Plućnjak (Pulmonaria officinalis)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

kLick

Aktivan Član
21.10.2007
94
17
8
44
Jedna od najprikladnijih biljaka za ovaj forum. Plucnjak.
Kao sto i samo ime govori koristi se kod bolesti pluca i disnih puteva. Cisti "katar pluća kod pušača kao i sve druge vrste katara dišnih putova". Must have za svakog okorjelog pusaca. =)
Cesta je biljka po sumama i lako raspoznatljiva zbog svojih dlakavih listova na kojima ima bijele mrlje i cvjetova na pocetku plave , a kasnije ljubicaste boje. (listovi u narodnoj medicini predstavljaju pluca a mrlje alveole, plucne mjehurice preko kojih se obavlja disanje.)
Kazu da nema miris, ali meni susena malo vuce na ribu. :) Dodatak je skoro svakom caju kojeg pravim.
Odlicna kod promuklosti, prehlada, gripa, a i kod opasnijih bolesti poput upale pluca, tuberkuloze, bronhitisa, angine itd...

Ljekoviti_plucnjak_%28_Pulmonaria_officinalis_%29.jpg



I detalji:


VELIKA KNJIGA LJEKOVITOG BILJA: Mannfried Pahlow (1989)


Ljekovita svojstva i primjena:
S obzirom na ljekovite tvari mozemo ocekivati da plucnjak pospjesuje izlucivanje sluzi (saponini), da dobro djeluje na vezivno tkovo (kremicna kiselina) i ublazuje upale sluznica u zelucu i probavnim organima, u ustima i zdrijelu (tanini). Ipak ga sluzbena medicina ne upotrebljava. Samo poneki od galenskih preparata sadrze i plucnjak.


Plucnjak u narodnoj medicini:
Drugacije je u narodnoj medicini. Cesto koristi caj od plucnjaka za bolesti u grlu, promuklosti, kaslja, protiv prejakog lucenja sluzi, srdobolje i proljeva, pa i za bolesti mjehura.
PRIPREMA CAJA OD PLUCNJAKA : 2 cajne zlicice plucnjaka prelijemo s 1/4 L kipuce vode, ostavimo 10 minuta i ocijedimo. Pijemo tri puta dnevno po jednu salicu, zasladjenog medom. Kod proljeva pijemo nezasladjeni caj. Prikladan je i za grgljanje.

Napomena: Primjena plucnjaka u narodnoj medicini nije stara. S starim knjigama o ljekovitom bilju nema ga, a vrlo rijetko a navode i pisci srednjovjekovnih knjiga. Vjerojatno je na njega prvi upozorio Paracelsus: "Priroda oznacuje svaku biljku na vidljiv nacin cemu moze sluziti", a po listovima (koji imaju pjege poput plucnih mjehurica) moglo se zakljuciti da ta biljka sluzi za lijecenje pluca.
Nuspojave: Opasne posljedice su moguce ako se plucnjak uzima dugo vremena.
--------------------------------------------------------------------------------------------


Novi list, 3.5.2009)
Opis: trajna dlakava biljka jajastih donjih listova na kratkim peteljkama, te gornjim manjim i sjedećim listovima. Listovi imaju manje ili više karakterističnih bijelih mrlja. Cvjetovi su raznih boja, od ružičaste na početku cvatnje do ljubičaste, plave i crvenkaste, a smješteni su na vrhu stabljike te tvore jednostrani paštitac. Korijen je koso razgranat i valjkast.

vrijeme cvatnje: ožujak-svibanj
Miris i okus: bez naročitog mirisa i okusa.
Stanište: najviše raste po krčevinama, šumama, šumskim čistinama, među grmljem...

Branje i prerada: ubiru se listovi ili cijela biljka u cvatu, bez korijena, te suši na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Osušenu biljku usitniti i pohraniti u odgovarajuću ambalažu.

Ljekoviti sadržaj: alantoin, resin, flavonoidi - kvercentrin, sluz, kemferol, silikat i to topivi i netopivi, mineralne tvari - kalcij, željezo, vapno, silicijeve - kremičke kiseline, tanin 7 posto, eterično ulje, vitamin C...

Čaj
(za spomenuta oboljenja)
1 jušna žlica plućnjaka, 2 dl vode.
Priprema:
vrućom vodom preliti bilje, poklopiti da odstoji pola sata i procijediti.
Upotreba:
dnevno piti 2-3 šalice čaja zaslađenog medom.

Kontraindikacije:
Osobe s osjetljivim želucem, čirom na želucu, bolestima jetre, žuči i sa žučnim kamencima ili s drugim akutnim komplikacijama, ne bi smjele uzimati plućnjak ni u kojem obliku.

Plućnjak
lat. Pulmonaria officinalis
eng. Pulmonaria officinalis
d. Das Gefleckte Lungenkraut/Echtes Lungenkraut
fr. La pulmonaire officinale
---------------------------------------------------------


Plućnjak pripada obitelji oštrolista (Familiae Boraginaceae), a ljekarnički mu je naziv Pulmonariae herba - maculosae. Ova je biljka prirodni adstrigent, antiseptik, antibakterik, antiinflamatorik, antitustik, antidijaroik, antiskorbut, detoksikant, diuretik, ekspektorant, hemolitik, laksativ, mucilaginoz i sekretolik.
U pučkoj medicini ovo je tražena i rabljena biljka za liječenje bolesti pluća, po kojima i dobiva ime (lat Pulmonaria, što znači pluća, kao i zbog bijelih točkica na listovima plućnjaka koji podsjećaju na pluća). Sveta Hildegarda preporučuje za liječenje pluća plućnjak kuhati u vinu.

Listovi plućnjaka, zajedno sa drugim biljkama, koriste se za jačanje, a u tu svrhu rabimo svježi sok istisnut iz listova ili cijele biljke. Plućnjak je sastavni dio svih čajeva i sirupa za bolesti pluća, a pomaže i kod mladih i starijih osoba, kao i kod lakših i težih stanja.

Zapadna pučka medicina plućnjak koristi kod liječenja krvi, krvarenja, bolesti mjehura, pluća, bronhitisa, proljeva, groznice, angine, kašlja, hemeroida, hrapavog grla, promuklosti, prehlade, gripe, za izazivanje znojenja, liječenje rana, akni, bolesti očiju, kožnih bolesti, kod pomanjkanja vitamina C, te za izazivanje znojenja.

Ljekovito djelovanje:
kombinacija ljekovitog bilja za liječenje plućnih oboljenja je:
stolisnik, preslica, podbijel, trputac, kadulja, list bijelog sljeza i plućnjak.
- akutna i kronična upala bronhija,
- emfizem
- upala dušnika
- upala ždrijela
- teško disanje
- katar pluća kod pušača kao i sve druge vrste katara dišnih putova, preležana upala pluća i gripa, plućna tuberkuloza, upalna stanja..
- suhi, krvavi, magareći kašalj, kašalj s viskoznim ispljuvkom kojeg je teško izbaciti i koji zaudara, osobito kod starijih osoba, razna kašljucanja
---------------------------------------------------


http://www.e-ljekarna.net/plucnjak.htm

Ljekoviti dio: stabljika u cvatu Djelovanje: Čaj od plućnjaka pomaže kod svih upala dišnih putova, kod kašlja, promuklosti, upale pluća i tuberkuloze. Osim ovoga plućnjak se može koristiti za liječenje upala sluznica želuca i probavnih organa, proljeva i bolesti mjehura.
Dobra mješavina za bolesti pluća i bronha sastoji se od po 2 dijela plućnjaka i trpuca i po 1 dijela koprive i preslice.

Priprema čaja: 1 do 2 žličice droge se prelije s 2 dcl kipuće vode, ostavi 10 minuta pa procijedi i pije zaslađeno s medom kod plućnih oboljenja ili nezaslađeno kod proljeva. Nezaslađen čaj se može grgljati u svrhu liječenja upala u usnoj šupljini.

Napomena: preduga upotreba plućnjaka može biti štetna
.
 

Wlj

10.09.2013
6
2
0
Bravisimo za plucnjak,to mi treba... :) Borim se sa duvanom,ali se nadam da cu ja biti jaci.Ne pusim nesto previse,ali sam strastveni pusac a i osetim ipak da mi smeta. Nego,moje pitanje bi bilo gde bih mogao u Srbiji da ga nadem ako neko zna...