Pomoc oko samog pocetka

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop
01.10.2010
25
0
0
35
Ja uskoro pocinjem sa svojim prvim indor aktivnostima. Imam nekoliko pitanja i odgovori na njih sigurno bi pomogli svakom novom clanu foruma pa ako bi najiskusniji uzgajivaci bili voljni da odgovore na njih bilo bi super. Ja verujem da na sva ova pitanja vec postoje odgovori na forumu ali bi ovako dosta pomogli i meni a i buducim clanovima.1. Koliko u proseku traje vegetacija a koliko cvetanje? (prosecna vrednost za prosecne uslove...)2. Rezimi svetla (npr.12/12,16/8...) za vreme vegetacije i vreme cvetanja,malo pojasnjenje ako moze,preporuke i sl.?3. Presadjivanje iz male u veliku saksiju (npr. 5L u 15L),posle koliko dana u proseku?4. Idealna temperatura i vlaznost vazduha u vegetaciji i cvetanju?5. Najbolja djubriva i ostali dodatci iz iskustva?Nadam se da ce neko imati razumevanja. Kada otvorim svoj dnevnik sigurno cu u detalje prenositi i objasniti sva desavanja.
 

slobodan

Aktivan Član
16.08.2010
329
70
0
72
evo probacu ja malo da ti pojasnim,pa nek se stariji clanovi nadovezu...

1. vegetacija u proseku traje 25 do 30 dana,mada nije pravilo.mozes da je drzis koliko ti odgovara da ode u visinu. a cvetanje u mnogome zavisi od same vrste,recimo ja uzgajam white widow i za nju kazu da cveta 56 dana.

2. ako kreces iz semena,najbolje je da rezim svetlosti u vegetaciji ti bude 18h svetla i 6h mraka,a u cvetanju 12h svetla i 12h maraka. a ako uzimas klona onda je 24h svetla dok ne pusti koren,a kada pusti onda ga presadis i das mu postepeno 18h svetla i 6h mraka. mada i tu nije pravilo,neko im daje i 24h svetla... ja sam isao i sa 24h svetla i sa 18h svetla i bolje mi se pokazalo 18h,posto je biljkama potreban odmor.

3. za presadjivanje ako si pocetnik najbolje ti je da isklijalu biljku posadis u o,5l casu i nakon 10 do 15 dana je odma stavis u vecu saksiju od recimo 12l. ako tako uradis pod uslovom da biljku drzis 4 nedelje u vegetaciji nemas potrbe da je gnojis sa gnojivom za vegetaciju. o,5l casu raseces po sredini i po dnu i oblepis selotepom,radi lakseg presadjivanja a i sto manjeg stresa.

4. idealna temperatura 26'c i 55-60% vlaznosti u vegetaciji, a u cvetanju 26'c i oko45% vlaznosti vazduha.

5. to opet sve zavisi,po meni je hesi dobar ali je malo komplikovaniji za upotrebu,ali kad sa njim naucis ostala gnojiva su pesma... znam samo da i oni koji ne koriste hesi gnojivo,ako su u mogucnosti koriste hesi supervit. a i za hesi kazu da je prinos nesto veci ako se pravilno koristi.

za zemlju koristi terra magma,proverena je i svi je hvale. ja sam bas danas napravio smesu: 55% terra magma,25%perlita,15%vermikulita,5% kokos vlakna... sutra cu da malo detaljnije i opisem u dnevniku,pa ako te interesuje pogledaj
 
01.10.2010
25
0
0
35
Naravno da me interesuje,ja imam glinene kuglice i perlite i bas sam razmisljao koju zemlju.Procitao sam da se koristi zemlja za cvece (ruze) pa me zanima da li je to ok? A zemlja koju ti koristis da li je dostupna u prodavnicama ili je teza za nabavku?
 

slobodan

Aktivan Član
16.08.2010
329
70
0
72
nemoj za ruze... koriste ljudi svasta... ali su i tkvi rezultati... sa dobrom smesom zemlje i sa dobrim svetlom si uradio dobar deo posla... malo se potrudi i nabavi substralovu terra magma... imas je u velikim marketima...
 
01.10.2010
25
0
0
35
Hvala na niformacijama. Imam jos samo jedno pitanje i necu da smaram vise.
Da li se smesa redja po slojevima nrp. glinene kugle pa stiropor pa zemlja na kraju ili se sve izmesa kao jedno?
 

tinitus

Aktivan Član
19.08.2010
202
11
0
42
ja ti ne bih savjetovao da NE stavis glinene kuglice na dno, stavi "dva prsta" zemlje PA kuglice pa dopuni DO VRHA mixom kojeg napravis,
a to govorim jer zna izaci korijen van kroz kuglice,
i sretno
 

slobodan

Aktivan Član
16.08.2010
329
70
0
72
jes da si manijak al ne smaras... :))) mada bi bilo pozeljno da malo i citas forum,cisto da vidis i druga misljenja pa sam doneses odluku sta ti najvise odgovara.

uzmes i sve pomesas.(zemlju,perlit,vermulit, i kokos vlakna) ja prvo na suvo,a posle dodajem vodu. nemoj da preteras sa vodom. smesa treba da bude takva da kad je stisnes sa sakom ostane sjedinjena , a kad je pipnes sa prstom da se raspadne.

a za glinene kuglice se slazem sa titinusom. najbolje je da na dno stavis jedno 3cm smese,pa jedno 2cm kuglice i napunis ostatak do vrha. treba da pazis da kada budes zalivao nivo zemlje ce malo sleci,pa i to uzmi u obzir kad budes punio saksiju. i jos zemlju nemoj jako nabijati,da koren nema problema prilikom rasta.