Opojno, Zakonski Apsurd!

Hempatia Soma Herbies Headshop iGrow
28.06.2006
5
0
0
Upravo sam ovo procitao:


Sve naše državne institucije koje se bave drogama u svom naslovu imaju riječ: OPOJNO! Nacionalna strategija za suzbijanje zlouporabe OPOJNIH droga, Zakon o suzbijanju zlouporabe OPOJNIH droga, Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe OPOJNIH droga, Ured za suzbijanje zlouporabe OPOJNIH droga, i t.d. Na tisuće mjesta piše se i govori o OPOJNIM drogama.

Apsurd! Od poznatih droga koje se konzumiraju u Hrvatskoj samo su heroin i metadon OPOJNE droge (opijati). OPOJNA droga nije ni marihuana, ni ecstasy, ni speed, ni sve ostale sintetske droge iz disco klubova i partyja. Nije OPOJAN ni kokain, LSD, PCP, ni crank, ni svete gljivice, ni takozvane droge silovanja (psihostimulansi, sedativi, anoreksici, halucinogeni i dr.), – ukratko ništa osim opojnog heroina. Čak ni alkohol nije opojna nego psihoaktivna droga.

Iz toga slijedi da nikakva zakonska ni ina kazna ne čeka hrvatske građane ukoliko se napuše jointa, nagutaju ecstasyja, našmrkaju kokaina ili se „narokaju“ najjače droge, LSD-a. Mogu uz to kod kuće ili po džepovima imati solidnu zalihu raznih droga koje nisu opojne. Svi dileri koji ne prodaju opojni heroin nego sve ostale droge - po toj iskrivljenoj logici ne bi trebali odgovarati za svoja nedjela pred zakonom

Zaista apsurd! Gledajući strogo pravno, nisu krivi i nisu se ogriješili o važeći Zakon o suzbijanju zlouporabe OPOJNIH droga. Bit će kažnjeni samo ukoliko prodaju heroin ili tablete metadona koju im besplatno daje država, jer su to jedine OPOJNE droge.

O apsurdnom i smiješnom nazivlju državnih institucija i o uobičajenoj konverzaciji u javnim medijima o OPOJNIM drogama (osim kad se radi o heroinu) - objavili smo nekoliko članaka u tisku. Obratili smo se direktno i Hrvatskom saboru ukazujući na tu notornu grješku koju neosporno treba ispraviti. Međutim, osim uljudnog odgovora da će se prijedog razmotriti – ništa! Vjerojatno najviše državno tijelo drži da je to nevažna sitnica. No, važna je. I po sitnicama se mjeri korektnost i preciznost, ali i inertnost i aljkavost.

Listopada 2006.

Saša Radović


Ovo je vrlo radosna vijest hehehe