PH Metri -Tehnicke karakteristike

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop

unknower

buntovnik bez razloga ;)
17.06.2006
883
93
0
PH MetarTehnicke karakteristike

Ovo je aparat koji sluzi za merenje PH vrednosti odnosno kiselosti ili alkalnosti neke tecnosti.Nasao sam internetu i molekularnu vrednost ali mislim da nema razloga za tim.
Dakle,pored analognih postoje digitalni i lakmus indikatori PH vredosti.
Treba napomenuti da PH zemljista u mnogome zavisi od kolicine i odnosa soli kao i minerala u njemu.
Analogne PH metre necu obradjivati u ovoj temi jer su skloni brzom propadanju eloktroda i nakon toga pokazuju netacno PH stanje.

Digitalni PH metri

PH metar (nisam mu nasao ime) Sl.#1
lcd : prikaz PH i temp
opseg merenja : PH 0,0 – 14,0 / Temp 0 -50ْ C
tacnost : PH +/- 0.02 / Temp +/- 0,5ْ
ostale karakteristike : vodootporan,zadrzavanje prikaza na taster,samogasenje posle nekoliko minuta,automatski prikaz energije baterije
kvalitet-cena : 6/10
cena : oko 70 €

PH metar – Combo Sl.#2
lcd : PH ,Temp,EC,TDS
opseg merenja : PH 0,0-14,0 / Temp 0,0-60,0ْ C / EC 0-3999μS/cm 0,0-20,0 mS/cm
tacnost : PH +/- 0,05 / Temp +/- 0,5ْ C / EC-TDS +/- 2%
ostale karakteristike : zadrzavanje prikaza na taster,samo gasenje posle nekoliko minuta,automatski prikaz energije baterije,zamenjiva PH elektroda,nastavak za merenje soli koji je otporan na uticaje soli
kvalitet-cena : 7/10
cena : oko 150 €

Sl.#1 Sl.#2

PPM-EC
(prevod Gloss_Zelenky)
Koja je razlika između ppm/promil (part per million/dio na milijun) i EC (Electrical Conductivity/Električna provodljivost)?
Potpuno otopljene tvari (Total dissolved solids-TDS) jest najbolje mjerenje koncentracije hranjiva u higroponskim otopinama. Da bi procjenili TDS moramo upotrijebiti mjerač koji izarčunava Električnu provodljivost (EC) neke otopine i zatim taj broj pretvara u TDS kao ppm (promile). Mnogi mjerači će sami napraviti taj izračun.

Potpuno otpoljene tvari su najčešće izražene u ppm-ima. To mjerenje težine utvrđene vaganjem naziva se gravimetrijska metoda. Otopina hranjiva razređena vodom u razmeri 700ppm znači da na svaku litru vode otpada 700mg otopljene tvari. Kako bi što tačnije izračunali potpuno otopljenu tvar (TDS), morali bismo uzeti odmjereni i filtrirani uzorak te ga otpariti do suhe tvari,a zatim taj ostatak odvagati. Za takav tip mjerenja potrebno je imati staklenu aparaturu poput biretta i pipeta, stakleno posuđe, parnu kupelj (pošto se radi o isparavanju, a ne zagrijavanju) i vagu sa opcijom mjerenja u miligrame.
Primjer: 50mL otopine gustoće 700ppm nakon sušenja će ostaviti 35mL soli na dnu posude.

Električna provodljivost (EC) je izražena u siemensu pa centimetru (s/cm) ili milisiemensu po centimetru (ms/cm). Sama provodljivost se može odrediti jeftinim ručnim meračem. Ioni djubriva imaju električni naboj koji iznosi neki celi broj (1,2,3..), a koji može biti pozitivan ili negativan.

EC je mjerenje svih naboja u nekoj otopini koja provodi struju. Što je veća koncentracija iona to će neka otopina imati veću električnu provodljivost. Materijal ima provodljivost jednog siemensa ako kroz njega prođe 1 amper električne struje po jednom voltu električnog potencijala. To se još naziva i om, merna jedinica električnog otpora. Siemens se također naziva i mo (om naopačke).

Neki merači su praktičniji pa sami pretvaraju EC mjerenja u PPM.

Sam merač ne može tacno izmeriti TDS kao što je to prethodno opisano, već upotrebljava linearni konverzijski faktor kako bi ga izračunao. Kako je svaka mešavina djubriva različita nijedan factor neće biti točan. Mjerač upotrebljava približan konverzijski faktor pošto tačan sastav mešavine nije poznat. Približan konverzijski faktor koji se koristi u rasponu je od 0.50-.72, *u zavisnosti ko je proizvođač, i samim time daje dobre rezultate u izjednačavanju TDS i EC mjerenja.

*Sve ppm “olovke” u stvarnosti mjere vrijednost temeljenu na EC i naknadno tu vrijednost prikazuju u ppm obliku, a budući da postoje različiti konverzijski faktori u različitih proizvođača dolazi do otežanog merenja različitih djubriva.

EC se izražava u milisiemens po centimetru (ms/cm) ili microsiemens po centimetru (µs/cm).
1ms= 1000µs


EC i CF (Faktor provodljivosti) se daju lako pretvrati

1ms= 10 CF
“Komunikacijski problem…”
Ponovo, problem je taj da merači različitih proizvođača koriste različite konverzijske faktore za izračun ppm-a koje prikazuju. Svi ppm (TDS) merači zapravo mere EC ili CF i zatim pokreću program kako bi rezultate prikazali u ppm-ima.

Postoje 3 vrste konverzijskih faktora koje proizvođači koriste za prikaz ppm-a…

USA 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 500 ppm
European 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 640 ppm
Australian 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 700 ppm


Na primjer,

USA 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 500 ppm
European 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 640 ppm
Australian 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 700 ppm


Proracun konverzijskog faktora .

Ako vaš merač ima funkciju biranja između EC i TDS , vaš konverzijski faktor se vrlo lako može odrediti na način da se jedan rezultat podeli sa drugim.
Stavite sondu u otopinu i izmjerite TDS u ppm-ima. Prebacite u EC i očitajte rezultat u ms/cm.
Konverzijski faktor= ppm/ec.

Važno: ms se moraju pretvoriti u µs: 1ms= 1000µs ( 1.0ms/cm= 1000.0µs/cm)

Prema donjoj tabeli:
1.0 ms/cm = 500 ppm (USA Hanna)
1000 µs/cm = 500 ppm

Konverzijski faktor = ppm / (ms/cm * 1000)
.50 = 500ppm / (1000µs/cm) ]


Rezultat je konverzijski faktor vašeg mjerača i trebao bi biti broj između 0.50 i 0.72. Da bismo poboljšali točnost potrebno je uzimati EC i ppm očitanja kroz deset dana te napraviti prosjek konverzijskih faktora. Što više očitanja koristimo bliže smo otkrivanju našeg pravog konverzijskog faktora.

Napomena za organske uzgajivače

EC merač ima manje primena za uzgajivače koji koriste zemlju kao medij iz jednostavnog razloga što mnoga organska djubriva nemaju naboj ili su inertna. Preparati kao Superthrive ili riblje emulzije, praškasta krv, kameni fosfati ili zeleni pijesak nemogu se pouzdano izmjeriti kada se primjene. Merači mogu jedino mjeriti električno nabijene soli u otopini!


NASTAVICU...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Betoven

unknower

buntovnik bez razloga ;)
17.06.2006
883
93
0
Quote:
Originally Posted by Eddie
Quote:
Originally Posted by neznalica
Mislim da gresis u poredjenju lakmus papira sa digitalnim PH pokazivacima.
Nisam siguran da ces tacno odrediti PH na osnovu boje.Dovoljno je da samo tu boju gledas pod neonskim svetlom ili cak da sam postupak ne odradis kako treba i eto greske od 0,5-1 PH sto je mnogo.
Mislim da je kod vecine PH aparata opravdana cena/kvalitet.


Ne gresim nego se nismo razumeli. Desavalo se u fabrickim uslovima da posle par meseci sonda pobrljavi, elektronika takodje, i jedino resenje i to uspesno bude lakumus. Dok je sve novo to radi lepo a kako se sve odvija u agresivnoj sredini tacnost polako sve vise odstupa.
Tvrdim da se uz malo paznje sa ovim sredstvima mogu postici dobri rezultati sto ne znaci da ne vredi kupiti pristojan uredjaj.


Ne razumem te kako u fabrickim uslovima.
Ovo je PH metar za kucnu i licnu upotrebu.Digitalni PH metri za fabrike ili teze uslove rada gde se svakodnevno izvrsi po nekoliko ispitivanja ili mozda cak desetine, postoje profesionalni PH metri sa izmenjivim elektordama.Za svako merenje koje se vrsi koristi se druga elektroda a koja je namenjena samo za taj tip merenja.
Znaci elektrode su izmenljive sa kablovskim produzetcima,sam aparat nije u dodiru sa kiselinama,solima...
Jedna elekroda kosta od 10-60 eura u zavisnosti za sta je namenjena odnosno sta se sa njom meri.
Sam PH aparat bez ijedne elektrode kosta oko 400 Eura.
Znaci jedan profi komplet za takve uslove kosta oko 700 Eura.

Kod ovih aparata gore (o kojima pricamo) dolazi do ostecenja ako se ne odrzavaju elektrode posle merenja.
Onaj koga mrzi da odrzava elektrode imace netacno merenje.
Elektrode se ne brisu krpom niti se ispitaju vodom sa cesme.

Naravno u ovoj temi cu napomenuti i lakmus papire kao sredstvo koje koristimo zbog nasih finansijskih mogucnosti.
Inace pristalica sam da kvalitet mora kostati u svakom smislu i za svaki proizvod.
Ali lakmus papir se vise nigde ne koristi u laboratorijama i firmama kojima je PH vazan faktor ,sto mislim da dosta govori samo za sebe.

Nisam nigde u textu pomenuo lakmus papir ali to ne znaci da on nije "dobar".Problem je sta covek zeli.Ako je zelja nekog priblisnog saznanja PH vrednosti onda je on sasvim zadovoljavajuc ali ako se zeli tacno saznanje onda je ovakav digitalni pokazivac daleko daleko ispred lakmus papira.
 

Eddie

Aktivan Član
07.12.2006
167
8
0
Potpuno si u pravu i nemam mnogo sta da dodam. Slucaj o kom pricam je bio u fabrici sa fiksnom opremom od mozda 2k evra ali zbog neodrzavanja i loseg rukovanja lakumus se pokazao pouzdaniji. On gresi +/-0.5 a neispravan uredjaj mnogo vise.
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
277
63
22
Ja ću dodati mali post o lakmus papiru s obzirom na financijske mogućnosti mnogih growera barem onima koji su se odlučili za lakmus papir kao prvobitno rješenje.

O važnosti odgovarajuće pH vrijednosti vaše vode i zemlje u kojoj raste vaša biljčica.Trava ima specifiene zahtjeve po pitanju pH vrijednosti vode a to je idealno 6.2 do 7.0 a može i od 5.8 do 8.0.

Ne vodite li računa o spomenutom parametru vode i zemlje, mogli bi imati niz problema(u vegetaciji ne toliko koliko u cvjetanju ). Medutim, testeri pH vrijednosti su prilično skupi i njihova cijena kreće se uglavnom preko 60 eura. Jasno je da je daleko najbolja varijanta kupnja digitalnog uređaja koji vam može služiti praktički do unedogled. Početni ulog je velik, ali barem, što se tiče pH vrijednosti, ste mirni.Vrlo jeftino a sad koliko i efikasno rješenje to je pitanje ?. U lancima trgovina "Hospitalija" i "Kemika" možete vrlo povoljno kupiti listiće za provjeru pH vrijednosti. Kupnjom tzv. lakmus papira za svega 64 ili nešto više kuna, moći ćete izmjeriti pH vrijednost stotinu puta ili ukoliko kupite lakmus papir u roli, mnogo više!
pH vrijednost se odreduje vrlo jednostavno: umoćite papir i/ili komadia trake u vodu i pričekate nekoliko sekundi. Tada usporedite boju listića i/ili trake s bojom na kutiji i dobili ste traženu pH vrijednost!

 

balcan_smoke

Vutra Veteran
01.03.2006
1.836
490
108
djeluje interesantno i lako ,e sada koliko je precizno ?

nikada nisam koristio,ako neko ima iskustva sa mjerenjem na ovaj nacin bilo bi lijepo da ih podijeli sa nama :)
 

BossGrow

Aktivan Član
04.12.2006
110
21
18
40
ja koristim takav tester (za provjeravanje ph vode u akvarijima) 4 kapi na 5ml tekucine
tastirao sam ga sa redestiliranom vodom i pokazuje koliko i pise na ambalazi te vode
cijena- 5e
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
277
63
22
Evo moram pohvaliti hanna checker radi svoje jednostavnosti stvarno upališ i radi , jedina ajmo reći da mu je to mana je da ga morate kalibrirati svakih dva tjedna pa sa njim dobijete no preporučljivo je i kupiti dvije otopine za kalibraciju donje i gornje točke .
Svoj primjerak Hanna checker-a nabavio sam kod Drage kao i otopine za kalibraciju.Odmah su se išle raditi provjere ZG vode i moram reći da je tu negdi oko 7.1 do 7.2 što moram reći nije idealno no marihuana trpi do 7.5 , no to nije ni toliko bitno sad .

E da još jednu stvar koju nesmijete zaboraviti kod kupovanja Ph metra je da kupite otopine PH + i - , skoro bi rekao da vam čak ni netreba PH + jer je naša voda samo za dodavat PH - no ja sam ga uzeo za svaki slučaj nek se nađe :icon_lol: .

Mislim da je ovo onak najprihvatljiviji cijenom digitalni Ph metar, makar izgleda kao neka igračka sa placa radi i to jako dobro. Netko tko se igra sa dužom vegetacijom i ukoliko je neka vrsta koja dugo cvjeta postoje velike mogućnosti da Ph reecimo tokom cjelog grow-a raste raste i naravno raste i onda onak pred kraj cvjetanja zajeb PH napravi Nutrient Lock i papa ... tako da neka vam ovo bude prva ozbiljnija investicija od 70 eur.Toliko od mene
 

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
576
138
50
cool je to da si uzeo -hanna je jedan boljih proizvodjača.Inačer svi oni moraju se kalibrirati.
cena nije bas tako povoljna-70eura ali če ti smanjiti puno muka i sigurno če biti biljke zdravije,bogatije,veči% ženskih,... tako da je opet bolje dati i nekoliko više ali biti siguran

pravilan odabir
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Bolt

gens

Aktivan Član
20.07.2006
426
28
18
Super stvar... planiram ga kupiti u Damu... ali ako cijena neće biti povoljna onda eBay, ima ih po stvarno ok cijenama i to od ok proizvođača.
 

gens

Aktivan Član
20.07.2006
426
28
18
ahaaa... ja sam upravo naručio preko eBaya, 36$ sa dostavom... jedino ću se za kalibraciju pobrinuti u Damu... uz ovo u paketu dobiješ samo malu količinu tog čuda za kalibriranje
 

Schlomo

Aktivan Član
26.07.2006
123
65
28
Našao sam ove informacije u jednom pdf dokumentu o ph-metru za tlo ( takvo nešto bi trebalo pisat u naslovu, ali sam slučajno opalio enter dok sam pisao i sad više nemogu izmijeniti)

Ove informacije vrijede za uređaje koji samo mjere ph zemlje, ne i vode ili bilo kakve otopine.

PH-metar
( mjerač kiselosti tla )

pH metar je koristan, precizan i lako upotrebljiv mjerni instrument koji je namijenjen profesionalnim
proizvođačima kao i samostalnim poljodjelcima. U poljoprivrednoj proizvodnji koristi se za određivanje
kiselosti tla, što uvelike koristi pri odluci treba li tlo obraditi vapnom ili gnojivom sa sadržajem vapna
da bi se isto neutraliziralo. Jedno potpuno neutralno tlo ima pH 7.
Instrument u dodiru sa tlom sam proizvodi struju i nisu potrebne kemikalije, destilirana voda ni vanjski
izvori struje.
Mjerenje je vrlo jednostavno. Potrebno je staviti elektrodu u tlo i već nakon nekoliko minuta (2-3)
imamo izraženu pH vrijednost.
pH metar određuje kiselost u nepošumljenim krajevima, lijehama, kontejnerima, rahloj zemlji supstratu i
kompostu. Aparat se ne smije stavljati u vodu ili bilo kakvu otopinu.

KORIŠTENJE

Prije i poslije korištenja bitno je dobro očistiti instrument mlazom vode i zatim obrisati suhom krpom,
jer sonda mora biti potpuno suha. Zemlja sa sonde se ne smije skidati rukom jer će to imati negativan
utjecaj kod slijedećeg mjerenja. Nakon što očistimo instrument, on je spreman za slijedeću izmjeru za
oko 1 minutu.
Aparat se gura u tlo rotirajući sve dok metalni dio nije pod zemljom. Aparat se ne smije vaditi pa opet
stavljati u istu rupu jer će mjerenje biti netočno. PH se može očitati na aparatu za nekoliko sekundi na
gornjoj skali. Pomoću bijelog gumba na aparatu mjerimo vlažnost tla, da ustanovimo da li je zemlja
propisno vlažna za mjerenje, a to se očitava na donjoj skali koja je podijeljena 1 – 8. Ako pri pritisku
bijelog gumba pokazivač padne ispod 5, tlo je presuho te se mora navlažiti. Ponoviti mjerenje za oko 2-3 sata.

PRAKTIĆNI SAVJETI

Kod svježe gnojene zemlje i supstrata mjerenje treba ponoviti nakon određenog vremena.
Ako se kazaljka kod mjerenja ljulja uzroci mogu biti:
- elektrode nisu potpuno prekrivene zemljom
- u tlu je visoka koncentracija željeza, magnezija isl.
- Tlo je nedavno gnojeno
Elektrode moraju uvijek biti čiste i bez hrđe. Zahrđala sonda očisti se pijeskom ili četkom i treba
pričekati oko 30 minuta do slijedeće izmjere.
Blizina dalekovoda ili visokonaponske mreže rezultira pokazivanje visokih vrijednosti pH i vlažnosti.
Kad je neizbježno mjeriti u takvim uvjetima, mjerenje se ponavlja 5-6 puta i uzima se srednja vrijednost.
Kod lakšeg tla treba se orijentirati ka nižim pH vrijednostima, a kod težih ka gornjim vrijednostima.
 

4herbs

BANOVAN
Banovan
03.06.2008
468
96
0
33
Ja sam sebi nabavio od sere isfet ph metar
radi ko urica,upališ ga i umočiš u vodu i odma pokaže rezultat,može i u zemlju ić
poslije ga samo obrišeš i opet je na nuli!!!ako želite šaljem slike
 

zla zla

Aktivan Član
06.10.2009
92
2
0
36
zamolio bih nekog ko je koristio hormon pokoravljanaja prilikom kloniranja da mi kaze gde je nabavio, i da li se to moze naci u poljoprivrednim apotekama? , usput pogledajte moju
prezentaciju na Vutra forumu GROWBOX home made
 

ZOKI

Aktivan Član
21.01.2008
1.257
42
73
14
,ima ga u poljoprivrednoj apoteci...
odes pitas pa ti oni ponude neznam ime .
ovde gde sam ja imam ga cak i po radnjama ...