PH i Lakmus papir-pouzdano koriscenje i pravilna upotreba

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
Postovani clanovi,resio sam da obradim temu o koriscenju Lakmus papira.U zadnje vreme dosta se problema pojavljuje na forumu kako i na koji nacin izmeriti vrednost vode.
Dosta clanova vidim da koriste digitalne ph merace Digitalni-pH-metar-pH-tester-pH-merac_slika_XL_27937051.jpg ovog tipa i slicnih,a isto tako primecujem da imaju sa istim problema oko toga kako ga nastelovati i odrzavatiga da uvek bude tacan.Takodje sto sam uvideo i sto me je privuklo da uradim ovakvu temu jeste da dosta ljudi mozda nema novca da kupi taj digitalac ili ga imaju a ne znaju kako da ga koriste.
Povodom toga ja sam napravio neki ogled koji se nadam da ce pomoci svima onima koji su skepticni kad je Lakmus papir u pitanje.
Napomenuo bi da ga licno koristi evo sigurno vec deciniju od kad se bavim hortikulturom,ne samo uzgojom canabisa [to je kasnije doslo u moj zivot] nego i uopste povrtarstvom i bastovanstvom.
Pre nego pocnem ogled tako reci napisao bi uopsteno nesto oko Ph vode i njivo vrednosti cisto da podsetim i za one koje ne znaju koliko je zapravo bitan ph vode u uzgoju biljaka a pogotovo u idooru odnosno vestackim uslovima uzgoja biljaka.
Prvo što treba da znate i odakle počinje priča o pravilnom zalivanju jeste da hladna hlorisana voda kao i preterano zalivanje ubijaju biljke. Ove dve stvari uvek imajte na umu i početak uspešnog uzgoja je osiguran.

Važno je da znate kako i čime zalivate biljke

Voda za zalivanje razlikuje se po svom hemijskom sastavu, fizičkim osobinama i biološkim primesama. Najčešće se koriste sledeće vode:
  • Otvoreni vodotoci (reke, jezera, bare). Ova voda je po karakteristikama najnestabilnija. Vrlo često je izvor zaraza i drugih zagađenja.
  • Kišnica – jedan od najprihvatljivijih načina zalivanja biljaka ukoliko sredina nije previše zagađena. Kišnica koja se skuplja u sredinama u kojima postoje jaka vazdušna zagađenja iz teške industrije u sebe tokom padanja upije mnoga jedinjenja koja su otrovna za biljke.
  • Bunarska voda – uvek je prethodno potrebno ispitati sastav ove vode. Naše vode su generalno tvrde i bogate karbonatima magnezijuma i gvožđa. Ukoliko zalivate biljke ovakvom vodom treba svakako smanjiti dodatke vodorastvorljivih đubriva.
  • Vodovodna voda – jedan je od najčešćih oblika vode za zalivanje. Prednosti su joj što je uglavnom stabilnog hemijskog sastava i nije onečišćena patogenim gljivama i bakterijama. Nedostaci su u tome što je obogaćena hlorom za dezinfekciju vode, koji na biljke ima negativno dejstvo.

Šta je to odstajala voda?

Često možete pročitati da cveće ili nama dragi hobi treba zalivati odstajalom vodom, međutim, pravo uputstvo kako se priprema odstajala voda uglavnom ne postoji. Odstajala voda je voda koja je temperirana tako da prilikom zalivanja biljaka ne dolazi do šoka. Ovo temperiranje obavlja se tako što se voda za zalivanje priprema 24 sata pre njene upotrebe.U nasem slucaju cesto se primenjuje a i sam to radim 30min ostavim vodu pa zalijem bioze.

Floraekspres saveti:
  • Najbolji način da pripremite vodu za zalivanje je da u neki široki sud pustite vodu u jakom mlazu preko rešetke. U kućnim uslovima najjednostavnije je da u kantu sa širokim otvorom pustite vodu preko tuša sa visine koliko vam to crevo od tuša dozvoljava, a minimalno makar jedan metar. Na ovaj način voda će velikom površinom doći u kontakt sa vazduhom i skoro 60% hlora će se izvetriti. Ovako napunjene posude ostavite 24 sata da odstoje. I stajanjem se vetrenje hlora nastavlja, a jedan deo karbonata se istaloži na dnu posude. Ovako pripremljena voda dobra je za zalivanje cveća i nasih bioza.
  • Prvo pravilo kojeg treba da se držite je da vodu ne skladištite u plastičnim flašama ili kanisterima koje ste napunili direktno iz česme. Iako ova voda stoji i više od 24 sata njena svojstva se značajno ne menjaju, a hlor i dalje ostaje prisutan i svakako škodi biljkama.Zato se vracamo na ono iznad sto sam napisao sasvim je dovoljno ostaviti vodu da ostoji od 1h do 30min pre zalivanja.
Šta je to pH?

Kada dobijete uputstvo za gajenje biljaka, gotovo uvek će pisati da je potreban određeni pH. pH je zapravo stepen kiselosti supstrata u kojem se biljka gaji. Vrednost pH kreće se od 1 do 14. pH reakcija 7 govori da se radi o neutralnoj sredni. Sve vrednosti manje od 7 predstavljaju kiseline, a sve vrednosti veće od 7 predstavljaju baze. Zašto se o tome govori kada se priča o zalivanju? Zato što tvrda voda dugotrajnim zalivanjem izaziva rast pH i stvara nepovoljne uslove za biljku.

Kako pH utiče na rast biljke?


Biljke koje se nalaze u neusklađenoj pH reakciji uglavnom ili prestaju da rastu i cvetaju ili dobijaju svetlozelenu bolesnu boju listova, a boja cvetova lagano bledi. Ovakve biljke postaju vrlo osetljive na bolesti. Pitanje je kako da kontrolišete pH? Dodavanjem đubriva i dobrim izborom supstrata za sadnju biljaka iliti odredjenim kiselinama o kojima cu kasnije pisati kroz ogled.

Važno: Canabis kad se radi u supstratu neke optimalne vrednosti su uglavnom gaji na pH vrednostima između 6-6,5ph,meni je tako pokazalo uskustvo da tada i najbolje usvajaju ostale nutrijente.Naglasavam da kad se radi hidraponskom uzgoju [o cemu ne znam puno] tu odskacu neke vrednosti i nebi ulazio dublje u tome,znaci pricam o uzgoju u suspstratima.
Eto ovo je mali deo onog uopsteno sto bi se ticalo ph i vode i samog vrednosti istog pa bi se sad vratio odnosno poceo ogled i pokazao kako ja to radim sa lakmus papirom.
Lakmus papiri koji se pojavljuju u prodaju i koji se mogu naci to su papirici u vrednosti koji mere od 1-14 lakmus-1-14-100-kom-mian.png , od 5,4-7 lakmus-5.4-7.0-dodatna.png ,i od IMG_20150107_061132.jpg 5,5 -9 koji ja koristim vec duze vreme.
Za ogled sam koristio vodu direktno sa cesme i vodu ostajalu 1h.
_20150107_062129.JPG
Stapici za usi sam koristio da kanem vodu na pipirice,posle merenje vode direktno iz pipe i ostajale vodu videcete razliku i blagoj nijansi boje _20150107_062346.JPG ,primeticete kako je ostajala voda malo zelenkastija njoj je veci ph jer je tvrdja ili bazicna voda koja je odstojala a iz pipe diretno primeticete da je svetlija odnosno kiselija. _20150107_062415.JPG
E sada dalje,da bi doveli vodu u kiselije stanje koriste se odredjene kiseline kao sto su fosforne kiseline,azotne kiseline ili recimo jednostavno rade posao i limontus,sok od limuna,sirce i tako dalje.Imate i da kupite naravno sve vec gotovo iz grow shopa,pet shopu koji se bave akvaristikom a to su preparati ovog tipa- bionova-ph-down-1l.png - canna-ph-pro-20-1l.jpg - ph_-_grow_500ml.tiny.png - hesiphming.png hesiphmingl.jpg ,ja licno koristim ovaj sada IMG_20150107_061112.jpg i ovaj takodje ph_-_grow_500ml.tiny.png ,iskreno jeftini su mi i rade odlican posao.
Kako izgleda zapravo boja samih listica kada oborite odnosno dovedete vodu u kiselije stanje.Ja sam u 2dl vode svega kanuo 5-6 kapljice ovog mog downa koji je nitric acid 38% tako pise na njemu i stanje je sledece,
_20150107_062241.JPG _20150107_062324.JPG .Videcete veliku razliku u boji listica i ako su mi malo losije slike ali ipak je vidno i razumljivo ono u cemu bit svega.
A recimo evo primera na listicima od 1-14 oni nisu bas tako precizni pa ih ne preporucujem ali da pokazem opet i to kako je razlika vidna, _20150107_062202.JPG .Uglavnom radim sa listicima od 5,5-9 i nemam nikad problema oko odrzavanja balansa kiselosti i bazicnosti vode,bioze su dobre usvajanje je ok ,nema locka sto je bitno a jedan recimo pouzdan nacin merenja i verujem da ce bar kod mene to ostati tako na dalje jer licno ne vidim razliku izmedju digitalnih aparatica osim bacanje u trosak i mucenje oko stelovanja i odrzavanja istog.Podrzavam i postujem svi koji rade sa digitalcima,da se razumemo odmah da ne bude nekih skeptika oko toga jer tema nije bazirana na tome nego o objasnjenju i pravilnom koriscenju Lakmus papira.
Tako da drugari i drugarice,mislim da sam eto na neki nacin pomogao i razbijo skepticnost oko toga i koriscenja lakmus papira.Ovo jeste neki lowbudjt i mozda zastareo nacin ali nacin koji funcionise.Pa eto za one sa plicim djepom kao sto sam i ja a i za sve ostale ljude kojima je ne dostupno nabaviti digitalac,mislim i zelja mi je bila da pokazem -pomognem i na neki nacim objasnim koriscenje Lakmus papirica.
Mozda sam nesto zaboravi da napisem pa cu dopuniti,a vi ako imate neke nedoumice pitajte ili i sami dopuniti verujem da ce ovo biti od pomoci nekom.Pozz svima i do tipkanja 267584-4e1c929ff09b6702fbee4db4727b2271.jpg 269811-41e5772c9e51c761f717d37533772d2b.jpg
 

Prilozi

  • _20150107_062107.JPG
    _20150107_062107.JPG
    211,6 KB · Pregleda: 79
  • _20150107_062438.JPG
    _20150107_062438.JPG
    138,5 KB · Pregleda: 74

Zelenko63

Funky
Prijatelj Foruma
13.10.2013
6.052
37.226
2.598
Jupiter
www.vutra.org
Odlican inorfmativan text te je dobro to sve znati.
Iskreno prvi put kod growanja sam samo kupio lakmus papir da nebi bilo, poslije toga kupih Ph metar. Nakon svih tih kupovina i kalibratora i kontrola, i zezanja shvatio sam da sve to nema baš prevelike vajde u smislu da se biljke naviku na sve osim kod silovanja biljaka i extrema. Još uvijek drzim do toga da ako ja mogu pit tu vodu... Mogu i biljke...
Ph je jako bitna stavka daleko od toga, ali osobno počinjem obraćat pozornost kada nesto ne valja... A ako one piće i pumpaju.
Koga briga za ph:)
Danas više manje sve hrane u smislu aditiva imaju korektore u sebi..
Uglavnom, poanta je da nakon svih tih papirića, Ph metara, kalibratora, kontrola... Sve stoji u ladici... I skuplja prašinu.
 

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
Koga briga za ph
Ja se ne bih bas slozio sa Vama kolega jel svi vec znamo i usli smo duboko u tu temu dosta puta i ovde na forumu a i uopsteno da velika kiselost samog tela dovodi do okidaca naseg najveceg neprijatelja 21 veka a to je kancer.
Ja sam neko ko osim oraganik uzgoja propagira i zdravu ishranu,zdrav zivot a pre svega zdrave misli.
Elem ono sto sam zaboravio a vidite vi kolega Zelenko ste me podsetili da sama kiselost vode odnosno tvrdja voda locira iliti smanjuje vrednost cal-mag,dva elementa koja su jako bitna za razvoj biljki a njih blokira kiselost vode,nadam se da ce te se sloziti sa mojoj konstatacijom ili sam ja nesto propustio u hortikulturi svih ovih godina.:)
 
Poslednja izmena:

MrLove

Aktivan Član
17.01.2019
151
381
63
Mozda cu otici od teme ali cu se dotaci nekih stavki u njoj....ja licno odstojim vodu u velikom sudu 24h onda na plinu dobro zagrijem jedno 2l srucim opet da se stabilizuje temp vode priblizno temp suspstrata dodam u vodu sta koliko treba promjesam korigujem ph obicno mi treba 1ml ph downa za ph 6.3 bez obzira da li prihrana ima korektore u sebi ili ne a lakmus papire nisam koristio prvi mi je grow adim ulje cinilo mi se malo jednostavnijim digitalac i ako ga nisam podesio guli grow znas i sam........ako mislis da sam ofulao komentar obrisi ga nije problem ;)
 

Herb Gardener

..micro..
Poznanik Foruma
17.02.2014
1.477
8.738
258
out of space & time
Povecana kiselost organizma dovodi do bolesti, a vracanje u bazicnost omogucava organizmu da se lakse izlijeci:)
Iz iskustva: kad me uhvati gripa najobicnija, pijem sode bikarbone i sok od limuna( koji u organizmu izaziva baznu reakciju) ozdravim u roku od par dana..
Upravo iz tog razloga preporucuje se i terapija sodom bikarbonom u lijecenju kancera.
odoh malo u of topic sorry..
 

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
..jer zaista mislim to nije točno.
Jeste kolega u pravu ste,ja sam ispermutovao bazicnu od kiselaste sredine.Moja lapsus,mogli ste ranije da mi sugerisete,hvala jos jednom moja brzopletost ali sam imao u glavi pricu o kiselastoj sredini a napisao bazicnoj.
Kada je telo previše kiselo, vaš organizam uzima minerale iz vitalnih organa i kostiju kako bi neutralisao kiselinu u uklonio je iz tela.
Upravo zbog toga nivo mineralnih rezervi kalcijuma, natrijuma, kalijuma i magnezijuma može da dostigne kritično nizak nivo, uzrokujući oštećenja koja mogu proći neopaženo godinama dok ne nastane acidoza.Hvala kolega moja greska nadam se da prastas,samo je doslo do permutovanja jedne reci.
 

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
.ako mislis da sam ofulao komentar obrisi ga nije problem
ma sve ok nego sto ce te Grouchy zaskociti i baciti te u temu -provale sa vutre-...:p:thumb:
Kolega Mr Love je zapravao mislio a pogresno se izrazio,on je hteo reci da kad mu je voda full ladna sa cesme a ne stigne da dobije sobnu temp. i zaliva bioze jer svi znamo da je sok za biozu hladna voda,a stim da je covek pocetnik i perfikcionista a recimo mu se desi da nema vruce vode u bojleru deca mu potrose kupajuci se dva puta dnevno:p,pa da bi postigao mlako stanje vode odnosno nekih 25c iliti sobnu temperaturu on tako podgreje malo na sporet i taj fazon,i ako ne znam zbilja od koga je to naucio jer mentor mu verovatno to nije savetovao.Tako da ne uzimajte coveku za zlo ja verujem da on ni ne zna sta je napisao jer mu licno vodim grow i pazim na sve,bice ispermutovao i on nesto-sporet,vruca voda,dogrejavanje,pravljenje ulja,ma verujem ja da mu se sve smutilo u glavu a ja znam da ne radi nista od toga,covek zbunjen ustao danas supruga ga mucila sinoc 100%:)
Uglavnom ono sto je bitno i sam negov cin je bio zapravo podrska njegovom mentoru a na tome hvala.:respect:
 
Poslednja izmena:

Jednomsemora

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
19.06.2018
1.990
18.969
358
Hvala @bigeskalibur na temi, svaka cast, odradjeno kako si i rekao:respect:dobra tema za one koji nemaju vodu iz gradskih vodovod a za one koji imaju, kao sto me mentor @Zelenko63 naucio a ti si gore u temi napisao, 30 min ostavit vodu da odstoji i gotovo...i jos ako se koriste djubriva koja regulisu sama Ph, nema straha od istog:):thumb:
 
Poslednja izmena:

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
evo ja cu nadopunit sa par digresija :D

jedan od najprihvatljivijih načina zalivanja biljaka
Nedostaci su u tome što je obogaćena hlorom za dezinfekciju vode, koji na biljke ima negativno dejstvo.
jel ima gdje detaljnije o tome, jer testovi koje sam ja gledao pokazuju bas suprotno gdje kloramin u vodi na neki nacin dezinficira zemlju od patogena i ni nakoji nacin ne steti biljci.
Ovo temperiranje obavlja se tako što se voda za zalivanje priprema 24 sata pre njene upotrebe.U nasem slucaju cesto se primenjuje a i sam to radim 30min ostavim vodu pa zalijem bioze.
nisam shvatio koji je tocno razlog ostavljanja vode da stoji? tempiranje na sobnu temp ili nesto drugo?
temperirana tako da prilikom zalivanja biljaka ne dolazi do šoka
šoka od cega? temperature pretpostavljam?
Na ovaj način voda će velikom površinom doći u kontakt sa vazduhom i skoro 60% hlora će se izvetriti. Ovako napunjene posude ostavite 24 sata da odstoje. I stajanjem se vetrenje hlora nastavlja
klor je plin i treba mu par dana da potpuno ispari iz vode, ovisno koliko ga je bilo. kuhanje, muckanje, prozracivanje i UV su najbrzi nacin za rjesavanje klora.
kloramin u vodi je druga prica i ne mozes ga samo tako isparit iz vode stajanjem. nisam siguran dal jos uvijek stavljaju klor u gradsku vodu ili je iskljucivo kloramin. bas zato sto ne isparava tako brzo ko klor. npr ljudi sa akvarijima znaju jako puno o kloru i kloraminu i sto su mitovi a sto nisu.
Prvo pravilo kojeg treba da se držite je da vodu ne skladištite u plastičnim flašama ili kanisterima koje ste napunili direktno iz česme. Iako ova voda stoji i više od 24 sata njena svojstva se značajno ne menjaju, a hlor i dalje ostaje prisutan i svakako škodi biljkama
nisi u potpunosti u pravu. povrsina vode nece previse doprinjet isparavanju klora. mozda bi uv imale vecu povrsinu al ne zbog samog isparavanja. voda u cijevima vodovoda je pod pritiskom i klor je otopljen u vodi bas kao co2 u coca coli. jednom kad izadje iz cijevi u podrucje sa manjim tlakom, on pocinje isparavati i oblik posude nije bitan.
kloramin je opet druga prica i nije plin otopljen u vodi vec je kemijski spoj sa amonijakom pa se ne ponasa kao klor i pari samo tako.
al kako god, nisam jos nasao test neki da kloramin ili klor stete biljkama. mozda sam u krivu al velim, ono sto sam vidio vele da ima pozitivan ucinak na uzgoj jer ne steti biljkama a steti gljivicama, virusima, bakterijama...itd. (i ribicama u akvariju :D )
Biljke koje se nalaze u neusklađenoj pH reakciji uglavnom ili prestaju da rastu i cvetaju ili dobijaju svetlozelenu bolesnu boju listova, a boja cvetova lagano bledi
ne prouzrocuju sve ph nepravilnosti jednake simptome i boje. ovisno koliko je ph u off i je li otiso u alkalno ili kiselo moze pokazivati razlicite simptome ovisno do kojeg nute locka je doslo. nije jednako imati P lock ili CalMag lock niti ce isto izgledati niti je na istom mjestu na ph skali :) izmesario sam recenicu al si me shvatio
licno ne vidim razliku izmedju digitalnih aparatica osim bacanje u trosak i mucenje oko stelovanja i odrzavanja istog
zato sto lakmus nije precizan. i nisu svi lakmusi isti. neki jeftini se prebrzo mijenjaju i nije definirano nakon koliko vremena da ocitas boju a boja se mijenja svakih 5 sekundi. ako netko zeli precizno mjerit onda se koristi ph metar. mogu i neki kvalitetniji lakmusi al ono.... nitko to ne radi jer u zemlji nema potrebe a *********** nitko ne radi sa lakmusima. barem ja nisam vidio :)
Tako da drugari i drugarice,mislim da sam eto na neki nacin pomogao i razbijo skepticnost oko toga i koriscenja lakmus papira.Ovo jeste neki lowbudjt i mozda zastareo nacin ali nacin koji funcionise.Pa eto za one sa plicim djepom kao sto sam i ja a i za sve ostale ljude kojima je ne dostupno nabaviti digitalac,mislim i zelja mi je bila da pokazem -pomognem i na neki nacim objasnim koriscenje Lakmus papirica.
naveo si gore kvalitetnu zemlju. kvalitetna zemlja, kvalitetni uvjeti i nutrijenti i obicno ne treba nikakva korekcija. najbolje rezultate sam imao bez ikakvog namjestanja ph i bez stajanja vode. ipak postoje sorte koje ne treba bas previse ph oscilacije pa je onda pozeljno ugodit biljci, iako to sokoro pa nikad nisu neki fatalni fejlovi na biljci da se ne moze izgrowat do kraja.

a i uopsteno da velika bazicnost samog tela dovodi do okidaca naseg najveceg neprijatelja 21 veka a to je kancer.
savjetujem da ovakve clickbait price preskocis tu na forumu gdje dosta ljudi ima kancer pa traze pomoc.
zadnjih par godina kruze clickbait mitovi internetom kako kiselost tijela dovodi do raka pa su se ljudi "lijecili" sodom bikarbonom jer im ona kao snizuje ph tijela i tako lijece rak. sad su pak dosle price da nije kiselost, vec bazicnost tijela. sto je od te dvije suprotne strane? :D
uglavnom ne mozes promijeniti ph tijela samo tako. trebali bi studirati 5 godina medicinu da bi shvatili koliko je kompleksan mehanizam tijela da odrzi ph i da ga ne mozemo mijenjati samo tako jer bi onda svakodnevno ljudi umirali kada bi im ph "tijela" skocio ili pao. "tijela" pod navodinicima jer ne definira sto to tocno znaci. ph kompletne tekucine u tijelu, ph krvi, urina, sline.... nije to isto niti se mijenja jednako :D
sjecam se kad su pitali tu sodabikarbona ekipu zasto nije dobro unositi kiselu hranu u organizam a limun i naranca su ful kiseli a opet zdravi :D umiro sam od smijeha na odgovore. uglavnom neka magija gdje kiselo ako je u limunu postaje alkalno nekim cudom i onda je opet zdravo... al ako je meso kiselo e onda nema magije :D al da. vidim da ta prica sad nije aktualna vec sad treba jest kiselu hranu kako tijelo ne bi bilo alkalno :D mora da limuni vise nisu magicni al su zdravi.
bazicnost vode odnosno tvrdja voda locira iliti smanjuje vrednost cal-mag,dva elementa
a njih blokira bazicna voda
tvrdocu vode uzrokuju otopljene soli u vodi. najcesce kalcijev i magnezijev karbonat. ne znam kako bi kolicina kalcijevog i magnezijevog karbonata smanjila vrijednost kalcija i magnezija u vodi, to je kontradiktorno. kalcij i magnezij ne mogu bit elementarni u vodi jer su metali i reagiraju sa vodom, vec su u vodi u obliku soli. Magnezijeve i kalcijeve soli posto voda prolazi kroz vapnenacke i dolomitne stijene i otapa ih.
bazicna voda moze blokirati biljci unos cal mag soli al ne moze utjecat na tvrdocu vode.

pohvale na trudu za tutorial :) (osim ovog za bazicnost/kiselost tijela) :D
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
ispravio sam to,ispermutovao sam u glavi slucajno.
nisi nista ispravio niti si ispremutovao. ja ti govorim da ta prica sa kiselosti organizma je glupost i mit.
ph krvi je 7.4. moze varirati za 0.05 ak se ne varam. sto znaci da je nase "tijelo" u startu alkalno. pluca i bubrezi mislim da reguliraju kiselost (kolicinu vodikovih iona).
limuni i sode bikarbone ne mogu regulirati ph tijela jer bi inace bio mrtav.

i sto znaci povecana kiselost oragnizma? koliko je to tocno. 7.3? 7.25, 7.0000002 ? 6? :D nase tijelo je alkalno. moze biti jedino manje ili vise alkalno al ne previse jer si mrtav. da bi tijelo bilo kiselo moralo bi imat ph manji od 7. a to je nemoguce jer ti je rak onda najmanja briga.

prestanite citat internet nebulozne clickbait gluposti jer ljudi stvarno vjeruju svasta i na taj nacin ugrozavaju svoje i tudje zivote. pogotovo jer su najprofitaiblniji clickbaitovi vezani za bolesti, jer svi zelimo bit zdravi.
 

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
nisu to internet ne buloze vec studije objavljenje na netu ili knjigama iste one,koje si ti mozda procitao.E sad koje su pouzdane a koje ne,ne mozemo proceniti jer nismo biohemski naucnici osim ako nije u tvojoj struci slucaj.Mislim da je stvar licnog interesovanja u mom slucaju.
 

Jojoman

Banned
Banovan
08.02.2011
2.276
11.277
358
Big svaka čast na trudu, osobno ne mjerim ph mada kad sam poceo s indoor growom svi su stariji i iskusniji članovi mi komentirali "gdje ćes bez ph metra" kao nesto zbog cega se grow ne započinje.. Uzeo sam to u obzir ali posto su rezultati bili tu bez korekcije ph nisam ga ni uzimao, pogotovo jer sam u pocetcima samo autose sadio indoor koji su otporniji na ph fluktacije, a vidim da kroz par godina ekipa vise ne spominje ph praktički.. Mislim ima sve zapisano tu na forumu zar ne?
Edit, zar klor ne šteti i "dobrim" bakterijama, onim koje ciljano stavljamo u posude i suptrat?