grije i trebalo mi je dosta truda i akrila dok nisam zapušio rupe i napravio izolaciju sobe da u zimsko doba uljani radijator može održavati temperaturu. Upotrebljivo iskustvo jer većina prostora u kojima živimo ima ogromne gubitke toplote.
Mandala me je kupio sveukupnom pričom. Nisam nikada pušio njihove sorte, ili bar to nisam znao, pa ćemo vidjeti šta će ispasti. Vidio sam i da su ovdje na forumu iskustva sa Mandalom dobra.
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298



Evo nekoliko šemica sa kojima sam se susreo do sada (uglavnom sam ih napljugan crtao ,tako da ono :icon_lol: )
Za ovu philipsovu nisam 100% siguran pošto je to jedan lik tražio da mu nactam,a nije znao lijepo makro snimku sheme uslikat :icon_lol:
 

neo

Aktivan Član
06.12.2010
77
6
0
45
radijator nek te ne brine...imam isto pa znam,po meni je elektricni radijator bolje resenje od grejalica,cestitam na izboru sorte...pratim
 

tomas

Aktivan Član
05.12.2010
65
20
0
45
zlo&naopako je napisao(la):



Evo nekoliko šemica sa kojima sam se susreo do sada (uglavnom sam ih napljugan crtao ,tako da ono :icon_lol: )
Za ovu philipsovu nisam 100% siguran pošto je to jedan lik tražio da mu nactam,a nije znao lijepo makro snimku sheme uslikat :icon_lol:
Zahvaljujem na šemama. Prikopčao sam probno lampu po upustvima sa foruma ali kada sam montirao opremu nisam bio pored neta niti sam oštampao. Sijalica je radila pa nisam provjeravao. Ako nešto crkne to će biti sijalica? Trebao bi znati na vrijeme ako je moguće jer nemam komponenti u mjestu gdje uzgajam.
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Ma nebi trebalo ništa pregoriti,ali za svaki slučaj samo ispitaj dali ti je neutralni vodić (nula) na bočnom kontaktu (navoj) na grlu,a pošto je radila za probu,sigurno si dobro spojio :)
Od dnevnika na kraju nastalo diskutiranje o elektrici...DAVAJ SLIKE BILJA hehehe
Pozz
 

tomas

Aktivan Član
05.12.2010
65
20
0
45
Mala nadopuna...

Zemlja je Klasmann supstrat u koju je dodato 20% glistenjaka bez drugih dodataka. Mandala ima dosta dobro i specifično upustvo za uzgoj na svom sajtu. Cilj mi je bio da izborom maksimalnih saksija izbjegnem potrebu za đubrivom do presađivanja u veće saksije nakon pokazivanja pola. Za vegetaciju nisam bio u prilici kupiti drugu zemlju osim Klasmanovog supstrata i Florabele pa sam između ta dva izabrao Potground.
Potground H70
017ce.jpg


U dio saksija je miješana druga vrsta glistenjaka pa ću vidjeti kako se ponaša:
http://www.maki-sm.com/images/full/10 litara full.jpg

Slike boksa:



Ovo zeleno je Azmafon i mogu reći da radi posao. Njime bi se dodatno mogla obmotati i izolovati ventilaciona crijeva ko želi još niži nivo buke. Vidjeću kako će sve funkcionicati sa prigušivačem pa ako se ventilator bude čuo možda i njega obmotam ovim materijalom.

Plafon boksa za smještaj elektrike:

Cooltube i ventilator sa odvodom u odžak. Tu bi uskoro trebao doći i prigušivač.

Saksije:





Kada sam obišao boks zatekao sam nisku temperaturu jer radijator nije radio. Termostat je bio nisko spušten a vrata od boksa širom otvorena pa su biljke bile na 5C što je vjerovatno usporilo rast. Ili sam bio previše napušen ili mi je možda neko od gazda ulazio. paranoje nikad dosta pa mi ne preostaje ništa drugo nego da postavim neke zamke da vidim ulazi li još neko. Kako do sada nisam dobio neugodan poziv na tel. biće da je sve do previše dimova. Nadam se boljoj sreći što se tiče temperature i radijatora. Vjerovatnoi ću odnijeti jedan kućni "Tesy" koji je do sada besprekorno radio za razliku od ovog WEG smeća.
Od 10 sjemenki stavljenih u kocke od kamene vune proklijalo je 9. Samo jedan Hašberi nije izašao. Dodao sam prošle sedmice još po jednu sjemenku obe sorte direktno u supstrat ali te još nisu krenule. S obzirom na 5C temperature nije ni čudo:icon_lol:





017ce.jpg
017ce.jpg
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Avantura

NoTrippin

Aktivan Član
26.04.2007
552
80
48
Moram reći da si jako uredan, šta je veliki + u ovom hobiu.Ima da pratim ;)
Čisto da znaš, ta zemlja potground H je dobra skroz , meni je 3 growa poslužila bez problema.
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
Odavno nisan vidija ovakvu prednost kockastih saksija,sve neke kante počevši od mene:))
Pa da nečeš tjerati na čitanje...Rep+,apoteka nema šta!
 

Falcon

Aktivan Član
09.09.2010
229
29
0
45
Lijepo i uredno,dobro slozeno...sad samo teraj naprijed:)...ak budu sve zemske..bice dosta borbe:)sretno i pratim:)
 

tomas

Aktivan Član
05.12.2010
65
20
0
45
Lijepo je čuti riječi podrške u ovom usamljeničkom hobijiu:icon_biggrin:

U pogledu saksija, ove su 1,25e po komadu dok su crne okrugle 28cm bez tanjirića za staklenike oko 0.7e. Zbog tanjirića i kockastog oblika sam uzeo skuplje.To su cijene u jednom dijelu BiH i možda su u toku sezone i jeftinije.
Kako mi je ovo prvi uzgoj računam na greške i stres pa time vjerovatnića od muških raste. Mada možda se zalomi i veći broj ženki od planiranog. Za cvjetanje planiram saksije od 15l pa moram još provjeriti dimenzije. Zavisno od broja ženki. Gledao sam neke supstrate za cvjetanje i vjerovatno će biti opcija Floragard dok provjerim šta zastupnik ima. Tera magma djeluje kao dobra zemlja za cvjetanje svojim sastavom NPK ali ovde u BiH je nema. Zapao mi je za oko ovaj Floragardov supstrat za paradajz (NPK 160:220:750) Bio_Grow_Bag_Tomate_und_Paprika ali poučen iskustvom sa zastupnicima Klasmana ne očekujem veliki izbor.
Prekontrolisao sam struju i prespojio jednu žicu.
Prije:

Poslije:

Bunilo me je da li smeđa žica sa reflektora ide prvo na upaljač ili prigušnicu? Malo se i šeme sa upaljača i prigušnice razlikuju oko toga u crtežu. Sada je postavljena na upaljač. Sijalica radi pa se nadam da je dobro spojeno. Inače prigušnica je Philips BSN 400L 33, upaljač SN 58 i sijalica MASTER HPI-T PLUS 400W/645 E40 1SL
 

bobach79

Aktivan Član
19.11.2009
244
53
28
44
Dobro došao:icon_lol: Stvarno sve lijepo i pedantno. Samo me zanima temperatura boxa s obzirom na 400w i ventilaciju?
Saksije su četvrtaste 28 cm i trebalo bi da imaju 8-9l. Proizvođač nije naznačio veličinu u litrama ali to su klasične „mediteran“ saksije 28 pa ako neko zna zapreminu obradovaće me.
Da, tegle su 8l
Sretno:icon_lol:

 

tomas

Aktivan Član
05.12.2010
65
20
0
45
bobach79 je napisao(la):
Dobro došao:icon_lol: Stvarno sve lijepo i pedantno. Samo me zanima temperatura boxa s obzirom na 400w i ventilaciju?
Saksije su četvrtaste 28 cm i trebalo bi da imaju 8-9l. Proizvođač nije naznačio veličinu u litrama ali to su klasične „mediteran“ saksije 28 pa ako neko zna zapreminu obradovaće me.
Da, tegle su 8l
Sretno:icon_lol:

Temperatura u boksu se kretala od 15-22C. Trenutno nije uključen 12V ventilator za upuh jer sam se bojao da bi previše rashladio boks. Dospel za ispuh radi 24H. Soba je hladna i još se borim da održim stabilnih 21-22C.
Hvala za info o saksijama. :icon_biggrin: Ima li negdje katalog saksija na netu sa veličinama i zapreminom?
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.