Paucina na liscu...

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
07.11.2007
8
0
0
54
Cao drustvo. Moje biljke su indoor, neke u fazi cvetanja, a neke tek trebaju procvetati, ali ih je napala nekakva paucina na listovima, a nakon toga se pojavljuju braon fleke na listovima i biljka pocinje da propada. Jako me zanima o cemu se ovde radi i koje su kontra mere, jer sam cuo za isti slucaj i kod drugih ljudi. Hvala u napred.
 

neo_81

Aktivan Član
26.07.2008
73
2
8
42
stari ne znam ali meni to smrdi na crvenog pauka ... meni je napao bio cvijeche eno suha grana... uglavnom opis:

Napad crvenog pauka prepoznat ćemo po karakterističnim brončanim mrljama na licu lista, a kad pogledamo ispod lista, na naličju ćemo vidjeti finu paučinu unutar koje se nalaze sićušni žućkasti pauci. Ovakve promjene najbolje se vide pod povećalom, teže golim okom. Primijetite li takve promjene, spriječite ih odmah jer štete mogu biti velike, ne raste i lišće otpada. Napad se događa za sušnog i vrućeg razdoblja. Crveni pauk prska se nekim od akaricida: ORTUS, NEURON, TALSTAR.

sad eto stari procjeni ... ja nisam neki velik struchnjak ...jbg ;)
 

Tarki

Aktivan Član
11.01.2008
1.184
139
0
37
Da ima malih gadova bilo je jako suho i vruce vec par dana i bit ce negdje do ponedeljka
treba ih sprijecit da se nakote
a u ponedljak obilniji pljuskovi pa nece prezivit valjda
al ipak ih treba pobit
 

neo_81

Aktivan Član
26.07.2008
73
2
8
42
da da u svakom sluchaju ja danas pito za sredstva protiv malih napasti poshto su mi se izgleda proshirili na tulasi.... kazhe meni teta da ni sredstva protiv njih bash ne djeluju previshe na temperaturama iznad 25, ali kazhe da bi ih dosta vlage skinulo... da sprejam i odrzhavam vlagu po listovima da che ih potjerat pa eto ako ti je shto pomoglo... ;))
 
07.11.2007
8
0
0
54
Ne znam koja je vrsta stetocine, ali i dalje skidam paucinu rucno skoro svaki dan. Ako uhvati maha, biljka se osusi.
 

brend

Power of Marihuana
04.06.2005
323
25
0
50
To je mali Crveni Pauk ili Grinja.Pojavljuje se na listovima i stabljici biljke i pogoduje mu suv vazduh,jako brzo se razmnozava,najcesce je na donjem delu lista,crvene ili bele boje je,sisa sok od lista i prelazi na stabljiku.Listovi pocinju da dobijaju zute pege zatim zute celi i suse se.Na njima se pojavljuje paucina.Jako brzo moze da unisti celu biljku zato moras brzo da reagujes.
Protiv Crvenog Pauka i Grinje se koristi AKARICID,nista drugo ne pomaze od hemije za suzbijanje.Ali se prodaje samo u velikim kolicinama za prskanje vocaka i tesko se nalazi pa ti predlazem da nadjes Insekticid sa Akaricidom koji se prodaje u malim kolicinama u svim poljoapotekama za oko 3 evra.Dva prskanja u razmaku od 3 dana i malog crvenog gada nema vise.
 
07.11.2007
8
0
0
54
Pomenutog crvenog pauka nisam video, ali sam uocio male, crne, jedva vidljive tackice na listovima, koje su predpostavljam neki paraziti. Da li to moze stvarati paucinu na listovima i hedovima? Ako neko zna sta je i kako se ubija, neka se javi?!
 

Remus

Banned
Banovan
31.01.2009
116
8
18
41
pozdrav ljudi !

takoodje imam problem sa ovim gamadima. Tretirao sam biljku sa TALSTARom 2x u 3dana i posle prvog puta su se i dalje pomerali,a nakon drugog tretiranja su cini mi se pooweravali.

e sad,odrasle jedinke su sprzene,a sta se desava sa jajascima?
Postoji li mogucnost da se izlegu??
Hvala gde culi i ne culi !!
 

Melange Reflections

Aktivan Član
01.07.2008
188
21
18
39
Plava Planeta
e sad,odrasle jedinke su sprzene,a sta se desava sa jajascima?
Postoji li mogucnost da se izlegu??
posto nemas predatora(buba maru i sl.) u boxu ima da se izlegu ko dobar dan​
batali taj TALSTAR i predi na prirodni insekticid ROBALL ili ARMORU(prirodni insekticid i fungicid)​
ako zelis da narucis..evo sajta http://vujkov.tripod.com/polj1.htm
Sta je ROBALL ? ROBALL je pripravak-koktel biljnih ulja i koncentrata,iz lekovitog bilja,koje sadrze bioaktivne materije(fitoncide),koji imaju osobinu da sprecavaju rast ili razmnozavanje mikroorganizama.
Svojim delovanjem i svojim prodornim mirisom, ispoljavaju insektofugno delovanje,pa na taj nacin repelentno(odbojno)deluju na brojne stetne insekte.

ROBALL,kao proizvod dobijen iz lekovitih bilja i prirodnih sirovina,nakon tretmana(nege)biljaka deluje oko 8 dana, a zatim pod uticajem sunca,toplote,vode se razgradi.Zato je ROBALL pravi preventivni ekoloski proizvod.ROBALL ne pripada ni jednoj grupi vec poznatih hemijskih proizvoda za zastitu i dubrenje bilja,niti poznatoj grupi bioloskih proizvoda na bazi korisnih zivih mikroorganizama.ROBALL je izrazito preventivno sredstvo za negu povrca preko sistema lisca.Kondicionira biljke,prehranjuje,povecava prirodnu otpronost biljaka,odbojno deluje svojim mirisom na insekte a desikativno na biljne vasi. Ako se pojavi veliki broj stetnika i insekata ROBALL ne deluje na njih,kao sto je to slucaj sa otrovnim insekticidima.
Drugim recima,tehnika nege je u osnovi samo sprcavanje pojave bolesti i masovne pojave stetnih insekata sto se postize redovnom i savisnom preventivnom primenom ROBALL-a sa HUMISIN-om.Ovakvom tehnikom nege postizu se efekti kondicioniranja biljaka, pa na taj nacin postizemo stalnu negu,prihranjivanje,i tako same postaju prirodno vitalnije i otpornije(posredna zastita),dok broj stetnih insekata na biljkama nije znacajnija.​
Sta je ARMORAKoktel biljnih ulja i koncentrata ,iz lekovitog bilja, koja sadrze bioaktivne materije, a isti imaju osobinu da sprecavaju rast ili razmnozavanje mikroorganizama.
Svojim delovanjem i svojim prodornim mirisom,ispoljavaju insektofugno delovanje,pa na taj nacin repeletno (odbojno) deluju na brojne stetne insekte.

ARMORA ,kao proizvod dobiven iz prirodnih sirovina, nakon tretiranja deluje 3-6 dana, a zatim pod uticajem suncevih zraka,temperature,vode, potpuno se razgradi – prirodnim putem nestaje.Zato je ARMORA ekoloski proizvod.ARMORA nepripada nijednoj grupi hemijskih proizvoda (pesticida) za zastitu bilja, niti poznatoj grupi bioloskih proizvoda na bazi korisnih zivih mikroorganizama.ARMORA je izrazito preventivno sredstvo, sto znaci da je manje pogodan kada se masovno pojavi neka bolest ili masovna pojava stetnih insekata.Drugim recima, tehnika nege je u osnovi samo sprecavanje pojave bolesti i stetocina uz jacanje biljaka.Zato se ARMORA, kao prirodno preventivno sredstvo,jedino moze koristiti kada se pomesa sa nasim proizvodom HUMUSIN-om,prilikom spremanja rastvora za prskanje (HUMUSIN je specijalni proizvod iz humusa).
Naime, rastvor ARMORA-a sa HUMUSIN-om, ne samo preventivno stiti biljke, nego iste neguje, prehranjuje , jaca, pa iste same postaju prirodno vitalnije i otpornije.​
 

Remus

Banned
Banovan
31.01.2009
116
8
18
41
Hvala na konkretnim odgovorima.

Biljka je u vege fazi i ima masu lisca koji su oseceni i nastanjeni...nemam toliko zivaca da je briskam(pokusao)

I dalje nema kretanja pauka...mozda nema ko da ih nalegne:)

za sada sve ok,katnuo sam donje lisce i grancice;novi izdanci krecu;
stresla se biljka stresova..,sad bi bilo idealno upotrebiti gore navedeno. poradicu na prevenciji:vb_whip:
hvala jos jednom!
 
26.05.2010
38
1
8
43
....evo da ne otvaran novu temu...i ja iman problema sa nekakvim sitnim parazitima...male crne tocke...jedva vidljive...kada ih stisnen sa prstom ostaje trag..tj..vidin da san nesto ubija...negativne stvari su u tome sto vidin da sisu list..nema rupa na listovima ali jednostavno lagano dobivau zutu boju...nisan siguran jesu li to biljne usi ili pauci zato sto nisan nigdi vidija paucinu....prska san ih sa nekakvim pesticidom kojega san nasa doma za biljne usi ali vidin da i nije bija od neke pomoci...najvise me brine sto su se male gamadi prebacile i na drugu biljku i strah me da se ne rasire i na ostale....ako neko ima nekakvu formulu za uklanjanje malih stetocina neka rece...bija bi vam zahvalan...
 

Remus

Banned
Banovan
31.01.2009
116
8
18
41
bacalula

Remus je napisao(la):
Tretirao sam biljku sa TALSTARom 2x u 3dana i posle prvog puta su se i dalje pomerali,a nakon drugog tretiranja su pooweravali.


To mi je bio prvi post,a bocica talstara i dalje polu puna i sljaka ko leptir..

Odlican za sve parazite,insekte,gusenice!
 
26.05.2010
38
1
8
43
....Remus hvala na odg...znaci Talstar je dobra stvar...provat cu ga naci..vjerovatno ga ima u svim poljoapotekama ??? ....zanima me jos i kopriva..tj moja zelja je da sto manje koristim razne pesticide..da to ide na ajmo reci prirodniji nacin...cita san na forumu da je kopriva dobra za nametnike...e sad u kojoj mjeri i koliko to ne znam...
 

Remus

Banned
Banovan
31.01.2009
116
8
18
41
ima u svim poljoapotekama i za tvoj slucaj je nezamenljiv,eventualno Nissorun,ali ne preporucuje se ponovno koriscenje na istim povrsinama(biljkama)

Kod tebe je vec poodmakla faza i moras brzo da delujes,preporucujem kolko danas,cena mu je od 3-5e mislim.

Famozna kopriva ti moze koristiti za prevenciju,ali licno nisam zadovoljan,a smrdi gore od poljaka na suncu..za indoor ni slucajno!
 
24.03.2010
19
1
0
43
Remus ja sam koristio taj nissorun i mogu ti reci da je resio problem sa paucima!
ali ono sto je jos gore sjebao mi je hedove nacisto.biljka je bila u 30-om danu cvet i sve dlacice na hedovima su se skupile i promenile boju u braon kao da je na kraju cvetanja.a za ovo da ne treba dva puta prskati na istu povrsinu(biljku)bas si me neprijatno iznenadio posto sam danas ponovio tretman zbog preostalih jajasca da budem siguran da vise paukova nema tako da mogu da kazem da sam sjebao biljku nacisto :)))))
 

Remus

Banned
Banovan
31.01.2009
116
8
18
41
Ne,nismo se razumeli..hteo sam reci da se ne preporucuje zbog kvaliteta efikasnosti .. sumljam da bi to naskodilo,mozda zbog vrele lampe..ali ne bi joj Ti to uradio..
 
26.05.2010
38
1
8
43
...zahvaljujem se svima koji su mi pomogli oko spidera ili grinja...izgleda da ih vise nema...Talstar koji mi je predlozija Remus nisan uspija naci...malo san trazija na forumu alternativna rijesenja i nasa san savjet kako ih se rijesiti...par spica(sjemenki) od limuna san zgnjecija ia izmisa sa vodom...posprica ih i stvarno ih vise nema...ne znan jeli od toga ili im ne pase vrime...tj..ovo malo sto je zahladilo...ugl...rijesija san veliki problem....