Pojmovi - hibrid (genetika)...

Hempatia Soma Herbies Headshop iGrow

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
583
138
51
Ima nekoliko pojmova za koje je dobro znati sta znace....
cisto, da ne lupetamo bez veze...

Svi ste gledali semenke i naleteli na izraze hibrid,F1

- hibrid je dete/potomac dviju genetski razlicita roditelja
- 1 je generacijski zaporedni broj
- F je dete iz Filial
 

|{ 1 T @

Aktivan Član
13.08.2005
90
11
0
mislim da mi era nece zamjeriti ak dopunim ovo, posto sam osjecao potrebu kad sam vec ucio genetiku...
dakle,
imate mamu i tatu, nije bitno koja vrsta. To je roditeljska ili parijentalna generacija (P)

Onda se ti roditelji posexsaju i dobijete potomke koji se nazivaju filijalnom generacijom (F1)

Onda se ti potomci posexsaju i dodje F2 generacija.

Sto se tice pojmova o hibridu, napomenut cu da nije isto ak se misli na zivotinjskog hibrida i biljnog.
Kod zivotinja postoji vise tipova ovisno dal se krizaju pripadnici razlicitih vrsta istog roda il pak razmicitih rodova, tako da hibridi mogu biti plodni i neplodni.

Kod biljaka je hibrid namjerno dobiven potomak krizanjem dvaju poznatih roditelja odreðenih genetskih karakteristika s ciljem poboljsanja kvalitete.

i jos neki pojmovi...
križanac - plodan potomak dvaju roditelja poznatog porijekla
mješanac - plodan potomak 2 nepoznata roditelja.

Heto :p
 

|{ 1 T @

Aktivan Član
13.08.2005
90
11
0
e to ti je vec pitanje genetike. Genetika je zapravo znanost koja proucava gene i vjerojatnost da se ti geni pojave (tj. ispolje) kao osobina.
Uzmimo za primjer gen za boju cvjeta. Taj gen moze biti ili dominantan ili recesivan, ako je dominantan onda ukoliko se nadje u kombinaciji sa nekim drugim genom za boju, on ce doci do izrazaja.
Evo pokusa.
C(veliko "C") - oznacava dominantan gen za boju i to crvenu
c(malo "c") - oznacava recesivan gen za bijelu boju

ako neki roditelj ima crvenu boju cvijeta njegova kombinacija gena (tzv. genotip) moze biti CC ili Cc.
U oba slucaja do izrazaja ce doci crvena boja jer je ona dominantna.
Genotip cc daje bijelu boju.

I sad krizamo jednog roditelja crvenog cvijeta i jednog sa bijelim cvjetom.
Pretpostavimo da roditelj crvenog cvijeta dolazi iz ciste linije, dakle ima genotip CC(vel.c, vel.c)

Dakle, P generacija bi bila - CC x Cc
A F1 generacija - CC,CC,Cc,Cc
Vidimo da ce svi potomci u F1 generaciji biti crvene boje, no razlika je u tome sto ce 50% njih biti cistog genotipa "CC" a dr. 50% imati jedan recesivan gen "c".
Sada su svi jedanki ali to razlika ce doci u sljedecoj generaciji.

I sad krizamo te potomke F1 generacije.
uzmimo za prijmer da su to - Cc x Cc
F2 generacija bi bila CC,Cc,Cc,cc
di vidimo da je 25% sanse da ce se pojaviti potomak za bijelom bojom cvjeta.

I to je ustvari genetika. Vjerojatnosti... sve karakteristike trave isto se mogu proucavati u pogledu gena, samo sto ih je hrpa cijela. :D
 

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
583
138
51
kakvi zameriti,dapaèe cool je to sto si nastavijo-ja naime mrzim kucati a kad duvnem dim -onda nikako ne ide..Dobro, da si rekao sad cemo te cimati u vezi genetike...:)))))

Malo objasni jos èlanovima pojmove,ako ti nije tesko:
land rasa ,bred linija
3way hibrid
poluhibrid
...

A ja cu napisati malo o osnovama i na sta treba biti pozoran kad zelimo sami osemeniti neku biljku po svom ukusu i zelji...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Chika

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
Odlično da je Era počeo sa ovakvom temom i tako nešto je trebalo biti odavno. Mada, mislim da je temi pre mesto u odeljku "Obrazovanje" jer je vezano i indoor i za outdoor. Zapravo, možda ne bi bilo loše otvoriti (ako je Genjo u mogućnosti, ali znam da je sad prebukiran, pa možda malo kasnije) sasvim novi odeljak koji bi bio posvećen sistematici i hibridizaciji, genetici uopšte, gde bi pored ovakvih tema bile i neke već postojeće teme.
No, evo da ja počnem objašnjavanje nekih od pomenutih pojmova:
Landrace (ili Land Race) je pojam koji bi se kod nas slobodno mogao prevesti kao Lokalna sorta. Prema nekoj uopštenoj definiciji, ovaj pojam se odnosi na sortu koja je razvijana i genetski unapređivana od strane odgajivača, ali na koju nisu primenjivani savremeni postupci hibridizacije. Ujedno, ona je proizvod dugotrajnog Inbreeding-a, prema nekim autorima, u periodu ne kraćem od 50 godina i stoga poseduju izuzetnu genetsku stabilnost. Sam termin se koristi i za sative i za indike, s tim da se za ove druge može još naći i termin Heirloom sa istim značenjem. Ovakve sorte imaju neprocenjiv značaj u stvaranju novih komercijalnih sorti.
Pošto sam pomenuo Inbreeding, evo i objašnjenja. To je sistem oplođenja u kojem se sparuju jako srodne biljke, npr. one koje su nastale od iste majke ili, recimo, sparivanje matične ženke sa nekim njenim F1 mužjakom. Koristi se za isticanje odreðene osobine koju neka sorta nosi. Opasnost prilikom ovog postupka je ta što inbridi pate od tzv. inbridne depresije, tj. smanjenja životne sposobnosti i produktivnosti potomaka. Ona je najjača u prve 3-4 inbridne generacije, a zatim se smanjuje, da bi oko desete generacije došlo do inbridnog minimuma koji ostaje, manje-više konstantan.
Važno je pomenuti i Backcrossing (povratno ukrštanje) a to je vrsta inbridinga pri kome se jedan roditelj (primalac) povratno ukršta prvo, sa F1 gen. a zatim i sa ostalim filijalnim generacijama koje su proizvod uzastopnih povratnih ukrštanja. Može da bude nepotpuno (1 ili 2 puta) i potpuno (6 puta). Pri potpunom povratnom ukrštanju se dobija organizam koji ima 99,2% gena roditelja primaoca. Koristi se za stvaranje unapređeneih sorti, kad se određena sorta poboljšava nekom pozitivnom osobinom ili genom koji joj nedostaje.
Polihibrid ili kompleksni hibrid je hibrid koji je nastao ukrštanjem više od 2 sorte (koje same po sebi mogu biti landrace ili stabilni hibridi). Tako imamo 3-way hibrid (trostruki hibrid), npr. Skunk#1 koji je (Afghani x Acapulco Gold) x Columbian Gold. Dakle, prvo je oprašena Afghani ženka polenom Acapulco Gold-a, pa je onda tako nastali hibrid oprašen polenom C.Gold. 4-way hibrid je npr. Super Silver Haze (Mr. Nice) [Northern Lights #5 x Nevilles Haze] X [Skunk #1 x Nevilles Haze], gde imamo ukrštanje 2 nestabilna (bolje rečeno, delimično stabilizovana) hibrida prethodno nastalih od stabilizovanih hibrida. Opet, postoje i 4-way hibridi kod kojih se sorte jednostavno "dodaju", tj. posle prvobitnog ukrštanja u savkoj sledećoj generaciji se oprašuje novom sortom. Takav je slučaj sa (Original)Haze, gde se radilo sa ukrštanjem landrace-a, prvo Thai x Kerala, pa je onda dodat Mexican pa na kraju Columbian.
 

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
583
138
51
Tripco postoje hibridi -prva generacija dviju razlicitih pa imamo 3-way hibride a ostalo su sve poluhibridi!!!!!
 

|{ 1 T @

Aktivan Član
13.08.2005
90
11
0
slazem se da su nam ovakve teme trebale odavno. Profesionalan growing pomocu znanosti :p
predlazem da se na dijelu "ideje" otvori tema di bi se davali prijedlozi za nadogradnju foruma. I svakako mislim da bi se trebao otvoriti neka subkategorija o uzgoju a onda u tome forumi o znanstevnim hipotezama, indooru&outdooru, hydro, opremi, galerijama i sl.
 

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
583
138
51
ovo spada vec skoro u temu obrazovanje,ovde u uzgoju je bitno, da posetioci saznaju osnove...
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
SLO-Era je napisao(la):
Tripco postoje hibridi -prva generacija dviju razlicitih pa imamo 3-way hibride a ostalo su sve poluhibridi!!!!!
Rekao bih da su i 3 way polihibridi jer se radi o višestrukom ukrštanju.
Sad, sam pojam hibrid se svakako odnosi prvenstveno na tzv. "proste hibride" u prvoj generaciji (F1). Na mnogo mesta sam našao da ljudi izbegavaju da hibridom nazivaju sortu koja je produkt dugotrajnog inbridinga, već je često označavaju kao IBL (InBred Line) ili Pure Bred.
Ta dva termina se odnose na tzv. stabilne hibride (hibridi koji pokazuju veliku fenotipsku uniformnost). Ali, vrlo je diskutabilno u kojoj meri je neka sorta stabilna. S obzirom da se pri stabilizovanju neke sorte mnogo različitih osobina dovodi u homozigotno stanje, vrlo je teško, gotovo nemoguće, ostvariti potpunu uniformnost. Kao dobro stabilizovan hibrid se, uglavnom, računa onaj kod koga makar 70% biljaka ispoljava iste osobine. Manje varijacije u okviru te grupe su dozvoljene, ali samo one koje ne utiču značajnije na spoljni izgled, miris, ukus i dejstvo (naročito i zbog toga što se te varijacije mogu javiti usled različitih načina uzgoja).
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Chika

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
583
138
51
otisli smo u off i zbunit cemo ljude,zato neka se debata prenese u forum obrazovanja.....
inacer znanost kaze:
1.PRAVI HIBRIDI -bred linija ili land rasa-prva genracija dviju razlicitih
2. 3-way-hibridi
3- sve ostalo su poluhibridi

a mi se vracamo temi
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Stanaccc

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
Upravo tako, nastavljamo.
U nekim tekstovima se možete susresti i sa oznakama kao što su I1, I2, I3... to se odnosi na inbridne generacije i te oznake se koriste od F3 generacije, pri čemu se F2 računa kao P generacija (za te pojmove pogledajte prva 2 posta). Zašto je to tako?
Pošto prilikom ukrštanja 2 sorte (koje su označene sa P) dobijete u F2 generaciji potpuno uniformno potomstvo (ako nije bilo nekih mutacija genotipski je to 100%, a fenotipski preko 90%), nastavljate dalje ukrštanje (između bilo koje 2 jedinke iz F1, ali podrazumeva se da uzmete najzdravije i najnaprednije) i u F2 generaciji možete dobiti sve živo: od fenotipa jednog od roditelja do fenotipa drugog, kao i sve ostale kombinacije između. Tada vršite selekciju i odabirete ono za šta mislite (u strogo kontrolisanim uslovima se to radi malo drugačije) da će ukrštanjem dati ono za čim tragate. Od tada počinje aktivni inbreeding, jer ćete stalno ukrštati jedinke koje su među sobom jako srodne. Te generacije se označavaju upravo slovom I.
Ovde pomenuh još neke genetičke pojmove pa da ih objasnim.
Genotip predstavlja čitavu naslednu osnovu koju jedan organizam dobija od roditelja. On određuje razvojni put organizma, ali se pri tom, najčešće, ne ostvaruju sve njegove mogućnosti.
Fenotip predstavlja organizam kao stvarnost. To je skup svih njegovih strukturnih i funkcionalnih osobina, kao što su oblik, veličina, građa, boja, biohemijski i biofizièki sastav, rodnost i ponašanje u odreðenom trenutku. Proizvod je genotipa i spoljašnje sredine u kojoj se organizam razvija i može se promeniti u toku razvoja istog.
Homozigotno stanje je stanje organizma u kome su svi aleli na jednom genu isti, što rezultuje istim izgledom potomaka i roditelja, dok je heterozigotno stanje ono u kojem su aleli na istom genu različiti što rezultuje različitim izgledom roditelja i potomaka.
Još nešto što nisam do sada pomenuo.
Heterozis ili hibridna snaga (Hybrid vigor) je pojava pri kojoj hibridi F1 generacije, nastali od genetički različitih roditelja, nadmašuju roditelje u pogledu jedne ili više osobina.
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
Eh, ja sam baš hteo da otpočnem malo priču o G13 u temi "Severnoamerička Cannabis genetika" kad server pade. Kakogod...
Priča o ovoj sorti bi najbolje mogla da se nazove "između istine i mita" (ofucan izraz, ali stvarno je tako). Ja znam nekoliko priča, ali se 2 najčešće pominju.
1. Krajem šezdesetih godina, američka vlada je otpočela (polu)tajni projekat sakupljanja semena i klonova Cannabis biljaka iz celoga sveta. Čemu bi im to služilo, da li za izbacivanje novih supersorti na tržište ili kao pomoć njihovim gerilskim saveznicima po raznim nedođijama, možemo samo da nagađamo. Baza projekta je bila u državi Misisipi gde je vršena hibridizacija i selekcija. Negde sredinom sedamdesetih desilo se da je izvesni student, koji je bio posredno uključen u projekat, uspeo da prokrijumčari više klonova jedne super indike. U isto vreme, Sandy Wienstien (jedan od koosnivača čuvene seed bank, bolje rečeno breederske organizacije, Sacred Seed i glavni u njihovom ogranku na Srednjem Zapadu) je tragao za indikom koja bi mu poslužila za outbreeding u stvaranju Early Girl, pošto su one koje je već koristio (preci Afghani No.1) počele opasno da pate od inbridne depresije. Pomenuti student je bio njegov prijatelj i prosledio mu je klonove kojih je ukupno bilo 23. Sandz ih je označio sa G (za Government) 1-23. Vremenom su neki klonovi uginuli, neki nisu pokazivali najbolju otpornost prema bolestima i on je izdvojio onaj sa oznakom G-13. Tu biljku je kasnije koristio za neka ukrštanja (nikada nije dokazano da je i u Early Girl), a od nje je kasnije skinuo i dosta novih klonova od kojih su pojedini, opet, početkom osamdesetih završili kod nekih iskusnih breedera i growera. Sandy je umro '87. i originalna biljka i svi klonovi koji su bili kod njega su uginuli. Jedini klon za koji se pretpostavlja da je duže vreme bio u upotrebi za ukrštanja je onaj kod Nevil-a Shoenbottom-a (o tome kasnije).
Druga priča i još ponešto o ovoj sorti sutra, preksutra, neki dan...
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
Ka što obećah, ovde ide druga priča o G-13.
2. Prema ovom scenariju, G13 nema veze sa vladinim projektom u Misisipiju (iako se ne poriče postojanje takve institucije). Reč je o izvesnoj grupi kalifornijskih breedera (ipak, ostaje nejasno da li je i neko iz Sacred Seeds-a bio uključen u to) koji su krajem sedamdesetih dobili seme prikupljeno u oblasti planiskog masiva Hindu Kush. Od svih biljaka od tog semena se najboljom pokazala ona pod brojem 13. Slovo G je bilo, zapravo, oznaka za 'Ghani, tj. Afghani, a slovo A u tom slučaju nije upotrebljeno jer je u to vreme "A" bio uobièajen ulični naziv za African. Klonovi su izašli na tržište u periodu '80.-'84. (što se, opet, poklapa sa periodom kada je, navodno, Sandy Wienstien slao klonove drugima).
Ovu priču je na Reeferman seeds forumu ispričao jedan tamošnji član (bilo ga je i na OG i CW, kao i na Icmag forumu), koji je usput tvrdio da poseduje čist klon G-13 a koji je potekao od onih datih Nevilu. Bilo je osporavanja te tvrdnje (da poseduje taj klon), ali ne mnogo, pa sudeći po tome da se tamo skuplja dosta poznatih breedera (sa čije strane upravo nije bilo osporavanja), sasvim je moguće da su njegove tvrdnje tačne.
Značaj ove sorte leži najviše u tome da je odlična za hibridizaciju. Nevil je kroz njegovu Seed Bank 1988. na tržište izbacio hibrid G13 x Northern Lights. Upravo taj hibrid je bio polazna tačka za više uspešnih sorti. Airborn G-13 je takođe hibrid, malo obavijen velom tajne, ali najverovatnije je to ovaj Nevilov, samo sa malo drugačijim fenotipom (mada nije isključeno da je i nešto drugo u pitanju). Ta verzija je majka za čuvenu Love Potion#1. Nevil je navodno, pre izvesnog vremena sve svoje čiste G-13 klonove predao Shantibabi, i ako je to tako, onda je moguće da su Afghani roditelji Mr.Nice-ovih sorti upravo G-13.
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
Videh doomer-ov potpis i onda se setih još nečega za G-13 (još ovo i neću više, obećavam). Ne mogu sad da ga citiram, ali tu je priča o tome kako je to genetski modifikovana sorta itd. (ako se ne varam, to je replika iz filma American Beauty).
Hm, tačno je da se ova sorta često pominje kao primer upotrebe genetskog inžinjeringa, ali ja imam utisak da je to upravo pod uticajem ovog filma. Naime, ne verujem da je tu bilo šta rađeno na tu temu, jer bi to značilo prilične promene u strukturi gena a samim time bi i njen spoljni izgled i dejstvo bili znatno različiti od bilo čega poznatog. Štaviše, ne mogu da nađem ni jedan primer kod poznatih i komercijalnih sorti da je gen. inžinjering upotrebljen.
P.S. još jedno zanimljivo tumačenje nastanka imena sorte: G je oznaka za Government, a 13 je zapravo oznaka za slovo "M" koje je pod rednim brojem 13 u alfabetu, što bi sveukupno značilo, Government Marijuana.