pH vrednost objasnjenje

Hempatia Entrio Herbies Headshop iGrow
03.09.2006
34
4
0
posto sam procitao da se na forumu dosta pitanja postavlja u vezi ph vrednosti, odlucio sam da kao hemijski tehnicar kazem koju:

Ph ph vrednosti se krecu od 0 (jaka kiselina) do 14 (jaka baza). pH vrednost ljudske koze iznosi 7,4. Ph vrednost destilovane vode iznosi 7, sto predstavlja neutralan pH. Ovaj nacin vrednovanja je logaritamski tj. pH 8 je 10 puta vise bazican od pH 7, a pH 9 100 puta ...
Ukoliko zelite da snizite ph vrednost vase zemlje recimo sa 8 na 7 dodajte vodi neku blagu kiselinu, npr. malu kolicinu sirceta, ili limuntusa.

Kada menjate Ph vrednosti imajte na umu sledece. Reakcija izuzetno niskog pH i izuzetno viskokog ce biti eksplozivna, npr. ziva soda NaOH (jaka baza) i visokokoncentrovana HCL (hlorovodonicna kiselina, koja se nalazi u Vasim stomacima i ustima, u razblazenoj varijanti). Pouka: ne plujte u zivu sodu. :lol:

Takodje reakcija jake kiseline i neutralnog pH (voda) takodje moze biti eksplozivna, sto vazi i za baze. Posto su elementi koji grade baze kao natrijum jako oksidacioni (izazivaju visoku temperaturu pri sagorevanju, i lako se zapale) koriste se za izradu HPS sijalica (High presure sodium), koje verovatno sadrze natrijum, ili neki drugi alkalan metal.

p.s. Baze se jos nazivaju i alkalije.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: edmundo and Bochwa