Pc grow box

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

GreenGO

Aktivan Član
29.03.2011
97
2
8
33
ovako u kucistu imas nitne, izgleda ti kao saraf samo ima rupu.. uzmes busilicu i stavis borer u tu rupicu i izbusis ^^
 

El_Vato

Aktivan Član
04.02.2011
56
46
18
32
pa kazem da to kod mene nije slucaj, neke "iznutrice" su jednovstavno "prilepljene" za kuciste tj izgleda kao da su deo kucista, ali nisu, probao sam te nitne da izbusim, ali kazem to zahteva malo ozbiljniji posao, pa sam zato mislio to odneti kod nekog majstora, samo ne znam ko to radi ???
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Ekipa, stara tema, nadam se da nisam pogriješio...

Imam 4 biljkice koje su pustile sjeme i nikle, neke su tek izašle, jedna je već par cm velika... Inače sam ih ostavio na prozoru gdje ima dosta sunca, no nije to to i moram ih skloniti zbog gostiju. Doma imam 4 kučišta, niti jedno nije veće od 45 cm - a to nije dovoljno. Plan mi je bio smjestiti ih 3-4 tjedna u kučište, da ojačaju, i onda van sa njima pa što bude bude - neka sorta domaćice, pitaj boga šta točno...Ugl, došla je sa polja, pa bi mogla biti dosta jaka za van negdje u divljinu.

A dok one idu van, za to vrijeme si planiram složiti stvarno bolji grow box i uzeti nekog mini automata oko 40cm i voila, za moje potrebe i da naučim mi ne treba više. Što veći prostor, što veća biljka, to više problema i para.

Kako su kučišta cca 40-45 cm - kad staviš svjetlo, kad staviš teglu - šta ti ostane - cca 25-30 cm što je nedovoljno. Ja sam jučer cijeli dan jedno kučište 40cm demolirao i napravio improvizirani produžetak od lima visine 15cm, u koji sam privremeno stavio 5 keramičkih grla i 5 LED žarulja čisto za probu i da maknem biljke iz sobe.
Nažalost, samo je 5x11w LED žarulje, nema tu puno lumena, 2 su 3500K, 2 4000K, jedna je samo 6500K (cca 5000 lumena). U globalu sve što sam našao doma sam popikao, samo da ih sklonim jučer...
Napajanje PC, jedan vent za ulaz i dva izlazna, unutra auto folija za šajbe...Kažem, fakat dummy napravljeno, ali ja volim DIY pa me okupiralo ovo.

Inače na slikama su ventovi krivo okrenuti, sve sam to ispravio, plus ovaj donji je sad full gore jer je dosta slab, a ovaj gornji je dolje na ulazu, čak još ima 2 brzine...

220V dio je full izoliran od kučišta.


Još moram samo mehanički timer skužiti kako se štela.

Imam par pitanja, glupih no meni nejasnih:

1.) Kad dođe period spavanja, tj recimo 4h bez svjetla u kutiji - da li se i ventilatori gase ili ih ostavljate da rade?

2.) Kako napravite da svjetlo ne ide van boxa? Mislim - rupa za ventilator - svijetli van. Jedino da je kakav filter gore.
To mi nije jasno jer kučište planiram ostaviti u jednom spremištu gdje imam hrpu gluposti i paučine pa tamo sigurno nitko ne ide, a da ne bude pitanja "zašto nešto svijetli unutra".

3.) Jel ovo dovoljno za led rasvjetu širokog spektra? Daje 4300 lumena.


Ako danas ili sutra ne riješim serversko kučište barem 60cm, imam doma još jedno 45 cm ali puno veće širine (ovo je 18cm, a ovo drugo je 24cm) - i unutra će ići finalno ali LED rasvjeta full spektar (ili HPS 100w), dolje jedan IN vent, gore jedan OUT vent (možda u sredinu još jedan), auto folija i quit.

Preferiram LED zbog sigurnosti...

Bitno mi je da imam 40cm čisti grow space.

Da, imam Phillips 400w son-t plus žarulju, prigušnicu i starter, ako kome treba neka se javi (Hrvatska) - meni je višak, nisam još niti isprobao, mogu probati i poslikati...
 
Poslednja izmena:

Badi

☼ »» 113 «« ☼
Grow Support
30.04.2016
5.102
44.014
2.598
Nevada, USA
Nisam nikada uzgajao u PC kućištu, ali probaj sa CFL...njih 5 staviš (npr. od 23W) i to ti je dovoljno. Vidi više na 1. stranici :)
"Što veći prostor, što veća biljka, to više problema i para." Ne bih se složio.:)
Što veći prostor to veća biljka, ali i manje problema. U manjem prostoru (pogotovo tako malom kao PC kućište) je puno teže growat nego u pravom boxu.
Teško da ćeš naći strain koji naraste do 40 cm, ali to možeš postići sa LST-om.
Ventilator od ispuha mora radit 0-24, a ventilatori koji mješaju zrak preko noći mogu biti isključeni (meni rade 0-24).
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Hvala ti - imaš pravo za ovo da se ne slažeš.

Imam na svom posjedu nekoliko starih "šupa", jel - koje su sad garaže, radione, ostave. Sad sam našao jedan extra odličan stari ormar, jednokrilni - 150cm visina, širina 45cm, dubina 50cm.

Vrata su u extra stanju, samo brtva oko vratiju da dihta i lokot. Nema šanse da će tko ići tamo, tj to mogu dići i na tavan u radionu gdje nikad nitko ne ide jer je to "tajni" tavan gdje čuvam motorne pile, trimmere i ostale vrijedne alate.

Mislim ovaj PC neka sad bude, samo da ih drži na životu, ali nešto si gruntam da ovaj ormar složim, na način da bude viseća LED rasvjeta koju mogu podizati kroz rast.

Krenuo bih sad sa cca 10 grla sa cca 11w led sijalicama, a postepeno kako će iz Kine stizati, tako bih dodato koju multispektar žarulju. Mislim pošto je ormar visine 150cm, ako računam da LED mora biti na 30cm od biljke, uzeo bih još 20cm teglu tj visina bilje od poda, i uzeo bih još 20cm rezerve za manipulaciju tipa "manji dodaj rasvjetu". Znači prostora za biljku bi bilo 150-30-20-20 = 80 cm. I to je sigurnih 80 cm.

Ovi ventilatori su od napajanja i od procesora, ne piše ništa od jačine itd.... To si još moram samo proračunati koliki bi mi trebali.

Volim led rasvjetu jer osim financijski - nije vruća na dodir, tj puno manje rizika od "požara" i lakše je sa njom raditi.

Ako nekome treba, evo link za fakat jeftine štedne kojih je danas jako teško pronaći i to po normalnim cijenama.