Pitanja za iskusnije članove oko prvog uzgoja

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
10.06.2022
40
93
18
Pozdrav,

već nekoliko godina mi je želja, i evo sad sam dobio priliku da mogu uložiti novac i vrijeme u ovaj sport.

Sjemenke su stigle:
5x Blue Dream Auto
5x Girl Scout Cookie Auto

Growtent stiže kroz dva-tri radna dana, naručio sam još dodatno ovih fabric potova od 22L, ukupno ću imat 6 vreća.
Spiderfarmer SF2000 Grow tent KIT

Kad spiderfarmer kit stigne, naručujem ostatak, na koji se nadam odlučit nakon Vaše dobrodošle pomoći.
Iduće sam stvari planirao uzeti 100%
Ventilator za mješanje unutrašnjeg zraka
mykoriza

Potrebna će mi biti pomoć oko odabira odvlaživača i ovlaživača, ph metra, ph UP/DOWN, intake ventilator za tent i najvažnije zemlje i gnojiva.
Imam preferans da napravim ovaj prvi grow organski, a čitanje po forumu oko zemlje i gnojiva me još više zbunilo.
Čak dosta tema koje su relevantne o zemlji i gnojivima su stare desetak godina, pa mi je teško pouzdati se u takve informacije kad
sigurno neki proizvodi nisu dobavljivi, ili su drugačije zovu, ili postoje novi bolji prozivodi.

Bitno mi je da ih mogu nabaviti u Hrvatskoj u pristojnom vremenskom roku.
Supersoil / compost mi se činio nekako beginner friendly opcija, međutim našao sam samo kilomix
koji će tražiti vjerujem još dosta prehrane nakon što su dame 3-4 tjedna stare? I nije problem ako budu, ali
bih onda da imam spreman minimum prehrane koji mi može zatrebati da 4-6 biljki izguram do kraja.

Biobizz i advanced nutrients sam vidio feeding schedule i da se dosta spominje na forumu, i već mi stoji u košarici od biobizza nešto što sam dosad zaključio da će trebati, sviđa mi se jer bih mogao sve sa botanika.hr naručiti, i pojednostaviti nabavu.
Ovo mi je najveća dvoumica na što da se odlučim, da bude što jednostavnije jer ovo prvi put radim, i tu Vas molim pomoć i preporuke ako postoji nešto drugo, što smatrate boljim ili jednostavnijim, a da rezultati budu OK. I gdje mogu nabaviti?

Očekivanja mi nisu previsoka, znam da je velika vjerovatnost za greške, i da autoflower ne oprašta puno. Zadovoljit ću se sa cca 50g po biljci, iskustvom koje mogu prenijeti na idući grow, a nadam se barem boljem dimu od ovih uličarki sa kojima sam jedino imao doticaj za svog života.

Namjeravam voditi dnevnik uzgoja, imam u košarici Raspberry Pi Pico mikrokontroler, i plan da automatiziram uvjete u šatoru (temperaturu i vlagu), volio
bih evidentirati proces pa da na neki način to bude moja kontribucija zajednici.

Cjenim svaki feedback i pomoć!

U privitku je slika košarice sa botanika.hr
2022-06-18_15-45-48_screenshot.png
 

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Uzmeš SomaSoil i Soma čaj. Ne treba ti Ph metar. Ne trebaju ti gnojiva u boci. Plagron ili BioBizz Light mix. Box Set ti je ok. Odvlazivac Meaco ako imaš pristup. Ovlazivac bilo koji od barem 5 l tank, da se puni odozgo. Otvori moj profil pa pogledaj teme. Imaš sve info i dnevnik koji to pokazuje kako Soil radi. Sto se tiče ostatka, teorije si se nabiflao, ceka se box i oprema. Jedino sto savjetujem da ako nemaš klimu koja ce raditi 0/24, pričekaj barem početak 9. Mjeseca s Indoorom.

2 seta i 4 kg caja ti je za 5 biljaka i to malo jacih.

1655570869174.png
 
10.06.2022
40
93
18
Hvala Bizzo, pogledao sam tvoj video di mješaš sa zemljom, ovo će biti najjednostavnija solucija, i ne moram uzimati ph metar, veći budget za ostatak.

Bit će potrebna velika količina discipline da sačekam 9 mjesec, ali mislim da definitivno bi trebao. Temperatura već zna biti visoka, klimu nemam.
Dali je ok drzati sjeme do tada u ziplock vrećici, u tamnoj ladici sobne temperature?
Soma kit također, moze stojati u špajzu i čekati 8 mjesec da zamješam bez problema?

Dobio sam nekoliko sjemenki raznih sorti gratis kada sam naručivao, možda probam čisto eksperimentirati preko ljeta da dobijem osjećaj.
 

Vutra Samotnjak

VenloNL
Poznanik Foruma
07.06.2010
8.479
43.585
2.598
Pocetniku je glava uvijek puna nepoznanica :)
Zato je ok krenuti sa automaticima, jer... ide automatski :D
Ako možeš imati temperaturu u boxu do 30°C (max), kreći.
Potraži zemlju Potground H 1655613979445.png pokazala se ok, ili naruci od Bio Bizza zemlju. Za 3,4 dana ti Hempatija dostavi sve.
Bio Bizz gnojiva su jednostavna i dobra. Ja osobno, da si pojednostavim uzgoj stavljam samo Bio Bizz Grow i Bio Bizz Bloom :)
Prije sam stavljao i Top Max, nisam primjecivao neku razliku na kraju.
Cilj mi je pojednostaviti uzgoj maksimalno.
Bio Bizz Grow oko 20-tog dana pa do pred kraj. Bloom oko 35/40 - tog pa do kraja.
1ml na litru vode, svako zalijevanje. Ako je sve ok, da se biljke ne bune...pojacam Bloom na 2 ml / na litar vode. Baci oko na tablicu WhatsApp-Image-2018-06-02-at-12.06.30-e1527934393451.jpeg
Ph vode ne diram. Direke iz pipe, dodam gnojivo i zalijem.
Za 80-90 dana berbim.
Kolicina suhog na kranu ovisi iskljucivo o vrsti koju sadis.
Neki automatici daju 30 grama suhog a neki prebace 100 g, to ćeš se i sam uvjeriti.
Turbinu za ispuh sam kupio davnih godina u "Stolarija Mraz". Radi kao prvog dana a košta nista.
Ovi Clip ventilatori su ok, mada za manje pare uzmeš neki Tower vent i okacis ga hirizontalno, pa ti pokrije cijelu širinu boxa :) Ima ih za 200 kunića :D
Primjer:
U ovoj turi su mi u boxu bili zajedno i automatik i fotoperione.
Znači, ako je prevruce... slobodno radi automatike na 12-12. Ide i tako :)
Ima još par mojih dnevnika, malo baci pogled i startaj. Samo opušteno. Ako gdje zapne, ima uvijek netko za pomoć.
Napomena, za 'vruće' dane LED rasvjeta.
 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.288
9.625
256
Dali je ok drzati sjeme do tada u ziplock vrećici, u tamnoj ladici sobne temperature?
Bolje ne. U principu ti treba što niža temperatura, ali je znatno bitnije da ne dođe do temperaturnih oscilacija, što se sigurno dešava čak i u ladici.
Frižider najbolje, ostanu vijabilne po par godina sigurno. I to u neku posudu da ne povuku vlage mnogo

Sretno :wave:
 
10.06.2022
40
93
18
Uzimam prijenosnu klimu pa di puklo, svjestan sam da ništa ne valjaju, ali nadam se da će moći bar toliko održavati temperaturu, malo pomoći i kod ovog toplotnog vala što je najavljen..kontam ju stavit pred usis u šator, negativni pritisak od exhaust ventilatora bi trebao odma povlačiti hladan zrak od dolje, bez da imam ikakav intake ventilator, jel mi logika na mjestu? Isto tako miris kad bude cvjetalo nebi trebao izlaziti na intake stranu? Jel ima neko rješenje za prašinu i gamad koja bi mogla ući kroz intake vent, neki mesh/mrezica ili slično DIY? Mozda neki HEPA filter kao što bude na usisavačima?

Jako sam nestrpljiv da krenem brzo, i to me sad koči sa somasoil što moram 20-30 dana čekati da odstoji nakon mješanja, iako mi odgovara jer neću biti prisutan zbog godišnjeg odmora neko vrijeme... Ali prodan sam na jednostavnost somasoil, baš mi se čini jednostavno, pretpostavljam da je zračna pumpa must have za čajeve?

Malo se bojim u frižider stavit, nemam onaj nofrost frižider, zidovi su unutra uvijek oznojeni, bojim se da vlaga mi ne uništi ih...

Samotnjak hvala na savjetu, dosta mi je pojednostavilo mišljenje, koliko je zapravo jednostavno uzgojiti bez brda prehrane, čak sam se i trgao
da naručim biobizz jer bi mogao početi već idući tjedan, pa da pripremim somasoil za iduću berbu da je spreman, ali ipak sam odlučio za somasoil i malo strpljenja.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: goran641 and Bizzzo

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Ne treba ti 20 ili 30 dana za soil.

Kad stigne, zamijesas. Nakon 10 dana dodajes litru caja, zamjesas i nakon 5 dana si spreman. Ukupno 15 dana. Maximalno 20 kad imas vremena rastezati cijeli proces.

Sto se tice caja i pumpe za zrak, moze se davati kao top feed, medjutim uloga samog caja u proceduri je da osim sto dodaje NPK, dodaje i hrpetinu bakterija u pricu. Kod organskog uzgoja za razliku od onoga kad se koriste mineralna gnojiva, raspoloziva hrana se biljci pravi dostupnom u posredstvu bakterija. Jednostavnije, bakterije jedu hranu pa daju biljci. Kad se caj pusti da se "skuha" odnosno odgrglja, s njim osim hrane dolaze i milijarde bakterija. Pumpa nije vise od 100kn.

Ono sto mozes dodati, medjutim nije obavezno je Mikoriza. Ima je sitno u Soilu-u, ja sam dodao da ne zafali.

PS

Soil je prejak za mladu biljku. Znaci, mozes sad na klijanje vec. I kad izadje, u LightMix. Plagron ili BioBizz. Kad ti stigne soil, zamjesas. I dok odradi ce ti biljka biti taman za presaditi u soil :)
 
10.06.2022
40
93
18
Dobro, ustedit cu onda par dana na pripremi zemlje. Ali klijanje cu odgoditi, da ne moram presađivati biljke, koliko sam shvatio stresno im bude, a autoflower nemogu produziti vegetaciju, pa da nebi uskratio im growth. Razmisljam da mozda kad budem punio te fabric potove, ostavim u sredini cca 1L (veličinu manjeg kalja) zemlje koja je samo lightmix čisti, i taman nakrkam mikorize. Mycelium network mi je must have, slušo sam Paul Stamet podcast, gledo stark trek, gljive su zakon.
Čajeve ću raditi kak treba, putem većeg otpora

Btw tent je stigao, probao sam da vidim jel radi svjetlo i fan, znači svjetlo ko mini sunce, nisam mogo vjerovat. Klima je također nabavljena.
Neće me biti do početka idučeg tjedna, taman dok mi zemlja stigne. Posložit ću onda sve i poslikat.
 

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
U svakom slucaju iskustvo s biljkama direktive u soil nije dobro. Prejaka je zemlja i za automatike. Presaditi ih se moze/smije, medjutim moras reagirati ranije nego kod FEM biljke. Osjetljivi su na to kad im korjen udari u dno. U svakom slucaju ako planiras direktive s njima u soil, preporuka je da stavis 1 Soma set na 70 litara zemlje. Ako stavis samo 50 litara, prejaka ce biti zemlja sigurno.

Znaci, napravis malo slabiji mix od starta i onda kasnije s cajem kompeziramo odnosno dodajemo razliku. Kolicina CalMag-a i krede u mixu je dovoljna i za tih 70 litara na jedan set + ustediti ces dodatno :) U svakom slucaju sad i ja jedva cekam, dosadno bude nakon nekog vremena kad samo doslovno moras periodicki dati vode. :)

Ces uzeti Plagron Light mix ili BioBizz light mix?
 
10.06.2022
40
93
18
Biobizz, za ovaj iznad post nisam registrirao notifikaciju.
Biobizz je zemlja, i zamješao sam jedan soma set na 40L zemlje, možda stignem još razrjedit sa lightmixom?
U nedjelju idem na put pa me nema tjedan dana, kad se vratim ide klijanje, tako da će zemlja opet realno stojati minimum 2 tjedna nakon drugog mješanja prije upotrebe, to nadam se da nije problem? Jel misliš ako bude na 70L zemlje da onda ne moram presađivati nego posadim direkt u finalni pot? to bi mi bilo draže nego presađivanje...

Stavio sam 0.7ml (14 kapi) easy-life aquamaker-a za deklorinaciju u 3L vode, zračim to sad već 20 minuta sa pumpom i ubacujem čaj kad završim ovaj post.
Što se tiče čaja, stavljam 70g čaja na 3L vode, pričali smo na chatu koliko najbolje, ali nisam zapisao, a povijest chata ne vidim... odsad ću te ispitivati vamo da imam odgovore malo duže. Također ubacim malu žličicu melase. evo skuvo, šaljem slike malo.

btw došlo mi skoro sve za automatizaciju, treba lemit i pisat program kad dodem s puta.

 

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Biobizz je zemlja,
Light mix?
nadam se da nije problem?
Dodaj jos 10 litara light mixa i promjesaj sve dobro i daj tipa pola litre vode i promjesaj opet. Nije problem 2 tjedna. Kazu da sto duze stoji soil da je bolje :)

nego posadim direkt u finalni pot?
Mladu biljku sadis u Lightmix i dajes joj caj dok malo poraste i da bude spremna za soil. AKo posadis u soil direkt nista ne ce izaci. Spaliti ce i sjemenku i malu biljku.

stavljam 70g čaja na 3L vode
Ok to. Medjutim sta ce ti toliko jak caj sada? Za drugo zalijevanje i mijesanje ili? Tri litre je puno previse. Ja sam sve skupa u 2 zalijevanja i mijesanja potrosio 3 litre.
 
10.06.2022
40
93
18
tako je, biobizz lightmix. Budem razrjedio onda sa još 10L
Jbg za čaj sam ošo na somaseeds, pročitao da ide 50g na litru vode, pa sam onda umanjio na 70g da ne pretjeram
Mislio sam 3L jer kad sam prvi put mješao zemlju, stavio sam 2L i imam osjećaj da nije bilo dovoljno da ravnomjerno se navlaži.. kupit ću sutra neki cvijet na pijaci pa ću njega zalit sa ostatkom da ne propadne :)
 

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Ako si bio kod Some na webu, onda si mogao primjetiti da kaže da se čaj na kraju razrijedi 1:1 :) tako da ako kuhaš 3 litre čaja, na kraju kad dodaš jos 3 litre vode imaš 6 litara za zaliti. Kod Some na webu je objašnjeno, medjutim za malo drugačiji način uzgoja. Iz klonova. Vidi jel ti ovo sta znaci. Uskoro ce biti i kod Some na webu :)


80A002BF-D647-4AC2-AA89-BD1B9724E091.jpeg
 
10.06.2022
40
93
18
sve mi znači Bizzzo.
Pazi sad jel ima razlike ako sam tipa uzeo 70g čaja, to je taman za 1.5L + 1.5L kad se razrjedi, ja sam samo odma skuvo u većoj litraži, dal i dalje moram razrjedit, il se može smatrat već razrjeđenim? :D
 

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Ti si pomiješao sve. Morati ćeš na čitanje opet :) staviš 2 litre vode. 60g čaja. Staviš da se bubla 24 sata. Kad je gotovo, dodaš jos 2 litre vode. Ne kontam gdje si se ti zapetljao? :)
 

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.281
358
Što se mykorize tiče,Kraken i Pandora od Mycoterre su meni ispali puno bolje od ove premium,koja je puna piljevine ili pijeska.
Kraken je za vegetaciju Screenshot_2022-07-17-08-18-00-950_com.android.chrome~2.jpg ,a Pandoru daješ kako prebaciš na 12/12 ili kod automata kada uđu u preflover. Screenshot_2022-07-17-08-17-53-233_com.android.chrome~2.jpg Cijena je tu negdje,a vidi se da biljke bolje podnesu stres i bolje absorbiraju elemente, pogotovo Pandora,jer navlači fosfor na sebe, što u cvatu puno pomaže!
Ovu od Organic nutriens sam koristio dva growa i nikakve razlike nema. Ne kažem da ne valja,ali Pandore ima u tekučem stanju,pa je lakše ušpricat u rizosferu,bez presađivanja!
 
10.06.2022
40
93
18
Jel to micro ili mini? DHT22 ? sta planiras da palis/gasis?
raspberry pi pico, dht22, 5x relaya i utičnica. planiram palit i gasit klimu, ovlazivac i odvlazivac zasada. Mislio sam i kontrolirat brzinu exhaust fan-a, ali to moram malo proučit kako.

hvala za feedback na mykorizu, probat ću ovu kad sam već kupio. bio sam se nećko za mycoterra, ovaj premium mi izgledo ozbiljnije malo kad sam kupovao... ali probat ću idući put kad kazes da je bolje
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.