Plaćanje Bitcoinom

Hesi Hempatia Seedstockers Organics Nutrients Herbies Headshop

Bolivas

Banned
Banovan
23.09.2015
7
15
3
40
Pozdrav svima!

Prije svega da se kratko predstavim, pratim ovaj forum periodično već 10 godina i ovo mi je treći profil.
Od tada se mnogo toga promijenilo, kako u životu foruma tako i mene, prošao studentske dane, osnovao obitelj i posao i bogu hvala, gura se nekako.

No, neke stvari se ipak nisu promijenile :joint:

Do sada mi je uvijek neki prijatelj od prijatelja iz Beča, Amsterdama itd. donosio sjemenke, koje bi ama baš svaki put morao čekati tjednima i plaćati masno, sorte bi dobijao na random, jer one što sam tražio naravno, "nikad nije bilo".
U stvari je prijatelja od prijatelja bolio tuki za moje sorte.

I tako sam odlučio, unatoč velikom strahu i paranoji, odraditi to online.
Kako se inače bavim financijama, Bitcoin se odmah nametnuo kao jedini izbor.

Budući da je ovo namjenski forum, neću ulaziti u financijske i matematičke dubioze stvarne prirode Bitcoina, već ću se fokusirati na plaćanje Bitcoinom, i napisati vam vodič kako to odraditi puno bezbolnije nego otvarati devizni račun i išta slično. Koga zanima nešto više i detaljnije, rado ću mu odgovoriti u temi na konkretno pitanje nego da vas svih zamaram s kriptografijom i decentralizacijom valute.

1. Što je Bitcoin

Stručnim nazivom i definicijom to je digitalna kriptovaluta, nastala 2008. godine objavom dokumenta
"A peer-to-peer electronic cash system" od strane Satoshi Nakamota ( pseudonim ).
https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

Stvarnim jezikom to je obična kripitirana poruka.

Jako kriptirana poruka, toliko jaka da je nemoguće krekirati, koja funkcionira na principu javno-privatnog ključa.Recimo, ja i ti komuniciramo preko neta kriptiranim porukama. Svaka ta poruka se kriptira ( primjenom matematičkog algoritma ) ilitiga zaključa. Da bi se otključala, potrebna su dva ključa. Jednog imaš ti, jednog ja.
Ti kad napišeš poruku i zaključaš je svojim ključem, jedni mogući način da se ta poruka otključa je moj ključ.
Jedan bez drugoga ne vrijede ništa.
Ove moderne neprobojne algoritme su američke službe pokušale čak zabraniti početkom devedesetih, srećom Viši sud je sredinom 90-ih u slučaju studenta s Berkeley-ja , presudio u korist razuma pa dopustio upotrebu takvih algoritama unatoč velikom političkom pritisku.

Bitcoin je u stvari ništa, zamislite to kao nacrtani novčić u kriptiranoj poruci, kojih ima ograničen broj i koji zbog visokog stupnja sigurnosti i pouzdanosti, danas možemo korsititi kao sredstvo plaćanja.

Sredstvo plaćanja koje zaobilazi nadzor svih fiskalnih, monetarnih , financijskih, državnih i obavještajnih institucija. Predivno.

2. Kako ću nabaviti Bitcoin ?

Iako revolucionaran sistem i pristup, nije naivan, pa je uklopljen u postojeći novčani i financijski svijet.
Trgovina Bitcoin - novac se odvija na burzama , kao i dionice ( hartije ), gdje se cijena određuje ponudom i potražnjom. Na stranici coindesk.com možete pratiti cijene na raznim burzama poput Bitstamp-a ili Coinbase-a, te srednju ukupnu cijenu.
Kao i na klasičnim burzama, da bi tamo trgovali morate imati licencu brokera, da ne bi svaka piz*a špekulirala i radila gluposti.Dakle, prvi korak je naći brokera.

Znam da su neki pokušali prijave na online btc banke i slično te da im nije uspjevalo. To ni u kojem slučaju nebi preporučio jer traže gomilu podataka i naplaćuju svoje usluge što se u potpunosti kosi sa stvarnom prirodom Bitcoina.
To je privatnost i ekonomičnost.
Znači, pronaći brokera.
Da nebi direktno reklamirao, poslužite se googlom, a evo i linka na crobitcoin portal
http://crobitcoin.com/burze-i-mjenjacnice/

Nisam provjeravao za sve ex-yu države, je li možete preko hrvatskih ili imate svoje, nemojte mi zamjeriti :)

3. Hoće li me onda taj broker udaviti dokumentima,podacima, rodnim listom i taksenim markama ?

Neće.
Registracija je kao za forum,samo sa pravim podacima.Recimo da želite potrošiti 100 eura, uplatite taj iznos na njihov račun s pozivom na vaše ime i to je to.U svom profilu online,izdate nalog da želite kupit Bitcoin po trenutnoj cijeni (u trenutku pisanja je 374.5 Eura ) i kroz 10-ak minuta, ponosni ste vlasnik 0.2670 BTC-a.
Svi će vam oni rado pomoći i na telefon ukoliko negdje zapnete.

4. I šta ću sad s tim velikim bogatstvom?

Potrebno je negdje na sigurno pohraniti Bitcoine. Za to imamo, ne biste vjerovali, novčanik.
Samo digitalni. Možete ga pronaći kao program pa ga instalirati na svom računalu ( sigurnija opcija ) ili ga otvoriti online na nekim renomiranim stranicama poput Bittrex-a.
Iskreno da vam kažem, ako ćete koristiti iznos za samo par kupovina, a nećete investirati, otvorite online novčanik. Koji izgleda isto kao i profil na bilo kojoj drugoj stranici samo s adresom ( ključem ) vašeg novog digitalnog novčanika.
Kad ste dobili vlastitu adresu tj. vlastiti ključ svog novčanika, odlazimo na naš profil kod brokera te izdajemo nalog za prebacivanjem 0.2670 BTC-a na naš novi račun tj. novčanik.
Kroz 5-6 minuta, transakcija će biti obavljena i možete slobodno kupovati robove, dijamante, oružje i sjemenke. :)

5. Stvarna kupovina

Postupak je isti kao kad smo prenijeli od brokera u novčanik.
Na stranici prodavača odaberete sve što želite i dođete do načina plaćanja, nakon što odaberete Bitcoin, oni će vam pokazati točan iznos te njihovu adresu. Vi ćete zatim, otvoriti svoj online novčanik i naložiti transkaciju na njihov ključ. Kroz nekoliko minuta transkacija će biti obavljena, a kroz maksimalno 1 sat, potvrdu ćete dobiti i od prodavača.
Napominjem da NE ZAOKRUŽUJETE iznose, dakle nema bakšiša hehe, prenesite točno u znamenku koliko vam kažu jer vam transkacija neće proći. Sjetite se kriptirane poruke, neće odgovarati njihovom ključu.

I eto ga , obavili ste brzo i efikasno plaćanje koje vam ni Sveti Otac ne može pronaći, nitko vas nije oderao niti ste se morali sramotiti po šalterima, a ako netko pita zašto Bitcoin, kupili ste ženi vibrator jer vam je bilo neugodni ići u sex shop na kolodvoru.