Pitanja za profesionalce!!!

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
05.10.2009
9
1
3
41
Ej drugari imam jedno malo opsirnije pitanje.
Pre dve godinice jedna biljkica mi je istrcala iz cistog sljunka , i isterala do samog kraja , naravno uz odgovarajuci tretman ,ali je ostala u sljunku bez dodavanja zemlje i ostalih potrebstina tipa djubrivo i to .Pa me zanima za sledecu sezonu.
Posado bi nesto "krsteno"(sa poreklom) dali je pametno da pre nego sto je presadim na "sajt" (u pitanju je outdor), pripremim "sajt" sa sledecom smesom:da namixujem sitan sljunak, zemlju, stajsko djubrivo, u razmeri 20-50-30.za pocetak vegetacije.
Problem je sto necu moci redovno da je obilazim (problem od 70km)obilazicu ja jednom nedeljno, imam sistem za navodnjavanje kap po kap,zemlja je zdrava obradiva "crnica" pa sam mislio posto sljunak ne skodi biljci, ( uverio sam se u to) a sljunak drzi dobro vlagu pa da pitam jel ima neko slicna iskustva i ako moze mala pomoc oko toga.


P.S. HAVE A NICE TRIP
 

4herbs

BANOVAN
Banovan
03.06.2008
468
96
0
34
Ako nečeš često obilaziti biljke moj savjet ti je da uložiš u hydroton kuglice ili u silikatne granule pošto one zadržavaju vlagu i sam sam mješao u zemlju i znao da nijednom ne polijem biljke,ove godine čak sam uspio sajt odgurati bez ijednog zaljevanja,ali sam malčirao s pokošenom travom i stajskim gnojivom,tojest pilećim i zečjim govnim,šljunak mislim da ti neče škodit ali sve ovisi o njegovoj veličini,pobrini se da je stvarno sitan,manji od zrna graška!

moja metoda je meni djelovala i stvarno nisam nijednom poljevao biljke i gnojiva su bila čisto organska tako da ako mene pitaš napravi ovu smjesu

Fina crnica,dodatak treseta,hydroton kuglice umješaj u zemlju,dodaj šljunka a ispod svega toga na jedno 60cm dubine nabacaj masni sloj govana...i naravno izaberi sajt koji nije na otvorenom nego da ima i malo hlada od krošnji okolnih,bolje je zbg kamuflaže a biljke i drveće transpiriraju (stvaraju vodenu paru koja vlaži sve okolo) tako da če i tvoje biljke biti vlažnije i zdravije,i naravno što više bilja okolo,to je manja šansa da insekti napadaju baš tvoju biljku!
Taman kad biljka poraste prvi period i progura korjen malo dublje če početi uzimati hranu od govana ispod svega toga te češ odjednom primjetiti još jači i bolji rast!

eto to su moji savjeti pa ti sad ukombiniraj to sa svojom metodom i mislim da nečeš imati problema!

I nemoj sadit u blizini borova i drveča tog tipa pošto oni rastu u zemlji kojoj ph nije pogodan za uzgoj,računaj da biljci treba ph od 6,5 do 7 i zato ti mogu predložiti još da kupiš vapno,ne gašeno ni obrađivano nego samo vapno i da umješaš i njega u laganom nanosu u svu tu zemlju da malo smanjiš ph na svom sajtu,makar ukoliko sadiš na mjestima gdje rastu jednogodišnje bilje tipa kopriva i ostalo zeleno bilje nebi trebao imati problema!

A kao savjet za sortu mogu ti reči ovo,biraj ranije sorte i sorte koje krače cvjetaju
imaš veliki izbor ali izdvojit ču ti par sorti Speed queen,Early skunk,gotovo sve ljubičaste sorte su ranije gotove, i sad se više nemogu sjetit nijedne hehehe

istraži malo po netu i računaj na to da ako uzmeš rane sorte dobijaš urod čak i mjesec dana prije svih ostalih tako da je automatski manja šansa da ostaneš bez svega toga jer ljudi vole u šetnje po šumarcima i šumama u potrazi za nečijim tuđim biljkama,kod nas ti je to postalo ko dobar dan i kamuflaža je jako bitna,i nemoj samo sjemenke bacit u zemlju a outdooru nego im daj jedno 2-3 tjedna prednosti u sigurnosti kuće pa ih tek onda odnesi,ako želiš da stvarno bue kamuflažno treniraj biljke i sadi ih malo kasnije u sezoni,5 mjesec otprilike i mislim da bi to bilo stvarno sve što ti mogu savjetovat!
 

Che*

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
10.09.2008
633
104
63
Osobno nisam nikad previse kemijao , samo bih nabavio stajskog gnojiva, iskopao rupu...pomijesao sa zemljom i to bi bilo to. Ali bi uuuuuuvijek imao problema sa bubama i svim ostalim smecem ! grrrr :/
 
05.10.2009
9
1
3
41
ok ,ok ,ok hvala cisto da se zna nisam pocetnik ovo mi je vec treca sezona i mogu se pohvaliti dobrim uspehom .Ova poslednja je bila odlicna he he
Sve ovo sto si reko je bas tako to je basta u selu gde se svake godine sadi kukutuz, detelina i to sto je najbolje mislim da u selu cak i niko nezna kako to (VU) u stvari izgleda, to je veliki + za mene.
Mislim da je PH idealan ima dosta koprive i one biljke sto se prave metle za dvoriste neznam kako se zove ali vrlo je slicna po konstrukciji i svemu
cak ima i drvece mlado bagrenje
mislim da ce da bude idealno
Naravno prvo ide tretman semena i mlade biljke pa tek onda u prirodu .
 

4herbs

BANOVAN
Banovan
03.06.2008
468
96
0
34
Neznam...meni bube nisu bile ove godine problem,biljke su stvarno bile preeeeezdrave,prekrasna boja,listovi od početka do kraja iste boje i bez ikakvih spaljotina,ali to sve zahvaljujem okolini,sadio sam u šumarku...okolo koprive,njih sam gnojio kemijski i stvarno su izrasle u ogroman zid okolo sajta koji je odradio posao savršen,od buba sam imao neke bijele muhe koje su pravile svilene nanose na stabljici ali nisu nikakvu štetu radile,a malčiranje je ispalo predobro kroz cijelu vegetaciju,od sada malčiranje smatram nečim obaveznim...malč uvijek drži dovoljno vlage na površini zemlje a sa svakom kišom biljke upijaju hranjive tvari iz malča i kako rekoh nikakvih insekata ni problema!
Neznam šta da ti više savjetujem osim što moram napomenuti da je jedno tjedno ipak redovit obilazak,ja svoje nisam po 2-3 tjedna išo gledat i stvarno su rasle demonski,jedna mi se izvrnila iz zemlje od težine te sam moro cijelu stabljiku podupirat a druga sativa je išla preko 3 metra,obadva dima su bila odlična za pušit a okus je božanstven,organika stvarno radi dobar posao,imate slika na www.snailpotspot.com pa možete pogledat pod mojim nadimkom slike!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: stardust

Tarki

Aktivan Član
11.01.2008
1.184
139
0
37
Ma zapravo ne moraš ponekad ni po 2 mjeseca ići ako je vrijeme ok, glavno je da si sajt pripremiš - očistiš od bilja i zagnojiš (po mogućnosti bez kemijskih gnojiva, biljke su duplo bolje organic).
Jedino je u cvjetanju zajeb, em što moraš vrebat muške ko mačka miša, em što herminjosi uletavaju kad im se hoće.

Priprema je 50% posla, tak da to dobro odradiš možeš se nadati odličnim rezultatima uz minimalan trud.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: stardust
05.10.2009
9
1
3
41
Selo je to svi drze stoku ima gnoiva (djubriva) da mogu izvoz da organizujem i sve je prirodno i sveze tako da za to nebrinem uvek ga ima a i deda svake godine pre snega i mraza djubri to zemljiste hrani ga kako on to kaze .
A sto se stetocina tice jedini problem su puzevi ove sezone mi pojeli dve mlade biljke , poludeo sam kad sam video . i sa njima imam mali problem ali ovo sa koprivom je dobra fora . to cu da probam da je posadim nekako (ako seme ima da se kupi )okolo sajta .
 

neo

Aktivan Član
06.12.2010
77
6
0
45
deitzzaboy........jel imas srece jel kod tebe na selu stvarno nemaju pojma sta je vutra,da vidis kod mene na selu centralna srbija ma seljaci pocupaju biljke pozovu policiju i jos se hvale kako su nekom narkomanu unistili biljke,znaju sta je vutra,velika vecina.e da i lovcima su rekli ako vide vutru da jave znam sigurno.ovo sa koprivom je opaka fora........jos ako moze da se sadi okolo sajta bar tri metra......
 
05.10.2009
9
1
3
41
Ma da bre selo je bas malo imaju malo vise od 200 stanovnika vecinom starci i sto je najbolje svako gleda svoj posao ne zanima ih sta drugi rade . A veliki + je sto "drotovi" dodju samo kad se neko obesi ili se izbodu ili tako nesto , znaci jenom ili nijednom godisnje.ali u svakom slucaju mora malo da se sakrije naravno nismo u kolumbiji he he .


Hvala za savet za puzeve !!!
 

Socrat

Aktivan Član
22.01.2010
115
9
18
33
A šta vi točno koristite za malč? (običnu travu ili slamu? ili možda đubrivo?)

I da,
ti si zaljevao koprive oko svoji biljka, da bi napravio neki zaštitni zid,ne?
 

neo

Aktivan Član
06.12.2010
77
6
0
45
ovo sa pepelom ima logike jedino kisa ako ne ispere......falcon ova metoda je isprobana kod tebe,jel?mislim pepeo ne skodi biljci?deitzzaboy...... nasmejao si me sa opisom sela
 

Falcon

Aktivan Član
09.09.2010
229
29
0
45
Ne skodi pepeo biljci nista..dapace ako treba malo i korigirati ph zemlje i tu pomaze..napravi se onako,par cm promjer krug oko biljke..ne sad ne znam kolko pepela:)
 

4herbs

BANOVAN
Banovan
03.06.2008
468
96
0
34
ScuderiaBull je napisao(la):
A šta vi točno koristite za malč? (običnu travu ili slamu? ili možda đubrivo?)

I da,
ti si zaljevao koprive oko svoji biljka, da bi napravio neki zaštitni zid,ne?

Ne nisam zaljevao,postoje mineralna gnojiva u granulama,neznam točno koje je bilo,ali mislim da je substral ili tako nešto,samo sam bacio desetak šaka uokolo,bilo je plave boje,poslje kiše ludnica,koprive kako nisam vidio još u životu,a bome su i pekle j.ebeno!

ja sam i malčirao i gnojio u isto vrijeme,malč je svježa trava pokošena u onoj kosilici s onom korpom,svježa trava,pomješana s izmetom od zečeva i piliča(osušenim unaprijed) i ostavljeno kompresirano u vreči 2 dana na suncu da bi bakterije pokrenule razgradnju,to znaš da se dešava kad turneš ruku u taj malč pa te peče koda gori,i onda to sve naneseš ravnomjerno po sajtu uokolo biljaka,i svako jutro kad se navlaži to lagano kaplje dole u zemlju i kad kiša padne onda još više hrane povuku biljke,kažem ti ekonomično je bilo dosta,kao izgovor sam uvijek mogo reć da idem bacit travu u šumu negdje i to je to...stvarno su biljke bile top što se tiče zdravlja i veličine!i stvarno su bile otporne na insekte,to je vjerojatno zbog bakterija,malč sam znao takav namočit prije nego što sam ga ostavljo na suncu 2 dana,za vlaženje sam koristio vodu ostavljenu par sati s pumpom za kisik,u koju sam prije vlaženja umutio malo meda da nahranim i potaknem bakterije i to je bilo to otprilike,cijelu godinu nisam ni jednom polio biljke a s plodom sam bio extra zadovoljan,rad miris i okus fenomenalno,još bi super bilo da su bile neke ranije sorte pa da su uspjele maksimum odcvjetat,ove moje su mogle još koji tjedan al su svejedno bile jako ukusne i potentne!
 

4herbs

BANOVAN
Banovan
03.06.2008
468
96
0
34
I da,neznam zašto ali uopče nisu puževi htjeli na biljke ič,valjda nisu mogli zbog debelog sloja malča il nešto,nemam pojma,znam da nije bilo nikakve štete uzrokovane životinjama,bubama i ostalim gmizavim sranjima,možda zbog mirisa govana ili nešto???

Inače ta metoda je moj izum i evo detaljan vodič i opis izvođenja!
http://www.snailpotspot.com/forum/topics/4herbss-srog-metoda-organic

A evo slika heda sa sative nakon branja,bilo ih je mnogo takvih!!!jako jako masno i super rad i miris!
http://api.ning.com/files/-zTZ3j48d...RY6YwqEAO6w/100_3794.JPG?width=737&height=552
 

4herbs

BANOVAN
Banovan
03.06.2008
468
96
0
34
I da mislim da sam podjelivši ovo s svim vama zaslužio rep+ :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:
šalim se samo ali ipak...:icon_lol:
Pozz svima i uživajte...ja znam da očete ukoliko budete isprobali ovu metodu,makar za cvjetanje predlažem da ipak koristite granule (guanokalong) imate opis gnojiva na www.headshop.si ako se navaram i oprostite mi ako oglašavam ili nešto,nije to namjera bila nego da vidite o kojem proizvodu pričam!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: He-Man
05.10.2009
9
1
3
41
Ja koristim totalno prirodnu stvar kod nas se to zove "stajnjak" to je odpad iz stale gde se drze krave i ostala stoka . Ima tu svega i kravlje balege i urina i svega a ponajvise slame , ustvari sa time seljaci djubre ( hrane ) njive pa zato toga ima tamo mnogo. Tako da se to vekovima koristi tamo kao PH regulator zemljista .
Ima ovde na sajtu neko je okacio "Najčešći problemi kod Uzgajanja" pa tu ima kako biljka izgleda kad joj nesto nedostaje i opis sta joj nedostaje , pa se ja sad razmisljam ima u apotekama da se kupe one shushtece tablete ono kalijum, fosfor,gvozdje i svasta jos nesto da li to moze da se koristi kao dodatak ishrani ako nesto zafali biljci ? A jel neko probao ?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: stardust

4herbs

BANOVAN
Banovan
03.06.2008
468
96
0
34
Nemožeš koristiti te tablete,i nikako nemoj koristiti taj stajnjak,urin životinjski nije dobar za biljke,urin se može koristiti kao gnojivo ali ga moraš jako razblažit inače pa-pa biljkice, i oduvijek me iznenađivalo kako su poljoprivrednici glupi,postoji cijela industrija oko poljoprivrede,poljoprivredne apoteke i ostala gnojiva ono npk,urea,kana i ostala đubrad,nikad gora gnojiva od tog nisam vidio,makroelementi nula,i nemogu se načudit koliko su ti ljudi što rade u poljoprivrednim apotekama glupi,svaki put se iznenadim koliko neznanja ti ljudi imaju i šire okolo uvjereni da imaju pojma o čemu pričaju...heehehe kad se samo sjetim!
 
05.10.2009
9
1
3
41
Ma opusteno druze to sa stajnjakom to je sve priroda i proverena roba he he ,
nije to toliko bas sveze da ja idem iza krave i skupljam ,nisam lud toliko , to se sve odvaja na jednu VELIKU gomilu pa stoji tamo cele godine do pre prvog mraza kad ljudi nose i razbacuju po njivama,
pa odstoji na njivi cele zime pa tek pa tek onda rokaju kukuruz,suncokret i sta vec sade .
I necu ja biljke direktno u to da stavljam nego se dobro prekopa zemlja pa se pomesa sa tim u nekoj normalnoj razmeri .70 : 30 negde , pa malo to odstoji u zemlji pa tek posle mesec dana idu biljkice .
A i ove tabletice ljudi to piju u 2 dl vode, a ako bude problema sa biljkama ja cu jednu tableticu da ubacim u 10 l vode tako i nece sve na jednu da ide nego na sve po malo ( jos se nisam odlucio o broju biljaka).