Organski uzgoj - sve što trebate znati!

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

L0oD

Form
Poznanik Foruma
09.03.2015
5.686
20.015
398
Planeta Zemlja
www.vutra.org
Frend,lepo sto si to pitao... koristio sam jednom... to ti je u nase krajeve čumur... nisam pravio svoj licno,al sam kupio pekarski... na 10l zemlje sam stavljao lopatu isitnjenog cumura,neku veliku razliku da sam primetio,nisam,al nije ni smetalo biljci(kao gnojivo ga nisam koristio)... :) tvrde da je odlican za vegetaciju,moguce.... ako vec zelis pravitu cumur,imas na google kako napraviti... peace
 

the Dreamer

drimerica
03.03.2012
488
296
63
39
Vidim jako, jako, jako malo iskustva sa organskim uzgojem na forumu :( i jako rijetko se posta u ovoj temi. Neki strani forumi imaju cijele podforume posvećene organskom uzgoju, a kod nas izgleda to još nije došlo na velika vrata, na žalost.

Organski uzgoj (ne samo vutre već povrća i voća općenito) je budućnost i mislim da bi smo svi trebali ciljati prema tome. Priroda ima sve što je potrebno da bi biljke rasle zdrave i bujne, samo im treba pružiti prave uvjete, napraviti supstrat koji hrani mikroorganizme a time i samu biljku. Prednost toga je ne samo zdravija biljka za konzumaciju, već i zdraviji okoliš na kraju krajeva, a možda i najvažnije - okus prilikom konzumacije, za koji svi koji su probali kažu da je neusporedivo bolji.

Vjerujem da će za 10-ak godina kemijski uzgoj biti prošlost, nadam se i na ovim prostorima. A do tad....

Ima li možda nekih novosti na tom polju, nekih članova ovdje koji su probali napravit neke svoje mikseve supstrata od sastojaka lako dostupnih kod nas te ih isprobali sa vlastitim biljkama?
 

the Dreamer

drimerica
03.03.2012
488
296
63
39
Super, znači ima nas (bar 2 za sad) :)
Bi li podijelio info o sastavu supstrata koji planiraš koristiti? Misliš li sve pomiješati u supstrat i onda saditi, ili posaditi u neki osnov pa onda raditi postepeno prihranu?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: L0oD

L0oD

Form
Poznanik Foruma
09.03.2015
5.686
20.015
398
Planeta Zemlja
www.vutra.org
Pomesao sam zemlju sa djubrivom golubijim i kozijim... nznm tacno koji mesec... prosle godine... dodacu pri vrhu kompost od lisca,5l pomesan sa 1l vec pripremljene zemlje...(50l ispod pomenute) i direkt tako posadit... a u pola litra cu doma u box odradit 2 nedelje u kompost od lisca... i to je to za pocetak :) a prihranu cu koristit kozije ili konjsko gnojivo vege... a cvetanje golubije... Rustiku kao pesticid u pocetku,uz jos neke pripravke,jos nisam o svemu odlucio... otom potom,dok pocne Out... daj tvoj info o planovima :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: montenegrino

the Dreamer

drimerica
03.03.2012
488
296
63
39
Super. Moj info o planovima nije tako detaljan jer sam tek počela istraživati.

Ono što mislim za sad da ću pokušati izvesti, je nabaviti neki bazični organski supstrat, komercijalni (to zato jer još uvijek nisam sigurna kako i od koje zemlje ga doma napraviti). To ću pomiješati sa zrelim stajskim gnojem "Ekognojid" (iz Bauhausa), ali vjerojatno u jako maloj količini ću dodati taj gnoj. U to ću još dodati dolomit (nemam još pojma gdje ga nabavit :D) te magnezijev sulfat. Nakon toga ću izmjeriti pH svega, pa po potrebi dodavat stvari poput pepela, piljevine, sode i ostalih prirodnih stvari kojih se dosjetim, da se pH korigira.

Za prihranu ću koristiti tekući guano i tekuće gnojivo Bioagenasol. Ima ga u HR za kupiti i zvuči odlično. Proizvodi se fermentacijom žitarica, sadrži melasu tj. na bazi je šećera i kvasca, što je odlična hrana za mikroorganizme. A hraniti mikroorganizme je svrha organic growa jer mikroorganizmi onda konstantno proizvode hranjive tvari za biljke. Svrha je dobiti živu zemlju koja se "gnoji sama" i može se koristiti ponovno i ponovno.

Ovo je recimo neki moj okvirni plan. A koliko ću brendiranog sjemena spiskati za ove eksperimente, to ćemo još vidjeti :D :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: ivek6 and L0oD

the Dreamer

drimerica
03.03.2012
488
296
63
39
Neka je i deset takvih, ali ako je jedanaesta onako kako treba experiment je uspio i onda se dalj samo držiš recepta :)

iskustvo čini uspjeh ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: oz

trubabuba

Aktivan Član
20.06.2014
959
775
113
planet earth
recept za super soil postoji pa zast to ne upotrebit, pogotov za pocetnike.
ako negde neko nade za kupit dolomite lime iliti agrovapno u HR, molim da napise jer ja neuspjesno trazim vec neko vrijeme.
 

klada1115

Aktivan Član
09.05.2015
298
267
63
Preselio sam se blizu ljudi koji imaju konje.

Mislio sam sad u 6. mjesecu saditi automatike.

Kopat cu rupe cca 30cm duboko i mislio sam na dno pomješati konjski izmet sa zemljom...jel ide to za nasu biljku kak bi bila dobra jaka i dala dobar dim

:puuuh::

Jel radi ko sa konjskim gnojivom i kak ide ta priprema...ajmo iskustva

:razvaljen::
 
Poslednja izmena:

sbcjeceo

Aktivan Član
09.12.2013
673
713
113
015
Ajde ovde da napisem, ne znam da li je negde pominjano, PH vrednost meda je oko 3, sto je dosta nisko. Hocu da kazem dve stvari: prvo mislim da ne bi bilo lose da neko sa ph metrom uradi neki ekpseriment da vidimo koliko bi trebalo da se ph spusta medom a ne nekom kiselinom(sadrzi dosta kiselina ocigledno, ali uz to puno zdravih i dobrih stvari), a druga stvar, otkad sam zalio moju dwarficu sa medom dobila je flekice od preniskog ph-a pa ako neko hoce da koristi med da to ima u vidu :)
 

sbcjeceo

Aktivan Član
09.12.2013
673
713
113
015
Ne bih se slozio, recimo ja imam med besplatno :D A drugo ja sam svoju biljcicu opekao sa jednom supenom kasikom na litru ili cak litru ipo vode sto uopste nije puno meda.. :joint2:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Chan

sbcjeceo

Aktivan Član
09.12.2013
673
713
113
015
Pa dobro opet dosta spusta, ali ja ne mogu da dam konkretne zakljucke i odnose kad nemam ph metar, samo sam rekao da mi je spustio ph jako med i to je to, i da ga mozda ne bi bilo lose korisiti za spustanje umesto sirceta(octa), limunovog soka, jabukovog sirceta...