Pitanje u vezi izopropilnog alkohola

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

trubabuba

Aktivan Član
20.06.2014
959
775
113
planet earth
Da pojasnim nedoumice. Svi spojevi koji se dodaju u etanol da se ne bi pio su jako hlapljivi. Metalnol ima vreliše od 37°C što je puno niže od etanola. Eter (iliti dietil eter) ima još niže vrelište tako da nema bojazni da se otrujete. Dodatci će ishlapiti puno prije samog etanola. E da, ako otapate u čistom medicinskom eteru pazite se jer je to najnestabilnije otapalo. On bude eksplodirao/zapalio bez plamena čak i ako je temperatura visoka. Obavezno van, električni grijač na najslabije i upalit ventilator

gdje si ti tocno nasao da je vreliste metilnog na 37C jer to nije tako. jedino pod vakumom mozes spustit vreliste uspomoc tzv vakumskih pecnica.

• Acetone 56.5C (134F)
• Methanol (wood alcohol) 64C (147F)
• Ethyl acetate 77.1C (171F)
• Ethanol 78C (172F)
• 2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F)
• 1-Propanol 97C (207F)
• Water 100C (212F)
• Butanol 116C (241F)
• Amyl alcohol 137.8C (280F)
• Furfural 161C (322F)

lp
 
14.06.2015
22
5
3
32
Joj sori sam sam skužio da se to odnosi na eter a ne metanol Ali da ne davimo ljude koi se źele informirat važno im je da znaju ovo: vreliše metanola kao primjese u etanolu je NIZE od samog etanola tako da on lakše isparava. Ali ovo što sam rekao za eter
već prije stoji. Ja sam jednom zbog nečeg drugog zagrijavao i prejako sam stavio gijač pa je eksplodiralo (dobro da se radilo o manjoj količini
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reactions: Stanaccc

trubabuba

Aktivan Član
20.06.2014
959
775
113
planet earth
kako ti je eksplodiralo i sta je tocno eksplodiralo. pare ili tekucina.
nadam se da netreba napomenuti da ovo treba raditi na otvorenome i uz dodatak ventilatora koji puse PREMA posudi, a ne da vuce od posude pa da pare ulete u motor fana i zapale se.

vidim vec da cemo u buducnosti citati o losim dogadajima jer se ljudi ne informiraju dovoljno :-(.

lp

edit: mislim da bi neko treba u onom postu prekrizit onih 37C il kolko je vec pisalo...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Stanaccc
14.06.2015
22
5
3
32
Nek moderator prekriži jer meni nema opcije za to. Zatvorenu flasu od 50 ml napunjenu eterom sam grijao. Jednog trena se razletilo i zapalilo. Na svu sreću eter jako kratko gori i u 5 sekundi je plamen nestao. ALI svejedno oprez : za neke tvari je dovoljna toplina u zatvorenoj posudi. Stvori se pritisak i bum. Ista stvar je npr. sa dizelom. To je gorivo koje se neće zapaliti na otvorenom plamenu nego samo u uvjetima visokog tlaka i temperature
 

disco rebel

Aktivan Član
20.01.2014
173
616
93
pozdrav dragi ljudi,
danas radim trim, pa sam planirao da probam po prvi put da napravim ulje. .
kupio sam isopropanol 99.9% i kuvalo za rižu. na žalost nisam u mogućnosti da ulje pravim na otvorenom, mogu samo u kuhinji i imam samo onaj mali ventilator iz growboxa koji radi na dve brzine, prečnik nije veći od 20cm.
da budem iskren, malo me je strah tog požara, šta vi kažete?
takodje, negde sam pročitao da trim mogu prvo da zamrznem da bi ga lepše samleo, da li je neko to probao i da li to utiče na kvalitet finalnog proizvoda?
 

trubabuba

Aktivan Član
20.06.2014
959
775
113
planet earth
mislim da se ne ledi da bi se lakse smljelo nego da se trihomi lakse odvaju od ostalog materijela.
ja bi to prvo smljeo , a onda u zamrzivac na sat vremena i onda kuvat (tako sam napravio kad sam radio kokos ulje i putar).
sto se tice kuhanja u kuci, to je JAKO OPASNO.

ako vec moras u kuci to radit (JA NEBIH), radi ispod nape na najvecoj brzini ventilatora, napravi jaki propuh u kuci i taj ventilator sto imas da puse PREMA kuhalu.
bolja solucija ti je ako mozes na balkonu mozda?
lp
 
  • Sviđa mi se
Reactions: disco rebel

disco rebel

Aktivan Član
20.01.2014
173
616
93
malo mi je to nezgodno na balkonu... stambena zgrada, komsiluk... ne znam koliko ce da se oseti? prvo alkohol, a onda i miris trave... da ne zapalim komsiju ako izadje da zapali cigaru na terasi... ne znam...

koliko bih mogao da cuvam, ako bih stavio trim u zamrzivac?
 

Pantagan

Form
Poznanik Foruma
11.05.2015
3.361
17.038
398
Zašto uopče spremati u zamrzivač? Radiš ulje ne bubble hash. Osuši, spremi u kutiju i čuvaš do daljnjeg dok ne zatreba. Ulje je bolje radit od suhog materijala.:) Izbjegavaj radit ulje u zatvorenom prostoru. ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: trubabuba

mario339

Medical Grower
Urednik
Grow Support
26.08.2012
2.148
8.323
258
pozdrav dragi ljudi,
danas radim trim, pa sam planirao da probam po prvi put da napravim ulje. .
kupio sam isopropanol 99.9% i kuvalo za rižu. na žalost nisam u mogućnosti da ulje pravim na otvorenom, mogu samo u kuhinji i imam samo onaj mali ventilator iz growboxa koji radi na dve brzine, prečnik nije veći od 20cm.
da budem iskren, malo me je strah tog požara, šta vi kažete?
takodje, negde sam pročitao da trim mogu prvo da zamrznem da bi ga lepše samleo, da li je neko to probao i da li to utiče na kvalitet finalnog proizvoda?
Kao prvo osusi trim dobro da kasnije dobijes ulje sa sto manje klorofila a drugo kad imas kuhalo za rizu nemoras se bojati zapaljenja a i neznam koju kolicu ces raditi ali ako je trim u pitanju vjerovatno nije puno....sto se tice kuhanja u kuci ja sam radio vise puta i nisam se usudjivao koristiti napu jer ventilatori u napi su sa klasicnim motorima i nisam siguran da se unutra nedesi pokoja iskrica dok radi sto bi mozda bilo dovoljno da zapali isparavanja ali zato sam koristio sobni ventilator a kuhalo sam stavljao da bude u visini otvorenog prozora ili cak moze stati i u prozor ovisi o tipu prozora i ventilator ispred kuhala da ispuhuje van isparavnja...sto se tice mirisa trave to nemoze nitko skuziti jedino onaj koji je kuhao ulje jer alkohol je toliko jak da kad se izmijesa sa travom jednostavno joj izmijeni miris do neprepoznatljivosti...druga finta za kuhanje u naseljenom je da cekas dan kad ce biti kisa tako ces sprijeciti da nezeljeni prolaznici nesto namirise jer ih nece ni biti ;)

Edit: kad kuhas u sobi nakon nekog vremena zna dosta smrditi u sobi i biti tesko za boraviti u istoj ali kad se nema drugog rijesenja i ovo se da izdrzati...prva dva puta sam se poprilicno naudisao tih isparavanja jer sam bio cijelo vrijeme u sobi radi straha kasnije kad sam skuzio da kad gotovo sav alkohol ispari iz kuhala ono se prebaci na grijanje a da sa time neprijedje dozvoljenih 140 °C od tad se kuha samo a ja naletim svakih 35 min napunim do vrha i pustim da se kuha i kuhanje je postala dijecja igra....napomena govorim za svoje kuhalo za sve druge je preporuka da ga testiraju prije nego pocnu koristiti ovo metodu
 

disco rebel

Aktivan Član
20.01.2014
173
616
93
hvala puno svima na pomoci, napravio sam moje prvo ulje. radio sam na terasi i imao sam srece sto kaze mario, jer je padala kisa. od trima jedne biljke sam dobio skoro 3 ml ulja. ulje je dosta tamno, vidim da ne bi trebalo da je tako, ali za prvi put je ispalo super (bar meni). ima tu dosta onog osecaja srece od neceg sto covek prvi put sam napravi od svog materijala. m oram da kazem i da me nije muka naterala da pravim ulje, ja to radim cisto iz uzivanja. takdje moram da priznam da sam malo preterao sa testiranjem, jer sam neiskusno oblizao spahtlu s kojom sam radio tako da sam se od 7 uvece do 3-4 izjutra drzao noktima za plafon. :let:sad znam da ono pravilo sa velicinom pirincanog zrna postoji sa dobrim razlogom. hvala svima, jos jednom.
 
03.05.2016
18
5
3
42
Pozdrav ljudi,spremam se prvi puta raditi i največa mi je nedoumica to otapalo ,bio u ljekarni i medicinski benzin (žena mi nije navela čistoču) košta 50 i neš kn za litru i našao sam još alcosan od inokem-a sa etanol 96%; peroctena kiselina <5% za 25 kn ili ako vi znate za nešta drugo da je lako dobavljivo bio bi vam zahvalan.
 

PleromaBythos

Aktivan Član
23.03.2016
208
634
93
kako ti je eksplodiralo i sta je tocno eksplodiralo. pare ili tekucina.

sve tekucine koje ste naveli su zapaljive tekucine.. postoje i samozapaljive tekucine npr. kerozin ili riblje uzlje.. koje imaju tedenciju da se uz povisenu temperaturu ili nekakvo trenje same zapale.

Kod zapaljivih tekucina tj. svih tih navedenih otapala zapaljive su i eksplozivne iskljucivo pare.. i pare gore i eksplodiraju a ne tekucina..

da bi se dogodila pizdarija moraju uvjeti da se dogodi pizdarija... dakle mora biti goriva tvar, kisik i izvor paljenja... neka vam taj trokut uvijek uvijek bude u glavi.. znaci ako iskljucij jedan segment trokuta nemoze doci do pizdarije.

u pravilu, praksi i teoriji.. ostavi kantu benzina u prostoriji koja je zatvorena, sutra dan udi unutra i upali svjetlo.. velika je sansa da ces otici u papar..

dakle kod svih radnji sa zapaljivim tekucinama je potreban oprez..

u ovim slucajevima kod ekstraktiranja tj. pravljenja ulja sve iz trokuta zapaljivosti je prisutno... malo je ublazen izvor paljenja jer je to zapravo grijac a ne neki otvoreni plamen, a goriva tvar je prisutna u malim kolicinama (ako radimo u otvorenom prostoru ili provjetrenom prostoru) jer se tako nemogu zadrzati zapaljive pare uz prisustvo kisika..

zvaka zapaljiva tekucina ima svoj LEL i UEL ili lowest explosion limit i upper explosion limit.. gornju i donju granicu zapaljivosti..

tekucina odnosno pare su kriticne i zapaljive odnosno eksplozivne u razmacima izmedu LEL i UEL.

znaci ako spustis LEL s provjetravanjem nema dovoljne kolicine zapaljivih para i nemoze doci do eksplozije odnosno LFL (lowest flamable limit) tj. do zapaljenja. Isto tako ako je UEL visok zrak je prezasicen zapaljivim parama Spusten je kisik i takva atmosfera ne podrzava gorenje jer nema kisika.. NEMOJTE POKUSAVATI RADITI U UEL ATMOSFERI JER CETE SE UDAVITI ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: xcx and mtran
07.02.2016
5
0
1
Pozdrav svima, radim ulje prvi put pa mi treba savjet. Našao sam izopropilni alkohol ali piše da nije za prehranu. Može li se s njim raditi ulje, ili možda ima izopropilni medicinski alkohol? P_20160903_210108.jpg